icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

mamammm
3. nov 2014

Dakujem @zalka cize PN neprichadza do uvahy. Vies mi prosim poradit kolko by mesacne vychadzalo poistne? Lebo neviem, ci sa to vobec oplati nakolko materska sa myslim pobera len pol roka. Dakujem

zalka
3. nov 2014

@mamammm prečo by PN neprichádzala do úvahy? počas PN sa neplatia odvody ... a odvody sú vo výške 33,15% z VZ

mamammm
3. nov 2014

@zalka ak to spravne chapem, tak sa mam teraz uz ako nezamestnana prihlasit ako DNP a nasledne ist na PN? Prepac za moju nevedomost, ale velmi sa v tomto neorientujem a radsej sa spytam. Dakujem

zalka
3. nov 2014

@mamammm áno presne tak ... ak chceš max. MD tak máš najvyšší čas sa prihlásiť na DNP zaplatiť pár dní a ísť na PN ... lebo do nástupu na MD potrebuješ 26t poistenia DNP ... a ked sa nestihneš prihlásiť na DNP do 6-8t tehu tak nestihneš splniť túto podmienku , mať tak dlho poistenie.

mamammm
3. nov 2014

@zalka dakujem Ti velmi pekne za radu

zalka
3. nov 2014

@mamammm rado sa stalo ... a poistenie treba mať zaplatené včas ...

penelopa
3. nov 2014

@zalka Čiže koľko mesiacov má platiť dnp pred násupom na md?

zalka
3. nov 2014

@penelopa kedže má čerstvo ukončené poistenie ( je nezamestnaná ), tak 26t do nástupu na MD ...
ak by nemala žiadne poistenie ukončené tak by musela platiť 270 dní .. poistenie

penelopa
3. nov 2014

@zalka Aha a ak by šla z práce na md?

zalka
3. nov 2014

@penelopa tak je v OL lebo v čase skončenia PP bola tehu.

penelopa
3. nov 2014

@zalka A ako dlho by si musela vtedy platiť a koľko?

zalka
3. nov 2014

@penelopa kedy? 270 dní a platí sa 33,15% resp. 35,15% z VZ

penelopa
3. nov 2014

@zalka pekne,čiže sa jej to ani nevyplatí.
ďakujem.

zalka
3. nov 2014

@penelopa komu? dávaš mi otázky ale netuším prečo a pre koho sa pýtaš ... lebo ak niekto zaplatí za dva dni 30e .. a ide na PN lebo môže ... a dostane PN 220e a MD 780e .. tak tomu sa oplatí.
Ale ak niekto dlhodobo nepracuje a nemá poistenie, a chce sa prihlásiť tak viac preplatí ako získa lebo musí platiť celých 270 dní ... nestačí len 2 dni .. preto si zhrnula niečo o čom sa nedá povedať, že je to tak....

sofin
4. nov 2014

@zalka vďaka za info, moc komplikované zákony, si hlavička,....

zalka
4. nov 2014

@sofin rado sa stalo

skaredekacatko
4. nov 2014

@zalka vies mi poradit do septembra som bola szco od oktobra som na zmluvu minimalku. Chcela som najvysiu ale uctovnik mi povedal ze uz tych 90 dni zrusili ze sa musi az pokial sa nejde na matersku. Je to pravda? A vies mi poradit co je vyhodne aby som mala ako tak dobru matersku . Vdaka ak by som sla na matersku tak v juli som po ivf.

zalka
4. nov 2014

@skaredekacatko no až do nástupu na MD alebo na PN sa musí platiť čiže po 90 dnoch najvyššej ked pôjdeš na 91 den na PN tak odvtedy už nikto neplatí ...

skaredekacatko
4. nov 2014

@zalka cize ked oi 90 dni pojdem na md tak mi daju dobru matersku. V oktobri uz mam minimalnu mzdu tak az id novembra by to slo . Tri mesiace a potom pn ci? Zle tomu chapem.

zalka
4. nov 2014

@skaredekacatko hej tak ... ale spriemerujú to trošku takže max. MD nebude ...

skaredekacatko
4. nov 2014

Oka chapem staci teda tri mesiace s potom pn a bude dobra materska dikes poviem uctovnikovi

zalka
4. nov 2014

@skaredekacatko rado sa stalo

celi
6. nov 2014

@zalka Ahoj Zalka, mám na teba prosbu. 8.11. 2014 mi uplynie 270 dní od založenia DNP. Momentálne som na materskej dovolenke, čerpám dávku z práce aj z DNP. Tohto 8.11. mi automaticky zaniká nemocenské a poistenie v nezamestnanosti. Dôchodkové nezaniká. Mám sa z neho odhlásiť tohto 8.11. alebo stačí až posledný deň materskej dovolenky? Ďakujem

zalka
6. nov 2014

@celi radšej sa odhlás z dôchodkového skôr ....

alias313
6. nov 2014

ahojte, ja by som sa chcela taku info opytat, som tehotna 2 mesiac. Viem si teraz nejakym sposobom doplacat dobrovolne, aby som mala lepsiu matersku?Dakujem krasne za odpísanie a radu 😉

zalka
6. nov 2014

@alias313 dobrovolne sa už nič doplácať nedá, lebo si zamestnanec. A na MD z dalšieho poistenia potrebuješ 270 dní poistenia. A tehu trvá cca 270 dní

alias313
6. nov 2014

@zalka dakujem krasne za odpoved..aj som si myslela, ale pre istotu, som sa opytala 🙂

zalka
6. nov 2014

@alias313 rado sa stalo. Dalo by sa ak si v posledných 2 rokoch menila zamestnanie a našla by si si aj nejaké druhé zamestnanie k tomu čo máš.

dalida
6. nov 2014

@zalka ahoj, zalka. Srdecne ta zdravim a prosim o radu. Moze sa do VZ na MD zarat aj príjem z DOVP, kt. trva viac ako 2 roky? Ako je to s PN? Mohla by som mat PN zo zamestnania aj z dohody? Dakujem.

zalka
6. nov 2014

@dalida ak máš z dohody platené odvody na nemocenské poistenie ( zistíš z výplatnej pásky ) tak áno, aj PN aj MD, len musíš 2x nechať vypísať PN a tiež 2x MD pre oboch zamestnávateľov.