icon

Do akej finančnej situácie priviesť dieťa?

12. mar 2026

S priatelom obaja pracujeme, mame sa dobre ale je to vdaka tomu, ze mame dva prijmy. Zijeme v hlavnom meste, naklady su vysoke. Zacinam premyslat nad tym, ze my si vlastne ani nemozeme dovolit mat dieta. Ked jeden z nas prestane pracovat a vypadne prijem, pocitime to. Biologicky sme uz za vrcholom reprodukcnej schopnosti, no stale by sme teoreticky vedeli pocat dieta. Bojim sa buducnosti a toho ako by sme to zvladali, ked uz teraz je vsetko drahe a mesacne odlozime menej nez v minulosti. Mame nieco nasetrene ale neviem kolko realne stoji mat dieta a kolko penazi potrebujeme na ten 1-2 roky, pripadne vlastne este aj neskor kym bude chodit do skolky. Nemame sa zle, zarabame celkom dobre ale napriek tomu mam tuto uzkost, ze ci to budeme vediet zvladat bez prilisneho obmedzovania. Neviem sa rozhybat.

autor
13. mar 2026
@anonym_b719b4

@anonym_autor prenajímate byt a ty horekuješ že nemáte peniaze? Buď je téma vymyslená, alebo si naozaj taká materialistická že si pre peniaze necháš vŕtať do kolena. Rada by som ti dala vyskúšať život bežného človeka, ktorý žije od výplaty k výplate. Tvoja téma je výsmech.

@anonym_b719b4 Ja nehorekujem, ze nemame peniaze. Ved pisem, ze mame uspory. Halo.

autor
13. mar 2026
@reanda

@anonym_autor dufam, ze okrem krachu dochodkoveho systemu pocitas aj s krachom bankoveho a celkovo momentalneho systemu fungovania spolocnosti.. to len, aby si sa nedala privelmi uchlacholit svojimi rezervami 😀

@reanda Myslim, ze uz si prispela dost a aj tvoj pohlad na moju situaciu celkom jasny. Nie je potreba dalej to rozoberat a snazit sa ma zhadzovat, ok? Respektujem tvoj nazor, moj je iny, na tom sa myslim zhodneme.

anonym_b719b4
Autor odpoveď zmazal
autor
13. mar 2026
@anonym_b719b4
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_b719b4 Prosim ta to ako si si domyslela, ze som nejaka zgrloska ci co? 😀 Ved vyssie v prispevkoch pisem, ze mesacne minime 1-2k na veci, ktore by sa v pohode dali skrtat keby sme potrebovali nejak viac setrit. To su tie veci, ktore si prave doprajem aj ked ich nepotrebujem. Pre radost. Skrz co si prisla na to, ze nekupim dietatu rozok? Nedava to vobec zmysel.

anonym_b719b4
13. mar 2026

nikdy nebude svet dokonalý a bez vojen, bez neistoty, strachu, ale tvoj život je iba raz. Takí ľudia ako ty, by aj tak deti mať nemali, lebo ty ešte aj svoju dieťaťu budeš rožok odtŕhať od úst v mene istôt. Dobre robíš, čo robíš.

anonym_f10141
13. mar 2026

Dieta bud chceš, alebo nechceš,resp,túžiš,netúžiš. Nekalkulujes. Lebo môžeš mať aj našetrené a aj neviem čo ,ale vieš aká môže prísť nečakaná situácia? Zostaneš na 0 a sama napr . Keby sme každý takto rozmýšľali nik nemáme deti. Z lepšieho sa ľahko dostaneš do horšieho. Niekedy sú ťažké situácie, ale všetko sa dá zvládnuť, vsetko keď sa chce .
Takže ak túžiš, zahod strach 🙂

anonym_9c4638
13. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_559019 Nie su to blbosti, wtf?! 😀
@anonym_f1b417 Aha, a v tejto dimenzii s dietatom sa ako platidlo nepouzivaju peniaze? Ci co sa tym akoze snazis povedat, ty dimenzia? Za co si kupis jedlo v obchode?
@anonym_77a421 Dakujem za radu🙏 Mne sa opatrovatelka zdala ako vydobytok pre hornych 10k. Ked som pozerala sukromne skolky v BA tak cena je tak 800 eur. Predpokladala som, ze opatrovatelka bude nasobne viac. Cize mimo mojej ligy
@anonym_5db0bf Ako to myslis?

@anonym_autor ja len ku skolke a opatrovateľke sa chcem vyjadrit..my nie sme horných 10k ale mame sa dobre a dcerka chodi aj do súkromnej skolky (400 plus 100 strava v Ba) a chodí mi aj pani kočíkovať, ale to až pri druhom dieťati..podľa mna jedno dieťa finančne ustať je ok, mame druhe po 2,5 roku, čiže ja som už cez tri roky doma a to druhé už citit finančne, aj keď nám nič nechyba, tak dve je už dost..auto sme kupovali vacsie, izbu treba prerábať pre dve (a pozerame po 4izbaku) a podobne..a navyše keď sme išli na dovolenku s jedným dieťaťom, tak klasická vacsia dvojka izba a priateľka, ale keď pozeram hotely teraz a dám že mame 2 deti vek 3 roky a do 1 roku, tak mi uz hádže rodinne izby alebo apartmány a to stojí 2x toľko ako keď sme chodili len so staršou..takze ak uvažujete cez financie, tak jedno dieta ok, da sa..pri dvoch to viac citit

tululu
13. mar 2026

@anonym_autor ja by som ti asi poradila zamysliet sa nad dovodmi, preco dieta chces a byt ku sebe absolutne uprimna. lebo ak nieco naozaj chces, vies pre to obetovat naozaj vela a ked to dosiahnes, to co si ziskala je omnoho viac ako to, co si stratila pri procese, v akom si sa ku tomu dopracovala. a to nevravim len o dietati, clovek moze mat rozne ciele a kvoli nim vie uplne prekopat svoj zivot, standardy, vselico. a neistota je zial sucast zivota, aj ked sa nam to v dnesnej dobe,kedy sme zvyknuti vsetko vediet,planovat a poistit nepaci. jeden uraz, jedna choroba, jedna nehoda alebo chyba a cely zivotny standard je len slovo vo vetre.

anonym_d70cf4
13. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_b719b4 Prosim ta to ako si si domyslela, ze som nejaka zgrloska ci co? 😀 Ved vyssie v prispevkoch pisem, ze mesacne minime 1-2k na veci, ktore by sa v pohode dali skrtat keby sme potrebovali nejak viac setrit. To su tie veci, ktore si prave doprajem aj ked ich nepotrebujem. Pre radost. Skrz co si prisla na to, ze nekupim dietatu rozok? Nedava to vobec zmysel.

@anonym_autor je mozne ze autorka, ak sa rozhodne pre materstvo, bude ho nakoniec zvladat nakoniec lepsie kvoli tomu ze mysli aj na seba a svoje potreby. Nebude ustvana, vyhoreta ako ine mamy (ktore tu pisu) lebo nebude len skakat okolo dietata a potlacat vsetko co ona chce. Materinsky plural u nej nebude hrozit. A z takeho pristupu bude mat benefit aj dieta.

procrastique
13. mar 2026

Rátaj, že ak na seba míňaš cca 1500 eur mesačne, tak budeš chcieť rovnaké prašule rozhajdákať aj na dieťa... Tak si naň skús šetriť cca 2 roky a odkladať si tie peniaze. (vyslovene podúčet len na tieto účely) Pri tom zároveň aj uvidíš, že či ťa bude baviť žiť ak nebudeš môcť toľko míňať lebo sa príjem stenší. Na základe toho získaš odpoveď, či sa ti chce mať rodinu.

anonym_dfe6dd
13. mar 2026

Nás prvé 2 roky nestálo dieťa nič, okrem výbavičky.
Všetky tie vydavky ktoré sme mali, by sme mali aj keby sme ho nemali.
Jasne že treba mať asi nejakú rezervu pre každý prípad (my sme nemali😃)
ale úplne by som sa toho nebála. Môj ma už 6 rokov som naňho sama vyše 3 rokov a nemám vôbec pocit , že by som míňala viac peňazí ako keby som ho nemala, okrem škôlky.
Potraviny a nájom by som musela platiť aj keby ho nemám , oblečenie kupuješ sporadicky , z čoho vyrastie dokúpiš , nieje to že by si musela každý mesiac vyčleniť 300€ len na oblečenie , to dieťa je proste doma , s vami a jedine čo potrebuje je tvoje prso/flaša spanok a plienky😃 neskôr ihrisko pieskovisko a chrumky a ovocné kapsicky 😃 potom kolobežku/bicykel , potom dlho dlho nič a potom telefón a Playstation😃 všetko ide postupne , zžijete sa so situáciou a budete v nej prirodzene vedieť plávať , keďže ste obaja zamestnaní očividne aj zodpovední.
Nieje to že potrebuješ mať našetrené vyslovene na príchod dieťaťa 30k.
Nemaj stres držím palce nech sa rozhodnete akokoľvek 🙂

aleveddobre
13. mar 2026

Podľa toho ako je písaný príspevok a tvoje ďalšie komentáre, dieťa nemajú a ani sa nad tým n zamýšľajú. Lebo aj v si chcela dieťa aj sa nechceš vzdať veci , ktoré sú ,,len pre radosť", nechceš nič okresať. Ale dieťa z princípu pohltí nejaké financie. A ak mám niečo len pre radosť, určite si tým neznizim kvalitu života, ak sa nejakých veci vzdám. Veď sa nemusia vzdať všetkého alebo niečoho kľudnemozes a z nosa ti neodpadne. Ale fakt si túto otázku radšej uzavrú, lebo s tvojim mentálnym nastavením určite nie.

sfet
13. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_d70cf4 Pisem predsa, ze mame nasetrene.
@anonym_77a5e1 Ten prispevok 500 eur dostava kazdy kto je na materskej? S priatelom mame obaja svoju sro, cize predpokladam, ze materske a nejake socialne vyhody sa nas netykaju, vacsinou sa nas nijake tieto vyhody netykaju. Ako chapem, ze aj tych 500 eur je pekny prispevok ale je to strasne malo, ked nebudem mat iny prijem.
@anonym_57c6e6 To ano, to by bola ekonomicka samovrazda.

@anonym_autor napriklad ja dieta zdravé nemám. Je autista, vývojová dysfazia, ADHD. Poberam opatrovatelsky, spodna hranica, ale chodím i do práce, pretoze to je nic, v školke asistentka, čaka ho specialka. Ale je to zahul.

marca12
13. mar 2026

@anonym_autor Ani nevahaj s dietatom. Horsie sa ludia maju a dokazu vychovat dieta.

anonym_c17ffc
13. mar 2026

Ono je velmi dobre, ze nad tym rozmyslas. Ludia si casto robia dieta a uz ked je na svete zistia, ze nevedia vyzit. My sme si tiez planovali financie pocas materskej a rodicovskej, aby sme vyzili, lebo veru z tych par stovak clovek naozaj nevie potiahnut vsetko a nie kazdeho manzel/partner zaraba tisice. My sme napriklad sporili na to, aby sme mohli mat deti. Bez uspor by sme to nedali. Viackrat som citala, ze dieta vela nestoji, dalsi omyl, aj male babatko dost stoji, nie kazda zena moze plnohodnotne dojcit a plus plienky, vsetka "udrzba babatka" v podobe kozmetiky, kremikov, oblecenia, hraciek... A to pisem o zdravom a malom babatku. Nehovorim este o tom, ked sa narodi dieta s diagnozou ako tu bolo spomenute, alebo aj dieta ochorie. Dlasia vec lekari v BA, tiez tu zijeme a aj u zmluvnych lekarov treba sem 50€, tam 70€, bezne ak 100€ za nejake registracne poplatky, ci predcasne terminy. Kazdu chvilu, ci ocne, ci Orl, logoped..vsade idu nehorazne peniaze. Zubar je kapitola sama o sebe. Vsetko je to hrozne drahe. Plus kruzky, herne a neskor skolka. O vypadku prijmu radsej pomlcim.

anonym_a4cd4a
13. mar 2026

Ak by som mala racionalne a ekonomicky rozmyslat, ci deti mat , ci to zvladneme, tak by som ich nikdy nemala... 😀 az ked do zivota deti vstupili, sa prirodzene priority zmenili, ani neviem kedy,ako, ale to co sme povazovali za dolezite zrazu az tak dolezite nebolo...mame 2 deti uz 13r a 10r., dom, dve auta..prvy syn sa narodil,ked sme zili este v 1 izbaku. 🙂 za pochodu,postupne a prirodzene sme sa posuvali dalej... 🙂 vhodna doba na dieta nikdy nebola ani nikdy nebude... 🙂

evkatk
14. mar 2026

Dôchodkový systém neskolabuje. To sú iba strašenia, aby ľudia šetrili v 2. pilieri viac. Peniaze uložené v 2. piliery využívajú sa v súkromných rukách, ktoré ich investujú a robia si zisk. Ale tiež môžu krachnúť alebo ako sa to už vo svete stalo, spoločnosť, ktorá spravovala peniaze dôchodcov, zmizla a ľudia zostali bez peňazí. No štátny dôchodok nezmizne a je stále valorizovaný. Teraz je veľa dôchodcov, lebo v dôchodku je povojnová generácia, z čias po vojne, keď sa v 50. a začiatkom 60. rokov min. stor. rodilo veľa detí. Potom nastal populačný úpadok a to bude obdobie, kedy bude dôchodcov menej. Takže netreba veriť takým, čo strašia, len aby ľudia čo najviac investovali do 2. piliera pre súkromné osoby. Doteraz tí, čo majú 2. pilier a sú v dôchodku, dostávajú menej ako by mali dôchodok iba z 1. piliera.

zuzuliatko18
14. mar 2026

Mat dieta zivot zmeni a nikto nevie dopredu ako. Minimalne prve roky sa veci prisposobia potrebam dietata. Nie vzdy ide vsetko uplne tak, ako si clovek naplanoval,ale vzdy SA da najst sposob, ako veci zvladnut.
Ak si platis odvody, tak tu mame system prispevkov ako tehotenske, materske, dalej je Tu rodicak, kocikovne, pridavky, danovy bonus .
Prve roky vsak viac ako peniaze dieta stoji energiu a cas. Organizacia dna sa casto meni, nie vzdy vyjde, co si clovek naplanuje. Preto ano, pri rozhodovani o dietati je dolezite zvazit financie, ale aj ochotu prisposobit sa zmenam a najma potrebam dietata.

zazka666
14. mar 2026
@anonym_21e1a5

Dieťa veľa nestoji, ked je male, nepotrebuje toho veľa.. a taktiez ani znackový kočik na ovladanie za 3000 €, nepotrebuješ parne hrnce, ani ohrievače ani nič podobné... čize v tomto sa vieš uskormniť pekne.. do teoch rokov par kusov oblečenia, dieťa rychlp rastie.. a pekne oblečko sa da kúpiť aj z druhej ruky ..

@anonym_21e1a5 súhlasím. Napr. ja som mala kočík a výbavičku za celkom 200 €. Ale ked sa mi chlapec dostal do puberty, to je už iný level... Mesačne 200 - 300 € navyše a to za nič extra.

aurora33
14. mar 2026

@anonym_autor ty naozaj nemaj deti.

zazka666
14. mar 2026
@evkatk

Dôchodkový systém neskolabuje. To sú iba strašenia, aby ľudia šetrili v 2. pilieri viac. Peniaze uložené v 2. piliery využívajú sa v súkromných rukách, ktoré ich investujú a robia si zisk. Ale tiež môžu krachnúť alebo ako sa to už vo svete stalo, spoločnosť, ktorá spravovala peniaze dôchodcov, zmizla a ľudia zostali bez peňazí. No štátny dôchodok nezmizne a je stále valorizovaný. Teraz je veľa dôchodcov, lebo v dôchodku je povojnová generácia, z čias po vojne, keď sa v 50. a začiatkom 60. rokov min. stor. rodilo veľa detí. Potom nastal populačný úpadok a to bude obdobie, kedy bude dôchodcov menej. Takže netreba veriť takým, čo strašia, len aby ľudia čo najviac investovali do 2. piliera pre súkromné osoby. Doteraz tí, čo majú 2. pilier a sú v dôchodku, dostávajú menej ako by mali dôchodok iba z 1. piliera.

@evkatk ty tak zvláštne uvažuješ. Samozrejme, že sociálny systém kolabuje. Je dotovaný. Rodí sa menej detí. O polovicu menej ako pred 50 rokmi. 40% ľudí v produktívnom veku rozmýšľa, že odíde preč, 25 % skutočne aj odchádza. Vek dožitia sa predlžuje, a tým pádom väčší nápor na dôchodky, zdravotníctvo a pod. Nedávno som čítala, že bude a už možno aj je problém so sestrami. Veľa z nich je v tesne v preddôchodkovom veku. Takže je celkom namieste zvažovať aj toto.

anonym_5cafb9
14. mar 2026

Pozri, nejde o peniaze Autorka. Ide o to ci chces to dieta. Nas stalo 15.000€ nasich uspor a znizenie standardu na 3 roky.. A to neslo o vybavu za tisice - ale o bezne fungovanie, vylety, dovolenky. Mohla som ist skor do prace, ale dohodli sme sa predom, ze budem doma 3 roky, aj ked mi z toho uz kvalitne sibalo, nenasla som sa v tom.
Takze otazka je ci chces dieta, lebo ak ano, tak sa uz prisposobis o to viac ak mate uspory, ktore nemate problem minut.
Ja som mala dieta ako 37 rocna.

nevelyn
14. mar 2026

Pre pracovne uspesnych ludi je na dietati jednoznacne najdrahsia usla kariera. Vsetko ostatne okrem plienok a sunaru sa da zohnat lacno, naviac clovek usetri na svojom obleceni, vareni doma a tym, ze menej cestuje po dovolenkach. Prvy velky vydaj pre nas bola sukromna skolka alebo opatrovatelka (minimalne 400 EUR mesacne skolka), pze minimalne prvy rok je dieta v kolektive stale chore a tazko sa potom chodi do prace. Ale cim skor sa dieta premori, tym skor moze opatrujuci rodic plnohodnotne pracovat. Samozrejme plati pre zdrave dieta. Ja osobne teda doporucujem na rodicaku prestriedat, ak nie ste manzelia, tak v pripade rozchodu ti nikto nebude pokryvat, ze ty si sa obetovala doma a po rodicaku zarabas menej nez bezdetna, pricom on rastol. A ak ste manzelia, ale on zaraba podobne ako vy, tak napodobne.

anonym_b8b94f
14. mar 2026
@anonym_5cafb9

Pozri, nejde o peniaze Autorka. Ide o to ci chces to dieta. Nas stalo 15.000€ nasich uspor a znizenie standardu na 3 roky.. A to neslo o vybavu za tisice - ale o bezne fungovanie, vylety, dovolenky. Mohla som ist skor do prace, ale dohodli sme sa predom, ze budem doma 3 roky, aj ked mi z toho uz kvalitne sibalo, nenasla som sa v tom.
Takze otazka je ci chces dieta, lebo ak ano, tak sa uz prisposobis o to viac ak mate uspory, ktore nemate problem minut.
Ja som mala dieta ako 37 rocna.

@anonym_5cafb9 15 tisic vas stalo dieta prve tri roky?? 😮

anonym_e8367b
14. mar 2026
@anonym_d70cf4

@anonym_5246dc kazdy sme sebecki svojim vlastnym sposobom. Kazdy sa moze slobodne rozhodnut ci chce pohnut prstom alebo nie. Autorka mrzi ma ze tu dostavas tolko hejtu. Ale na fore pre matky sa asi neda ocakavat ze nie kazda zena je paf z deti a rodicovstva.

@anonym_57c6e6
@anonym_d70cf4 ona je ale paf nie z materstva, ale z nižšej úrovne

autor
14. mar 2026
@nevelyn

Pre pracovne uspesnych ludi je na dietati jednoznacne najdrahsia usla kariera. Vsetko ostatne okrem plienok a sunaru sa da zohnat lacno, naviac clovek usetri na svojom obleceni, vareni doma a tym, ze menej cestuje po dovolenkach. Prvy velky vydaj pre nas bola sukromna skolka alebo opatrovatelka (minimalne 400 EUR mesacne skolka), pze minimalne prvy rok je dieta v kolektive stale chore a tazko sa potom chodi do prace. Ale cim skor sa dieta premori, tym skor moze opatrujuci rodic plnohodnotne pracovat. Samozrejme plati pre zdrave dieta. Ja osobne teda doporucujem na rodicaku prestriedat, ak nie ste manzelia, tak v pripade rozchodu ti nikto nebude pokryvat, ze ty si sa obetovala doma a po rodicaku zarabas menej nez bezdetna, pricom on rastol. A ak ste manzelia, ale on zaraba podobne ako vy, tak napodobne.

@nevelyn Presne takto nad tym rozmyslam. To ci dieta stoji mesacne 200 alebo 500 eur je uplne jedno, pretoze je to len zlomok toho co zarobim ked mam moznost pracovat. Ja sa nebojim, ze ma dieta bude stat mesacne vela penazi. Mne robi stres to, ze pridem o prijem, ktory nebudem vediet nahradit, kedze nebudem na materskej.

autor
14. mar 2026
@anonym_b8b94f

@anonym_b8b94f To je zhruba 400 eur mesacne. Mne sa to az take nerealne nezda, ked sa do toho zarata napriklad aj starostlivost o zenu po porode. Centrum kam chodievam na fyzioterapie ma specialne program pre zeny po porode, ktory rozhodne nie je lacny. Predpokladam, ze dostat sa naspat do formy tiez stoji nemale peniaze a aj ked to nie je doslova naklad na dieta, tak sa to urcite da zahrnut medzi vydavky spojene s tehotenstvom.

anonym_a4cd4a
14. mar 2026
@anonym_b8b94f

@anonym_b8b94f mne to tiez pride vela. U nas praveze kym boli malinky naklady minimalne ( mlieko,plienky, oblecko primerane nie plne skrine znackovych bodiciek..max 100€ mesacne) ale viem si predstavit, ze kex niekto nakupuje oblecko kazdy mesiac znackove, kopu hraciek, k tomu kocik za 1000 , prebalovaci pult a podobne veci tak minut sa da aj 50tisic..😀 my sme zacali pocitovat financne deti az cca od 6rokov..skola,treningy,vystroje, lyziarske,skoly v prirode atd..to su ine palky, to uz radsej neratam 😀 ale zarabme uz viac ako ked boli mensi takze je to ok.

anonym_b8b94f
14. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_b8b94f To je zhruba 400 eur mesacne. Mne sa to az take nerealne nezda, ked sa do toho zarata napriklad aj starostlivost o zenu po porode. Centrum kam chodievam na fyzioterapie ma specialne program pre zeny po porode, ktory rozhodne nie je lacny. Predpokladam, ze dostat sa naspat do formy tiez stoji nemale peniaze a aj ked to nie je doslova naklad na dieta, tak sa to urcite da zahrnut medzi vydavky spojene s tehotenstvom.

@anonym_autor no ja mam 1,5 rocne dieta a podla mna je ta suma maximalne prehnana ak je dieta zdrave. Fakt si neviem predstavit co by som akoze kupovala aby som minula 400€.
A starostlivost o zenu po porode? Ak budes mat problemy budes to riesit ale mozno ti nebude absolutne nic. Respektive len bezne veci z ktorych sa das dokopy aj bez toho aby si na to minala sialene peniaze.

anonym_a4cd4a
14. mar 2026
@anonym_autor

@nevelyn Presne takto nad tym rozmyslam. To ci dieta stoji mesacne 200 alebo 500 eur je uplne jedno, pretoze je to len zlomok toho co zarobim ked mam moznost pracovat. Ja sa nebojim, ze ma dieta bude stat mesacne vela penazi. Mne robi stres to, ze pridem o prijem, ktory nebudem vediet nahradit, kedze nebudem na materskej.

@anonym_autor ale ved nebudes vacsne na materskej 🙂 tie 3roky ubehnu tak strasne rychlo,ze ani chapat nebudes. Istota,co sa tyka prijmu nie je nikdy . Tiez mame svoj biznis a keby nam padne,musime sa pozbierat a ist dalej ci s detmi alebo bez.