Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@littledesire môžeš byť aj teraz tehotná ...
@dalida tak potom PN bude 55% z 203e a MD 65% z 203e , poprípade skončiť dohodu a nájsť inú s vyšším platom aby bola vyššia PN a MD.
@zalka dakujem krasne za odpoved. A tam nemusi byt nejakych 90 dni poistenia bez paragrafov a PN ?
A z ktoreho roka sa mi bude vypocitavat materska ak na nu pojdem napr. okt, nov, dec 2015 ? Z roka 2014 alebo aj z roka 2015 ?
@littledesire ak zmeníš zamestnanie tak od začiatku zamestnania ... a áno 90 dní treba aby sa Pn MD rátali z nového zamestnania.
@dalida áno môžeš ak túto dohodu čo máš teraz už dva roky ukončíš. Resp. ju ukončíš pred nástupom na MD. Alebo si necháš tu dohodu kde máš vyššiu hrubú mzdu.
@radkovadanka doktor má pravdu ... môžeš ísť na PN aj počas RD ... ty si zamestnaná? alebo nie?
@radkovadanka áno z predpokladaného príjmu zo zamestnania ...
a ak by si si náhodou našla pred MD dalšiu prácu... a zrušila DNP tak by ti MD rátali z minima aj z dalšej práce, takže by si mohla mať vyššiu MD o cca 260e
Ahoj Zaka.Platím si dlhodobo DNPO z max, som nezamestnaná.Chcem sa spýtať, že keď si zmenim vymeriavací základ / hocikedy v novembri/ z max. na minimum s platnosťou od 1.12.2014, z akej sumy mi budu rátať prípadne nemocenské v roku 2015. A ktorú kolonku mám vypísať, aby som to náhodou omylom nezrušila.Ďakujem.
@alexis14 budú rátať z priemeru zaplatených súm .. nejde o to ako dlho si poistená ale ako dlho poistenie platíš ..
ak si napríklad platila poistenie 1 mesiac z maxima a 10 bola na PN a posledný meseiac si dáš z minima ... tak sa ti vypočíta 1207,50+402,5 / 2m = 805 eur ako keby si mala celý rok ... ak si platila 11 mesiacov a nebola si na PN tak by sa to rátalo ( 11x1207,50 + 402,5 ) / 12m = .... resp. najpresnejšie je to na dni rátať .. získaš rovno DVZ.
A akú kolonku? Treba zaškrtnúť zmenu ( nie prihláška, nie odhláška ).
@zalka ahoj môžem poprosiť aj ja radu som zamestnaná plat v hrubom 424euro budúci rok plánujeme bábo bola som sa pýtať v socialnej poisťovni a povedali mi že dobrovoľne pripoistenie nieje možné. S toho čo mám na páske by bola naozaj biedna materská myslíš že mi dali zlú informáciu? Ako postupovať? Ďakujem
@zalka AHoj Zalka ešte by som sa Ťa rada opýtala taku vec, keď som bola teraz pred mesiacom pn, prišlo mi zo socialnej poisťovne ze mam narok na 17,40 denne-je to tych 55% z vymeriavacieho zakladu. Znamena to teda, že keď nastupim na rizikove tehotenstvo dostavala by som takuto sumu na deň-kedže to je tiež vlastne pn? Som z toho celkom prekvapená, že mi vyšla taka suma na deň.
@littledesire PN sa platí z každého poistenia z ktorého máš nárok. PN pri tehotných sa len ľudovo volá, že "som na rizikovom" je to normálna PNka ....

@zalka Ahoj, chcem sa opytat, lebo stale v tom nemam nejak jasno. Ak by som zmenila zamestnavatela k 1.1.2015, kedy najskor mozem otehotniet aby to bolo vsetko v poriadku ? :D idem menit zamestnavatela kvoli vyssiemu platu.. 🙂 Dik za odpoved