Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@miskacabalova každý kto splní podmienky zákonom dané tak dostane PN z každého poistenia, z ktorého si zažiada a z ktorého má nárok ...
je tvoj mng. ochotný platiť 270 dní DNP 133e mesačne aby potom PN dostal vyššiu o cca 260e?
@zalka tak teraz by nam to najskor nevychadzalo....ale este sa chcem spytat - ja som si DNP platila od 2/2012 do 11/2012....otehotnela som,po tomto termine ale niekedy tesne....myslela som ze uz mi to neplati ale v maji 2013 som sa ska spytat na soc.poist. a mivpovedali ze este by som mohla dostavat vyssiu matersku ale vychadza to len tt....tak mi navrhli nech si sa znova prihlasim,tak som maj bola prihlasena potom som bola mesiac na PN,kvoli tomu ze ma prepustili z prace,kde som 3 roky robila.Z PN som sla rovno na matersku.A teraz sa chcem spytat ked by som sa po materskej hodila na PN dostavala by som aj zo soc.poist a zaroven poberala rodicovsky,ci sa mi to neoplati?a ak uvazujeme nad druhym babatkom dokedy mam ostat tehotna ak by som si opat rada pomohla tou vyssou materskou....ci som este kryta ze som si to platila abo musela by som odznova????a s manzelom sme zvazovali ze hned po materskej by on isiel na rodicovsky,aby som ja aspon podporu dostala,ci si to narusim to svoje platenie DNP.....Zalka ozaj dakujem.....citala som si viac prispevkou a si uzasna ze takto pomahas!!!!!
@miskacabalova a prihlásila si sa a kedy ti skončilo to DNP čo ti vzniklo 5/2013 a kedy ti skončil PP .. napíš mi dátumy bez toho sa poradiť nedá ... a tiež od kedy do kedy bola MD
@zalka 3.5.2013 som opat zacala platit DPN, 6.5.2013 ukonceny PP a sucasne nastup na PN, 7.7.2013 nastup na MD, ktora zatial este trva....preto teraz nevieme co robit....ci ist na UP a vybavovat si podporu abo ist na marodku (aj to neviem ci by mi niekto dal) a akedy otehotniet s druhym aby som mala vyssiu matersku....
@miskacabalova takže to DNP máš stále aktívne ... a dala si do DNP aj poistenie v nezamestnanosti?
@miskacabalova no hej nájdeš či si aj na poistenie v nezamestnanosti prihlásená ... ale pre teba by bolo teraz asi najlepšie ak ti skončí MD , napísať na mng. RP a ty sa zaeviduj na UP a požiadaj o podporu .. lebo neskôr nárok mať nebudeš .
@zalka a DNP mam zrusit abo nastupom na MD sa to automaticky ukoncilo????a ak planujeme druhe baby aj tak je pre mna lepsie ist na UP?
@miskacabalova nie DNP sa nikdy automaticky nezruší ... po MD ho môžeš zrušiť ... ak ho zrušíš tak neplatíš odvody... ak ho nezrušíš tak nezabudni platiť mesačne ... a čo sa týka dieťaťa od ukončenia DNP budete mať 15 mesiacov na to aby si otehotnela a vzniklo ti nové DNP
@zalka po MD zrusim DNP, prihlasim sa na UP....a napr.v 12/2014 zistim ze som tehotna....opat zacnem platit DNP ci ako tomu mam rozumiet???? a ak sa prihlasim na UP otehotniem toho 12/2014 budu mi matersku pocitat aj z platu z predchadzajuceho zamestnania??? ci ked zistim ze som tehotna a som prihlasena na UP mam si dat DNP z najvyssej sumy???
@miskacabalova ak zistíš že si tehotná, a si v 6-8 týždni tehu tak sa môžeš prihlásiť na DNP z maxima pre max. MD ... 1207,50 eur a po 26t poistenia budeš mať nárok na MD z tejto sumy ... ak by si šla na PN tak je nárok len z minima.
@zalka cize mozem ist na UP....A mam15 mes.pokial neotehotniem....ale tych mesiacov neznamena ze musim do 15 mesiacov porodit,vsak?Dobre tomu rozumiem?
@miskacabalova nie 15 mesiacov sa počíta od skončenia DNP ... kedže očividne to čo si si založila v máji ešte stále máš aktívne .
@zalka Kedze to mam aktivne mam to zrusit po skonceni MD?A tych 15 mes. Znamena ze staci ak pocas nich otehotniem???Nie ze musim aj porodit?
@miskacabalova nemusíš to po skončení MD zrušiť .. ale ak nezrušíš tak musíš platiť ...
a áno stačí ak počas 15 m otehotnieš a vznikne ti poistenie, kt. bude trvať min. do pôrodu
@zalka dakujem krasne....ozaj velmi pekne dakujem....skoda ze na uradoch nerobia taketo ochotne zienky....a dakujem aj za trpezlivost pri vysvetlovani....
@zalka a este mam cosi....na up sa musim hned nahlasit po skonceni MD?musim sivto presne odsledovat?ci mozem napr.byt mesiac na RD?
@miskacabalova nepíšeš kedy ti končí MD ... kedy si nastúpila na MD ...
viem len že ak sa nenahlásiš na UP do 1 roka od skončenia PP ... tak potom už nemusíš bo nárok mať už nebudeš .... leda by si bola poistená aj z toho DNP
@miskacabalova no tak MD ti skončí okolo 2.3. ... do 5.5.14 toho až tak veľa času nemáš sa zaevidovať ... lepšie bude ak tvoj mng. požiada o RP a ty sa hned 3.3. zaeviduješ na UP ...
ak požiadaš o RP ty .. čo je možné samozrejme .. tak sa dá zmeniť len k prvému v mesiaci .. čiže zmena 1.4. na mng. teda 1.4. na UP
alebo 1.5. ... neskôr už nárok na podporu mať nebudeš ...
@zalka Ahoj,prepac teraz ta otravujem v mene kamosky...je druhykrat tehotna v 20.tyzdni....pri 1.tehotenstve poberala DNP...MD jej trvala do 2.2.2013 teraz pobera rodicak....moze si este nejak navysit ak by chcela poberat opat vyssiu matersku????pisala si tu cosi ze musi platit 26 tyzdnov no to uz nestiha do porodu....da sa este cosi????
@zalka tak pisala ze ona osobne nic rusit na soc.pois. nebola...2.2.2013 jej skoncila MD a sucasne aj to vyplacanie DNP....odvtedy pobera RP a v oktobri 2013 opat zistila ze je tehotna
platit si DNP zacala 3.jula 2011
1. krat otehotnela v oktobri 2011
nastup na MD asi 30. maj 2012
@miskacabalova nechápem ... ale asi šla na MD z DNP z ochrannej lehoty ... takže je možné že DNP jej zaniklo zo zákona 31.1.12 tj. už sa nemôže pripoistiť .

@zalka a kedy by splnal podmienku,aby nieco dostaval?