icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

zalka
12. máj 2014

@ufko držím päste

ufko
12. máj 2014

@zalka dakujem pekne.

zalka
12. máj 2014

@ufko rado sa stalo

tinamatka
14. máj 2014

Ahojte baby, som na tomto fóre nová a mám z týchto informácii teda riadny chaos v hlavičke 😕
Nakoľko už dlhšie riešim čo bude - ako bude... patrím medzi snažilky a už takto dopredu by som sa chcela aj finančne pripraviť. Komerčné poisťovne neponúkajú nič čo by dopomohlo k ľahšiemu "dýchaniu" po nástupe na MD, tak okukávam čo ?ponúka? náš štát a teda Sociálna poisťovňa. Teda môj prípad je, že som riadne zamestnaná na dobu neurčitú. Mám to chápať tak, že ja sa k tomu nemôžem dať dobrovoľne nemocensky poistiť? To len SZČO a nezamestnaný?? 😠

zalka
14. máj 2014

@tinamatka môžeš sa poistiť na DNP .. min. VZ 402,50 eur platí sa mesačne 133,42 eur .. a treba platiť 270 dní .. teda poistenie musí v SP vzniknúť pred otehotnením .

tinamatka
14. máj 2014

@zalka Takže chápať to tak, že ak teraz pôjdem do SP oni mi vyrátajú koľko budem platiť a aký budem mať potom po 270 dňoch nárok, ak pôjdem na materskú?

zalka
14. máj 2014

@tinamatka MD z minima je cca 260e mesačne

tinamatka
14. máj 2014

@zalka A táto suma sa vypláca počas celej doby, či len po dobu MD, potom až nabehne rodičák je to už pasé?

zalka
14. máj 2014

@tinamatka MD je vyplácaná 34 týždnov. Potom je len RP.

tinamatka
14. máj 2014

@zalka Ďakujem za odpovede 🙂 Vyzerám ako blondýna, ale pri prvom dieťati som bola čisto na RP, nakoľko som čerstvo mala po škole. Tak teda idem dumať, či sa to oplatí, keď už tak vážne plánujeme.

zalka
14. máj 2014

@tinamatka no rátaj ... max. VZ 1207,50 eur platí sa 400,28 eur mesačne a MD je z toho potom 780e

tinamatka
14. máj 2014

@zalka To je síce pekné dostávať 780 Eur,no mesačne platiť 400,- tak by mi z výplaty ostalo akurát tak na stravu...

zalka
14. máj 2014

@tinamatka 1207,50 je maximum ... tj. hrubá mzda + DNP = 1207,50 eur
z vyššieho sa neoplatí poistiť.

tinamatka
14. máj 2014

@zalka Dik za radu 🙂

zalka
14. máj 2014

@tinamatka rado sa stalo

jankarep
19. máj 2014

ahoj zalka, pozerám, že radíš babám ohľadom DNP. Chcem sa opýtať na môj prípad. Od 15.3.2009 som SZČO od 1.7.2010 platím odvody do SP z minimálneho VZ. Mala so DNP v termínoch od 18.3.2011-30.1.2012, prepoistila som sa 31.1.2012 -26.10.2012. V 11/2012 som zistila tehotenstvo a tak opäť prihlasená od 26.11.2012 do 28.2.2013 ( na PN). Nové poistenie z VZ 800€ od 18.10.2013-28.4.2014, ( od 18.11.2013-28.2.2014PN nevyšlo IVF. A dnes som zistila , že som v 4tt2 asi ma doktorka vypíše. Mám sa opäť prihlásiť a z akého VZ aby som mala max materskú ak to vyjde. Ďakujem 🙂

zalka
19. máj 2014

@jankarep no z tých 805 eur sa treba prihlásiť ...

jankarep
19. máj 2014

@zalka Ďakujem

zalka
19. máj 2014

@jankarep rado sa stalo

martapir
27. máj 2014

ahojte, neviem vôbec sa v tom zorientovať- má zmysel v mojom prípade niečo riešiť? Som zamestnaná na dobu neurčitú, ale som už tehotná v cca 6 tt. Zarobím minimum. Viem s tým niečo ešte urobiť aby som mohla mať vyšší " príjem" počas MD? Dík za odpovede.

zalka
27. máj 2014

@martapir výpoved v starom zamestnaní,
nájdenie si novej práce s vyššou mzdou, odpracovať aspon 90 dní bez PN a oCR ... a potom bude MD rátaná zo mzdy z novej práce.

vive
30. máj 2014

@zalka ahoj zalka, prosim ta, mohla by si mi poradit. Citam prave na nete, ze od jula sa uz nebude dat nemocensky dobrovolne pripoistit, ja som si to platila dlhe obdobie, zrusila som v marci tohto roku...kedze to zle skoncilo ☹ chcem vediet, teraz ked som znovu snazilka, ak by som nahodou otehotnela, bude mozne sa pripoistit este, alebo mala by som este vobec potom narok na dostavanie materskej a MD z DNP ?? Dakujem za radu. 🙂 dufam, ze sa s tym este bude dat nieco robit a ze som to neplatila nadarmo, vyuzila som par krat ked som bola na pn...ale nie nejako dlhodobo...

vive
30. máj 2014
obcansr
30. máj 2014

@vive to bude asi platit len pre tých čo su zamestnaný , pravdepodobne ale my čo nie sme tak sa možme asi poistit tak si mylsím

vive
30. máj 2014

@obcansr ja som totiz szco, takze odvody platim do soc.poist.,aj do zdravotnej povinne, platila som donedavna aj dobrovolne poistenie cely balik par rokov s mensimi prestavkami, tak som zvedava , ci to plati aj pre nas v pripade otehotnenia,ci sa bude dat znovu pripoistit a ci potom budem mat narok na md a pn z DNP... @zalka nevies prosim poradit ako to je ?? Dakujem 🙂

zalka
30. máj 2014

@vive ako szčo si povinne poistená, nebudeš si môcť zvýšiť dávky ...
jedine skončením živnosti ... a založením DNP a mať MD len z DNP ... a nepracovať byť na PN ... alebo pracovať načierno ... asi o toto išlo poslancom aby bola dalšia kopa nezamestnaných ludí ... :(

maria_u
30. máj 2014

@zalka prosím ťa, ak som dobre rozumela tomu odkazu, čo pridala vive, tak keď by som prišla napr. v pondelok na SP, že si chcem platiť DNP v súbehu so zamestnaním, tak by mi potom vznikol nárok na materskú aj z DNP a aj zo zamestnania? Už som z toho totálne domotaná.... Stíham sa vlastne ešte pripoistiť? Chceli by sme sa niekedy v auguste začať snažiť...

zalka
30. máj 2014

@maria_u no ak by to DNP podla toho článku vzniklo do 30.6. a stihla by si počas platenia otehotnieť .. tak aj keby DNP po 270dnoch skončilo tak by si bola v OL a mala nárok na MD aj z DNP.

maria_u
30. máj 2014

@zalka ďakujem, si zlatá, myslela som si to nejak takto... a ešte napr. keby som stihla otehotnieť počas platenia, ale nastal by prípad, že by som ostala PN, mala by som nárok na MD aj z DNP?

zalka
30. máj 2014

@maria_u ak nemáš splnenú podmienku 270dní poistenia tak PN z DNP by si nedostala ... a ak by si nebola tehotná prí skončení 270 dní poistenia tak ani MD by si nedostala ...