Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@alexandra09 PVN s materskou a PN nic nema.. nemusela si si ho platit ani z toho minima...
@zalka ahoj,prosím Ťa pekne,mohla by si mi poradiť? Som riadne zamestnaná,v auguste 2013 bolo 270 dní,čo som si platila DNP,mesačne okolo 130e...28.7.14 som nastúpila na pnku a na sociálke mi povedali,že už mi z toho DNP nebudú vyplácať pnku...vieš mi,prosím povedať,kde sa mám domáhať svojich nie malých peňazí? Veď to je na infarkt...Ďakujem pekne za čas a o chotu...pekný deň...🙂
@gabby9 kedze 270 dni DNP si k 30.6.2014 mala davno splnenych, zaniklo ti tymto dnom DNP, kedze od 1.7.2014 nie je mozny subeh povinneho a dobrovolneho nemocenskeho poistenia..po tomto zaniku bola 7 dnova ochranna lehota, kedy si mohla ist na PN, resp. 8 mesacna v pripade tehotenstva..
@zalka prosim ta potrebovala by som poradit, chcem sa prihlasit na DNPO, povine nemocenske poistenie nemam, podmienku 270dni splnam, kedze sa mi zaratava predosle DNPO ktore som ukoncila minuly rok v lete. Na matersku nastupujem koncom decembra takze nesplanam podmienku 26tyzdnov, takze ak som dobre pochopila opalti sa mi poistit na minimalnu sumu co je tusim 402,50eur alebo tak nejak. Ale ak by som hned nastupila na PN, z dovodu rizikoveho tehotenstva, aka by mi vysla suma nemocenskeho? viem ze sa to tam pocita z PDVZ co je 1/30 minimalneho VZ a z toho ked neratam prve tri dni 25% tak potom ostatne 55% a a ak som dobre zratala tak to pri tych 55% vychadza okolo 7eur a to sa mi mam este vynasobit poctom dni v mesiaci? a este sa ta chcem opytat ak by som si aj dala vyssi vymeriavaci zaklad aj tak asi dostanem len z toho minima, kedze nemam splanenu podmienku tych 26 tyzdnov? Dakujem.
@zalka ahoj zalka, v prvom rade dakujem za predosle tvoje rady, aj vdaka tebe mi vysla max md z dnp aj od zamestnavatela. 🙂
teraz koncim md a nastupujem 12/9 ma rd. chcem sa opytat ako je to s dnp. bola som prihlasena nan aj pocas md ale teraz mi dosiel list zo sp: oznamenie o zaniku resp. trvani dnp. a ze mi podla novely zanikne najneskor ziskanim 270dni dnom 7/9 za predpokladu ze sa neodhlasiom skor.
co mam teraz robit prosim ta, nechat to tak aby to samo zaniklo skor nez prejdem na rd? nepokasle sa tam nic? lebo som si pamatala ze treba ist dnp ukoncit k dnu skoncenia md...
a dalsia otazka, kedze mam zas splnenu podmienku 270 mozem ho este na nieco vyuzit ? ocr? a ako dlho? lebo ostavam na md 3 roky takze asi to uz nevyuzijem, vsak?
a este ma napadlo, keby som znova otehotnela mala by som znova narok na md aj z dnp?
vopred dakujem za odpovede
@zasha ukonč to sama lebo k 7.9. ti zanikne len nemocenské poistenie ... ale dôchodkové ti ostane a vznikne ti tam dlžoba, takže ukonč sama to poistenie ....
a počas RD môžeš využiť DNP, den pred PN sa nahlásiš na DNP a ideš na PN, to isté na OCR ...
a nárok na MD z DNP už asi moc nie...
@zasha odhlás sa z dôchodkového k 12.9.
a zároveň sa prihlás od 13.9. na dôchodkové poistenie štátu ako rodič starajúci sa o dieťa ...
ak sa prihlásiš štát za teba bude platiť dôchodkové poistenie, budú sa ti rátať roky do dôchodku
ak sa neprihlásiš tak štát za teba neplatí, a nerátajú sa ti roky do dôchodku
a štát platí len dôchodkové poistenie,
štát neplatí nemocenské poistenie ani poistenie v nezamestnanosti
ak sa neodhlásiš z DNP tak si to budeš musieť sama platiť aj počas RD ...
lebo DNP je dobrovolné poistenie, a štátom platené sa ináč označuje v papieroch
@zalka dobrý deň, potrebujem surne od vas radu, dnes mi prišlo rozhodnutie zo socialnej poistovni ohladom materskej, platila som si z najvyššej možnej sadzby od 7,11,2013 až vlastne do 1,8. 2,14 a prislo mi že mám nárok na matersku ale len 8,7 eur na den, čo je hrozne malo čakala som že mi vyjde aspon niečo vyše 20 eur. nechápem kde sa stala chyba, všetko som si riadne platila....k rozhodnutiu prislo aj že sa treba prihlásiť na dochodnové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa a tam je určená nejaká suma 483 eur.....s malou dušickou sa vas pýtam že ak sa prihlasim tak budem dostavať tých 483 + vlastne ten denný vymeriavací základ 8,70 materskú alebo ako to je, dakujem pekne za info, maja
prihlásila som sa 4.11 2013 otehotnela som až v decembri, 270 dni som mala splnených 1,8,2014 a na materskej som od 3,8,2014....pred tým som bola na úrade práce

@zalka myslela som si,zamena cisel...aj tak vies min.trikrat tolko co my ostatneee 🙂