Do akej vrstvy patrí príjem 3000 eur?
Do akej vrstvy patri rodina 2+2( deti do 6 rokov) s prijmom 3000eur v cistom v BA. S hypo 500eur, sukromna skolka 450) ppdla vas
Medzi tych, co vedia vyzit z toho co zarobia
Ale spoločenské vrstvy sa neurčujú podľa príjmov,ale podľa typu zamestnania
@ina2405 nie je to nieco pod strednu? Vysoku by ste potom specifikovali ako?
@doriiis hm
Ja by som povedala vyssia stredna trieda.
Ty asi myslis do ake prijmovej skupiny patrite….
Stredná vrstva.. máme trocha vyšší príjem, vyšší výdaj ako vy a 3deti do 12rokov a považujem sa za strednú vrstvu.. ani nižšiu ani vyššiu, strednú..
Pekne zhrnutie od chatgpt:
Definícia strednej vrstvy závisí od kontextu (sociálneho, ekonomického, politického), ale vo všeobecnosti sa ňou označuje skupina obyvateľstva, ktorá má stabilný príjem, určitý stupeň vzdelania a prístup k ekonomickým a sociálnym zdrojom, ale nepatrí ani medzi najbohatších, ani medzi najchudobnejších.
Najčastejšie kritériá na zaradenie do strednej vrstvy sú:
Príjem: Stredná vrstva zarába dostatočne na pokrytie základných potrieb, bývania, vzdelania a voľnočasových aktivít. V niektorých definíciách ide o domácnosti s príjmom v rozmedzí 75 % až 200 % mediánu príjmu v krajine.
Zamestnanie: Typické sú kvalifikované profesie, manažérske pozície alebo drobné podnikanie.
Vzdelanie: Väčšina ľudí v tejto skupine má aspoň stredoškolské vzdelanie, často aj vysokoškolské.
Životný štýl: Majú relatívnu finančnú stabilitu, môžu si dovoliť základné luxusy, dovolenky či vlastné bývanie, ale stále sú citliví na ekonomické krízy.
Stredná vrstva je považovaná za dôležitý pilier spoločnosti, pretože prispieva k hospodárskej stabilite a sociálnej súdržnosti.
Ako vidíš, nie je tam nič o type zamestnania.. pretože rodičia môžu mať rôzne typy zamestnania ale spoločne spadajú do jednej vrstvy, lebo majú spoločné príjmy a výdaje.. príklad som ja, môj manžel pracuje na vyššej pozícii v IT sektore a ja robím fyzicky v logistike..
Bežná stredná trieda. Veď 3000e v čistom na rodinu? To je v Ba taký bežný plat (1500 na osobu)
Prečo sa pýtaš autorka?
fuu my máme dokopy vyšší príjem a nižšie výdavky a keď som sa teraz po tejto otázke zamyslela, ako to asi majú ľudia okolo nás, ako žijú, aké majú byty, autá, chodia na dovolenky a tak, a podľa toho odhadnem ich príjem, tak už si pripadám ako nižšia stredná trieda 🙂.
skor nizsia stredna trieda podla mna
Mate pomerne nizku hypoteku na BA (zrejme byt kupovany pred zvysenim urokovych sadzieb), mozete si gratulovat. Predpokladam, ze viete z penazi aj odlozit, ist na dovolenku? Potom nizkoprijmovi nebudete urcite a vysoko tiez nie 😉
Tiež by som povedala nižšia stredná. My sme boli dvaja, príjem 2700+ (podľa mesiaca), hypo 290€… stredne Slovensko…považovala som nás za nižšiu strednú … asi to prehodnotím 🙂
Toto sú otázky.... 🙈🙊Poznám rodiny, čo majú príjem 1500€ a čuduj sa svete nie sú socky.
Vysoka je tak 10tis plus za mna
porovnava sa prijem na jedneho clena domacnosti tj u vas 750 na osobu tj nizsia stredna trieda
Stredná trieda - za strednú triedu považujem ľudí, ktorí bez problémov zvládnu bezne výdavky a nemusia sa kontrolovat pri nákupe potravín napr.ci si môžu dovoliť kvalitné produkty, ale nechodia na dovolenku 10x ročne, možno iba 1x,... pri vašom prijme a vydavkoch predpokladám, že vám nestoja na účte veľké sumy ktoré môžete bezhlavo minat. Tiež žijeme v BA, mame vyššie príjmy, nemáme hypoteku, iba 1 dieta a tiež sa pokladáme z a strednú triedu.
1500€ na osobu v BA je slabý plat na dnešnú dobu. Toľko zarobí aj murár v Košiciach.
@jaroslav81 predstav si, že ani VŠ vzdelaná osoba pracujúca v niektorých odboroch nemá toľko. Poniektorí máte veľmi skreslené predstavy o živote na SK
To záleží od uhla pohľadu. Podľa našej vlády patríte medzi horných 10 000€, treba vám vyššie dane a žiadne príspevky. Z pohľadu obyčajných smrteľníkov ste stredná trieda, v BA skôr nižšia stredná, na východe vyššia stredná trieda. Dôležitejšie je, ako s tým platom dokážete narábať, niekto môže z toho platu žiť ako socka, niekto si dovoliť I nejaký luxus.
Podla mna nižšia stredná trieda. Mame podobne pomery aké jedno dieta a za bývanie platíme nie 500 ale 900 a nemyslím si, že by sme si mohli nejak vyskakovať, naopak som rada keď niečo ušetrím a občas si niečím môžeme urobiť radosť.
Nižšia stredná trieda v Bratislave, vyššia stredná trieda na krajnom východe.

Stredná.