icon

Do akej finančnej situácie priviesť dieťa?

Včera o 15:41

S priatelom obaja pracujeme, mame sa dobre ale je to vdaka tomu, ze mame dva prijmy. Zijeme v hlavnom meste, naklady su vysoke. Zacinam premyslat nad tym, ze my si vlastne ani nemozeme dovolit mat dieta. Ked jeden z nas prestane pracovat a vypadne prijem, pocitime to. Biologicky sme uz za vrcholom reprodukcnej schopnosti, no stale by sme teoreticky vedeli pocat dieta. Bojim sa buducnosti a toho ako by sme to zvladali, ked uz teraz je vsetko drahe a mesacne odlozime menej nez v minulosti. Mame nieco nasetrene ale neviem kolko realne stoji mat dieta a kolko penazi potrebujeme na ten 1-2 roky, pripadne vlastne este aj neskor kym bude chodit do skolky. Nemame sa zle, zarabame celkom dobre ale napriek tomu mam tuto uzkost, ze ci to budeme vediet zvladat bez prilisneho obmedzovania. Neviem sa rozhybat.

anonym_6ef711
Včera o 17:10

Je normálne že príchodom dieťaťa sa veľa vecí zmení. Ak dieťa chceš tak zvládneš chvíľu fungovať inak. Veď takáto situácia nebude trvať večne, nemusíš byť doma celé 3 roky.

autor
Včera o 17:11
@anonym_5246dc

Inac, tomu tvojmu postoju ako ho prezentujes sa hovori sebectvo a egoizmus. Vsak lepsie je poslat peniaze niekde na zbierku a nemusiet pohnut ani prstom, nebodaj ubrat zo svojho pohodlia a wellbeingu. A ano, ked budes mat dieta, budes unavena a strhana, minimalne ten prvy rok, obzvlast ked si takto egocentricky orientovana.
A to ze mas peniaze zato, ze pracujes? Tak hadam normalny clovek ked ma to stastie, ze dobre zaraba, tak si adekvatne aj cast penazi odklada, prave preto, aby vedel vykryt vypadok prijmu na tie 2-3 roky, ked by bol doma s dietatom alebo aj keby nemal dieta a mal by napriklad zdravotne problemy. Tomu sa hovori efektivne hospodarenie a nie rozflakat vsetko kade tade a potom horekovat na internete ako by mu dieta znizilo komfort , ked by uz nemal mesacne 5tisic k dobru.
Vies, ono si treba vediet aj vybrat partnera, takeho, ktory sa o zenu vie postarat, ked zostane doma s dietatom.

@anonym_5246dc Ty si si vobec precitala co som napisala? Predpokladam, ze nie lebo inak by si vedela, ze mame uspory, tak ake rozflakanie kade tade? Vrat sa k povodnemu prispevku a skus ho pochopit predtym nez tu vygrcas svoje pomylene domnienky.

anonym_8e07a7
Včera o 17:13

Pozri, tu nejde o peniaze. Ty proste dieta nechces a snazis si to niecim ospravedlnit. Deti maju aj chudobni, aj stredna vrstva aj bohati. Cokolvek ti tu niekto napise, vsetko negujes.
Nemaj dieta. To nie je povinnost. Uzivaj si zivot ako chces, nepotrebujes sa za svoje rozhodnutie nikomu ospravedlnovat.
Kto dieta chce, aspon jedno si urobi nech to stoji co to stoji. Ta tuzba ide z vnutra, nie z hlavy. Ty vidis svoj vek a kalkulujes.
Niekto mudry povedal: kto chce, hlada cestu. Kto nechce, hlada vyhovorku.
Nie, nemusis mat deti a nie, nie si zly clovek ked chces svoj zivot podla svojich predstav. Tak si ho uzivaj 🤗

petamich
Včera o 17:14

Autorka na dieta ste financne pripraveni, lavou zadnou by ste zvladli aj dve deti. No a teraz je to len o prioritach a zvazeni si, ci je pre teba priorita dieta alebo tvoj zivotny standard a komfort 🙂 cele. Lebo biedu triet evidentne nebudete.

anonym_5db0bf
Včera o 17:14
@anonym_559019

@anonym_5db0bf po prvé len pokým pes.nebude mať zdravotné problémy
Po druhé decko je ten kto používa tento výraz

@anonym_559019 rozplac sa pre mňa za mňa..

euka210
Včera o 17:25
@anonym_d70cf4

@euka210 zivot dnes ponuka tolko moznosti ako ho prezit a viaceri z nas sa uskromnovat nechcu a nebudu

@anonym_d70cf4 vas zivot, vasa volba

reanda
Včera o 17:29

ja sa vobec nedivim tomu 'hejtu' .. tento prispevok je dost hlupy.. autorka ma nad tridsat, vlastnu srocku, rozumu by mala mat dost a ona sa boji, ze ked bude mat dieta a bude max. tri roky bez takeho prijmu, aky ma teraz, tak nebude mat na zubara alebo dovolenku pri mori? to co si predstavuje, ze bude dieta krmit tekutym zlatom a plienky budu z diamantov? to ked sa ako pozrie okolo seba, tak vsetci rodicia s vynimkou milionarov chodia s hnilymi zubami a sedia vo svojich polorozpadnutych skaredych pribytkoch, lebo zivenie dietata im zruinovalo zivot?
ja by som pochopila obavy, keby mali s muzom hranicne prijmy, ale zarabat niekolko tisic, mat nasetrene a triast sa, ze s dietatom pridem o bezny standard? vsak ako na toto normalne odpovedat?

autor
Včera o 17:33
@reanda

ja sa vobec nedivim tomu 'hejtu' .. tento prispevok je dost hlupy.. autorka ma nad tridsat, vlastnu srocku, rozumu by mala mat dost a ona sa boji, ze ked bude mat dieta a bude max. tri roky bez takeho prijmu, aky ma teraz, tak nebude mat na zubara alebo dovolenku pri mori? to co si predstavuje, ze bude dieta krmit tekutym zlatom a plienky budu z diamantov? to ked sa ako pozrie okolo seba, tak vsetci rodicia s vynimkou milionarov chodia s hnilymi zubami a sedia vo svojich polorozpadnutych skaredych pribytkoch, lebo zivenie dietata im zruinovalo zivot?
ja by som pochopila obavy, keby mali s muzom hranicne prijmy, ale zarabat niekolko tisic, mat nasetrene a triast sa, ze s dietatom pridem o bezny standard? vsak ako na toto normalne odpovedat?

@reanda Ked to teda nevies pochopit a moju situaciu povazujes za taku absurdnu, tak aku vypovednu hodnotu ma tvoj prispevok v tejto diskusii? Nic hodnotne si nepriniesla.

anonym_742ad0
Včera o 17:37

nadpis vyznieva, ako keby si zila na hranici zivotneho minima, a nakoniec je to o tom, ze dieta by ta obtazovalo, lebo by si musela ubrat zo svojho pohodlia
nemaj ziadne deti, si nevyrovnana a nedospela osoba
nechapem, na co si to sem vlastne prisla riesit, ked deti mat nechces, alebo chces lebo maju ini?

anonym_22ed5d
Včera o 17:37

Súhlasím, , radšej si dávaj pravidelne botox a nové nechty a vykašli sa na deti. Niekedy je to tak lepšie

zmrzlinka2021
Včera o 17:38

@anonym_autor

Spýtam sa ťa takto, je pre teba a tvojho manžela dieťa prioritou aj za cenu zníženia životného štandardu?

autor
Včera o 17:42
@anonym_742ad0

nadpis vyznieva, ako keby si zila na hranici zivotneho minima, a nakoniec je to o tom, ze dieta by ta obtazovalo, lebo by si musela ubrat zo svojho pohodlia
nemaj ziadne deti, si nevyrovnana a nedospela osoba
nechapem, na co si to sem vlastne prisla riesit, ked deti mat nechces, alebo chces lebo maju ini?

@anonym_742ad0 To ako vyznieva nadpis je len tvoje subjektivne vnimanie. Nadpis je "Do akej financnej situacie priviest dieta?". Co konkretne implikuje hranicu zivotneho minima?

maminkadeticiek
Včera o 17:42

Nikdy by som nesla na matersku bez nasetrenych aspon niekolko tisic.Si schopnan nasetrit aspon 10000 na pohodovejsiu matersku?

autor
Včera o 17:43
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Spýtam sa ťa takto, je pre teba a tvojho manžela dieťa prioritou aj za cenu zníženia životného štandardu?

@zmrzlinka2021 no prave to v sebe celkom analyzujem, neviem to uplne urcite, len to sama v sebe riesim a zvazujem.

anonym_88cbab
Včera o 17:44
@anonym_5db0bf

@euka210 prečo by som sa akože mala obetovať? To mam mat dieťa a jesť 3 roky suché rožky?

@anonym_5db0bf autorka urcite nebude jest suche rozky 🫣. Ale troska menej sebeckosti a slo by to uplne s prstom v nose.

anonym_88cbab
Včera o 17:45
@anonym_autor

@anonym_5db0bf Tiez to takto vidim. Nerada by som prisla o svoj komfort. Nehovorim, ze by som to nezvladla, urcite by to islo ale bolo by to na ukor mojho wellbeingu. Neviem co si tu dievcata predstavuju, ze aky mam zivot ale pre mna je standard byt v peknom prostredi mojho bytu, moct ist na dovolenku, na veceru, k zubarovi ked mam bolesti, do gymu s trenerom, na terapiu ked sa citim zle. Ano, toto vsetko su veci, ktore by sa dali skrtat ale co je o potom za zivot, ked budem sice mat dieta ale budem nestastna, strhana, unavena, nebudem si moct dovolit riesi zdravotne tazkosti, ist k moru, vlastne nic z toho co robim teraz.

@anonym_autor podla tohto to dieta radsej nemaj, netuzis po nom, tak naco tato diskusia?

anonym_5c3388
@anonym_autor

@anonym_5db0bf To uz som chcela ale vela cestujeme, tak sa to komplikuje 😀 Ale robim docasky.

@anonym_autor inak pozor na to, ak si myslíš, že budete s deťmi veľa cestovať, lebo vôbec nemusia byť také typy. Aby si nebola neprijemne prekvapená. Ja som mala veľké plány ako budeme cestovať a po pár pokusoch ma prešla chuť. Mnohí s deťmi cestujú,ide to, ale očividne deti zvládajú dobre auto, lietadlo, kočík, nosič ale záruku nemáš. Ja čakám, kým budú deti staršie a vtedy budeme cestovať.

autor
@maminkadeticiek

Nikdy by som nesla na matersku bez nasetrenych aspon niekolko tisic.Si schopnan nasetrit aspon 10000 na pohodovejsiu matersku?

@maminkadeticiek Je to suma, ktoru mam na beznom ucte. Pre mna to ale nie je suma, ktora by bola postacujuca na 2 roky fungovania. Samozrejme pocitam aj s financiami od partnera ale primarne sa chcem spoliehat sama na seba.

autor
Včera o 17:48
@anonym_5c3388

@anonym_autor inak pozor na to, ak si myslíš, že budete s deťmi veľa cestovať, lebo vôbec nemusia byť také typy. Aby si nebola neprijemne prekvapená. Ja som mala veľké plány ako budeme cestovať a po pár pokusoch ma prešla chuť. Mnohí s deťmi cestujú,ide to, ale očividne deti zvládajú dobre auto, lietadlo, kočík, nosič ale záruku nemáš. Ja čakám, kým budú deti staršie a vtedy budeme cestovať.

@anonym_5c3388 Ta reakcia bola na PSA, nie na dieta.

anonym_5c3388
Včera o 17:49
@anonym_autor

@anonym_5c3388 Ta reakcia bola na PSA, nie na dieta.

@anonym_autor len si napísala, že veľa cestujete, tak som nevedela, že sa toho chceš vzdať. Normálne som to napísala.

autor
Včera o 17:51
@anonym_5c3388

@anonym_autor len si napísala, že veľa cestujete, tak som nevedela, že sa toho chceš vzdať. Normálne som to napísala.

@anonym_5c3388 Vela cestujeme lebo mozeme. Ked budeme mat niekedy dieta, ktore nebude zvladat cestovanie, tak pochopitelne nebudeme cestovat.

anonym_88cbab
Včera o 17:57
@anonym_autor

@reanda Ked to teda nevies pochopit a moju situaciu povazujes za taku absurdnu, tak aku vypovednu hodnotu ma tvoj prispevok v tejto diskusii? Nic hodnotne si nepriniesla.

@anonym_autor a co ocakavas teda Ty od tejto diskusie? Zivime 4 deti len z 1 muzovho prijmu, ano, ma ho nadstandardny a ja sa venujem len domacnosti a detom. Mne to za to stoji. Deti su to najlepsie, co som v zivote vytvorila.
Ale neviem, co sa cudujes, lebo ludia bezne maju aj obaja rodicia okolo 1000 v cistom, ba aj minimalku, cize menej a deti maju, takze to, ako Ty vystupujes a kalkulujes, tak je to pre takychto ludi az absurdne. Tak sa necuduj tym komentarom. Ked Ti ide len o Tvoj komfort, a nie si ochotna trosku sa obetovat, tak naozaj na dieta nie si stavana. Pretoze to dieta si chtiac/nechtiac vyzaduje obetu v istych ohladoch. A ano, ani jedno nase dieta nebolo schopne prezit prvy rok az dva v autosedacke priputane, aj cesty k starym rodicom cca 60 km boli o drzku. Ale niektore su ine, to si nevyberies. Rovnako zdravotne komplikacie, atd...Ak si myslis, ze dieta Ta oberie o nieco, ze budes strhana a unavena, znicena, tak to deti radsej nemat. Lebo zivot Ti to zmeni v mnohych ohladoch a z Tvojho pohladu len k horsiemu...🤷‍♀️

anonym_dda69a
Včera o 18:03

Matersku dostanes aj prispevok pri narodeni.ak odvadzas odvody tak aj tehotenske to ti na ten rok bohato staci.rodicak do 3rokov s pridavkami pokryje naklady na jasle plus minus stovku doplatis a mozes veselo zarabat svoje tisice a dieta bude s cudzimi ludmi pomerne velku cast dna tak ako v ostatnych krajinach sveta.alebo sa vzdas standartu na ktory si zvyknuta a budes mama na plne gule cele tri roky.je to len o tvojom nastaveni.aj chudobni ludia maju deti.. moja ma aktualne dva roky od jej roka pracujem na ciastocny ked je muz doma striedame sa a rozpocet ani dieta az tak netrpi..dalo by sa aj na full time ale deti su male len raz a ci mam na ucte 10 alebo 20 tisic asi mi to za to nestoji.ale to som ja..

anonym_77a5e1
Včera o 18:04
@luccys

@anonym_77a5e1 Maju mat dieta kvoli dochodkom? Uzasny dovod🤦‍♀️

@luccys wtf??? Kde som napisala, ze to je jediny dovod? Autorka premysla nad dietatom, tak je vela aspektov, ktore moze zohladnit pri rozhodovani.

zmrzlinka8
Včera o 18:08
@anonym_autor

@anonym_5db0bf Tiez to takto vidim. Nerada by som prisla o svoj komfort. Nehovorim, ze by som to nezvladla, urcite by to islo ale bolo by to na ukor mojho wellbeingu. Neviem co si tu dievcata predstavuju, ze aky mam zivot ale pre mna je standard byt v peknom prostredi mojho bytu, moct ist na dovolenku, na veceru, k zubarovi ked mam bolesti, do gymu s trenerom, na terapiu ked sa citim zle. Ano, toto vsetko su veci, ktore by sa dali skrtat ale co je o potom za zivot, ked budem sice mat dieta ale budem nestastna, strhana, unavena, nebudem si moct dovolit riesi zdravotne tazkosti, ist k moru, vlastne nic z toho co robim teraz.

@anonym_autor trosku preháňaš, keby tak rozmýšľali tvoji rodicia, nie si na svete. Zarábate dobre, viete aj výdavky okresať, dieťa zvládnete v pohode.

anonym_7d7c90
Včera o 18:16

Radšej deti nemaj. Zjavne nie si pripravená vzdať sa ani kúska svojho komfortu. Mesačne by ste vedeli ušetriť 1k- 2k, lebo ich rozhadzujete za blbosti? To je také zodpovedne veru. Nemajte deti, zjavne k tomu nemas vztah

nikushka8
Včera o 18:18

Rozhodnutie mat dieta znamena aj ubrat zo svojho komfortu,ci chces,ci nie. Kolko ta to bude stat si spocitas jednoducho- vypocitaj si svoj prijem x cca 24mesiacov (nemusis byt 3roky na RD) - 560€. Dan. bonus bude poberat otec. Ale toto je len financne hladisko, pretoze o komfort prides urcite. Dieta tak lahko neodlozis, nevypnes. Budes sa musiet zmierit s nedostatkom spanku,unavou, nedostatkom casu pre seba,lebo ak ho budes chciet, budes musiet riesit strazenie. Nevybehnes si len tak na botox,lebo chces. Ani to cestovanie nie je take ako bez deti, navyse platis vsetko aj dietatu. Atd atd. Rodicovstvo je obrovska obeta a podla toho,co pises, nie ste na to ani zdaleka pripraveni. Nie kazdy je stvoreny byt rodicom. Co si vsimam,vasa generacia je strasne egocentricka, pohodlna, zamerana len na seba, necudujem sa,ze este aj tie deti vidite cez prachy.

anonym_5246dc
Včera o 18:23
@anonym_autor

@anonym_5246dc Ty si si vobec precitala co som napisala? Predpokladam, ze nie lebo inak by si vedela, ze mame uspory, tak ake rozflakanie kade tade? Vrat sa k povodnemu prispevku a skus ho pochopit predtym nez tu vygrcas svoje pomylene domnienky.

@anonym_autor Jaj moja zlata, jediny kto sa tu prisiel "vygrcat" si ty sama. Vypisujes, ze mas usetrene a v dalsom prispevku napises, ze malo, len na beznom ucte. Sama si protirecis.
Dostala si tu kopec rozumnych odpovedi. Ocakavat, ze ta tu budu podporovat zeny, ktore s detmi ziju z ovela nizsich prijmov je smiesne. Zijes zrejme uplne v inej dimenzii, nikdy si nebola v drogerii a nevidela ceny plienok a ani nepoznas nikoho v okoli, kto ma deti, aby si videla aky maju standard. A ano, tym, ze si tolko cestujete, lebo vsak mozte, posielate stovky eur kadetade po zbierkach - vyhadzujes peniaze von oknom. Nerobis si efektivne zabezpecenie na horsie casy, nesetris si adekvatne.
Ved to je uplne smiesne co tu riesis. Z celeho toho si tu ani raz nespomenula svojho partnera ako sa k tomu stavia on. S nim si to prioritne ries. Co tu akoze od zien cakas?

reanda
Včera o 18:26
@anonym_autor

@anonym_autor tento prispevok nebol pre teba 🙂 .. tebe bol urceny ten prvy, kde ti odporucam nadalej generovat svoj prijem a nad detmi ani neuvazovat
chapem, ze osoba tvojho typu nedokaze v mojom videni sveta najst nic hodnotne 🙂

anonym_88cbab
Včera o 18:27
@anonym_d70cf4

@anonym_5246dc kazdy sme sebecki svojim vlastnym sposobom. Kazdy sa moze slobodne rozhodnut ci chce pohnut prstom alebo nie. Autorka mrzi ma ze tu dostavas tolko hejtu. Ale na fore pre matky sa asi neda ocakavat ze nie kazda zena je paf z deti a rodicovstva.

@anonym_d70cf4 ved nemusi byt paf, ale naco sa sem teda pride akoze radit? O com?
To je predsa logicke, ze ked sa rozhodne pre dieta, tak isty pokles standardu, na ktory je zvyknuta, proste bude a to je fakt. Ak toto nechce akceptovat, tak je lepsie tie deti nemat a hotovo.