Do akej finančnej situácie priviesť dieťa?
S priatelom obaja pracujeme, mame sa dobre ale je to vdaka tomu, ze mame dva prijmy. Zijeme v hlavnom meste, naklady su vysoke. Zacinam premyslat nad tym, ze my si vlastne ani nemozeme dovolit mat dieta. Ked jeden z nas prestane pracovat a vypadne prijem, pocitime to. Biologicky sme uz za vrcholom reprodukcnej schopnosti, no stale by sme teoreticky vedeli pocat dieta. Bojim sa buducnosti a toho ako by sme to zvladali, ked uz teraz je vsetko drahe a mesacne odlozime menej nez v minulosti. Mame nieco nasetrene ale neviem kolko realne stoji mat dieta a kolko penazi potrebujeme na ten 1-2 roky, pripadne vlastne este aj neskor kym bude chodit do skolky. Nemame sa zle, zarabame celkom dobre ale napriek tomu mam tuto uzkost, ze ci to budeme vediet zvladat bez prilisneho obmedzovania. Neviem sa rozhybat.
@anonym_5db0bf chudák pes, granule, pelech hračky,veterinár, očkovania .
@anonym_559019 stále je to menej ako decko
Uskromniť sa dá. Dieťa s diagnózou sa narodiť môže, ale keby tak rozmýšla každý, tak by malo deti iba veľmi málo ľudí. Musíte si sadnúť nad vaše príjmy a výdavky a zistiť, koľko vám zostane na konci mesiaca. Životná úroveň počas rodičovskej klesá ak matka popri tom nepracuje. Neplatí to iba pre rodiny, kde chlap veľmi nadpriemerne zarába alebo sú dostatočné úspory. Ak ste schopní finančne pokryť všetko základné a zostane aj rezerva tak je potom iba dieťa otázkou túžby a nie finančných kalkulácii. Tu už si musíš ty povedať, čo je pre teba priorita. Moja bola, aby sme poplatili všetky účty, dieťa malo všetko potrebné a netrasiem sa každého neočakávaného výdavku. Dieťa sme chceli a bolo rozhodnuté. Keby idem každý mesiac do nuly tak sa tak samozrejme nerozhodnem. A niekto do dieťaťa nejde, ak si nevie dovoliť kočík za 1500€. Každý má iné priority a ty musíš vedieť, aké máte vy.
@anonym_f1b417 je to veru hrozne, kam sme sa to dostali, ked sa na dieta pozera cez peniaze a pokles komfortu. To je ta sebeckost a neschopnost obety...alebo uplne ine hodnoty a pohlad na zivot ako taky.
Ked si spomeniem na nas s manzelom, ze mat dieta bolo pre nas nieco prirodzene a deti a rodina su zmyslom nasho zivota.
@euka210 prečo by som sa akože mala obetovať? To mam mat dieťa a jesť 3 roky suché rožky?
Nie si ty uplne mimo?? Akoze mesacne vyhadzujes 1-2 tisicky a mas pocit, ze dieta ta bude stat viac? Ty si nenormalne materialne orientovana. Vies co, nemala by si mat deti. Deti su obeta, doslova. A tym nemyslim financne, ale v pohodli, komforte. Ty by si to nezvladla a pravdepodobne by sa ti rozpadol aj tvoj vztah. Na starobu si potom mozes zhrnat majetky ak to samozejme pri svojom zivotnom style vsetko nepreflakas na zbytocnosti.
@euka210 prečo by som sa akože mala obetovať? To mam mat dieťa a jesť 3 roky suché rožky?
@anonym_5db0bf ona rozky jest nebude. Peniaze má a má ich dosť. Nikde nepisala, že ak bude mať dieťa ostane na rožkoch. Ked ma na útulky a na rozne zbierky,tak by mala aj na dieťa. Ľudia uz nevedia čo so sebou. Hnus dnešná doba,ked vo všetkom vidite len materiálno. A nezacnite s tym, ze by ostala o hlade. No neostala by,nie je ten pripad, iba miesto 5 siat na mesiac ,by si kupila len troje.
Mat dieta bola pre mna otazka tuzby a nie kalkulacie. Aj bez dietata netusis, ako budes na tom financne o 5-10 rokov. Podla prispevkov to vyzera, ze nemate financne peoblemy, len sa bojis, ze stratis urcity komfort. Keby kazy takto kalkuloval, tak by deti mohlo mat iba hornych 10tis. Dieta nie je kalkulacia, je to laska. Bud ho chces alebo nie.
@zuzanaete zasa je fajn ked urcita kalkulacia-ci a kedy mat deti- prebehne. Aj to je sucast planovaneho rodicovstva a vzdy lepsie ako sa bez rozmyslu pustit do plodenia v style-nejak bolo, nejak bude
@anonym_5db0bf Tiez to takto vidim. Nerada by som prisla o svoj komfort. Nehovorim, ze by som to nezvladla, urcite by to islo ale bolo by to na ukor mojho wellbeingu. Neviem co si tu dievcata predstavuju, ze aky mam zivot ale pre mna je standard byt v peknom prostredi mojho bytu, moct ist na dovolenku, na veceru, k zubarovi ked mam bolesti, do gymu s trenerom, na terapiu ked sa citim zle. Ano, toto vsetko su veci, ktore by sa dali skrtat ale co je o potom za zivot, ked budem sice mat dieta ale budem nestastna, strhana, unavena, nebudem si moct dovolit riesi zdravotne tazkosti, ist k moru, vlastne nic z toho co robim teraz.
@anonym_5db0bf ona rozky jest nebude. Peniaze má a má ich dosť. Nikde nepisala, že ak bude mať dieťa ostane na rožkoch. Ked ma na útulky a na rozne zbierky,tak by mala aj na dieťa. Ľudia uz nevedia čo so sebou. Hnus dnešná doba,ked vo všetkom vidite len materiálno. A nezacnite s tym, ze by ostala o hlade. No neostala by,nie je ten pripad, iba miesto 5 siat na mesiac ,by si kupila len troje.
@klara546 Ale chapes, ze ja mam tych penazi dost prave vdaka tomu, ze pracujem? Ked nebudem pracovat, tak nebudu peniaze. Mam skveleho partnera ale povedzme si narovinu, polovica manzelstiev sa rozvadza a predsa aj ta zena musi ist do planovaneho materstva s tym, ze je sanca, ze zostane sama.
@klara546 nie každá žena musí mať deti vieš o tom? Máme možnosť voľby
@anonym_autor suhlasim a a nechapem hejt na autorku. Ked tu napise niekto kto neplanovane otehotnie a ziada rady, tak jej jej casto napisane ze o tom mala premyslat skor a aka je nezodpovedna. Tuto autorka rozmysla dopredu ci materstvo je vobec pre nu... a to je uplne v poriadku.
@anonym_5db0bf Tiez to takto vidim. Nerada by som prisla o svoj komfort. Nehovorim, ze by som to nezvladla, urcite by to islo ale bolo by to na ukor mojho wellbeingu. Neviem co si tu dievcata predstavuju, ze aky mam zivot ale pre mna je standard byt v peknom prostredi mojho bytu, moct ist na dovolenku, na veceru, k zubarovi ked mam bolesti, do gymu s trenerom, na terapiu ked sa citim zle. Ano, toto vsetko su veci, ktore by sa dali skrtat ale co je o potom za zivot, ked budem sice mat dieta ale budem nestastna, strhana, unavena, nebudem si moct dovolit riesi zdravotne tazkosti, ist k moru, vlastne nic z toho co robim teraz.
@anonym_autor adoptuj psa 😃
@anonym_5db0bf nechapes slovu obeta asi. To nie je nezodpovednost, ze budem mat dieta a nebudeme mat co jest.
Obeta ako taka je sucastou zivota rodicov...obetujes sa, ked sa v noci nevyspis; obetujes xy pre to dieta zo svojho komfortu, lebo potrebuje vas rodicov, vasu lasku, pozornost, starostlivost, cas a nakoniec aj tu trochu penazi.
@klara546 Ale chapes, ze ja mam tych penazi dost prave vdaka tomu, ze pracujem? Ked nebudem pracovat, tak nebudu peniaze. Mam skveleho partnera ale povedzme si narovinu, polovica manzelstiev sa rozvadza a predsa aj ta zena musi ist do planovaneho materstva s tym, ze je sanca, ze zostane sama.
@anonym_autor pri dieťati o komfort prídeš aj keď nie finančný, ak takto uvažuješ tak radšej deti nemaj
@anonym_autor adoptuj psa 😃
@anonym_5db0bf To uz som chcela ale vela cestujeme, tak sa to komplikuje 😀 Ale robim docasky.
@anonym_5db0bf nechapes slovu obeta asi. To nie je nezodpovednost, ze budem mat dieta a nebudeme mat co jest.
Obeta ako taka je sucastou zivota rodicov...obetujes sa, ked sa v noci nevyspis; obetujes xy pre to dieta zo svojho komfortu, lebo potrebuje vas rodicov, vasu lasku, pozornost, starostlivost, cas a nakoniec aj tu trochu penazi.
@euka210 to znie pekne otravne
@anonym_5db0bf To uz som chcela ale vela cestujeme, tak sa to komplikuje 😀 Ale robim docasky.
@anonym_autor my tak mame mačku a cestuje s nami 😃 ale nechodíme nejak príliš často
@anonym_autor pri dieťati o komfort prídeš aj keď nie finančný, ak takto uvažuješ tak radšej deti nemaj
@alenka58 suhlasim, ze pri takomto rozmyslani radsej to dieta nie.
Len neviem, ci tam nie je problem, ze dnesni mladi takto hladia na dieta a aj preto niet deti. Ze je drahota, chapem, ale ked je problem uskromnit sa...
@alenka58 suhlasim, ze pri takomto rozmyslani radsej to dieta nie.
Len neviem, ci tam nie je problem, ze dnesni mladi takto hladia na dieta a aj preto niet deti. Ze je drahota, chapem, ale ked je problem uskromnit sa...
@euka210 zivot dnes ponuka tolko moznosti ako ho prezit a viaceri z nas sa uskromnovat nechcu a nebudu
A prečo. Y si nemohla cestovať. Nevidela si koľko rodín s malými detmi bolo v Dubaji? A aj so školopovinnými v Thajsku 😉😂
@anonym_autor Práve si si odpovedala.Ty žiadne dieťa nemaj, aby si nebola nestastna, strhana, unavena a mohla ísť k moru. 😵💫😝
Najskor sa vezmite a potom planujte,iba s priatelom.No takto samej len o seba sa starat je lepsie ako este aj o dietatko.
@anonym_77a421 Dakujem za info. Ten pripevok zial nepokryje ani len moju hypo 😀 Presne toho sa bojim, ze ako to budeme zvladat, ked nas mesacny prijem klesne doslova o niekolko tisic eur mesacne dlhodobo na 1-2 roky. A to vlastne ani neviem ci po tomto case budem vediet pracovat znova naplno. A tiez si nebudem vediet dovolit veci, ktore su pre mna aktualne standard a vonkoncom nehovorim o nechtoch ani botoxe.
@anonym_b719b4 30-35 mame obaja.
@anonym_autor ak váš príjem klesne o niekoľko tisíc eur mesačne len kvôli tomu, že dostaneš 500 eur rodičák, tak bude niekde chyba vo vás. V 35ke rozmýšľať o dieťati cez peniaze je veľmi zvláštne. Bezdetný pár vo vašom veku by mal byť už riadne zabezpečený a dieťa uživiť ľavou zadnou a napriek tomu neprísť o svoj štandard
Ja uprimne nerozumiem tymto hate a posmesnym urazlivym komentom. Ved kazdy mame nejaku situaciu, to je ok. A kazdy suznime s niecim inym. Mne tiez kopa tem pride absurdnych, tak neriesim. Ale nechapem toto, ze naco sa tu pridete len vygrcat v komentoch, len preto aby ste niekoho urazili? K comu je to akoze dobre? Ved ked neviem k teme nic povedat, lebo nesuznim, tak naco urazat? A argument s verejnym forom je len trapna vyhovorka. Ked nevnimate pokles zivotneho standardu ako problem, tak co mate co povedat k teme niekoho, kto ho ako problem vnima?
Inac, tomu tvojmu postoju ako ho prezentujes sa hovori sebectvo a egoizmus. Vsak lepsie je poslat peniaze niekde na zbierku a nemusiet pohnut ani prstom, nebodaj ubrat zo svojho pohodlia a wellbeingu. A ano, ked budes mat dieta, budes unavena a strhana, minimalne ten prvy rok, obzvlast ked si takto egocentricky orientovana.
A to ze mas peniaze zato, ze pracujes? Tak hadam normalny clovek ked ma to stastie, ze dobre zaraba, tak si adekvatne aj cast penazi odklada, prave preto, aby vedel vykryt vypadok prijmu na tie 2-3 roky, ked by bol doma s dietatom alebo aj keby nemal dieta a mal by napriklad zdravotne problemy. Tomu sa hovori efektivne hospodarenie a nie rozflakat vsetko kade tade a potom horekovat na internete ako by mu dieta znizilo komfort , ked by uz nemal mesacne 5tisic k dobru.
Vies, ono si treba vediet aj vybrat partnera, takeho, ktory sa o zenu vie postarat, ked zostane doma s dietatom.
@anonym_060981 Nikde som nenapisala, ze vybadzujem zbytocne. Pisala som, ze by som mesacne vydavky vedela okresat o 1-2 tisic mesacne ale pochopitelne by nam tym klesla kvalita zivota. V idealnom pripade ich samozrejme okresat nechcem.
@anonym_autor čiže to sú zbytočnosti a hlúposti. Ako píšu baby, nepotrebujete dieťa, kúpte si psa, mačku
@anonym_559019 stále je to menej ako decko
@anonym_5db0bf po prvé len pokým pes.nebude mať zdravotné problémy
Po druhé decko je ten kto používa tento výraz
S takymto zmyslanim radsej ani nemaj deti, ked to vidis iba cez peniaze a znizenie komfortu.
Ja som mala dobre rozbehnutu karieru, niekolko tisicovy plat, ale aj tak som sa rozhodla pre 2 deti, takze ten prijem dost klesol. Ale vies co Ti poviem, vobec mi to nevadi, tie deti ma zahrnaju takou laskou, aku mi ziadny botox, nechty ani neviem co, neda.
A aj s detmi chodime na dovolenky, oni nie su ziadna prekazka a to maju 5r a 2r. Zachvilku mi skonci rodicak a mozem pracovat na kariere a peniazoch, nic mi neutecie.
Ja uprimne nerozumiem tymto hate a posmesnym urazlivym komentom. Ved kazdy mame nejaku situaciu, to je ok. A kazdy suznime s niecim inym. Mne tiez kopa tem pride absurdnych, tak neriesim. Ale nechapem toto, ze naco sa tu pridete len vygrcat v komentoch, len preto aby ste niekoho urazili? K comu je to akoze dobre? Ved ked neviem k teme nic povedat, lebo nesuznim, tak naco urazat? A argument s verejnym forom je len trapna vyhovorka. Ked nevnimate pokles zivotneho standardu ako problem, tak co mate co povedat k teme niekoho, kto ho ako problem vnima?
@anonym_autor A co si akože chcela, ake odpovede by sa ti páčili? Že, maj dieťa a my ti budeme prispievať aby sme ti dorovnali tvoj komfort??? Dieťa buď chceš alebo nechceš, to nie je kalkulácia..To musíš vedieť v srdci. Ja mám 3 deti a žijeme komfortne aj cestujeme.
Inac, tomu tvojmu postoju ako ho prezentujes sa hovori sebectvo a egoizmus. Vsak lepsie je poslat peniaze niekde na zbierku a nemusiet pohnut ani prstom, nebodaj ubrat zo svojho pohodlia a wellbeingu. A ano, ked budes mat dieta, budes unavena a strhana, minimalne ten prvy rok, obzvlast ked si takto egocentricky orientovana.
A to ze mas peniaze zato, ze pracujes? Tak hadam normalny clovek ked ma to stastie, ze dobre zaraba, tak si adekvatne aj cast penazi odklada, prave preto, aby vedel vykryt vypadok prijmu na tie 2-3 roky, ked by bol doma s dietatom alebo aj keby nemal dieta a mal by napriklad zdravotne problemy. Tomu sa hovori efektivne hospodarenie a nie rozflakat vsetko kade tade a potom horekovat na internete ako by mu dieta znizilo komfort , ked by uz nemal mesacne 5tisic k dobru.
Vies, ono si treba vediet aj vybrat partnera, takeho, ktory sa o zenu vie postarat, ked zostane doma s dietatom.
@anonym_5246dc kazdy sme sebecki svojim vlastnym sposobom. Kazdy sa moze slobodne rozhodnut ci chce pohnut prstom alebo nie. Autorka mrzi ma ze tu dostavas tolko hejtu. Ale na fore pre matky sa asi neda ocakavat ze nie kazda zena je paf z deti a rodicovstva.

@anonym_autor ak nad tým rozmýšľaš takto len čisto ekonomicky, tak to radšej deti ani nemaj, lebo ti klesne príjem, aj komfort, aj noci budú prebdené, aj dovolenky budú drahšie pre troch, aj času na seba budeš mať malo.... Mať dieťa nie je obchod. Je to obeta, ale aj devíza.
Nový život je pre mna o niečom inom...o úplne inej dimenzii, o Tom, že mam iný zmysel života, o Tom, že tu nieco po sebe zanecham (nematerialne), o Tom, že môžem dieťatku odovzdať to najlepšie zo seba, o Tom, že aj ono ma vie veľa naučiť, dať mi zrkadlo, posunúť má ďalej...
@anonym_f1b417 je to veru hrozne, kam sme sa to dostali, ked sa na dieta pozera cez peniaze a pokles komfortu. To je ta sebeckost a neschopnost obety...alebo uplne ine hodnoty a pohlad na zivot ako taky.
Ked si spomeniem na nas s manzelom, ze mat dieta bolo pre nas nieco prirodzene a deti a rodina su zmyslom nasho zivota.