Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
baby jasom tu z toho nejako mimo som tehotna chcela by som si zacat platit DNP ako dlho si ho musi platit pred nastupom na matersku a ak by som pred materskou isla na pn je tam nejaka zmena?
@nikusm z každého poistenia potrebuješ 270 dní ... to že máš zo zamestnania ... je fajn .. ale nemáš iné poistenie ... a aj z DNP potrebuješ 270 dní a to nestíhaš platiť ... do pôrodu ... mala si niekedy v roku 2013 aj nejaké iné zamestnanie alebo dohodu z kt. sa platili odvody na nemocenské poistenie?
Ahojte. Rada by som sa poradila ohladom DNP. Momentalne som zamestnana na dobu urcitu do 14.6.2014 (zmluva na 1 rok), som tehotna v 10. tyzdni. Podmienku poistenia min 270 dni poistenia budem splnat a tiez sa na mna bude vztahovat 8 mesacna ochranna lehota, takze narok na matersku budem mat... tomu rozumiem. Chcem sa len poradit, ci sa da este nejak prihlasenim na DNP zvysit si vymeriavaci zaklad na vypocet MD, resp. PN, ak by som na nej bola po skonceni v zamestnani, resp. ako dlho by som musela byt takto pripoistena a pod. Mam v tom celkom zmatok. Dakujem za pomoc
Ahojte, aj mňa by zaujimalo niečo ohľadom DNP.Som zamestnaná už dlhodobo, mám jedno dieťa a nikdy som si neplatila DNP. Akým sposobom by som mala postupovať , ak v buducnosti /o rok/ planujem ist na druhu matersku a chcela by som si zvysit príjem počas nej, a možno aj počas tehotenstva, nakolko mam rizikove zamestnanie /nocne/.poradíte niekto?vopred Dakujem
@zalka Ahoj, môžem Ťa poprosiť o radu? Ide o DNP Som tehotná, termín porodu by mal byť v decembri, K datumu do nastupu na matersku splnam podmienku 270 dní v predoslych dvoch rokoch. Teraz niesom poistena na DNP, čiže musím sa prihlásiť pred nastupom na matersku na DNP. to chapem. V tom prípade budem dostavat minimalnu matersku. Da sa nieco urobit aby som dostaval maximalnu matersku alebo vyssiu ? Asi sa prihlasit 26 tyzdnov pred, vsak? A platit maximum? Len neviem ci sa mi ako vymeriavaci základ bude brat tento rok. aby som neplatila maximum a potom mi vyrataju minimalnu matersku. Dalsia otazka je, ze co ak sa prihlasim 26 tyzdnov pred a doktor ma vypise na PN. Z akeho vymeriavacieho zakladu mi potom vypocitaju matersku ? Ďakujem velmi pekne za radu.
ahoj zalka..tiez poprosim o radu🙂 dnes presne koncim 5tt, popisem moj pripad: 18.3.2013 som ukoncila rodicovsku, 19.3.som na par hodin nastupila do prace s max. VZ, a od 20.3.2013 doteraz som na urade prace..avsak od 1.4.2014 som sa prihlasila na DNP - platim z minima /vyratala som si k tomuto datumu 270 dni/, mam moznost sa zamestnat u noveho zam. na 90 dni s max. VZ. prosim Ta kolko je presne max. VZ pre najvyssiu matersku? nech viem v novom zamestani povedat kolko mam mat VZ..potom chcem ist na PN..dakujem velmi pekne za odpoved🙂
Mozem aj ja poprosit o radu. Po 7,5 roku sa vraciam s irska. Chcem sa zamestnat na SR a po case hadam babo.preto sa chcem opytat kolko je to DNP.kolko treba platit? Dakujem
@zalka dakujem ze si sa ozvala🙂 lebo som uz potrebovala zacat platit nem. poistenie, lebo by som nemala tych 270 dni do zaciatku materskej..ano roky su dobre napisane..dnes zacinam 6 tt, bud. tyzden v pondelok idem ku gynekologovi, kt. ma potvrdit ultrazvukom tehu, lebo zatial mi vysiel len tehu test /uz dva🙂/ teda ak mi bud. pondelok lekar potvrdi tehu, okamzite sa mozem zamestnat, cize zamestnanie by zacalo 19.5., alebo 20.5. a chcem byt v tom zamestnani tych 90 dni s max. VZ a potom sa hodit na PN az do zaciatku materskej..
ahoj zalka .. chcela by som sa ta spytat, (vzdy si mi ochotne poradila) ,, moja sestra je zamestanana 5rokov na dobu neurcitu,, a vysiel jej pozitivny teho test,, ako a kedy by si mala dat ten balik pripoistenia?? a odkedy na rizikove pretoze ma pracu kde dviha tazke?? aky balik?? dakujem za radu simi.
@simika1 tak je neskoro riešiť DNP .. z každého poistenia potrebuje 270 dní aby mala nárok na MD
a z DNP potrebuje aj 270 dní mať zaplatené aby mala nárok na PN ( alebo sa priráta k DNP ukončené zamestnanie a to tvoja sestra nemá, robí 5r v kuse )
@ufko stačí zrušiť 19.5. ak od 20.5. budeš v pracovnom pomere.

Chcem sa poradit, po ukonceni materskej dovolenky, by som si chcela cerpat v praci dovolenku a az potom nastupit na rodicovsku dovolenku. Pred MD som pracovala-TPP, potom bola PN kvoli rizikovemu tehu, tesne pred nastupom na PN som sa prihlasila na DNP/poistne som neplatila kvoli pn a materskej/.Vyslo mi tak maximalne nemocenske a v navaznosti aj maximalna materska. Ak to dobre chapem ak ukoncim po materskej DNP a nastupim do prace-pricom budem cerpat dovolenku, a potom povedzme v den pred nastupom na RD nastupim na PN( mam problemy s chrbticou), vznika mi narok na nemocenske z trvaleho pracovneho pomeru, z DNP uz nie. Ak by som bola na PN dlhodobejsie, aj pocas RD bude sa mi vyplacat nemocenska davka po celu dobu PN? Bude sa ratat z vymeriavacieho zakladu podla mojho prijmu v praci v predchadzajucom kalendarnom roku? Vdaka za odpoved.