icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

zalka
6. jan 2014

@1efka1 no to je maximum z čoho sa mesačne môžu platiť odvody ... ak niekto zarába 5000 e v hrubom tak odvody do SP zaplatí len zo sumy 4025 eur.
Ale pre max. MD a PN je stanovená hranica VZ na 1207,50 eur ... čiže ak chceš platiť čo najefektívnejšie tak ti stačí sa prihlásiť z rozdielu 1207,5-550 e hrubá mzda = VZ pre DNP ...
platí sa mesačne 33,15% resp. 35,15% z VZ... a platiť musíš 270 dní aby si mala nárok na platenú PN , čiže aj keby si šla na PN v tomto období, tak PN by si nedostala a platiť DNP by si musela i nadalej, až po dosiahnutí 270 dní poistenia vzniká nárok na platenú PN a na neplatenie odvodov.

1efka1
6. jan 2014

@zalka
Takže ak si budem platit z maxima počas 270......potom sa odhlásim z DNP.....otehotniem a pojdem na PN...tak dostanem PN aj maximalnu MD od DNP? Alebo musím nadalej ostať v DNP aj počas PN a MD?
čo sa týka tých percent 33,15 a 35,15% je v tom nejaky veľký rozdiel? Alebo je to uplne jedno ktoré si zvolím?
Čo je potrebné k vybaveniu DNP?

Ďakujem

zalka
6. jan 2014

@1efka1 na vybavenie DNP potrebuješ vypísať RFLO .. vzor nájdeš na nete na stránke SP ... v sekcii formuláre ...
a ked sa plánuješ odhlásiť .. tak sa prihlás len na minimum 402,50 eur je VZ a platí sa mesačne 133,42 eur ... lebo ukončením DNP sa ti zruší a máš len 7 dní OL .. na to aby si mala potom PN z toho VZ z ktorého si platila .

jankaferancova
autor
7. jan 2014

@zalka ahoj zalka,tak sa hlasim 🙂 pisala som na soc.poistovnu,hned mi aj odpovedali a poradili toto.Kedze RD konci 1.2.2014,od 2.2.mam cerpat dovolenku (to sa mi obnovi povinne nem.poistenie),potom po vycerpani dovolenky poziadat zamestnavatela o neplatene volno (povinne nem.poistenie sa prerusi) az do nastupu na MD,co mi vychadza cca 1 mesiac od vycerpania dovolenky,potom den pred nastupom na MD ohlasit koniec neplateneho volna a na druhy den vypisanie na MD,vtedy sa mi povinne nem.poistenie znovu obnovi a vznikne mi tym narok na matersku davku aj zo zamestnania.Musim povedat,ze som o nieco kludnejsia a spokojnejsia 🙂 neslo mi ani tak o PN z prace,ale hlavne o tu matersku,ta sa mi vypocita z DNP a zo zamestnania.avsak nenapisali mi tam to,ze ci moze PN z DNP pokracovat dalej aj pocas cerpania dovolenky a neplateneho volna,tak sa to radsej opytam Teba 😉 co myslis?mozem normalne pokracovat s PN z DNP?nebude v tom ziadny problem?Myslis,ze mi hrozi nieco v zamestnani,ked si vycerpam dovolenku a potom si vypytam neplatene volno a pojdem na MD?Je to "bezpecny" postup? Dakujem,si moc zlata,ze nam tu vsetkym pomahas a radis!

zalka
7. jan 2014

@jankaferancova neviem táto rada sa mi moc nepáči ... ako dovolenku podla mna čerpať počas PN môžeš neni v tom problém ... si myslím a ked ti to aj zo SP poradili. To neplatené volno .. to by som nerobila veľmi, neplateným volnom ti zanikne poistenie a kedže nebudeš tam mať 90 dní poistenia tak by ti mohli rátať MD zo zamestnania z minima ... teoreticky možno by sa dalo, že by si nenastúpila do zamestnania čerpať dovolenku ... ale požiadala by si zamestnávateľa o neplatenú predlženú rodičovskú a pár dní pred nástupom na MD by si nastúpila na dovolenku a z dovolenky by si šla na MD .. toto mi príde schodnejšie .

jankaferancova
autor
7. jan 2014

@zalka aha,tak mne sa to teda paci aj viac,nevedela som,ze sa to moze riesit aj neplatenou predlzenou rodicovskou.Cize najlepsie asi bude zajst tam v najblizsej dobe a povedat o mojom zamere.co sa tyka predlzenia RD,treba to papierovo vybavovat len u zamestnavatela,ci treba zajst aj na urady?Mozno hlupa otazka,ale v tomto som uplne kdesi mimo 🙂

zalka
7. jan 2014

@jankaferancova aj na úrady ... nahlásiť sa na ZP a SP, že si na predlženej neplatenej RD.

jankaferancova
autor
7. jan 2014

@zalka ´Dakujem moja velmi pekne za tvoje cenne rady!

zalka
7. jan 2014

@jankaferancova rado sa stalo ...

jankaferancova
autor
8. jan 2014

@zalka moja a co hovoris na toto?ukoncit PN z DNP v den dovrsenia 3 rokov dietata,cize k 1.2.2014,od 2.2.2014 cerpat dovolenku a po vycerpani dovolenky ist znovu na PN,teda vypisu sa dve,jedna do prace a druha na DNP s inou diagnozou ako bola ta predtym,ktora sa zrusi.ta bude trvat cca mesiac aj par dni a potom vypisanie na MD.Vraj to nebude take velmi okate a posudkoví lekari sa nebudu v tom tak moc sprtat,gynekolog si to nejako obhaji a mohlo by to vsetko v pohode vyjst.neplatene volno neodporucaju a predlzenie rodicovskeho vraj trva vybavit moc dlho,co vraj nestiham.ale este chcem pocut tvoj nazor,co si myslis o tejto alternative a uz budem naozaj kludna 🙂 Dakujem pekne 😉

zalka
9. jan 2014

@jankaferancova aj tak sa to dá riešiť. mimochodom ved PN ti nemusí vypísať len gynekolog ale môže aj obvodný lekár ak by si ochorela na chrípku ... ale nezabudni na to, že počas toho ako budeš mať skončenú PN z DNP tak si odvody z DNP budeš musieť platiť ... a ak si z maxima prihlásená je to vyše 400 e.

ewitka123
9. jan 2014

Ahojte, keďže aj my plánujeme skôr či neskôr bejby, tak som sa aj ja bola v Sociálnej poisťovni prezistiť ohľadne pripoistenia, ktoré by mi pomohlo zvýšiť výšku materskej dávky, ktorá by mi z môjho biedneho platu vyšla. Pani bola ochotná, je to jednoduché. Na začiatok však musím podotknúť, že sa to týka vás, ktoré ste zamestnané ako ja. Tie, ktoré sú nezamestnané, resp. študenky majú iné podmienky, na to som sa však v poisťovni nepýtala. Teda, ak si chcem platiť dobrovolné pripoistenie minimálny vymeriavací základ, ktorý si môžem zvoliť ako základ pre výpočet sumy, ktorú budem platiť je 393 eur. Z tejto sumy si vypočítam výšku odvodov na poistné čo je 35,2 % a dostanem sumu, ktorú budem mesačne platiť a to je 138 eur. Túto sumu musím platiť min. 270 dní, t. j. 9 mesiacov. Avšak, logicky je vhodné začať to platiť o niečo skôr, to znam. aspoň 2 mesiace pred plánovaným otehotnením, keďže samotné tehotenstvo trvá 9 mesiacov a keď potom počas tehotenstva dosiahnem hranicu platenia 9 mesiacov, to znam. 270 dní, vtedy je vhodné sa na to ísť presne opýtať do Soc. poisťovne, či sme túto podmienku splnili - oni to majú v PC, netreba sa spoliehať na svoje výpočty, pretože jeden nikdy nevie, vtedy môžem platenie dobrovoľného pripoistenia ukončiť. Za 9 mesiacov platenia zaplatím 9 x 138 = 1 242 eur. A teraz koľko dostanem: Suma, ktorú dostanem sa vypočíta ako 65 % z min. vym. základu, t. j. z 393 eur a to vychádza 255 eur. Túto sumu budem dostávať, teda ak splním podmienku platenia dobrovoľného pripoistenia po dobu 270 dní, po dobu materskej dovolenky, čo je 34 týždňov = 8,5 mesiaca. Vychádza to 8,5 x 255 = 2 168 eur. Rozdiel medzi tým čo zaplatím a tým čo dostanem je 925 eur zisk. Samozrejme 393 eur je minimálny vymeriavací základ, môžete si platiť toľko koľko si zvolíte, pričom maximálny vymeriavací základ je 3 930 eur. Čím viac si platíte, tým viac sa to oplatí, ale povedzme si na rovinu, už tých 138 eur mesačne je dosť veľká suma. Takže je to na zvážení či sa to oplatí alebo nie. Prilepšenie v celkovej sume 925 eur by potešilo, ale na druhej strane, človek nikdy nevie a v prípade komplikácií počas tehotenstva by sa mohlo stať, že tieto peniažky môžu ísť aj do vzduchu a to by človeka dosť mrzelo. Skrátka starý pôvodný zákon, kedy si pracujúca žena platila pripoistenie v priemere 20 - 30 eur mesačne /ako ktorej vypočítali/ a potom dostala materskú v celkovej výške cca okolo 750 eur, tak ten zákon bol podstatne lepší. Takže dámy zvážte. Ja sama neviem, príde mi to také hop alebo trop. Trop myslím v prípade, že sa môžu vyskytnúť nejaké komplikácie a vtedy idú peniažky fuč. 😖

zalka
9. jan 2014

@ewitka123 také podmienky, ako pre zamestnané platia aj pre nezamestnané, aj študentky a na SP si sa bola pýtať v roku 2013 od 1.1.14 je VZ 402,50 a z toho sa plati 35,15% .. to len na upresnenie ... 🙂

jankaferancova
autor
9. jan 2014

@zalka jasne ked nebude PN musim si zaplatit.ja som stale zamestnana,cize platim si rozdiel z maxima a hruvej mzdy cize mne to vychadza na 176e.co je veru lepsie ako tych 400e 😉

ewitka123
9. jan 2014

@zalka ...áno, bola som tam v roku 2014, konkr. včera 08.01.2014, zrejme mi to pani povedala ešte po starom, čiže to vychádza o 3 eurá viac

biene
9. jan 2014

@zalka prosim Ta o info. som na RD a platim si od septembra dobrovolne nemocenske z minima - 130,27. TEraz sa teda nieco menilo? mam platit inu sumu? ak ano, uz teraz v januari mala ist ina? Splatnost uz nestiham - ovplyvni to nieco? dakujem

biene
9. jan 2014

@zalka uz som to nasla, takze az k 8.2 je splatnost a suma sa mi zmeni zi 130,27 na 133,42.... Dobre som to pochopila?

zalka
9. jan 2014

@biene áno dobre si pochopila ... len by som skončila DNP z minima .. a založila si ho opäť .. lebo ak by si šla na PN tak ti ju vypočítajú z VZ 393 eur ... teda z minuloročného minima.
Ak DNP ukončíš a začneš znova tak potom PN budú rátať z vyššieho VZ z 402,50 eur.

biene
9. jan 2014

@zalka platim si to len teraz od septembra, cize len 5 platieb odislo. Aj keby som po 9tich mesiacoch sla na MD, tak budu ratat z 393 ak to teraz neukoncim a nezalozim nove?

zalka
10. jan 2014

@biene áno presne tak ... ak by si nezrušila a nezaložila nové ( platiť budeš to isté ) tak by ti rátali z 393 eur ... ak ukončíš a začneš nové tak budú platiť z 402,50 eur

obcansr
10. jan 2014

@zalka ako je to pri poberaní podpory v nezamestanosti, ja si platím celý balík od 1.2.2012 v kuse z minima, keby som teraz zrušila a hned sa prihlásila nanovo na 402,50 tak mi budú z čoho počítat? asi ešte z tých 393, či ako, dakujem za odpoved .

zalka
10. jan 2014

@obcansr podporu v nezamestnanosti rátajú z priemeru z posledných 2 rokov .. takže tam sa ti aj bez zrušenia započíta tých 402,50 eur

obcansr
10. jan 2014

@zalka aha tak díky 🙂

zalka
10. jan 2014

@obcansr rado sa stalo

biene
10. jan 2014

@zalka velmi pekne dakujem za rady

zalka
10. jan 2014

@biene rado sa stalo ..

manolita
10. jan 2014

@zalka ahoj rada by som poprosila o radu, som doma na rodičovskom, miesto mi držia(mám do dobu neurčitú), chcela som sa opýtať či by sa mi oplatilo platiť min. DNP, a potom sa dať na PN-ku.. musela by som teda asi platiť 270dní a až potom by som mohla čerpať nemocenské z DNP, však? a aká je vlastne suma z nemocenského ked by som si platila len minimum? a vtedy sa normálne poberá aj rodičovský príspevok aj to nemocenské sučastne, je tak? mám veľa otázok ja viem... vopred dakujem za rady

vive
10. jan 2014

Ahoj @zalka mohla by som aj ja poprosit o radu ? Som SZCO, popri povinnym odvodom do soc.pois.si uz dlhsiu dobu platim aj DNP, r.2012 januar-oktober som si platila 33€, potom este asi mesiac 50€, potom mi to zakonom zaniklo. Znovu som sa prihlasila na DNP tentokrat uz len z minima hned na druhy den po skonceni, myslim od 22.10.2012 som platila to minimum, co bolo v tej dobe nejakych 119€..., od noveho roka 2013 od feb.si platim uz komplet cely balik 138...€. Platim si to do teraz bez prerusenia, teraz este tehotna nie som. Vyuzila som DNP aj pocas PN,tak sa mi aspon nieco vratilo,aj ked nie vela. Chcem sa spytat, co by si mi poradila v mojom pripade dalej. Stale pokracovat v plateni toho minima alebo to ukoncit na nejaky cas a usetrit si peniaze? Neviem, preto sa pytam, je to dost co platievam mesacne do soc.poist.ako SZCO aj ako DNP.
Dakujem velmi pekne za ochotu vopred. 🙂

zalka
11. jan 2014

@vive no ja by som asi prerušila teda ukončila DNP ... tak na rok môžeš ... ak sa potom prihlásiš stále budeš mať nárok na PN z DNP... alebo ak ochorieš počas toho roka stále sa dá prihlásiť den pred PN alebo po otehotnení ...

zalka
11. jan 2014

@manolita minimálny VZ 402,50 platí sa 35,15% resp. 33,15 % mesačne .. platila by si 270 dní .. a vznikol by ti nárok na platenú PN až po uplynutí platenia 270 dní .. PN by bola cca 220e