icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

littledesire
6. nov 2014

@zalka Ahoj, chcem sa opytat, lebo stale v tom nemam nejak jasno. Ak by som zmenila zamestnavatela k 1.1.2015, kedy najskor mozem otehotniet aby to bolo vsetko v poriadku ? :D idem menit zamestnavatela kvoli vyssiemu platu.. 🙂 Dik za odpoved

dalida
6. nov 2014

@zalka myslim, ze odvody mam platene komplet... pretoze moj hruby prijem z dohody je 203 E... na ucet dostavam 103,7.

zalka
6. nov 2014

@littledesire môžeš byť aj teraz tehotná ...

@dalida tak potom PN bude 55% z 203e a MD 65% z 203e , poprípade skončiť dohodu a nájsť inú s vyšším platom aby bola vyššia PN a MD.

littledesire
6. nov 2014

@zalka dakujem krasne za odpoved. A tam nemusi byt nejakych 90 dni poistenia bez paragrafov a PN ?
A z ktoreho roka sa mi bude vypocitavat materska ak na nu pojdem napr. okt, nov, dec 2015 ? Z roka 2014 alebo aj z roka 2015 ?

dalida
6. nov 2014

@zalka zalka, ak by som od januara 2015 mala DOVP mozem vo februari ist na PN z uvedenej DOVP plus v juni na MD. Bude to OK? Dakujem.

zalka
6. nov 2014

@littledesire ak zmeníš zamestnanie tak od začiatku zamestnania ... a áno 90 dní treba aby sa Pn MD rátali z nového zamestnania.

@dalida áno môžeš ak túto dohodu čo máš teraz už dva roky ukončíš. Resp. ju ukončíš pred nástupom na MD. Alebo si necháš tu dohodu kde máš vyššiu hrubú mzdu.

dalida
6. nov 2014

@zalka Dakujem, rozumiem 🙂

zalka
6. nov 2014

@dalida rado sa stalo

littledesire
6. nov 2014

@zalka dakuvem velmi krasne za odpoved 🙂

zalka
6. nov 2014

@littledesire rado sa stalo

radkovadanka
Odpoveď bola odstránená
zalka
11. nov 2014

@radkovadanka doktor má pravdu ... môžeš ísť na PN aj počas RD ... ty si zamestnaná? alebo nie?

radkovadanka
Odpoveď bola odstránená
zalka
11. nov 2014

@radkovadanka nárok na PN z DNP budeš mať ale MD z DNP nedostaneš :(

radkovadanka
Odpoveď bola odstránená
zalka
11. nov 2014

@radkovadanka áno z predpokladaného príjmu zo zamestnania ...
a ak by si si náhodou našla pred MD dalšiu prácu... a zrušila DNP tak by ti MD rátali z minima aj z dalšej práce, takže by si mohla mať vyššiu MD o cca 260e

alexis14
11. nov 2014

Ahoj Zaka.Platím si dlhodobo DNPO z max, som nezamestnaná.Chcem sa spýtať, že keď si zmenim vymeriavací základ / hocikedy v novembri/ z max. na minimum s platnosťou od 1.12.2014, z akej sumy mi budu rátať prípadne nemocenské v roku 2015. A ktorú kolonku mám vypísať, aby som to náhodou omylom nezrušila.Ďakujem.

zalka
12. nov 2014

@alexis14 budú rátať z priemeru zaplatených súm .. nejde o to ako dlho si poistená ale ako dlho poistenie platíš ..
ak si napríklad platila poistenie 1 mesiac z maxima a 10 bola na PN a posledný meseiac si dáš z minima ... tak sa ti vypočíta 1207,50+402,5 / 2m = 805 eur ako keby si mala celý rok ... ak si platila 11 mesiacov a nebola si na PN tak by sa to rátalo ( 11x1207,50 + 402,5 ) / 12m = .... resp. najpresnejšie je to na dni rátať .. získaš rovno DVZ.

A akú kolonku? Treba zaškrtnúť zmenu ( nie prihláška, nie odhláška ).

lukaskam
12. nov 2014

@zalka ahoj môžem poprosiť aj ja radu som zamestnaná plat v hrubom 424euro budúci rok plánujeme bábo bola som sa pýtať v socialnej poisťovni a povedali mi že dobrovoľne pripoistenie nieje možné. S toho čo mám na páske by bola naozaj biedna materská myslíš že mi dali zlú informáciu? Ako postupovať? Ďakujem

zalka
12. nov 2014

@lukaskam dali ti dobrú informáciu, si zamestnaná nemôžeš mať DNP ...
MD zvýšiť jedine zmenou zamestnania a mať vyšší plat... alebo si nájsť ďalšie zamestnanie ...

alias313
12. nov 2014

@zalka AHoj Zalka ešte by som sa Ťa rada opýtala taku vec, keď som bola teraz pred mesiacom pn, prišlo mi zo socialnej poisťovne ze mam narok na 17,40 denne-je to tych 55% z vymeriavacieho zakladu. Znamena to teda, že keď nastupim na rizikove tehotenstvo dostavala by som takuto sumu na deň-kedže to je tiež vlastne pn? Som z toho celkom prekvapená, že mi vyšla taka suma na deň.

zalka
12. nov 2014

@alias313 áno presne tak ...rizikové je PNka

littledesire
12. nov 2014

@zalka @alias313 a to rizikove ako PN sa plati aj ked som zamestnana, alebo len z DNP ?

zalka
12. nov 2014

@littledesire PN sa platí z každého poistenia z ktorého máš nárok. PN pri tehotných sa len ľudovo volá, že "som na rizikovom" je to normálna PNka ....

littledesire
12. nov 2014

@zalka okej, dakujem za info 🙂

alias313
12. nov 2014

@zalka a este mozno blba otazka ale to co mi poslala socialka tu sumu to je udene v cistom/hrubom?

donna11
12. nov 2014

@alias313 suma je uvedena v cistom 🙂 ale ak je tych 17,40 opisanych z papiera, tak dostanes 55% zo 17,40, cize zhruba polovicu..

alias313
12. nov 2014

@donna11 praveze tam je vyssia suma a z toho vypocitanych 55% a to je tych 17,4.Mne to len nejde do hlavy ze mi tolko vyslo...Lebo realne ked budem cely mesiac pn dostanem skoro rovnako ako ked som v praci v čistom.rozdiel je cca 60 eur...

zalka
12. nov 2014

@alias313 mala si DNP? alebo iné z amestnanie ... alebo sa pomýlili to mi nevieme

donna11
12. nov 2014

@alias313 mala si nejake pripoistenie?