Do akej finančnej situácie priviesť dieťa?
S priatelom obaja pracujeme, mame sa dobre ale je to vdaka tomu, ze mame dva prijmy. Zijeme v hlavnom meste, naklady su vysoke. Zacinam premyslat nad tym, ze my si vlastne ani nemozeme dovolit mat dieta. Ked jeden z nas prestane pracovat a vypadne prijem, pocitime to. Biologicky sme uz za vrcholom reprodukcnej schopnosti, no stale by sme teoreticky vedeli pocat dieta. Bojim sa buducnosti a toho ako by sme to zvladali, ked uz teraz je vsetko drahe a mesacne odlozime menej nez v minulosti. Mame nieco nasetrene ale neviem kolko realne stoji mat dieta a kolko penazi potrebujeme na ten 1-2 roky, pripadne vlastne este aj neskor kym bude chodit do skolky. Nemame sa zle, zarabame celkom dobre ale napriek tomu mam tuto uzkost, ze ci to budeme vediet zvladat bez prilisneho obmedzovania. Neviem sa rozhybat.
@anonym_autor Stale máš možnosť dať dieťatko aj do jasliciek...od roka,roka a pol...jasle stoja mesačne cca.500 eur,čo ti pokryje rodicak a ty sa môžeš venovať práci...spokojna mama=spokojne dieťa. Ja som mala,chvalabohu, vysokú materskú, odložila som si na ďalšie mesiace, ale plánujem nastúpiť do práce na pol úväzku a mala pôjde do jasliciek. Ano,mat dieťa je obmedzujúce, lebo prídeš o slobodu a nie je to med lízať,je to ozaj ťažká práca a psychicky náročná, ale to malé dietko keď príde a s láskou k tebe beží .... Mne trvalo dlho,kým som sa zžila s touto rolou.
@anonym_autor Stale máš možnosť dať dieťatko aj do jasliciek...od roka,roka a pol...jasle stoja mesačne cca.500 eur,čo ti pokryje rodicak a ty sa môžeš venovať práci...spokojna mama=spokojne dieťa. Ja som mala,chvalabohu, vysokú materskú, odložila som si na ďalšie mesiace, ale plánujem nastúpiť do práce na pol úväzku a mala pôjde do jasliciek. Ano,mat dieťa je obmedzujúce, lebo prídeš o slobodu a nie je to med lízať,je to ozaj ťažká práca a psychicky náročná, ale to malé dietko keď príde a s láskou k tebe beží .... Mne trvalo dlho,kým som sa zžila s touto rolou.
@anonym_5895c3 A este mi napadlo,že ja som neznizila štandard svoj,na vlasy a nechty chodím pravidelne a nenosím leginy s vytahanym tričkom len preto,že som doma s dieťaťom. Som mama a človek,ktorý sa chce stále cítiť dobre a upravene🙂
Ja uprimne nerozumiem tymto hate a posmesnym urazlivym komentom. Ved kazdy mame nejaku situaciu, to je ok. A kazdy suznime s niecim inym. Mne tiez kopa tem pride absurdnych, tak neriesim. Ale nechapem toto, ze naco sa tu pridete len vygrcat v komentoch, len preto aby ste niekoho urazili? K comu je to akoze dobre? Ved ked neviem k teme nic povedat, lebo nesuznim, tak naco urazat? A argument s verejnym forom je len trapna vyhovorka. Ked nevnimate pokles zivotneho standardu ako problem, tak co mate co povedat k teme niekoho, kto ho ako problem vnima?
Tak budeš doma rok, a potom pôjde dieťa do jasnej. Nebude prvé ani posledné. Jasle ti plne pokryje štát a ty budeš naďalej plne pracovať.
@anonym_autor
Keď sa bude každý na materstvo pozerat takto tak sa prosím necudujme,že nás tá jedna etnická skupina totalne prevalcuje a potom nebudeme uvažovať ako vykryť 3 roky na materskej bez wellnes,ale ako vykryť zvyšok života bez dôchodku.
Keď sa bude každý na materstvo pozerat takto tak sa prosím necudujme,že nás tá jedna etnická skupina totalne prevalcuje a potom nebudeme uvažovať ako vykryť 3 roky na materskej bez wellnes,ale ako vykryť zvyšok života bez dôchodku.
@anonym_163fac Mne je to uplne ukradnute ci nas etnicka skupina, ako spominas, prevalcuje alebo nie. Ani omylom to nie je moja motivacia k materstvu. O svoj dochodok sa planujem postarat sama ako kazdy sudny clovek, ktory ma aspon trochu prehlad o tom co sa deje.
Dakujem za povzbudive komenty. Pozerala som len tak namatkovo ceny jasli v BA a nevychadza to az tak vela ako som si myslela. Skor som prekvapena z toho, ze je to take lacne oproti sukromnym skolkam, ked z mojho pohladu je starat sa o dieta 1-3 narocnejsie nez starat sa o skolkara. Teda z pohladu starostlivosti v instituciach.
@anonym_autor no ja mam 1,5 rocne dieta a podla mna je ta suma maximalne prehnana ak je dieta zdrave. Fakt si neviem predstavit co by som akoze kupovala aby som minula 400€.
A starostlivost o zenu po porode? Ak budes mat problemy budes to riesit ale mozno ti nebude absolutne nic. Respektive len bezne veci z ktorych sa das dokopy aj bez toho aby si na to minala sialene peniaze.
@anonym_b8b94f ale veď ona nehovorí, že toľko boli výdavky na dieťa. Ja som to pochopila, a bola som v podobnej situácii, že za ten čas - vzhľadom na stratu príjmu - museli minúť danú sumu z úspor, aby mali na bežné fungovanie rodiny. Totiž - ak aj v bežnej situácií žena zarobí...cojaviem tisícku, väčšinu financií ťahá muž.... Ok, potom je ten pokles o 500 eur ustojitelny. Ak však žena zarobí porovnatelne, možno viac ako muž, zrazu príde príjem - rodicak...a výdavky - napríklad hypotéky treba z niečoho platiť....no tak vtedy treba siahnuť do usporr.
Dakujem za povzbudive komenty. Pozerala som len tak namatkovo ceny jasli v BA a nevychadza to az tak vela ako som si myslela. Skor som prekvapena z toho, ze je to take lacne oproti sukromnym skolkam, ked z mojho pohladu je starat sa o dieta 1-3 narocnejsie nez starat sa o skolkara. Teda z pohladu starostlivosti v instituciach.
@anonym_autor Teoreticky môže isť potom do klasickej skolky štátnej a nie súkromnej...ale každopádne držím palce 🙂 Neboj sa 🙂
My sme boli vo vašom veku, keď som otehotnela. Vzali sme sa, spojili peniaze. Na konci rodičovskej sme mali rovnakú sumu usporenu.
Za 3 roky sa ale tak veľa zmenilo v našej rodine. Akože teraz by som ho už nevymenila, ale vedieť čo ma čaká, nešla by som do toho. Veľmi krátkozrako a krátkodobo som pozerala na budúcnosť 😅
Za mňa je to najťažšia úloha života.
Ale teda na botox a zubára mám vždy 😃 A to zďaleka nezarabam tisíce/ nemôžem, lebo je mi prednejsi čas byť s dieťaťom.
@nevelyn Presne takto nad tym rozmyslam. To ci dieta stoji mesacne 200 alebo 500 eur je uplne jedno, pretoze je to len zlomok toho co zarobim ked mam moznost pracovat. Ja sa nebojim, ze ma dieta bude stat mesacne vela penazi. Mne robi stres to, ze pridem o prijem, ktory nebudem vediet nahradit, kedze nebudem na materskej.
@anonym_autor aké máš životné náklady a príjmy? Ja som na rodičovskej. Môjmu manželovi príjem kolíše. Ale či zarobí 3500€ alebo 2000€ tak máme štandard rovnaký. Tak sme si to určili s bývaním, s autom a inými výdavkami. Chceme mať pohodu bez ohľadu na výkyvy príjmu. Keď začnem pracovať tak tiež náš štandard nepôjde rapídne hore. Ak máte výdavky nastavené šialene vysoké a robí ti stres výpadok tvojho príjmu pri dieťati tak dajte hlavy dokopy, zrátajte dve a dve, čo okresať, koľko € potrebuješ aby si prežila rodičovskú s kľudom a šetrite. Lebo znieš že zarábate obaja extrémne veľa. Splátku, poistky, energie moc neovplyvníš. Všetko ostatné áno. Keď my vieme mesačne ušetriť niekedy aj 2000€ keď som ja na rodičovskej tak vy dvaja pracujúci s výrazne vyššími príjmami musíte násobky tejto sumy. Chce to iba plánovanie a rozumné nakladanie s financiami. Veď máte firmu, musíte vedieť pracovať s peniazmi lepšie ako bežný človek, to si neviete rozdeliť peniaze a vyčleniť koľko treba počas rodičovskej?
Ale veď materská zas nie je tak málo aby ste skrachovali a keď ti skončí tak dáš dieťa do jasiel. Tam ti ho aj odplienkujú a nemusíš sa nerváčiť 😁
Ale vážne ,nechápem čo tu riešiš. My zarábame oveľa menej a máme dve deti. Som piaty rok na rodičáku a stále mi veľa z mojich úspor neubudlo. A to ešte aj prerábame. Život s dieťaťom sa ti tak či tak obráti o 180⁰. Ale naplní ťa neskutočnou láskou ,inou akú si doteraz poznala. Neváhajte lebo čas beží veľmi rýchlo.
@anonym_5cafb9 15 tisic vas stalo dieta prve tri roky?? 😮
@anonym_b8b94f no ano, prisla som o tristvete mojho prijmu, odniekadial som tie peniaze predsa zobrat musela, ak by sme nemuseli az uberat na style akym zijeme? Ono to pride ako palka, ale ked si to rozpocitas tak je to nejakych 400€ mesacne "ze nam chybalo v rozpocte". Mohli sme sa viac uskromnit, ale to sme nechceli. Peniaze sme mali bokom presne na toto obdobie a vtedy sme ani nic neodlozili. Chodili sme sa aj najsest vonku, aj na vylety a aj na dovolenke sme boli. Tu baby plavanie, tam sezonne oblecenie, tu rodinna oslava, tam svadba, zubar, len lieky pre pre dieta boli 100-150€ mesacne... jeden mesiac sme nepotrebovali nic z odlozenych a druhy mesiac stacilo, ze sme obaja ochoreli a uz ostalo 80€ v lekarni v ten mesiac...
ja viem, ze sme vela nemuseli, ani na svadbu ist ani na predlzeny vikend a ani na dovolenku. Aj do obalok na oslavach menej dat, ale preco nie, ak sme mali na to odlozene peniaze?
@anonym_autor aké máš životné náklady a príjmy? Ja som na rodičovskej. Môjmu manželovi príjem kolíše. Ale či zarobí 3500€ alebo 2000€ tak máme štandard rovnaký. Tak sme si to určili s bývaním, s autom a inými výdavkami. Chceme mať pohodu bez ohľadu na výkyvy príjmu. Keď začnem pracovať tak tiež náš štandard nepôjde rapídne hore. Ak máte výdavky nastavené šialene vysoké a robí ti stres výpadok tvojho príjmu pri dieťati tak dajte hlavy dokopy, zrátajte dve a dve, čo okresať, koľko € potrebuješ aby si prežila rodičovskú s kľudom a šetrite. Lebo znieš že zarábate obaja extrémne veľa. Splátku, poistky, energie moc neovplyvníš. Všetko ostatné áno. Keď my vieme mesačne ušetriť niekedy aj 2000€ keď som ja na rodičovskej tak vy dvaja pracujúci s výrazne vyššími príjmami musíte násobky tejto sumy. Chce to iba plánovanie a rozumné nakladanie s financiami. Veď máte firmu, musíte vedieť pracovať s peniazmi lepšie ako bežný človek, to si neviete rozdeliť peniaze a vyčleniť koľko treba počas rodičovskej?
@anonym_5c3388 My zdaleka nie sme milionari ale keby som tu napisala nase prijmy a kolko mesacne dokazeme odlozit, tak by ma tu tristvrte zien vysikanovalo, ze co si to vobec dovolujem mat obavy. Ja tento krok beriem ako velky zavazok a ked mam mat dieta, tak sa on chcem patricne postarat, zabezpecit ho a dopriat mu rovnaky standard ako sebe. Ved to su obrovske celozivotne vydavky. Neporovnatelne s mesacnou sumou na plienky a sunar, ktore su tu spominane. Nechapem. To fakt ste si niektore spravili dieta len tak bez uspor s tym, ze nejako bolo a nejako bude? Fakt sa uspokojite s tym, ze cez vojnu bolo horsie, tak naco cakat, podme plodit? Nerozumiem niektorym reakciam fakt.
@anonym_5c3388 Teraz som si uvedomila, ze som predosly prispevok adresovala tebe(lebo som ti chcela odpovedat na otazku prijmov a nakladov) ale pisala som ho vseobecne pre tie, ktore sa tu prisli na mme vyvrsovat. Tak prepac, tebe patrila len ta prva cast.
@anonym_5c3388 Teraz som si uvedomila, ze som predosly prispevok adresovala tebe(lebo som ti chcela odpovedat na otazku prijmov a nakladov) ale pisala som ho vseobecne pre tie, ktore sa tu prisli na mme vyvrsovat. Tak prepac, tebe patrila len ta prva cast.
@anonym_autor ja ti rozumiem. Ale ty musíš pochopiť, že vy ak si dobre rozdelíte peniaze si na 100% tie deti dovoliť viete. Ľudia s oveľa nižším príjmom si tie deti vedia dovoliť. Nehovorím o ľuďoch, čo rátajú každé euro aby mali dieťa na jogurt. Ja som vždy chcela deti, vždy som s tým rátala. Ale keby idem teraz rozmýšlať, že no čo ak sa narodí nie jedno ale 3 a čo ak tie 3 budú ťažko hendikepované tak tie deti nemám nikdy. Nie, nemám na 6 izbový dom a nemám na veľké nové 7 miestne auto. Dieťa si netreba robiť s 5€ na účte ale nikdy, naozaj nikdy nebude úplne ideálny čas. Buď deti chceš a spravíš všetko preto, aby si ich mala, aj za cenu sa trochu uskromniť (lebo u vás uskromnenie určite neznamená, že bude mať dieťa tenisky z bazáru za 5€) alebo budeš čakať na ideálny čas, ten možno nepríde a v 40-ke sa zobudíš a celý luxusný život by si vymenila za to, aby si mala aspoň 1 zdravé dieťa. Naozaj ti nechcem zle, nepodpichujem ťa, nekritizujem ťa. Chápem, že má štandard a chceš ho aj pre dieťa. Len ak nezmeníš zmýšlanie tak sa vždy nájde niečo, prečo si to dieťa “nemôžeš dovoliť”
@anonym_5c3388 My zdaleka nie sme milionari ale keby som tu napisala nase prijmy a kolko mesacne dokazeme odlozit, tak by ma tu tristvrte zien vysikanovalo, ze co si to vobec dovolujem mat obavy. Ja tento krok beriem ako velky zavazok a ked mam mat dieta, tak sa on chcem patricne postarat, zabezpecit ho a dopriat mu rovnaky standard ako sebe. Ved to su obrovske celozivotne vydavky. Neporovnatelne s mesacnou sumou na plienky a sunar, ktore su tu spominane. Nechapem. To fakt ste si niektore spravili dieta len tak bez uspor s tym, ze nejako bolo a nejako bude? Fakt sa uspokojite s tym, ze cez vojnu bolo horsie, tak naco cakat, podme plodit? Nerozumiem niektorym reakciam fakt.
@anonym_autor ano, my sme mali deti bez uspor. Mala som 25r.,byvali sme v 1.5izb byte, netvrdim,ze bolo planovane, ale stalo sa..mala som ist na potrat lebo sme nemali extra rezervu,3 izb.byt, dve auta? Dobru pracu sme mali obidvaja,nezivorili sme, nechybalo nam nic. Uz sme davno v dome s 2 detmi, s takou rezervou, ze aj keby na 2roky vypadnu obidva prijmy nic sa nedeje..ale uz mam 38r. mali sme cakat na tento moment,kym budeme dokonale zabezpeceny? ak by som nemala deti za "mladi" tak uz ich nemam a ani by som mat nemohla. Cas bez velmi rychlo..ked ma clovek byvanie,pravidelny prijem, deti nie su problem, ak ich dvaja naozaj a uprimne chcu-poradia si s kazdou situaciou🙂
@klara546 Ale chapes, ze ja mam tych penazi dost prave vdaka tomu, ze pracujem? Ked nebudem pracovat, tak nebudu peniaze. Mam skveleho partnera ale povedzme si narovinu, polovica manzelstiev sa rozvadza a predsa aj ta zena musi ist do planovaneho materstva s tym, ze je sanca, ze zostane sama.
@anonym_autor ono je fajn mat svoj standard so svojimm well-beingom. Byty, domy, ucty, investicie... a po smrti to zdedi nejaky stastny synovec z piateho kolena o ktorom ani neviete ze existuje😁
@anonym_autor a ešte dodatok k tej druhej časti, ktorú si neadresovala mne. Vylučujú sa mi navzájom tieto veci ktoré spomínaš: 1) ekonomicky ideme ako krajina do sračiek, dôchodkovy system skolabuje lebo nemá kto na nás robiť a aj preto váhaš nad dieťaťom 2) opovrhuješ ľuďmi, ktorí majú deti bez dostatočnej rezervy a prehnaného plánovania
Deti sa rodiť musia. Veľmi veľa detí sa nenarodí do ideálnych podmienok. Keby je každé dieťa plánované a rodičia majú perfekné príjmy a rezervu tak by sa rodilo výrazne menej detí. A tak by sme ako krajina išli ešte viac do sračiek. Nikto ťa nenúti mať deti v pre teba neideálnej situácii ale nesúď rodiny, ktoré deti privedú na svet do nie najideálnejších podmienok. Aj tie si zaslúžia žiť. Mama môjho muža rátala každé euro aby vyžili. Nemal môj muž existovať? Je to skvelý manžel a otec, zarába dobre, deti plodíme, štátu odvádza dosť. Ži ako chceš, ale nesúď tie, ktoré nežijú podľa tvojich predstáv.
@anonym_autor ono je fajn mat svoj standard so svojimm well-beingom. Byty, domy, ucty, investicie... a po smrti to zdedi nejaky stastny synovec z piateho kolena o ktorom ani neviete ze existuje😁
@anonym_20055f tak po smrti mi to uz bude jedno 😀
@anonym_20055f tak po smrti mi to uz bude jedno 😀
@anonym_autor tebe hej, ale niekto sa potesi. Ja len ze to v takychto pripadoch byva.
@anonym_autor a ešte dodatok k tej druhej časti, ktorú si neadresovala mne. Vylučujú sa mi navzájom tieto veci ktoré spomínaš: 1) ekonomicky ideme ako krajina do sračiek, dôchodkovy system skolabuje lebo nemá kto na nás robiť a aj preto váhaš nad dieťaťom 2) opovrhuješ ľuďmi, ktorí majú deti bez dostatočnej rezervy a prehnaného plánovania
Deti sa rodiť musia. Veľmi veľa detí sa nenarodí do ideálnych podmienok. Keby je každé dieťa plánované a rodičia majú perfekné príjmy a rezervu tak by sa rodilo výrazne menej detí. A tak by sme ako krajina išli ešte viac do sračiek. Nikto ťa nenúti mať deti v pre teba neideálnej situácii ale nesúď rodiny, ktoré deti privedú na svet do nie najideálnejších podmienok. Aj tie si zaslúžia žiť. Mama môjho muža rátala každé euro aby vyžili. Nemal môj muž existovať? Je to skvelý manžel a otec, zarába dobre, deti plodíme, štátu odvádza dosť. Ži ako chceš, ale nesúď tie, ktoré nežijú podľa tvojich predstáv.
@anonym_5c3388 Fuha, nie som si vedoma, ze by som nikde napisala nieco o tom, ze dochodkovy system sa ruca preto, ze je malo deti, resp nema na to kto robit. Problem dochodkoveho systemu vnimam inde. Toto som tusim ani nespominala.
@anonym_5c3388 Fuha, nie som si vedoma, ze by som nikde napisala nieco o tom, ze dochodkovy system sa ruca preto, ze je malo deti, resp nema na to kto robit. Problem dochodkoveho systemu vnimam inde. Toto som tusim ani nespominala.
@anonym_autor napísala si, že ekonomicky ako krajina smerujeme do riadnych sračiek a že sa dôchodkový systém rúca. Si myslíš, že nemá klesajúca pôrodnosť žiadny podiel na tom, prečo sa rúca dôchodkový systém? Ak vnímaš problém čisto inde, tak si na omyle. Faktory sú aj iné ale klesajúca pôrodnosť je jedným z hlavných faktorov.
@anonym_autor napísala si, že ekonomicky ako krajina smerujeme do riadnych sračiek a že sa dôchodkový systém rúca. Si myslíš, že nemá klesajúca pôrodnosť žiadny podiel na tom, prečo sa rúca dôchodkový systém? Ak vnímaš problém čisto inde, tak si na omyle. Faktory sú aj iné ale klesajúca pôrodnosť je jedným z hlavných faktorov.
@anonym_5c3388 To je uz na inu debatu, kazdopadne som explixitne klesajucu porodnost nedavala do kontextu s dochodkovym systemom, ani som na to nenarazala. Ale chapem co sa snazis povedat.
@anonym_5c3388 To je uz na inu debatu, kazdopadne som explixitne klesajucu porodnost nedavala do kontextu s dochodkovym systemom, ani som na to nenarazala. Ale chapem co sa snazis povedat.
@anonym_autor ja len chcem povedať, že bohaté ženy sú tie, ktoré sa najviac zamýšlaju nad počtom detí, pritom ich zvládnu uživiť veľa. A chudobné ženy rodia detí viac, lebo neriešia rezervu, čo bude, či žijú v podnájme… preto nimi neopovrhnujme, lebo by sa nam tu deti nerodili vôbec keby každý uvažuje ako vy. Ktorý scenár je rozumnejší neriešim.
@anonym_20055f ja napr deti nemam a viem ze moj majetok odkazem na dobre ucely, nie synovcovi z piateho kolena. Dedenie majetku sa da osetrit. Moj muz, ak ma prezije, uz spisal zavet a vsetko co vlastni ide jednej charite. Dobrovolnici pre nu uz 15 rokov a vie na ake ucely peniaze pojdu.
@anonym_autor dobre, skús byť konkrétna - za akých okolností by si dieťa chcela, za akých nie a kde je u teba tá deliaca čiara?
@anonym_autor dobre, skús byť konkrétna - za akých okolností by si dieťa chcela, za akých nie a kde je u teba tá deliaca čiara?
@bambulkaaskatulka Urcite by som sa citila komfortnejsie keby som mala aj nejaku formu pasivneho prijmu, nie len davku od statu. Mam prijem z prenajmu bytu ale ten ide takmer cely na hypo. Co sa tyka sro, ta generuje zisk len ked ja pracujem. Ked budem s dietatom doma, nebude prijem. Pohravam sa s myslienkou, ze sa viem najblizsie roky trochu zatat a do 3-4 rokov by som vedela vyplatit celu svoju hypo, tym padom by som mala z toho prenajmu aj realny prijem, bez toho vydavku na hypo. Ale zas z dlhodobeho hladiska mi velmi nedava zmysel tu hypo vyplatit. Neviem, som v tom uz prilis zacyklena asi. Tym, ze som tak dlho bez dietata mam nastaveny nejaky zivot a proste ked tu citam niektore temy, ako napriklad aj dneska, ze ako usetrit na obleceni pre dieta, desim sa toho, ze toto raz bude moj pripad a zacnem z toho podvedome(!!!) obvinovat to dieta alebo to nejak inak podvedome obracat nanho. Citam tu vela tem o materstve, je to zaujimava sonda pre mna ako bezdetnu a z mojho pozorovania si dovolim tvrdit, ze minimalne stvrtina prispievajucich by ani nemala mat dieta, skrz svoje vlastne nevyriesene traumy. Najhorsie je, ze si to ani neuvedomuju, ze ich maju. Staci si precitat niektore komentare aj v tejto mojej teme.
@anonym_67acf8 Nemyslim, ze by to v mojom pripade bol taky problem. Kedysi davno som uz raz tehotna bola, chodim na pravidelne prehliadky a partner uz absolvoval spermiogram. Ale samozrejme, moze sa stat, ze to nepojde ale v tom pripade to urcite nebudem znasilnovat cez umele oplodnenie a proste budem bezdetna.

@anonym_b8b94f mne to tiez pride vela. U nas praveze kym boli malinky naklady minimalne ( mlieko,plienky, oblecko primerane nie plne skrine znackovych bodiciek..max 100€ mesacne) ale viem si predstavit, ze kex niekto nakupuje oblecko kazdy mesiac znackove, kopu hraciek, k tomu kocik za 1000 , prebalovaci pult a podobne veci tak minut sa da aj 50tisic..😀 my sme zacali pocitovat financne deti az cca od 6rokov..skola,treningy,vystroje, lyziarske,skoly v prirode atd..to su ine palky, to uz radsej neratam 😀 ale zarabme uz viac ako ked boli mensi takze je to ok.
@anonym_a4cd4a to verim ze ked je dieta vacsie tak vyrazne stupaju vydavky. Ale kym je male je to pohoda. A to kupujem vzdy vsetko nove, nekupujem z bazarov a aj tak minam minimalne. Mam pocit ze najviac z rozpoctu mesacne zaberaju ovocne kapsicky 😂