Do akej finančnej situácie priviesť dieťa?
S priatelom obaja pracujeme, mame sa dobre ale je to vdaka tomu, ze mame dva prijmy. Zijeme v hlavnom meste, naklady su vysoke. Zacinam premyslat nad tym, ze my si vlastne ani nemozeme dovolit mat dieta. Ked jeden z nas prestane pracovat a vypadne prijem, pocitime to. Biologicky sme uz za vrcholom reprodukcnej schopnosti, no stale by sme teoreticky vedeli pocat dieta. Bojim sa buducnosti a toho ako by sme to zvladali, ked uz teraz je vsetko drahe a mesacne odlozime menej nez v minulosti. Mame nieco nasetrene ale neviem kolko realne stoji mat dieta a kolko penazi potrebujeme na ten 1-2 roky, pripadne vlastne este aj neskor kym bude chodit do skolky. Nemame sa zle, zarabame celkom dobre ale napriek tomu mam tuto uzkost, ze ci to budeme vediet zvladat bez prilisneho obmedzovania. Neviem sa rozhybat.
Keď sa stretnú dvaja mamonári bez spoločnej rodinnej vízie, tak to je ozaj ťažké. Dúfam, že aspoň už spolu bývate keď už…
Pozor aj ak partner je materialista a na všetko pozerá cez peniaze ako ty.
@anonym_autor tak je to jasné kde dávaš peniaze. Jeden byt dajte do prenájmu a v druhom bývajte.
@anonym_b719b4 Samozrejme, ze byvame len v jednom a ten druhy sa prenajima.
@anonym_autor Tak to si mala rovno napisat, ze v podstate chces byt slobodna matka bez vyzivneho. Partner asi nie je az taky uzasny, ked s jeho pritomnostou a podporou (aj financnou) nemozes ratat ani tie prve 2-3 roky kym ti pojde dieta do skolky.
Ale toto skor vyzera, ze si predstavujes naklady na deti ako sa prezentuju na instagrame Cibulkova ci Plackova, ktore davaju tisice len na jednu narodeninovu oslavu. No, to potom ano, na to mat zial nebudes.
@anonym_5246dc Co? To akoze odkial vychadzaju tieto domnienky? Partner je skvely a s jeho pritomnostou aj podporu mozem ratat. Dokonca som ani len nespomenula nic co by naznacovalo opak.
Poviem ti to jednoducho, čo tu baby toľko krát povedali. Ak máš výplatu v tisícoch, suma 10- tisíc je pre teba pomaly nič, tak ak nedokážeš ísť na materskú/ rodičovskú s dieťaťom bez toho, aby si si znižovala štandard, tak si len finančne negramotná. Rezervu máš zjavne v desiatkach tisícoch. Čoho sa bojíš, naozaj? Väčšina ľudí nemá rezervu žiadnu alebo maximálne pár tisíc. Určite majú aj iné štandardy a výdavky ako vy ale ty máš ozaj slušnú rezervu, slušný základ si momentálne našetriť na ten čas s dieťaťom doma. Chlap sa má vtedy postarať. Nehraj sa na hrdinku, že musíš sa postarať sama o seba. Zaplať svoju hypotéku a hotovo. Dieťa by bolo vaše spoločné a ty si tá, čo je s ním doma. Úplne pochopiteľné, že bude domácnosť z väčšiny hradiť muž. Bez problémov to zvládneš, keby chceš. Len mám taký pocit, že ani moc nechceš.
@anonym_5c3388 Hej chapem co sa snazis povedat ale ciastocne sa aj bojim buducnosti v tejto krajine, kedze ocividne ekonomicky smerujeme do riadnych sraciek. Mam pocit, ze musim na to byt ovela viac pripravena a som z toho trochu v strese.
@anonym_5c3388 Hej chapem co sa snazis povedat ale ciastocne sa aj bojim buducnosti v tejto krajine, kedze ocividne ekonomicky smerujeme do riadnych sraciek. Mam pocit, ze musim na to byt ovela viac pripravena a som z toho trochu v strese.
@anonym_autor preco ty,ved sa o tom rozpravaj s muzom,ten bude dane obdobie hlavny zivitel rodiny a tak to ma byt.Chlap sa ma postarat o vsetko,aby zena mohla byt vklude doma bez stresov.Ja som bola 11r doma,len muz chodil do prace a pritom sme prerabali dom a aj som makala,ci furikovala,ci vybavovala,riesila kedze som bola doma.Vy toto nemusite riesit,nech sa pekne postara aj o tvoju hypo.Ci ty ho budes mat sama???Sama sa oplodnis,sama vsetko??Tak to budea potom samozivitelka,ked sa nedokazes spolahnut na muza,ze Vas zabezpeci bez toho,aby si co i len euro minula z tvojej rezervy.
V ramci tvojho wellbeingu ti odporucam najst si psychologa alebo terapeuta.
V ramci tvojho wellbeingu ti odporucam najst si psychologa alebo terapeuta.
@anonym_5246dc písala, že má 😉
Čistá schizofrénia autorkine príspevky. Na jednej strane považuje 10 000 eur za smeti, má našetrené oveľa viac, na druhej strane tu narieka, že ak by išla na materskú nebude mať na opravu zuba, či avokádo na večeru.
Niekto sa tu dobre baví a ak nie, tak by ma zaujimalo, čím sa autorka živí, lebo mozgom to určite nebude.
@anonym_autor túto otázku by si mala v prvom rade riešiť so svojím partnerom či chce dieťa a ako to budete zvládať, nie len finančne.
Kym sme mali dieta, mala som nasetrene tolko, aby nase uspory (mimo rezervy) vykryli vypadok prijmu v obdobi od skoncenia materskej, po nastup dietata do skolky. Vydavkov bolo menej, takze som po nastupe dcery do skolky bola vlastne "v pluse" a mohli sme mat bez problemov druhe dieta.

@anonym_b719b4 Nemame spolocnu hypo, kazdy mame svoj byt
@anonym_autor Tak to si mala rovno napisat, ze v podstate chces byt slobodna matka bez vyzivneho. Partner asi nie je az taky uzasny, ked s jeho pritomnostou a podporou (aj financnou) nemozes ratat ani tie prve 2-3 roky kym ti pojde dieta do skolky.
Ale toto skor vyzera, ze si predstavujes naklady na deti ako sa prezentuju na instagrame Cibulkova ci Plackova, ktore davaju tisice len na jednu narodeninovu oslavu. No, to potom ano, na to mat zial nebudes.