icon

Do akej vrstvy patrí príjem 3000 eur?

5. feb 2025

Do akej vrstvy patri rodina 2+2( deti do 6 rokov) s prijmom 3000eur v cistom v BA. S hypo 500eur, sukromna skolka 450) ppdla vas

Strana
z2
ina2405
5. feb 2025

Stredná.

viestta
5. feb 2025

Medzi tych, co vedia vyzit z toho co zarobia

doriiis
5. feb 2025

Ale spoločenské vrstvy sa neurčujú podľa príjmov,ale podľa typu zamestnania

autor
5. feb 2025

@ina2405 nie je to nieco pod strednu? Vysoku by ste potom specifikovali ako?

autor
5. feb 2025
nynia
5. feb 2025

Ja by som povedala vyssia stredna trieda.

tiezjedna
5. feb 2025

@doriiis tak autorka mala zrejme na mysli finančné triedy. Akože či sa radia medzi nízkopríjmové, vysokopríjmové alebo stred. Podľa mňa v danej lokalite nižší stred.

beataxxx
5. feb 2025

Ty asi myslis do ake prijmovej skupiny patrite….

doriiis
5. feb 2025

@tiezjedna ...no to skôr.Zaujimave,že niekoho toto zaujima

jana_eyre_2
5. feb 2025

Stredná vrstva.. máme trocha vyšší príjem, vyšší výdaj ako vy a 3deti do 12rokov a považujem sa za strednú vrstvu.. ani nižšiu ani vyššiu, strednú..

Pekne zhrnutie od chatgpt:
Definícia strednej vrstvy závisí od kontextu (sociálneho, ekonomického, politického), ale vo všeobecnosti sa ňou označuje skupina obyvateľstva, ktorá má stabilný príjem, určitý stupeň vzdelania a prístup k ekonomickým a sociálnym zdrojom, ale nepatrí ani medzi najbohatších, ani medzi najchudobnejších.

Najčastejšie kritériá na zaradenie do strednej vrstvy sú:

Príjem: Stredná vrstva zarába dostatočne na pokrytie základných potrieb, bývania, vzdelania a voľnočasových aktivít. V niektorých definíciách ide o domácnosti s príjmom v rozmedzí 75 % až 200 % mediánu príjmu v krajine.
Zamestnanie: Typické sú kvalifikované profesie, manažérske pozície alebo drobné podnikanie.
Vzdelanie: Väčšina ľudí v tejto skupine má aspoň stredoškolské vzdelanie, často aj vysokoškolské.
Životný štýl: Majú relatívnu finančnú stabilitu, môžu si dovoliť základné luxusy, dovolenky či vlastné bývanie, ale stále sú citliví na ekonomické krízy.
Stredná vrstva je považovaná za dôležitý pilier spoločnosti, pretože prispieva k hospodárskej stabilite a sociálnej súdržnosti.

Ako vidíš, nie je tam nič o type zamestnania.. pretože rodičia môžu mať rôzne typy zamestnania ale spoločne spadajú do jednej vrstvy, lebo majú spoločné príjmy a výdaje.. príklad som ja, môj manžel pracuje na vyššej pozícii v IT sektore a ja robím fyzicky v logistike..

joannita
5. feb 2025

Bežná stredná trieda. Veď 3000e v čistom na rodinu? To je v Ba taký bežný plat (1500 na osobu)
Prečo sa pýtaš autorka?

tiezjedna
5. feb 2025

@doriiis tak ľudia sa zaujímajú o všeličo... máme známych, ktorí pravidelne preliezajú kataster, aby vedeli, kto má na koho písaný barák a taaak😂 Nepochopíš... Takže otázka autorky mi príde ešte "normálna"😉

mirka0677
5. feb 2025

fuu my máme dokopy vyšší príjem a nižšie výdavky a keď som sa teraz po tejto otázke zamyslela, ako to asi majú ľudia okolo nás, ako žijú, aké majú byty, autá, chodia na dovolenky a tak, a podľa toho odhadnem ich príjem, tak už si pripadám ako nižšia stredná trieda 🙂.

tehulka2011
5. feb 2025

skor nizsia stredna trieda podla mna

maranta_leuconeura
5. feb 2025

Mate pomerne nizku hypoteku na BA (zrejme byt kupovany pred zvysenim urokovych sadzieb), mozete si gratulovat. Predpokladam, ze viete z penazi aj odlozit, ist na dovolenku? Potom nizkoprijmovi nebudete urcite a vysoko tiez nie 😉

andaluzia12
5. feb 2025

Tiež by som povedala nižšia stredná. My sme boli dvaja, príjem 2700+ (podľa mesiaca), hypo 290€… stredne Slovensko…považovala som nás za nižšiu strednú … asi to prehodnotím 🙂

tibor79
5. feb 2025

@joannita áno, bežný plat v BA. A kde je väčšina Slovenska?

tibor79
5. feb 2025

Toto sú otázky.... 🙈🙊Poznám rodiny, čo majú príjem 1500€ a čuduj sa svete nie sú socky.

lienka9
5. feb 2025

Vysoka je tak 10tis plus za mna

mamina7070
5. feb 2025

porovnava sa prijem na jedneho clena domacnosti tj u vas 750 na osobu tj nizsia stredna trieda

evinqua
5. feb 2025

Stredná trieda - za strednú triedu považujem ľudí, ktorí bez problémov zvládnu bezne výdavky a nemusia sa kontrolovat pri nákupe potravín napr.ci si môžu dovoliť kvalitné produkty, ale nechodia na dovolenku 10x ročne, možno iba 1x,... pri vašom prijme a vydavkoch predpokladám, že vám nestoja na účte veľké sumy ktoré môžete bezhlavo minat. Tiež žijeme v BA, mame vyššie príjmy, nemáme hypoteku, iba 1 dieta a tiež sa pokladáme z a strednú triedu.

jaroslav81
5. feb 2025

1500€ na osobu v BA je slabý plat na dnešnú dobu. Toľko zarobí aj murár v Košiciach.

tibor79
5. feb 2025

@jaroslav81 predstav si, že ani VŠ vzdelaná osoba pracujúca v niektorých odboroch nemá toľko. Poniektorí máte veľmi skreslené predstavy o živote na SK

ekira1
5. feb 2025

To záleží od uhla pohľadu. Podľa našej vlády patríte medzi horných 10 000€, treba vám vyššie dane a žiadne príspevky. Z pohľadu obyčajných smrteľníkov ste stredná trieda, v BA skôr nižšia stredná, na východe vyššia stredná trieda. Dôležitejšie je, ako s tým platom dokážete narábať, niekto môže z toho platu žiť ako socka, niekto si dovoliť I nejaký luxus.

joannita
5. feb 2025

@tibor79 a čo tým chces povedať, že na zvyšku slovenska, patrí taká rodina do vysokej vrstvy?

tibor79
5. feb 2025

@joannita chcem tým povedať, že nie do nízkej v rámci celého SK

lavender94
5. feb 2025

Podla mna nižšia stredná trieda. Mame podobne pomery aké jedno dieta a za bývanie platíme nie 500 ale 900 a nemyslím si, že by sme si mohli nejak vyskakovať, naopak som rada keď niečo ušetrím a občas si niečím môžeme urobiť radosť.

joannita
5. feb 2025

@tibor79 a ja som kde napísala že patria do nízkej?

joannita
5. feb 2025

@tibor79 pozri, bratislavčanom všetci závidia platy, ale ja zasa vám ostatným závidím ceny. Ceny za byty, za služby, alebo za škôlku napríklad. Ono keď sa to zrata a odráta, vyjde to vlastne tak isto.

gribka1
5. feb 2025

Nižšia stredná trieda v Bratislave, vyššia stredná trieda na krajnom východe.

Strana
z2