icon

Do akej finančnej situácie priviesť dieťa?

12. mar 2026

S priatelom obaja pracujeme, mame sa dobre ale je to vdaka tomu, ze mame dva prijmy. Zijeme v hlavnom meste, naklady su vysoke. Zacinam premyslat nad tym, ze my si vlastne ani nemozeme dovolit mat dieta. Ked jeden z nas prestane pracovat a vypadne prijem, pocitime to. Biologicky sme uz za vrcholom reprodukcnej schopnosti, no stale by sme teoreticky vedeli pocat dieta. Bojim sa buducnosti a toho ako by sme to zvladali, ked uz teraz je vsetko drahe a mesacne odlozime menej nez v minulosti. Mame nieco nasetrene ale neviem kolko realne stoji mat dieta a kolko penazi potrebujeme na ten 1-2 roky, pripadne vlastne este aj neskor kym bude chodit do skolky. Nemame sa zle, zarabame celkom dobre ale napriek tomu mam tuto uzkost, ze ci to budeme vediet zvladat bez prilisneho obmedzovania. Neviem sa rozhybat.

Strana
z8
anonym_9842d0
14. mar 2026

Ja vam poradit neviem, ale celkom vam rozumiem. Som/bola som szco, mala som pekny prijem (pre mna pekny, lebo tuto to je len almuzna..), mohla som si kupit co som chcela, mala som aj usetrene. Matersku som mala mozno 1/5 toho, co som pred tym zarobila.. V podstate zijem zo svojich uspor aktualne. Nie je to lahke..
Tazke je pre mna tiez, ze mi jednoducho nezvysi cas na aktivity, ktore pred materstvom boli samozrejme.. Nespomeniem si kedy som bola naposledy u kozmeticky/na masazi.. Este ani blbe fyzio mi nevychadza casovo a teda aj keby ano, poriadne si rozmyslim ci mi to je naozaj treba aj kvoli financiam.. Som vdacna za dieta, nedala by som ho za nic, no nie je toto jednoduche obdobie aj prave kvoli financiam.. A kludne mi teda piste ze som materialistka..

patta89
Autor odpoveď zmazal
autor
14. mar 2026
@anonym_9842d0

Ja vam poradit neviem, ale celkom vam rozumiem. Som/bola som szco, mala som pekny prijem (pre mna pekny, lebo tuto to je len almuzna..), mohla som si kupit co som chcela, mala som aj usetrene. Matersku som mala mozno 1/5 toho, co som pred tym zarobila.. V podstate zijem zo svojich uspor aktualne. Nie je to lahke..
Tazke je pre mna tiez, ze mi jednoducho nezvysi cas na aktivity, ktore pred materstvom boli samozrejme.. Nespomeniem si kedy som bola naposledy u kozmeticky/na masazi.. Este ani blbe fyzio mi nevychadza casovo a teda aj keby ano, poriadne si rozmyslim ci mi to je naozaj treba aj kvoli financiam.. Som vdacna za dieta, nedala by som ho za nic, no nie je toto jednoduche obdobie aj prave kvoli financiam.. A kludne mi teda piste ze som materialistka..

@anonym_9842d0 Snad sa to coskoro zlepsi 🌸

bambulkaaskatulka
14. mar 2026
@anonym_autor

@bambulkaaskatulka Urcite by som sa citila komfortnejsie keby som mala aj nejaku formu pasivneho prijmu, nie len davku od statu. Mam prijem z prenajmu bytu ale ten ide takmer cely na hypo. Co sa tyka sro, ta generuje zisk len ked ja pracujem. Ked budem s dietatom doma, nebude prijem. Pohravam sa s myslienkou, ze sa viem najblizsie roky trochu zatat a do 3-4 rokov by som vedela vyplatit celu svoju hypo, tym padom by som mala z toho prenajmu aj realny prijem, bez toho vydavku na hypo. Ale zas z dlhodobeho hladiska mi velmi nedava zmysel tu hypo vyplatit. Neviem, som v tom uz prilis zacyklena asi. Tym, ze som tak dlho bez dietata mam nastaveny nejaky zivot a proste ked tu citam niektore temy, ako napriklad aj dneska, ze ako usetrit na obleceni pre dieta, desim sa toho, ze toto raz bude moj pripad a zacnem z toho podvedome(!!!) obvinovat to dieta alebo to nejak inak podvedome obracat nanho. Citam tu vela tem o materstve, je to zaujimava sonda pre mna ako bezdetnu a z mojho pozorovania si dovolim tvrdit, ze minimalne stvrtina prispievajucich by ani nemala mat dieta, skrz svoje vlastne nevyriesene traumy. Najhorsie je, ze si to ani neuvedomuju, ze ich maju. Staci si precitat niektore komentare aj v tejto mojej teme.

@anonym_autor
Keby si neriešila peniaze, chceš dieťa alebo nechceš? To je základná otázka.

Keď riešime peniaze - vyplatiť hypo z dlhodobého hľadiska veľmi nedáva zmysel . Aký je rozdiel medzi hecnut sa, šetriť, vyplatiť hypo a mať pasívny príjem a hecnut sa, šetriť ( oveľa menej než treba na vyplatenie hypo) - a postupne púšťať počas rodicaku ( ktorý vôbec nemusí byť 3 roky?) sorry, ale žena, ktorá má fungujúcu sro určite nebude riešiť, ako ušetriť na dieťati. Lebo tie úspory tam jednoducho sú.

Ďalšia otázka je, asi tu už niekto spomínal, neviem, nečítala som celé - čo potenciálny otec? Naňho sa nedá spoľahnúť? Ak už teraz myslíš, že nie, radšej si s ním to dieťa nerob. Je mi jasné, že chceš mať svoju istotu v sebe a to do veľkej miery máš ( sro, prenájom, úspory) , ale stále ste/ by ste mali byť na to dvaja. A v čase rodicaku by mal ťahať hlavne otec..
Potenciálne traumy máme všetci. Práve preto psychológovia upozorňujú, že matka nemá byť dokonalá matka, ale dosť dobrá matka. Hlavne prítomná, milujúca, vnimava, ale aj chybujuca...

autor
14. mar 2026
@bambulkaaskatulka

@anonym_autor
Keby si neriešila peniaze, chceš dieťa alebo nechceš? To je základná otázka.

Keď riešime peniaze - vyplatiť hypo z dlhodobého hľadiska veľmi nedáva zmysel . Aký je rozdiel medzi hecnut sa, šetriť, vyplatiť hypo a mať pasívny príjem a hecnut sa, šetriť ( oveľa menej než treba na vyplatenie hypo) - a postupne púšťať počas rodicaku ( ktorý vôbec nemusí byť 3 roky?) sorry, ale žena, ktorá má fungujúcu sro určite nebude riešiť, ako ušetriť na dieťati. Lebo tie úspory tam jednoducho sú.

Ďalšia otázka je, asi tu už niekto spomínal, neviem, nečítala som celé - čo potenciálny otec? Naňho sa nedá spoľahnúť? Ak už teraz myslíš, že nie, radšej si s ním to dieťa nerob. Je mi jasné, že chceš mať svoju istotu v sebe a to do veľkej miery máš ( sro, prenájom, úspory) , ale stále ste/ by ste mali byť na to dvaja. A v čase rodicaku by mal ťahať hlavne otec..
Potenciálne traumy máme všetci. Práve preto psychológovia upozorňujú, že matka nemá byť dokonalá matka, ale dosť dobrá matka. Hlavne prítomná, milujúca, vnimava, ale aj chybujuca...

@bambulkaaskatulka No ale ja prave neriesim, ze chcem usetrit na dietati. Ja nejak extra nesetrim ani na sebe. Zijem v ramci svojich moznosti samozrejme ale doprajem si aj co nepotrebujem. Potencialneho oca tu v diskusii velmi nespominam, pretoze tieto moje pocity su cisto len moja zalezitost. On je skvely a urcite sa o vsetko postara, ked k tomu pride. Uz mal moznost mi to ukazat ked som pred rokmi necakane prisla o pracu. Viem sa nanho spolahnut. Len proste nevie mi dat to co potrebujem, to je ta moja istota v sebe.

bambulkaaskatulka
14. mar 2026
@anonym_autor

@bambulkaaskatulka No ale ja prave neriesim, ze chcem usetrit na dietati. Ja nejak extra nesetrim ani na sebe. Zijem v ramci svojich moznosti samozrejme ale doprajem si aj co nepotrebujem. Potencialneho oca tu v diskusii velmi nespominam, pretoze tieto moje pocity su cisto len moja zalezitost. On je skvely a urcite sa o vsetko postara, ked k tomu pride. Uz mal moznost mi to ukazat ked som pred rokmi necakane prisla o pracu. Viem sa nanho spolahnut. Len proste nevie mi dat to co potrebujem, to je ta moja istota v sebe.

@anonym_autor tak potom problém je kde?

anonym_5895c3
15. mar 2026
@anonym_9842d0

@anonym_9842d0 Nie si materialistka,ja to mam tak isto. Proste príde človek o svoj štandard...časový fond pre seba sa ti okresa a ešte keď ti nemá kto pomôcť, tak dovi dopo 😅

aurora33
15. mar 2026
@anonym_9842d0

@anonym_9842d0 tak ako szco si si mala platiť iné odvody a vyšla by ti aj lepšia materská, nie?

autor
15. mar 2026
@aurora33

@anonym_9842d0 tak ako szco si si mala platiť iné odvody a vyšla by ti aj lepšia materská, nie?

@aurora33 Ale ja si platim odvody. Materska ma max limit a pobera sa len docasne podla toho co som si nacitala.

aurora33
15. mar 2026
@anonym_autor

@aurora33 Ale ja si platim odvody. Materska ma max limit a pobera sa len docasne podla toho co som si nacitala.

@anonym_autor takže si mala maximálnu materskú?

autor
15. mar 2026
@aurora33

@aurora33 Ci BY som mala? To neviem. Kazdopadne je to irelevantne.

aurora33
15. mar 2026
@anonym_autor

@aurora33 Ci BY som mala? To neviem. Kazdopadne je to irelevantne.

@anonym_autor ja sa pýtam či si mala nie či by si mala :D

autor
15. mar 2026
@aurora33

@anonym_autor ja sa pýtam či si mala nie či by si mala :D

@aurora33 Ako som mohla mat matersku, ked nemam dieta?

aurora33
15. mar 2026
@anonym_9842d0

@anonym_autor ja som to písala inej žene nie tebe. Teda povodne to patrilo
@anonym_9842d0 . Len ty si sa vopchala do tej diskusie.

autor
15. mar 2026
@aurora33

@aurora33 😂😂😂😂🤣🤣🤣😂
Ty si sa vopchala do mojej diskusie, ty inteligentka.

aurora33
15. mar 2026
@anonym_autor

@aurora33 😂😂😂😂🤣🤣🤣😂
Ty si sa vopchala do mojej diskusie, ty inteligentka.

@anonym_autor Ved ale omg čítaj, komu píšem ty inteligentka 😀😀😀😂😂😂😂

autor
15. mar 2026
@aurora33

@anonym_autor Ved ale omg čítaj, komu píšem ty inteligentka 😀😀😀😂😂😂😂

@aurora33 Zaloz si vlastnu disksiu a pis si tam. Vyhneme sa tymto situaciam.

aurora33
15. mar 2026
@anonym_autor

@aurora33 Zaloz si vlastnu disksiu a pis si tam. Vyhneme sa tymto situaciam.

@anonym_autor stačí, keď sa ty naučíš čítať, alebo keď zistíš, že nie všetko sa točí a len a len okolo teba a vyhnes sa takýmto situáciám. Akože sory ale dobry trapas. Ja píšem úplne inej osobe a ty odpovedas za ňu 😀😀😀😅😅😅 fakt sa nerozmnozuj.

autor
15. mar 2026
@aurora33

@anonym_autor stačí, keď sa ty naučíš čítať, alebo keď zistíš, že nie všetko sa točí a len a len okolo teba a vyhnes sa takýmto situáciám. Akože sory ale dobry trapas. Ja píšem úplne inej osobe a ty odpovedas za ňu 😀😀😀😅😅😅 fakt sa nerozmnozuj.

@aurora33 Prehliadla som tu spravu. Kazdopadne to nedava zmysel, aby si v teme niekoho ineho riesila vlastne dotazy na niekoho s kym ani neinteragujes. Co sa tyka rozmnozovania, rozhodnem sa sama. Vdaka sa tip 🤘

aurora33
15. mar 2026
@anonym_autor

@aurora33 Prehliadla som tu spravu. Kazdopadne to nedava zmysel, aby si v teme niekoho ineho riesila vlastne dotazy na niekoho s kym ani neinteragujes. Co sa tyka rozmnozovania, rozhodnem sa sama. Vdaka sa tip 🤘

@anonym_autor stačilo napisat, sory, prehliadla som správu. A nie tu na mňa útočiť. Tej pani som písala k veci, k téme.

anonym_c6e642
15. mar 2026

@anonym_autor buď chceš, alebo nechceš Nie je nič medzitým prišla som výpadkom práce o veľa peňazí, ale neľutujem.

anonym_01073d
15. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Necitam reakcie. Pisem ti ako zena, ktora mala dieta po 35ke, zabezpecena, s vlastnou nehnutelnostou bez hypo, cestovanie atd.
PRED materskou som si odkladala tisicku z kazdej vyplaty, este aj z PNky na ktorej som necakane skoncila. Pred narodenim som nasetrila 20 tisic a zije alebo dycha sa mi ovela lahsie. Snazim sa neminat z toho a aj tak uz mam len 11 tisic. Maly ma o chvilu 2r a vklude potiahnem rodicak doma do jeho 3 rokov.
Moje odporucanie je nasetrit na cas vypadku prijmu.

anonym_c6e642
15. mar 2026
@anonym_autor

@petronelag Fakt si myslis, ze situacia nie je taka, ze by niekto mal byt v strese? Dochodkovy system nam coskoro skolabuje, co v principe znamena, ze ked si na dochodok nenasetris, tak ho nebudes mat. Uprimne by som bola zvedava, ze kolke z vas, ktore pisete, ze som msterialistka a neviem co si robite realnu rezervu, z ktorej planujete zit neskor, kedze tu mate retoriku v zmysle "na matersku staci par tisic, niektori nemaju ani to, male dieta stoji par susnov mesacne"

@anonym_autor ty si až prezodpovedna.Mala som našetrené veľa a veľa som aj za 5 r doma minula aj na hlúposti.Aj dieťa ti zmení priority.Hlavne dlho nečakaj, aby si potom tisíce neminula na umelé oplodnenie.V jednom byte sme bývali druhy prenajímali.Vzdy bude preco dieťa nie a prečo áno.
Každý mesiac som veľa stratila, ale nedokázala som ho dať do jaslí, škôlky.Nie si v situácii, aby si musela tak rozmýšľať sama si robíš stres

anonym_9842d0
17. mar 2026
@aurora33

@aurora33 tak ako szco som si platila take odvody, ake mi vysli prosim vas.. nerozumiem preco tu na mna utocite..

aurora33
17. mar 2026
@anonym_9842d0

@aurora33 tak ako szco som si platila take odvody, ake mi vysli prosim vas.. nerozumiem preco tu na mna utocite..

@anonym_9842d0 kde na vás utocim? Len som dala jednoduchú otázku.

anonym_dc769b
Odpoveď bola odstránená
aurora33
Odpoveď bola odstránená
Strana
z8