icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

lubkasungirl
30. jún 2014

@zalka myslela som si,zamena cisel...aj tak vies min.trikrat tolko co my ostatneee 🙂

elizita
1. júl 2014

@alexandra09 PVN s materskou a PN nic nema.. nemusela si si ho platit ani z toho minima...

gabby9
30. júl 2014

@zalka ahoj,prosím Ťa pekne,mohla by si mi poradiť? Som riadne zamestnaná,v auguste 2013 bolo 270 dní,čo som si platila DNP,mesačne okolo 130e...28.7.14 som nastúpila na pnku a na sociálke mi povedali,že už mi z toho DNP nebudú vyplácať pnku...vieš mi,prosím povedať,kde sa mám domáhať svojich nie malých peňazí? Veď to je na infarkt...Ďakujem pekne za čas a o chotu...pekný deň...🙂

zonjushe
30. júl 2014

@gabby9 kedze 270 dni DNP si k 30.6.2014 mala davno splnenych, zaniklo ti tymto dnom DNP, kedze od 1.7.2014 nie je mozny subeh povinneho a dobrovolneho nemocenskeho poistenia..po tomto zaniku bola 7 dnova ochranna lehota, kedy si mohla ist na PN, resp. 8 mesacna v pripade tehotenstva..

gabby9
31. júl 2014

@zonjushe no tak to si ma nepotešila...ale ďakujem pekne za odpoveď...človek sa učí na vlastných chybách...už nebudem taká aktívna...🙂

lydia1
4. aug 2014

@zalka prosim ta potrebovala by som poradit, chcem sa prihlasit na DNPO, povine nemocenske poistenie nemam, podmienku 270dni splnam, kedze sa mi zaratava predosle DNPO ktore som ukoncila minuly rok v lete. Na matersku nastupujem koncom decembra takze nesplanam podmienku 26tyzdnov, takze ak som dobre pochopila opalti sa mi poistit na minimalnu sumu co je tusim 402,50eur alebo tak nejak. Ale ak by som hned nastupila na PN, z dovodu rizikoveho tehotenstva, aka by mi vysla suma nemocenskeho? viem ze sa to tam pocita z PDVZ co je 1/30 minimalneho VZ a z toho ked neratam prve tri dni 25% tak potom ostatne 55% a a ak som dobre zratala tak to pri tych 55% vychadza okolo 7eur a to sa mi mam este vynasobit poctom dni v mesiaci? a este sa ta chcem opytat ak by som si aj dala vyssi vymeriavaci zaklad aj tak asi dostanem len z toho minima, kedze nemam splanenu podmienku tych 26 tyzdnov? Dakujem.

zalka
6. aug 2014

@lydia1 áno správne si to pochopila ... len z minima dostaneš ...

zasha
24. aug 2014

@zalka ahoj zalka, v prvom rade dakujem za predosle tvoje rady, aj vdaka tebe mi vysla max md z dnp aj od zamestnavatela. 🙂
teraz koncim md a nastupujem 12/9 ma rd. chcem sa opytat ako je to s dnp. bola som prihlasena nan aj pocas md ale teraz mi dosiel list zo sp: oznamenie o zaniku resp. trvani dnp. a ze mi podla novely zanikne najneskor ziskanim 270dni dnom 7/9 za predpokladu ze sa neodhlasiom skor.
co mam teraz robit prosim ta, nechat to tak aby to samo zaniklo skor nez prejdem na rd? nepokasle sa tam nic? lebo som si pamatala ze treba ist dnp ukoncit k dnu skoncenia md...
a dalsia otazka, kedze mam zas splnenu podmienku 270 mozem ho este na nieco vyuzit ? ocr? a ako dlho? lebo ostavam na md 3 roky takze asi to uz nevyuzijem, vsak?
a este ma napadlo, keby som znova otehotnela mala by som znova narok na md aj z dnp?
vopred dakujem za odpovede

zalka
25. aug 2014

@zasha ukonč to sama lebo k 7.9. ti zanikne len nemocenské poistenie ... ale dôchodkové ti ostane a vznikne ti tam dlžoba, takže ukonč sama to poistenie ....
a počas RD môžeš využiť DNP, den pred PN sa nahlásiš na DNP a ideš na PN, to isté na OCR ...
a nárok na MD z DNP už asi moc nie...

zasha
25. aug 2014

@zalka dakujem. a k akemu datumu to mam seknut? 7/9 ci 12/9. Alebo radsej este par dni skor? Na dochodkove sa pojdem nahlasit na sp vsak? A aj v nezamestnanosti alebo to neriesim ? A nemocenske za mna plati automaticky stat tak je? /som zamestnanec/

zalka
25. aug 2014

@zasha odhlás sa z dôchodkového k 12.9.
a zároveň sa prihlás od 13.9. na dôchodkové poistenie štátu ako rodič starajúci sa o dieťa ...
ak sa prihlásiš štát za teba bude platiť dôchodkové poistenie, budú sa ti rátať roky do dôchodku
ak sa neprihlásiš tak štát za teba neplatí, a nerátajú sa ti roky do dôchodku

a štát platí len dôchodkové poistenie,
štát neplatí nemocenské poistenie ani poistenie v nezamestnanosti

ak sa neodhlásiš z DNP tak si to budeš musieť sama platiť aj počas RD ...
lebo DNP je dobrovolné poistenie, a štátom platené sa ináč označuje v papieroch

zasha
25. aug 2014

@zalka este ma napadlo to dochodkove a vsetko mozem v klude do konca tohto mesiaca si vybavit alebo je tam nejaka lehota?

majka0071
25. aug 2014

@zalka dobrý deň, potrebujem surne od vas radu, dnes mi prišlo rozhodnutie zo socialnej poistovni ohladom materskej, platila som si z najvyššej možnej sadzby od 7,11,2013 až vlastne do 1,8. 2,14 a prislo mi že mám nárok na matersku ale len 8,7 eur na den, čo je hrozne malo čakala som že mi vyjde aspon niečo vyše 20 eur. nechápem kde sa stala chyba, všetko som si riadne platila....k rozhodnutiu prislo aj že sa treba prihlásiť na dochodnové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa a tam je určená nejaká suma 483 eur.....s malou dušickou sa vas pýtam že ak sa prihlasim tak budem dostavať tých 483 + vlastne ten denný vymeriavací základ 8,70 materskú alebo ako to je, dakujem pekne za info, maja

zalka
25. aug 2014

@majka0071 tak pomaly a postupne ...
si zamestnanec? prihlasovala si sa na DNP už ako tehotná?
ak si zamestnanec akú máš hrubú mzdu? z akej výšky si si platila DNP?
čo bolo pred 7.11.13?

majka0071
25. aug 2014

@zalka bola som na rodičovskom až vlastne do 3,8,2014 od vtedy som na materskej, platila som niečo cez 430 eur dobrovolné nemocenské,

zalka
25. aug 2014

@majka0071 neodpovedala si mi na to čo som chcela vedieť,
si zamestnanec?
prihlasovala si sa na DNP už ako tehotná?

zasha
25. aug 2014

@zalka no super tak som hned zas mudrejsia 🙂)) a je nieco co musim vybavit aj vo svojej zdravotnej poistovni? veeeeelka vdaka ♡

majka0071
25. aug 2014

prihlásila som sa 4.11 2013 otehotnela som až v decembri, 270 dni som mala splnených 1,8,2014 a na materskej som od 3,8,2014....pred tým som bola na úrade práce

majka0071
25. aug 2014

@zasha prihlásila som sa 4.11 2013 otehotnela som až v decembri, 270 dni som mala splnených 1,8,2014 a na materskej som od 3,8,2014....pred tým som bola na úrade práce

zalka
25. aug 2014

@zasha to by mal zamestnávateľ prehlásiť ťa v ZP že si na RD.

zalka
25. aug 2014

@majka0071 dobre ... nemenila si výšku poistenia? od samého začiatku platíš z maxima?

majka0071
25. aug 2014

@zalka zo začiatku som platila len 130 eur, a až vlasttne od februára som si dala na to maximum

zalka
25. aug 2014

@majka0071 zrušila si a novo založila DNP? a ak áno tak napíš presný dátum kedy si ukončila DNP a kedy si založila nové DNP?

majka0071
25. aug 2014

@zalka ano, 1,2,2014 sin su takižuka biví DNPOa ukončila 31,1.2014

zalka
25. aug 2014

@majka0071 ak si požiadala o MD od 2.8.2014 tak rozhodujúcim obdobím pre výpočet MD malo byť obdobie od 1.2.2014 do 31.7.2017 čiže zle vyrátali MD, napíš odvolanie a chod do SP,
ak si o MD žiadala skôr, tak je vyrátané správne a nárok na vyššiu MD nevznikol.

majka0071
25. aug 2014

@zalka o materské som žiadala 3.8.2014

zalka
25. aug 2014

@majka0071 tak chod na SP a odvolaj sa ... od 1.2.14 prešlo 182 dní resp. 26t do nástupu na MD takže mal by byť nárok na max. MD.

majka0071
25. aug 2014

@zalka tak som sa práve od tial vrátila a narok mi nevznikol koli tomu že som nové DNPO založila až 4,2, čiže mi chýbajú dva dni....takže som to pekne pokašlala a prišla o kopec penazí.... ☹

zasha
25. aug 2014

@majka0071 do prcic 😒

zalka
25. aug 2014

@majka0071 tak to áno riadne sa to dosralo ... na dátumy treba dávať pozor je to veľká škoda ... no zase nič neni stratené .. po MD nezruš DNP a chod na PN .. už PN potom bude maximálna ...