icon

Deti v podnájme: Je to zodpovedné rozhodnutie?

11. sep 2024

Ahojte,aký máte názor na ľudí čo plánujú napríklad v skorom veku deti a pritom nie sú finančné pripravení ? Napríklad ,že nemajú ani svoje bývanie ale bývajú iba v podnájme ? Poznám prípad kde jedno dieťa v škole druhé v škôlke ale matka stále sedí doma miesto práce a sťažujú sa že sa nedá získať hypotéka ,pritom muž normálne pracuje ,nie je podľa vás to také že proste stále sa musíte báť v Tom nájme,či vás náhodou nevýhodia? Nepríde vám zodpovednejšie mať dieťa až keď má človek porieseny otázku bývania ?

la_dolce_vita
12. sep 2024

Co urobi clovek v podnajme, ked pride o pracu alebo je dlhodobo pn? Da mu majitel odklad splatok? Preboha, vzdy je lepsie mat aspon nieco ako vobec nic a byt odkazany na inych..

tiezjedna
12. sep 2024

@mantilka nevidím dôvod predávať rýchlo, s bankou sa dá vyjednávať o odložení splátok v rádoch mesiacov. Každopádne o to tu nejde. Ide o to ten blud, čo sa tu šíril, že dom patrí počas splácania hypotéky banke. Nepatrí.

h2
12. sep 2024

@mantilka Aj človek bez hypotéky sa môže ocitnúť v situácii, že potrebuje rýchlo predať svoju nehnuteľnosť, to s hypotékou nesúvisí. Banka má vždy snahu situáciu riešiť ináč, než dražbou nehnuteľnosti. Oni totiž majú z tej hypotéky výhody (ináč by tie hypotéky neposkytovali, však?). Predajom zaťaženej nehnuteľnosti v podstate len získajú späť dlžnú sumu, kdežto ak by to človek ďalej splácal, mali by aj úroky. Čiže toto je pre banku krajné riešenie.

jockey
12. sep 2024

@tiezjedna Ja som napísal, že nie, výška príjmu vždy nesúvisí s výškou nájmu 😀
Aj som uviedol príklady.
Ale napr. aj na Slovensku rástli za posledné roky mzdy rýchlejšie ako výšky nájmov.

mantilka
12. sep 2024

@la_dolce_vita Podľa toho aká je situácia.

mantilka
12. sep 2024

@mantilka
@tiezjedna Dom samozrejme nepatrí banke, ani o dražbe nehovorím. Len v ťažkej situácii nie je vždy tak ľahké nájsť riešenie ako sa na prvý pohľad zdá.
Ten odklad...je len odklad, raz to bude musieť dotyčný splatiť a za ten odklad si zaplatí...ak má z čoho. Osobne mam hypotéku, ale nie je to niečo čo beriem ako samozrejmosť a staviam sa k tomu s rešpektom.
Čo neuznávam zadlžiť sa čo najviac ...žiť vyslovene z budúcnosti, veď vždy bolo a vždy bude.

mantilka
12. sep 2024

@h2 Dom samozrejme nepatrí banke, ani o dražbe nehovorím. Len v ťažkej situácii nie je vždy tak ľahké nájsť riešenie ako sa na prvý pohľad zdá.
Ten odklad...je len odklad, raz to bude musieť dotyčný splatiť a za ten odklad si zaplatí...ak má z čoho. Osobne mam hypotéku, ale nie je to niečo čo beriem ako samozrejmosť a staviam sa k tomu s rešpektom.
Čo neuznávam zadlžiť sa čo najviac ...žiť vyslovene z budúcnosti, veď vždy bolo a vždy bude.

h2
12. sep 2024

@mantilka Ale to nesúvisí s hypotékou, do ťažkej situácie sa človek môže dostať tak či tak. Jasné, že je lepšie, nemať hypotéku, než ju mať. Ale ľudia si ju neberú preto, aby si komplikovali život, keď nemusia. Ale preto, aby mali kde bývať, keď si to nemajú ako inak zabezpečiť.

mantilka
12. sep 2024

@h2 keď si všimnes ja hovorím o výške hypo a ty o zabezpečení bývania.
Slováci radi žijú nad svoje pomery a hlavne "lepšie" ako sused.

mantilka
12. sep 2024

@h2 nehovorím, že nemáš pravdu. Sú však aj komplikované situácie, preto neodsudzujem ľudí ako sa rozhodnú....podnájom alebo hypo. Z dlhodobého hľadiska keď je hypo rozumné nastavená má svoje výhody...ale aj úskalia. Podnájom má tiež svoje výhody ale prepláca dotyčný.b

h2
12. sep 2024

@mantilka Neriadila som sa pri kúpe bývania tým, ako žijú susedia.
Veď ja tiež nikoho neodsudzujem, je v poriadku, žiť v podnájme. Len nevidím zmysel v tom, žiť v podnájme a pritom šetriť peniaze na nákup nehnuteľnosti v hotovosti, s argumentom, že nehnuteľnosť na hypotéku vlastní banka.

mantilka
12. sep 2024

@h2 to nie. Ja som nečítala všetky príspevky pani. Pravdepodobne niekto starší z rodiny má takýto názor, ale v dnešnej dobe nevýhodný. Každý má na výber kde investuje a ako.

mantilka
12. sep 2024

@h2 To som nemyslela priamo na teba ohľadne porovnávania so susedmi.
Stretla som sa s rôznymi reakciami porovnávania v živote a niekedy ti rozum zastane.
Hovorím o nature národa.
Uvediem jeden z príkladov. "Ty máš len taký, ja by som v takom nebyvala.. My máme úplne prerobený." Svokrovci zobrali na seba hypotéku lebo mladým nevychádzalo a platili ju. K tomu ešte spotrebak lebo treba prerobit.

h2
Odpoveď bola odstránená
h2
Odpoveď bola odstránená
huginko
12. sep 2024

Takmer všade vo svete ľudia žijú prevažne v najme, to len ľudia na Slovensku majú potrebu vlastniť... Nech každý robí tak, ako uzná za vhodne

tiezjedna
12. sep 2024

@mantilka tak predať dom v dôsledku ťaživej situácie môže byť nútený aj vlastník, ktorý naň žiadnu hypotéku nemá. Ale chápem kam tým mieriš.

mantilka
12. sep 2024

@h2 ja som bola na štvrtej strane a odpovedala som na komentár dotyčnej zo štvrtej strany. Tych komentárov bolo viac, neprešla som ich. Ostatne je to jedno.
Otázka bolo zvláštne položená, každý je v úplne inej životnej situácii a žije úplne iným životným štýlom.
Čo je správne ? ....to je relatívne. Život je len jeden a každý je na inej štartovacej čiare, s inými zvyklostami, v inej spoločnosti ...hlavne nech sme šťastní a niečo po nás ostane, nemusí to byť materiálne.

Preto autorka tejto témy pozeraj na okolie s láskou a pochopením. Čo je pre teba nepochopiteľné môže inému prinášať šťastie a slobodu.

beronsche
12. sep 2024

@huginko a zase sme pri slovenskej potrebe vlastniť.. 🙂

Ono, bolo by zaujímavé vidieť take detailné data:
- aké zastúpenie slovákov by si vybralo dlhodobý podnájom, keby taká možnosť existovala. Momentálne nič okrem komerčných podnajmov na Slovensku v podstate neexistuje..
- aké zastúpenie západnej Európy by si vybralo vlastnú nehnutelnost, keby neexistovali dlhodobé podnajmy, prip.mali taku možnosť.

A napr.v UK ľudia prevažne v nájme nežiju. Podľa tohto zdroja https://www.finder.com/uk/mortgages/home-owners...
Zije takto len 20% populácie, ďalších 17% žije v sociálnych bytoch a zvyšok čiže 63% britov býva vo vlastnej nehnuteľnosti (cca polovica s hypotékou).
Áno, je to menej ako slovákov (u nás je to cez 90%), ale faktorov je viac, ako len Slovenska natura..

Čo samozrejme nijako neospravedlňuje to, ak sa niekto cíti nadradene, lebo nehnuteľnosť má.. také správanie je primitívne.

strongi
12. sep 2024

Stále sa čudujem, ako ľudia obhajujú podnájmy. V zahraničí je to bežné, áno , uznávam, ale u nás taký dôchodca nemá šancu platiť podnájom. Chceme sa vyrovnať zahraničiu vo všetkom, ale platmi a dôchodkami to nebude. To, čo je inde bežné u nás bude likvidačné. Nikdy sa zahraničiu nevyrovnáme, čím skôr to ľudia pochopia, tým lepšie. Možno tak Amerike bezdomovcami.

mantilka
12. sep 2024

@strongi ale je aj taká možnosť, že do dôchodku zdedia niečo po rodičoch...
Niekomu to vyrieši situáciu, keď je viac dedičov nie.

oblecenie99
12. sep 2024

Poprosím kontakt na majiteľov slušných, trojizbovych bytov, ktorých mesačný nájom vychádza menej ako mesačná splátka hypotéky a keď sa dostanem do problémovej situácie, tak mi tie splátky odpustia a nevypoklonkuju zo svojej nehnuteľnosti. Kašlem potom celú hypotéku

eskop
13. sep 2024

No poznám aj ľudí, ktorí zarábajú aj 5k a bývajú v podnájme. Alebo u nás v okolí sa dávajú do podnájmu domy za 1500€ a vždy sa nájde záujemca.
Nie každý človek má na splácanie hypo, nie každému schvália. Ľudia majú aj 2000€ príjem a neschvália im hypo. Tak čo im ostáva , ísť do podnájmu.
Sú podľa mňa iné problémy..
Známy kúpil byt aj s podnajomnikom, ktorý tam býval ďalších 5 rokov zadarmo. Ten známy, musel platiť ešte aj dlhý za podnajomnika..

oblecenie99
13. sep 2024

@eskop Tak keď niekto kúpi byt s nájomníkmi, čo mu na to povedať.

beronsche
13. sep 2024

@oblecenie99 😂😂

lakebabe
13. sep 2024

@oblecenie99 neviem ci som blba, ale keď sa kupuje byt s nájomníkmi tak sa podľa zákona musí ukončiť trvajúca nájomná zmluva s predošlými majiteľmi a spraviť nová s aktuálnymi, aj vyúčtovania. Takáto zmluva so starými je podľa zákona neplatná, tak si toto neviem dobre predstaviť v praxi

la_dolce_vita
13. sep 2024

To su ale argumenty... samozrejme, ze hypo nedaju kazdemu a vlastnit nehnutelnost nema a nebude mat moznost kazdy, ale tvrdit, ze je to lepsie v najmu a ze byt mi aj tak nepatri pri hypoteke... to su argumenty uplne mimo, az sa mi ziada napisat, ze hlupucke, rovnako ako porovnavanie s vyspelym zapadom.

moulin20
14. sep 2024

@h2 bohužiaľ je finančne negramotna a neda si poradiť
@medda_beda ty rucis splácanie hypo svojim bytom, ved ide veľkú sumu, ale keď na to nemáš vyhodis sa vlastne sama, tým ze nesplacas, ale rozumný človek byt predá a splatí dlh, niečo mu isto z predaja aj ostane keďže už časť musela byt splatena a za tu dobu aj rasta hodnota nehnuteľnosti.

oblecenie99
18. júl 2025

Pomaly rok stará diskusia a zrazu sa zrušila moja odpoveď, ktorá bola vecna a slušná, čítam ju zľava zprava, zhora, zdola a je úplne v poriadku, napriek tomu je zrazu zrušená, že nie je v poriadku. A okrem mojej odpovede boli zrušené viaceré ine. Vraj si môžem prečítať, prečo, ale je tam len všeobecné odporúčanie, že si mám čítať, čo sa patrí, čo nie. Iba všeobecné odporúčanie, žiadne vysvetlenie, žiadne konkretne vyjadrenie 🤔

anonym_ba7e13
18. júl 2025

@anonym_autor poznám manželov, ktorí boli dlho v podnájme kde sa im narodili aj deti. Zvolili cestu mladých rodičov (po VŠ). Byt bol starý a nespĺňal moderné nároky, no uskromnili sa, keďže šla žena hneď ma MD a RD reťazovo a žili tak dlho. No po jej nástupe do práce, predstihli všetkých naokolo. Oni mladí, pracovne zaradení a deti relatívne veľké. Spätne hodnotím, že spravili najlepšie že šli hneď do podnájmu. Mali súkromie, priestor na plány a zátoveň si užívajú benefity mladého rodiča a neskôr starého rodiča.