icon

Digitálna mena

13. júl 2023

Od 1. júla sa zjednotila výška povolenej platby v hotovosti na maximálne 15000 eur pre fyzické i právnické osoby. Časť bankárov aj politikov tvrdí, že limit hotovostných platieb sa bude postupne znižovať až k nule (ikeď nám to teraz znie nereálne.)

Vadil by vám zánik platieb v hotovosti?

viestta
13. júl 2023

Nevadil, mne skor vadi platba v hotovosti. Ale u nas to nehrozi. Uz bolo do ustavy zakomponovane pravo na platbu v hotovosti

autor
13. júl 2023

Od 1. júla 2019 platí ústavný zákon o dôchodkovom strope a už teraz niektorí ekonómovia vravia o potrebe jeho zmeny, ústavný zákon nie je neprelomiteľný.

lucilaines
13. júl 2023

Ani mne by to nevadilo, aj tak uz 90% platieb platim bezhotovostne. Myslim, ze je to prirodzeny vyvoj ako spolocnost presla od platieb drahymi kovmi, komoditami postupne k vseobecne uznavanym papierikom, ktore same o sebe maju hodnotu toaletneho papiera. Tiez to asi v case zmeny nebolo vsetkym po chuti. Druha vec je vplyv na ekonomiku, kolko tychh digitalnych penazi je naozaj krytych a podobne, ale to uz je ina diskusia. Co sa tyka mojho osobneho zivota, tak by mi to vlastne len ulahcilo zivot na miestach, kde sa neda platit kartou a ja vecne nemam hotovost a mam s tym problem. Ano, kazda moja platba bude vystopovatelna, ale to mi je dost jedno, je to tak aj teraz a aj keby som rovno platila vsetko v hotovosti, tak vyska mojich prijmov, vernostne karty, kamery v obchodoch a podobne to je vsetko dohladatelne v dnesnej dobe uplne jednoducho. Jedine riziko vidim v pripadne nejakeho konfliktu , padnutia internetu a podobne, kdy by sa ludia nevedeli fyzicky dostat k svojim peniazom a ucty by sa dali lahko zablokovat.

maranco
13. júl 2023

Zvýšil sa limit platieb v hotovosti pre právnické osoby z 5 000 na 15 000.
Zánik platieb v hotovosti politici tak skoro neschvália, ako by míňali "objavené úspory/dedičstvo" ? Ako by fungovala šedá ekonomika? Platby za drogy/zbrane? Díler bude mať terminál a priložíš kartu a dá ti bloček?

viestta
13. júl 2023

Autorka, mna osobne zanik hotovosti nijak nestrasi, aj ked je to este stale len v rovine mokrych snov spravcov dani, takze urcit nas to tak skoro nepostihne. Ja som naopak spokojna s tym, ze moznosti vyuzivat digitalnu menu sa stale rozsiruju. Vsade kde sa da platim kartou alebo prevodom, mne osobne vystaci 50€ v hotovosti na dlhe mesiace, platim hotovostou len tam, kde sa kartou platit neda.

cookie29
13. júl 2023

no u nas (nezijem na SK) je limit na hotovostnu platbu 1000€ (nie nechyba mi tam nula, je to tisicka). Jedina vynimka je ked jedna z osob ma trvaly pobyt mimo krajiny a vtedy je to tych 15k€. A uz davno to funguje. Ale teda u nas Ti vzdy musia ponuknut 2 moznosti okamzitej platby, hotovst, karta, sek a postupne sa rozmaha aj paylib a ekvivalent...

walentina7
Odpoveď bola odstránená
strongi
13. júl 2023

Všade, kde sa dá, platím hotovosťou. Digitálna mena je začiatok konca. Kontrola nad všetkým, kto nepochopil, pochopí, ale bude neskoro. Vernostné karty ignorujem, čo kúpim, je moja vec.

missdiva
13. júl 2023

Vadil by mi zanik hotovosti.
Co viem schvalili ustavne pravo na platbu v hotovosti ale podrobnejsie som sa na to nepozerala. Zdala sa mi to konecne jedna rozumna vec pre slovensko, ci malo to nejaky hacik?

katka700
13. júl 2023

@strongi Lenže tá kontrola už dávno existuje, tvoje platby a pohyby na účtoch nie sú bankovým tajomstvom a banka ich musí poskytnúť. Slobodný prístup k informáciám, aký? O tom či niečo vôbec nájdeš rozhoduje algoritmus v prehliadači.

strongi
13. júl 2023

@katka700 jasné, nie všetko sa dá, ale ten zbytok ozaj eliminujem. Čo si kúpim alebo na čo dám ostatné peniaze, to nikoho nemusí zaujímať.

562012
13. júl 2023

Vadil by mi.Začali sme s celou rodinou viac platiť v hotovosti. Donedávna väčšinou kartou,ale cca posledný polrok skoro stále hotovosťou

liv1
13. júl 2023

Vadil by mi velmi zanik hotovosti. To uz by sme boli uplne ovladatelni. Cokolvek, kedykolvek a nemohli by sme sa dostat k nasim peniazom. Za mna absolutne nie

beata_k
13. júl 2023

Nevadil. Mne sa noz vo vrecku otvara ked vidim platba kartou nie je mozna....v 21.storoci 🤦🏼‍♀️

bobo777
13. júl 2023

Nevadil...vadí to najmä tým čo majú čierne/šedé hotovostné peniaze...

kristiii
13. júl 2023

Nezrutila by som sa, ale radšej platím v hotovosti. Nie preto, že by ma trápilo, že ma niekto "kontroluje", však nech si poslúži, ale mám takto vo svojich financiách lepší prehľad a nemíňam toľko 😅.

danginko
13. júl 2023

@beata_k
@viestta ved ked vam to vadi, dajte si cipy a budete uz v 22.storoci daleko pred nami zaostalymi, ktori este teda zmysel v tych papieroch vidia.
Nic v zlom😋

beata_k
13. júl 2023

@danginko OK, zajtra sa objednam. Dufam, ze to neboli 😆

viestta
13. júl 2023

@danginko tak ako je mne jedno aku formu penazi uprednostnujes ty, tak by malo byt jedno tebe aku formu uprednostnujem ja. Ci mas s tym nejaky konkretny problem?

danginko
13. júl 2023

@viestta aky problem mam mat, je mi to ukradnute, iba odpovedam na komentar, ze vas to otravuje, tak spominam cip a nebudete uz musiet mat ani kartu, ani telefon.Nech su moznosti pre kazdeho, aj ked to inych otravuje, niekoho nie.

zuzulka558
13. júl 2023

Kedysi som platila len kartou teraz minimálne, iba hotovosť skoro,, zažila som pred preč par rokmi pred Vianocami chaos keď sa nedalo platiť kartou odrazu vypadol terminál,jedina som skoro brala nákup domov lebo som mala v rezerve aj hotovosť ostatok košíky plne nechali tam, odvtedy len hotovosť väčšinou

beata_k
13. júl 2023

@danginko Mimochodom. Ked sa neda platit karou lebo NEMAJU terminal. Tak asi ani tym cipom nezaplatim. Nemyslis? 🤷

danginko
13. júl 2023

@beata_k o co ti ide, ides sa hadat ci co?? Ja si nemyslim nic, je mi to jedno,rozumies?Ved pises, ze ti to vadi, tak tym padom asi vies, ze aj terminal nemusi ist. Ja tu nerozoberam co pojde a co nie. Neprekrucajme oka? 🤦

beata_k
13. júl 2023

@danginko Si chcela byt vtipna, tak ti tiez "vtipne' pisem. Pekny vecer.

viestta
13. júl 2023

@danginko ja by som s cipom za uchom vobec nemala problem.

danginko
13. júl 2023

@beata_k to nebol vtip, normalne som odpisala, ved cipy existuju
@viestta no vidis, kazdemu co sa mu paci

viestta
13. júl 2023

@danginko je nas tu viacero takych, co ju digitalnu menu uprednostnujeme. Preco si svoj koment nevenovala kazdej, ale vybrala si si len nas dve? Cim sme si to zasluzili?

danginko
13. júl 2023

@viestta 😃koncim, uz sa snazite vyvolat konflikt a hladate v tom nieco, co nie je
zbohom👋

viestta
13. júl 2023

@danginko nuz, ja som nezacala...

beata_k
13. júl 2023

@viestta Tak ty si tu za hviezdu. Ale preco ja? Netusim 🤷😀