icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie a nárok na materskú

zuzana1781
13. mar 2013

ahoj baby no zakony sa stale menia a viem ze popisane je tu otom dost ale nenasla som nic co sa hodi namna takze prosim poradte v minulom roku som zacala platit DNP od februara bolo to okolo 50EUR mesacne to mi automaticky po270 dnoch zaniklo v tejto dobe som bola na RD zo synom ta mi v july koncila a kedze som zistila ze som tehotna dala som si starostlivost o dieta do 6rokou porod mam 5.aprila na matersku som teda nastupila od polky februara chcem sa spytat kedze este mi nic neprislo ci budem mat narok na MD lebo kadeco sa popisalo ale poznam asi 4baby z okolia a tie narok na MD nemaju aj ked boli v 8mesacnej ochrannej lehote podotikam ze pred 1porodom som bola nezamestnana

zalka
18. máj 2013

@avi7 no to staré DNP ti už nepomôže je neskoro ...
a sumu vyrátaš jednoducho ... platí sa 35,15% resp. 33,15% z VZ ...

avi7
18. máj 2013

@zalka Ďakujem Ti za radu 😉 .ešte uvidím či sa mit o vôbec vyplatí

zolinka131313
29. máj 2013

Ahojte, chcem poprosit o radu. Som na materskej, dostavam peniazky z maxima, kedze som splnila podmienku 270dni platenia a otehotnela som v OL. S priatelom by sme chceli este jedno babatko a preto by som chcela vediet, ci sa to da nejako predlzit s tymi peniazkymi, napr. kebyze otehtniem este pocas materskej a nasledne na to sa dam vypisat na PN, nebude mi uz platit to DNP, ktore mi bezi teraz? Dakujem vopred za radu, ak mi niekto vie odpovedat na moju snad dost zrozumitelnu otazku.

zalka
29. máj 2013

@zolinka131313 teraz počas MD si sa prihlásila na DNP? alebo ešte nie? .. ak dostávaš MD z DNP , a nie si teraz prihlásená tak sa prihlás na DNP ... toto ukonč pred nástupom na RD aby si nemusela platiť ... ak nebudeš samozrejme tehotná do skončenia MD.

zolinka131313
31. máj 2013

@zalka Tak som z toho trochu jelen...skor som mala na mysli, ci viem nejako na tom ziskat, teda na tom predoslom DNP, z ktoreho dostavam teraz matersku, ak by som sa trebars teraz dala vypisat, kebyze otehotniem a bola by som rizikova, co je v mojom pripade na 100%. Aky by bol vysledok z takehoto postupu? Sucasna materska mi bezi od 26.marca...Vopred dakujem za odpoved.

zalka
31. máj 2013

@zolinka131313 ak sa prihlásiš na DNP počas MD a poberáš MD z DNP tak DNP počas MD platiť nemusíš ... po skončení MD a začatí RD už platiť DNP musíš ... takže prihlás sa .. získaš dni poistenia pre budúcu prípadnú MD.

zolinka131313
31. máj 2013

Aha, uz som to trosku pochoúpila, no skoda, ze som to nevedela skor, takto som uz stratila dost casu...A podmienka je zas platit 270dni? Teda spolu s tymi, co by som neplatila a bola prihlasena...?

zolinka131313
31. máj 2013

Aha, uz som to trosku pochoúpila, no skoda, ze som to nevedela skor, takto som uz stratila dost casu...A podmienka je zas platit 270dni? Teda spolu s tymi, co by som neplatila a bola prihlasena...?
@zalka

zalka
1. jún 2013

@zolinka131313 no k tým 270 dnom sa ti pripočíta aj ukončené poistenie ...

zolinka131313
1. jún 2013

@zalka ukoncene to druhe alebo este to stare? A kebyze otehotniem este v dobe pocas plynutia materskej ako sa to potom riesi? Dakujem

zalka
1. jún 2013

@zolinka131313 no prihlásiš sa na DNP z maxima ... počas MD neplatíš .. po MD pár dní zaplatíš a môžeš ísť na PN ...

zolinka131313
1. jún 2013

jako par dni? Nemusi tam byt presne 270 dni platene dokopy? Lebo ja som na MD uz od 26. marca, cize z maxima by som pocas MD bola prihlasena nie celu matersku...
@zalka

zalka
1. jún 2013

@zolinka131313 270 dní musí byť počas 2 rokov dozadu ... preto sa ti to poistenie čo ti skončilo v oktobri 2012 či kedy ... tak toto sa ti pripočíta k tomu čo uzavrieš teraz ... a dni plynú .. na max. MD potrebuješ byť poistená nepretržite 26 týždnov ...

zolinka131313
1. jún 2013

@zalka Tak to by bolo skvele, keby to slo takto..Uz len teda zacat pracovat na surodencovi pre dcerku. Ja ako jedinacik by som nechcela, aby aj dcerka vyrastala ako jedinacik. Len ci sa mi zadari otehotniet aj ked kojim (sice uz len ciastocne, lebo aj bohuzial prikrmujem).

zalka
1. jún 2013

@zolinka131313 no v prvom rade sa prihlás na DNP čím skôr .. počas MD to platiť nebudeš ..

zolinka131313
1. jún 2013

To uz v pondelok pojdem poriesit. Dakujem velmmi pekne za radu, este sa chcem spytat, ze potom tych par zvysnych dni, co mi ostane na platenie po MD, aby som splnila 26 tyzdnov nepretrziteho platenia, kebyze zmenim na platenie z minima, tak by sa mi ta suma potom preratala z celkoveho platenia? A da sa to potom zmenit z max. na minimum? Malo by sa, myslim...

zalka
2. jún 2013

@zolinka131313 no potom by sa Ti MD rátala z minima ... lebo z maxima by si nemala žiaden VZ, a navyše VZ môžeš meniť až po 26 týždnoch najskôr vždy k 1 v mesiaci ...

ercsikek
28. jún 2013

@zalka Ahoj Zalka.Môžem ťa opať poprosiť o pomoc?Vypisujem teraz reg. list FO.Volala som do soc.poist.,ale nerozumela som tej pani.Chcem si zvýšiť VZ,aby som dostala max.materskej.Čo mám vpisovať do 10.-tie VZ.Pani mi hovorila,že teraz sa platí 1302 eur na max. VZ?Niečo sa zmenilo?Teraz si platím z min.VZ=339,89.Tak som vedela,že na max. meterskú sa platí okolo 400 eur.Či nie?Ďakujem pekne za odpoveď.

zalka
28. jún 2013

@ercsikek tak do 10 daj čísla 1179 eur ... z toho sa platí tých 414,41 eur
ak by si dala maximum 3930 euer tak sa platí tých 1302 eur ...
ale maximum pre maximálnu PN alebo MD je 1179 eur

ercsikek
28. jún 2013

@zalka do prvých dvoch riadkov dátum=1.7.2013=1179,čiže NP a DPa RFS, a do tretieho riadku nič?Lebo pozerám to tlačivo čo som sa prihlasovala na min.,že tretí riadok nie je vypísaný,to PvN.

zalka
28. jún 2013

@ercsikek no poistenie v nezamestnanosti si dať nemusíš ...

ercsikek
28. jún 2013

@zalka koľko mi vyjde približne materská budúci rok,keď do 30.6.2013 som platila z min. a potom z max.?Ešte nie som tehotná.Teraz som na PN,takže ten reg.list posielam so sestrou do soc.poist. Tak sa môže,však?

zalka
28. jún 2013

@ercsikek a robila si zmenu? alebo si ukončila a znovu začala DNP? ... ak si robila zmenu MD bude priemer z toho čo si platila ... ak ukončenie a nové DNP ... tak MD bude podla toho či získaš VZ .. teda či do konca roka zaplatíš aspon deň poistenie .

ercsikek
28. jún 2013

@zalka v januáry 2012 som sa prihlásila,potom deň pred tým ako by sa mi to zo zákona zrušilo, aby to bolo nepretržité tak som sa prihlásila na balík z min. a teraz si chcem zvýšiť VZ,čiže urobiť zmenu.Pravdu povediac sa trošku bojím,neviem či robím správne.Teraz som na PN,neviem dokedy,dúfam,že medzitým otehotniem a nebudem musieť platiť tých 414,41 eur,alebo keď aj tak 1-2 mes. by som to ešte zvládla.Preto sa pýtam,že takto koľko mi výjde materská?

zalka
28. jún 2013

@ercsikek no ak tento rok nič nezaplatíš tak bude minimálna MD ...
platila si niečo v roku 2013? ... ak nič a urobíš zmenu a po ukončení PN v tomto roku aj v decembri to je jedno , zaplatíš ešte odvody ... tak bude MD z maxima ..

ercsikek
28. jún 2013

@zalka platila som si,len v januáry a februáry som bola na PN,potom som pracovala a platila DNPO,a teraz som tento týždeň zase na PN.Musím zaplatiť aj nejaké dni potom z maxima?Ako to že bude MD z maxima,nebude sa robiť priemer?

zalka
28. jún 2013

@ercsikek tak to potom musíš ukončiť DNP a založiť nové ... lebo sa ti spriemeruje ... a bude málo čo vyššie ako minimálne ...

ercsikek
28. jún 2013

@zalka takže čo teraz?zbytočne si navyšujem VZ?myslela som že dostanem tak polovičku MD,okolo 350 eur,či ešte menej?alebo mám teraz využiť PN čo najďalej a keď zistím,že som tehotná,tak sa odhlásiť a potom znova prihlásiť na max.,zaplatiť pár dní a ísť znova na PN?

zalka
28. jún 2013

@ercsikek ved ty aj počas PN vieš ukončiť staré DNP a založiť nové DNP .. počas PN odvody nebudeš platiť

biene
12. júl 2013

@zalka Ahojte, prosim Vas o radu - 8.7.2014 mi konci rodicovsky prispevok. Chceli by sme druhe babo a samozrejme radi by sme vyuzili najvyssiu matersku. Pocas RD mi zrusili pracovne miesto, preto chcem stihnut otehotniet do konca RD, aby som nedostala vypoved. Ak sa mi to podari, MD mi budu ratat z predpokladaneho prijmu - niekde som citala, ze to je posledna hruba mzda, aku som mala pred nastupom na prvu MD. A zase inde mi bolo povedane, ze je to prijem, aky mi mzdarka potvrdi (cize ak sa s nou dohodnem, moze byt aj vyssi) Aka je teda pravda?
Ak predpokladany prijem nebudem mat dost vysoky, chcem si platit DNP a uz by bol najvyssi cas zacat s platenim..
Ako mam teda postupovat? Cim zacat?