Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@sunshine85 do 8 mesiacov treba ísť na materskú ( ta začína 6 týždňov pred termínom). Ono s tým poistením je to tak ze aj v práci ked si tak nárok mas len ked si zamestnaná ( napr môžeš mat zaplatených 270 dni za 2 roky ale ak ta prepustia a potom otehotnieť nemáš na to nárok- jedine ze by ta na pár dni niekto zamestnal a a sa ti obnoví nemocenské a teda bude plynúť zo zamestnania alebo ked otehotnies ako zamestnaná a skončí ti zmluva , Plynie ti ochr. Lehota). V pripoisteni to iste - mas nárok po tom ako si si platila 270 dni. Doteraz to bolo tak ze si to mohla ukončiť aj počas platenia a doplatiť zase ked budeš napr tehotná. Podmienka bola aby si do materskej ( alebo ked by si šla na PN mala tých 270 dni. Teraz Dnpo rušia, takze jediná možnosť je začať si to platiť a otehotnieť, pretože po 270 dňoch ti ho zrušia a ak nebudeš tehu, mas ochrannú len 7 dni a potom uz z DNPO nedostaneš nič, kedže aby si mala nárok musela by si ho obnoviť a to sa uz nebude dat ( teda popri zamestnaní, ak by si bola nezamestnaná tak sa to dá, ale to sa podla mna neoplatí platiť..) takze nestačilo mat len 270 dni počas dvoch rokov, ale v čase ked by si chcela čerpať musíš mat DNPO aktívne, alebo byt v ochrannej lehote po jeho skončení. neviem či som to dosť jasne napísala..
@zalka ahoj zalka, vidim ze tu opät aktive radíš dievčatam v tejto problematike. Kedysi si mi velmi dobre poradila, takže sa na teba obraciam opäť. Som tehotna v 9tt a DNP som od zaciatku aprila. Zaujimalo by ma, či sa mam obavat zmien, ktore sa deju v suvislosti s cerpanim materskej z DNP alebo nie. Hlavne by ma zaujimalo, ci si budem moct este pri tychto podmienkach zmenit VZ pred nastupom na matersku alebo už nie. Dakujem za odpoved už vopred 🙂 potom budem mat este jednu otazocku aby som to tu nomotala 🙂
a
@zalka som uz nezamestnana od aprila a som PN, je v tom nejaky rozdiel? Mam este nejaku inu moznost, kedze som pracovalanepretrzite od 10/2010 do 4/2014 a v praci som mala dobry VZ? Chystam sa v juli prerusit PN kvloli dovolenke tak mi napadlo, ci by sa to nedalo nejako vyuzit...
DNP mi vzniklo pred ukončením PP (pár dní pred ukončením PP) a otehotnela som až po ukončení zamestnania, takže viem že ochranna lehota sa na mňa nevzťahuje.
mile žienky chcela by som sa aj ja opýtat ako to je teraz po novom či sa mi oplati začat platit DNP tehotenstvo ešte len planujeme som zamestnana a viem že niečo vraveli v telke že sa da pripoistit len do konca juna viete mi poradit? diky monika
@zalka Ahoj, zachviľu si už budeš môcť vydýchnuť 🙂 a konečne sa oslobodíš od dobrovoľného poradenstva 🙂, keďže sa ruší možnosť súbehu poistení.
Prajem ti krásne leto 🙂.
Denisa
@denkaajejdeti hm... pravdu povediac, možnosti ako zvýšiť MD a PN sa vždy nájdu aj ked zrušia DNP ... síce s rizikom ale vždy budú ... 🙂
@zalka Ahoj zalka, pred troma rokmi si mi spravne poradila, teraz by som mala velku prosbu o radu pre svagrinu. Je szčo a od 11/2013 si plati DNP. teraz sa jej az podarilo otehotniet je v 6tt, na matersku pojde az v 01/2015 . Co by mala urobit aby mala matersku sj z DNP? dakujem
@celiakia no od 11/2013 ešte neuplynulo 270 dní .. a je tehotná, takže ak jej ukončia DNP počas tehu , mala by jej vzniknúť OL pre tehotné a mala by mať nárok na MD zo SZCO aj z DNP
ak si platí teraz z minima a chcela by MD maximálnu,
tak musí zrušiť DNP z minima, najneskôr 30.6.2014 sa musí prihlásiť na DNP z VZ 805 eur .. a od 30.6.2014 jej budú plynúť 270 dní poistenia po starom v súbehu, počas nich môže ísť na PN ( ak bude mať z DNP splnenú podmienku 270 dni toto poistenie teraz + nové = 270 dní) .. a potom po 26t poistenia ak nastúpi na MD tak dostane max. MD.
roberta31 Toto je zo stranky od pana Mihala,sila,co?
Keď tak sledujem paniku, ktorá sa rozpútala po zákaze súbehu dobrovoľného nemocenského poistenia a povinného poistenia, pýtam sa: máte záujem o článok, ako s týmto zákazom vybabrať?
Zas som volala na centralu do BA,este nic nevedia.Poobede ich idu skolit,zajtra budu vediet odpovedat na otazky.

@emajbova precitala som si este raz vyssie, co si napisala a tam to je vlastne zodpovedane 😉