Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
ahojte viem ze sa tu toho vela pise ale mam jednu otazocku. som na RD.ta mi konci 28.7 2015. pokusame sa o druhe babatko. prvu matersku som mala najvyssiu pretoze som si platila DNP /vtedy do bolo este po starom,nedoplacala som si az tak vela/.takisto som bola pred materskou na PN a dostavala vysoku PN aj z prace aj z DNP. co mozem urobit aby som dostavala opat /ak sa mi podari otehotniet/ najvyssiu alebo aspon trochy vyssiu matersku. moje zamestnanie stale trva.vdaka kocky.maja
@liviapeto no domrvili zákon, fakt netuším ako to bude skús napísať cez kontaktný formulár SP v pracovných dnoch ti odpovedia veľmi rýchlo. netuším ako to budú brať ak sa teraz odhlásiš a nanovo prihlásiš na DNP počas RD ...no a ak ťa lekár vypíše tak na PN môžeš byť ale nie na nejako moc dlhodobej skôr viac PN kratších.
@zalka uz sa mi podarilo najst o com je ta OL, teda ak plati co tam vtedy napisal http://www.blogovisko.sk/dobrovolne-nemocenske-...
@zalka Kopirujem odpoved SP, nevedela som, ze ja nespadam do toho prechodneho ustanovenia
:
Prechodné ustanovenie § 293de zákona o sociálnom poistení č. 461/2003 Z.z. sa vzťahuje iba na tie dobrovoľne poistené osoby, ktorým k 1. júlu 2014 trvá povinné sociálne poistenie. Nakoľko Vám netrvalo povinné nemocenské poistenie, toto ustanovenie sa na Vás nevzťahuje, a teda dobrovoľné nemocenské poistenie by Vám zaniklo s dátumom deň pred nástupom do pracovného pomeru. Dobrovoľné dôchodkové poistenie by Vám trvalo naďalej, nakoľko dobrovoľného dôchodkového poistenia sa novela zákona o sociálnom poistení platná od 1. júla 2014 netýka.
@zalka A este ti posielam dalsiu otazku co som im pisala + odpoved, budes vediet poradit ak ssa ta to este niekto spyta 🙂
Som zamestnanec, momentálne do 2.1.2015 na RD. Ak by som si teraz uzatvorila DNP a do decembra otehotnela, pricom v januari by mi to DNP zo zakona zaniklo, vztahovala by sa na mna ako tehotnu OL 8 mesiacov alebo nie? Ak ano, zaratava sa tato OL aj do tych 26 tyzdnov, ktore musim mat pre narok na matersku z DNP? Dakujem
Ochranná lehota zaniká vznikom iného nemocenského poistenia. Ak sa prihlásite na dobrovoľné poistenie v týchto dňoch, dňa 01.01.2015 Vám toto dobrovoľné nemocenské poistenie automaticky zo zákona zanikne, keďže sa Vám dňa 02.01.2015 obnoví povinné nemocenské poistenie zamestnankyne. V tento deň Vám zároveň aj zanikne plynutie ochrannej lehoty z dobrovoľného poistenia. V takomto prípade Vám vznikne nárok na materské len zo zamestnania.
Z toho vsetkeho vyplyva, ze ja uz platim DNP total zbytocne, pretoze aj keby som teraz otehu, matersku z DNP uz nedostanem.
@zalka mozem sa ta opytat aj ja? Chcem si ujasnit co robit a ako najlepšie vyuzit platenie nemocenskeho.matersku zo stareho dnp som uz vyuzila este v roku 2012. Teraz uvazujeme ze tak o rok by sme chceli byt tehotni 🙂
Otazka je ze platit si 270 dni uz teraz a ist po pripade na pn pred porodom? A dostat viac penazi?...alebo az platit az pred otehotnenim? Alebo ma napada ze ako funguje to nezamestanencke? Do 10/2015 som na rodicovskom...potom som nezamestana..
Budem rada ak mi napises co by bolo naj. Ďakujem 🙂
@elizabeth1011 hm... prihlásiť sa teraz z minima napr. aj na poistenie v nezamestnanosti ... platiť 270 dní .. ak by si otehu počas toho obdobia, tak zrušiť DNP z minima, prihlásiť sa v 6-8t tehu na maximum .. platiť do 270 dní na 271 den môžeš ísť na PN ... a na podporu potrebuješ 730 dní poistenia .. v posledných 3 rokoch ...
@zalka dakujem za radu. Znie to dobre 🙂 o tej dlzke v nezamestnanosti som nevedela ale to je jedno.
Pekny vecer
@elizabeth1011 dá sa to nazbierať ... platením, PN, MD ... dva roky zbehnú ako voda.
@zalka a v akej vyske sa vyplaca to neamestnanecke? Musim to nejako vymysliet 🙂
@kaciatko1811 @yoginko82 už sa nedá dať DNP, takže jedine sa zamestnať aj v 2 zamestnaní a požiadať o MD z 1 zamestnania z toho čo ste na RD, a z 2 zamestnania ak z neho získate 270 dní poistenia.
@zalka...a nerata sa vyska druhej materskej podla vysky prvej??...pokial su subezne??....a keby sa medzitym ukonciprac.pomer....kolko musim platit dobrovolne NP - myslim eur.. aby som mala narok na najvyssiu matersku??
@kaciatko1811 ráta, ale zo zamestnania ak si mala zo zamestnania MD 300 eur tak toľko mať budeš aj teraz.
A pozor čo sa týka DNP , lebo na max. MD by si musela platiť vyše 400 eur mesačne ... na DNP , a tiež keby si skončila PP , tak by sa mohlo stať, že MD by si vôbec nemusela mať, tj. ukončenie PP bez odpracovania aspon 1 dna po RD.
a aj ked odpracuješ 1 den po RD, a prihlásiš sa na DNP tak treba platiť 26t DNP ... a nepomôže ísť na PN lebo PN nedostaneš ale platiť DNP budeš musieť ...
@sse nárok je na MD z aktívneho poistenia ... alebo zo zamestnania z predpokladaného príjmu.
Kedže zrušili možnosť súbehu DNP a zamestnania, a nepredpokladám, že tvoja kamarátka si preventívne založila DNP 30.6.2014 kedy bola posledná možnosť využiť súbeh ... tak nemá aktívne DNP, a tým pádom nemôže mať z DNP .. dalšiu MD.
Teraz má len 1 poistenie a to zo zamestnania, a preto dostane MD len z toho poistenia.
pred prvou MD mala 2 poistenia zo zamestnania a z DNP .. preto dostala z oboch MD.
@liviapeto Ahoj! Čítala som si tvoj príspevok a ja sa teraz zamýšľam nad nasledovnou situáciou. Momentálne som na materskej dovolenke a niekedy od februára som prihlásená na DNP z minima. Momentálne poberám materskú zo zamestnania aj z DNP. Chcem si ju doplatiť do 270 dní - to bude niekedy v novembri a potom ukončiť. A moja otázka znie: keby som počas rodičovského otehotnela a aj išla na materskú a tesne pred nástupom na materskú sa opäť dobrovoľne poistila (to si síce nie som istá či sa to dá, ale rodičovský vraj nie je súbeh, tak by sa malo dať), mohla by som čerpať aj zo zamestnania aj z DNP alebo by to bol ten istý prípad ako tvoj, že iba zo zamestnania? Čo myslíš? Do práce by som na rozdiel od teba nenastúpila len plynulo prešla z rodičáku na ďalšiu materskú. @zalka čo myslíš?

@zalka aha, ja som si totiz myslela, ze ak teda otehotniem este pocas RD a znovu sa prihlasim na DNP, ze mi ho po nastupe do zamestnania nezrusia kym neuplynie 26 tyzdnov od prihlasenia. A myslis, ze nebude problem s marodkou, kedze som na RD?