icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

lillylilly
5. mar 2014

fuuuuha.. cize najskor musim cez 6mesiacov platit DNP z rozdielu a az potom otehotniet?
ina cesta nie je? napr. to druhe zamestnanie co bolo inde spominane nepomoze? nakolko my by sme uz aj chceli cim skor.. nie az o pol roka..;( teda po 26tyzdnoch platenia.. ;((
😎 😎 😎

zalka
5. mar 2014

@lillylilly čo si nepochopila na slovnom spojení .. ked otehotnieš do 6-8 týždna sa prihlásiš na DNP .. a od prihlásenia treba 26t aby bola MD rátaná z toho na akú sumu si sa prihlásila
Otehotnieť môžeš aj zajtra .... a ked sa potom prihlásiš na DNP môžeš zaplatiť 1 den poistné a ísť na PN ... na celé tehu .. lebo platí sa 33,15% z VZ resp. 35,15% z VZ

lillylilly
5. mar 2014

dakujem.. okii teraz som to pochopila jasnejsie..mozem otehotniet, do cca 6-8tyzdna sa prihlasim na DNP na 26tyzdnov aby bola ratana max. MD. moja hruba mzda je teraz 680,83, teda sa prihlasim na DNP na rozdiel 526,67 a mala by som mesacne platit DNP 33,15% - teda 174,59e toho viac ako pol roka (26t.), aby bola max. materska.
tato varianta je bez PN (a pripadnej kontroly).
ak by som otehotnela, sa prihlasila na DNP a bola na PN, tak nemusim platit poistne?
teda... ale co v pripade tej zmluvy na dobu urcitu, do 30.9.. nevadi ze skonci.. hmm?len sa nebudem mat kam vratit.. nooo
dakujem..
lily

mirka93
5. mar 2014

Ahojte. Pridavam sa k debate. Prave som volala do socialnej poistovne (najlepsie sa opytat priamo a mate to vyriesene 0906171989). Ak si zacnete platit DNP najneskor do 6. - 7. tyzdna tehotenstva, boli ste(este ste) zamestnana, alebo ste na RD, musite si platit dobrovolne poistenie minimalne 26 tyzdnov pred nastupom na MD a dostanete maximum, co je pre tento rok 8oo€. Nie je to tych 270 dni, ale zvysok vam pokryje rodicovska dovolenka pripadne zamestnanie.

zalka
5. mar 2014

@lillylilly no tak to by bolo vhodné aby si bola tehotná do 30.9. a aby dovtedy ti vzniklo aj DNP ... a 6-8 t tehu sa ráta od poslednej menštruácie...

lillylilly
7. mar 2014

dakujem,.. ;) tusim vsetko jasne.. ;)
pekny vecer.. ;)

sherny
9. mar 2014

kočky chcem sa spýtať, ked si neplatím DNP, ale chystám sa na PN, a chcem si založiť DNP nové, ked som na PN, tak DNP neplatím, že?...aj ked sa jedná o nové DNP? dakujeeeem 🙂

zalka
9. mar 2014

@sherny počas PN z DNP neplatíš len ak máš platenú PN z DNP , a na to aby si ju mala platenú potrebuješ mať 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch ...
ak toto poistenie nemáš, tak nemáš platenú PN z DNP , a tým pádom platíš odvody DNP aj počas PN

sherny
9. mar 2014

@zalka dakujem za odpoved....takže ked mi už ubehlo tých 15 mesiacov, tak mám smolu....a nato, aby som mala platenú PN z DNP, tak musím platiť 26 týždnov, že?

zalka
9. mar 2014

@sherny 26t ti nepomôže .. potrebuješ mať zaplatených 270 dní nanovo

sherny
9. mar 2014

zalka...a to čo píšeš, že musím mať 270 dní poistenia....tak to mám ked pracujem 8 rokov nepretržite, že?,,,ale potrebujem ešte tých 26 týždňov platiť, že? dobre som to pochopila? takže to už pre mňa nemá význam....škoda...ale dakujem za radu 😉

zalka
9. mar 2014

@sherny poistenie zo zamestnania kedže je nepretržité sa ti neráta do DNP len ukončené poistenie ... sa priráta k založenému DNP .. a ty ukončené poistenie žiadne nemáš z ktorého by si mala 270 dní dalších

sherny
9. mar 2014

@zalka aha, jasne, chápem a dakujem 🙂

zalka
9. mar 2014

@sherny rado sa stalo

renee17
9. mar 2014

Chcem inf. ohladom dnp vobec som to po novm nesledovala. Od 13 dec.som nezamestnana, momentalne som na podpore. Ak by som chcela poberat mat z dnp co musím splnat.Dakujem za inf. a ochotu poradit a vysvetlit

sherny
9. mar 2014

@zalka čiže čisto teoreticky, .............ak by som dala výpoved a našla si novú prácu a založila nové DNP, tak sa mi k novému DNP prirátajú dni, čo som bola predtým zamestnaná a mala by som nárok na platenú PN z DNP?....ale musela by som ešte platiť tých 26 týždnov predtým, ako by som šla na PN z nového zamestnania? tak?

zalka
9. mar 2014

@renee17 to isté čo predtým len za viac penazí ... stačí sa ti prihlásiť na DNp a ísť na PN ... nasledujúci den

zalka
9. mar 2014

@sherny áno správne ...

sherny
9. mar 2014

@zalka a to ked je na úrade môže ísť na PN z DNP?

sherny
9. mar 2014

@zalka konečne mám v tom jasno, veľká vdaka 😉 , aspoň viem, že už nemusím nad tým špekulovať ako by som to využila, ked už sa to nedá....lebo stále mi to vrtalo v hlave...

renee17
9. mar 2014

@zalka ta pn je na to dobra aby som neplatila mes.poplatok?kolko sa uhradza 270dni?

zalka
9. mar 2014

@renee17 áno presne tak .. ale to platí len v prípade, že máš v posledných dvoch rokoch odpracovnaých 270 dní poistenia ...
a platí sa z minima 133,42eur mesačne, a z maxima 400,25 eur mesačne

zalka
9. mar 2014

@sherny rado sa stalo

renee17
9. mar 2014

@zalka Mám odpracované momentálne poberám podporu v nezamestnanosti, počas pn ak to nebudem platiť budem mať vyplacané davky pn či až po období 270dní

zalka
9. mar 2014

@renee17 už počas PN ... hned .. ochorieš zajtra tak sa prihlásiš na DNp a pôjdeš na PN ... počas PN neplatíš odvody . a po PN zrušíš DNP a vybavené

renee17
9. mar 2014

@zalka este otázocka potom ak by som isla na mat. bola by mi vyplacana aj z predosleho prijmu aj z dnp?

zalka
9. mar 2014

@renee17 si teraz tehotná? bola si tehotná v čase skončenia PP?

renee17
9. mar 2014

@zalka nie nebola som ani nie som, do buducna by sme chceli

zalka
9. mar 2014

@renee17 no z predošlého zamestnania je to pasé .. ked tak už len z DNP, nového zamestnania ...

renee17
9. mar 2014

@zalka dakujem za inf. a ze si ma usmernila 🙂