Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@lillylilly čo si nepochopila na slovnom spojení .. ked otehotnieš do 6-8 týždna sa prihlásiš na DNP .. a od prihlásenia treba 26t aby bola MD rátaná z toho na akú sumu si sa prihlásila
Otehotnieť môžeš aj zajtra .... a ked sa potom prihlásiš na DNP môžeš zaplatiť 1 den poistné a ísť na PN ... na celé tehu .. lebo platí sa 33,15% z VZ resp. 35,15% z VZ
dakujem.. okii teraz som to pochopila jasnejsie..mozem otehotniet, do cca 6-8tyzdna sa prihlasim na DNP na 26tyzdnov aby bola ratana max. MD. moja hruba mzda je teraz 680,83, teda sa prihlasim na DNP na rozdiel 526,67 a mala by som mesacne platit DNP 33,15% - teda 174,59e toho viac ako pol roka (26t.), aby bola max. materska.
tato varianta je bez PN (a pripadnej kontroly).
ak by som otehotnela, sa prihlasila na DNP a bola na PN, tak nemusim platit poistne?
teda... ale co v pripade tej zmluvy na dobu urcitu, do 30.9.. nevadi ze skonci.. hmm?len sa nebudem mat kam vratit.. nooo
dakujem..
lily
Ahojte. Pridavam sa k debate. Prave som volala do socialnej poistovne (najlepsie sa opytat priamo a mate to vyriesene 0906171989). Ak si zacnete platit DNP najneskor do 6. - 7. tyzdna tehotenstva, boli ste(este ste) zamestnana, alebo ste na RD, musite si platit dobrovolne poistenie minimalne 26 tyzdnov pred nastupom na MD a dostanete maximum, co je pre tento rok 8oo€. Nie je to tych 270 dni, ale zvysok vam pokryje rodicovska dovolenka pripadne zamestnanie.
@lillylilly no tak to by bolo vhodné aby si bola tehotná do 30.9. a aby dovtedy ti vzniklo aj DNP ... a 6-8 t tehu sa ráta od poslednej menštruácie...
kočky chcem sa spýtať, ked si neplatím DNP, ale chystám sa na PN, a chcem si založiť DNP nové, ked som na PN, tak DNP neplatím, že?...aj ked sa jedná o nové DNP? dakujeeeem 🙂
zalka...a to čo píšeš, že musím mať 270 dní poistenia....tak to mám ked pracujem 8 rokov nepretržite, že?,,,ale potrebujem ešte tých 26 týždňov platiť, že? dobre som to pochopila? takže to už pre mňa nemá význam....škoda...ale dakujem za radu 😉
Chcem inf. ohladom dnp vobec som to po novm nesledovala. Od 13 dec.som nezamestnana, momentalne som na podpore. Ak by som chcela poberat mat z dnp co musím splnat.Dakujem za inf. a ochotu poradit a vysvetlit
@zalka čiže čisto teoreticky, .............ak by som dala výpoved a našla si novú prácu a založila nové DNP, tak sa mi k novému DNP prirátajú dni, čo som bola predtým zamestnaná a mala by som nárok na platenú PN z DNP?....ale musela by som ešte platiť tých 26 týždnov predtým, ako by som šla na PN z nového zamestnania? tak?

fuuuuha.. cize najskor musim cez 6mesiacov platit DNP z rozdielu a az potom otehotniet?
ina cesta nie je? napr. to druhe zamestnanie co bolo inde spominane nepomoze? nakolko my by sme uz aj chceli cim skor.. nie az o pol roka..;( teda po 26tyzdnoch platenia.. ;((
😎 😎 😎