icon

Do ktorých ETF sa oplatí investovať pravidelne?

Včera o 07:21

Ahojte, chcela by som deťom sporiť aspoň po 20€ mesačne. Prvý vklad by bol vyšší (povedzme do 500€) Do ktorého ETF sa oplatí investovať mesačne takéto nižšie sumy ? Alebo sa to oplatí rozdeliť do viacerých ?

patrike
Včera o 07:26

Nik nema krystalovu gulu. Obecna rada je diverzifikovat portfolio, kup MSCI world a mas pokoj. Poznamka : 500 nie je vyssi vklad, to su drobne.

anonym_7d394e
Včera o 07:37

ETF je fond, ktory nieco kopiruje (indexy), alebo sa zameriava na nejaky sektor (banky, zlato,...),... Su ich tisice, lebo si ho moze zalozit prakticky hocikto. Lebo ludia casto nechapu, co je to ETF. Nie je to jeden fond, ale vela, z ktorych mozes vyberat. Z tisicky ETF fondov si vyberas 1-3 fondy, ktore su velke, doveryhodny a likvidne. Musis si rozmysliet, co ma kopirovat tvoj etf fond (us trhy, europa dax, svetove trhy, ai, nasdaq), potom vyberas, ci plati dividendy alebo reinvestuje. Reinvestovanie je lepsie, inak by si musela robit danove priznania kazdy rok a platit dan z dividend. A taky, ktory je registrovany v eu, lebo vacsina brokerov v eu ti nedovoli nakupit us etf fondy.
Toto si musis dat dokopy a urobit si nejaky resers, ktore etf su najlepsie. Potom vybrat brokera a pravidelne vkladat. Ked etf klesne pri korekcii, vlozit jednorazovo vyssiu sumu. O 10 rokov tam bude slusna suma.

sevrin
Včera o 08:03

Keď chceš mať úplný pokoj, tak Finax alebo Portu, všetko investuj do akcií. Viacerí ti síce povedia, že sú tam vyššie poplatky ako keby si mala ETF napr. v XTB, ale nemusíš riešiť nič, oni sami ti nájdu najviac vhodné ETF a čo sa týka daňových povinností - ak budú - tak to ti tiež poriešia, ty si len stiahneš potrebné podklady pre daňové priznanie. 20€ je síce OK, ale kľudne dávaj viac, aspoň 100, bude sa ti to výrazne rýchlejšie zhodnocovať.

aperolcek
Včera o 08:21

Ja používam XTB a zatiaľ som investovala najmä do S&P 500, ale plánujem diverzifikovať (ETF). Investujem 1000 eur mesačne, dlhodobý horizont. Určite má zmysel Investovať hoc aj 20 eur mesačne, ale prioritizovala by som zvýšenie tejto sumy... výsledok by bol diametrálne odlišný.

zic
Včera o 08:25

@anonym_autor 20 eur mesacne je dost malo, to skor chod cez sprostredkovatela... alternativa je nasetrit a kupit naraz za viac penazi (vyhybat sa frakcnym nakupom)...
Inac teraz je novy celosvetovy fond (ETF), ktory je este lacny, lebo ma ledva mesiac... je lacny, le dobry, od Vanguardu... ale ak sa do toho nerozumies, tak chod cez finax / portu / eic

sweet20
Včera o 14:17

@anonym_autor ja by som davala aspon tych 60 eur (pridavky) , 20 je velmi malo, ale tak podla toho ake mas moznosti

pako24
Včera o 15:16
@aperolcek

Ja používam XTB a zatiaľ som investovala najmä do S&P 500, ale plánujem diverzifikovať (ETF). Investujem 1000 eur mesačne, dlhodobý horizont. Určite má zmysel Investovať hoc aj 20 eur mesačne, ale prioritizovala by som zvýšenie tejto sumy... výsledok by bol diametrálne odlišný.

@aperolcek 1000 je celkom dost, do coho to davas? inspiruj nas