icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

zalka
1. dec 2014

@littledesire rado sa stalo

zibritka
1. dec 2014

@zalka Este by som sa ta chcela opytat, moze ist na matersku moj manzel? Pripadne, ake su tam podmienky? Dakujem

zalka
1. dec 2014

@zibritka môže ak má splnenú podmienku 270 dní poistenia, a ty sa vrátiš do práce ... MD muža je 28týždňov.

zibritka
1. dec 2014

@zalka Takze odrodim a utekam do prace? A po skonceni jeho materskej by som mohla poziadat o rodicovsky prispevok? Alebo keby som pracovala teda, tak uz oň potom ziadat nemozem? Alebo to su dve veci nesuvisiace? Pardon, ze som taka tupa, ale zas sa vyznam v inych veciach... 😅

zalka
1. dec 2014

@zibritka no odrodíš , budeš na MD, potom mng. a ty v práci ... a ked mu skončí MD tak požiadaš o RP .. bud ty alebo mng. to je jedno a pracovať môžete obaja ...
súbeh RP a MD nemôže byť

zibritka
1. dec 2014

@zalka ako budem na MD, ked na nu nemam narok a chcem, aby na nu isiel mng... Chapem to takto: odrodim, 4-6 dni som v nemocnici a potom šups do prace? ...moj muz poziada po porode o matersku a ja, ked teda budem mat kam, pojdem hned robit ?... Ked ide muz na matersku, treba dokladovat, ze ja pracujem a ze on vtedy nepracuje? (su tam nejake casove lehoty)?
... ked poziadam po porode o rodicovsky, mozem popri tom robit, nie je to obmedzene?
"súbeh RP a MD nemôže byť" - to viem, ide mi o subeh prace a RP

zalka
1. dec 2014

@zibritka chápeš zle .. po pôrode musí byť žena doma aspon 6 týždnov , obdobie šestonedelia, mužovi ani skôr MD neschvália ...
a tvoj muž bude doma a prídete o plat? ak ty nerobíš .. no neviem to je dosť hlúpe riešenie

zuzula68
1. dec 2014

@zalka, žial neviem či sa mi podarí zohnať takú prácu...... a keby som si začala platiť DNP , musím mať celých 270 dní, alebo sa k tomu dá aj pripočítať to zamestnanie čo som odrobila?

zibritka
1. dec 2014

@zalka no, vravím, že ja sa do týchto vecí nevyznám... Išlo mi o to, že ja sa snažím zamestnať teraz. To, že som tehotná, som zistila dnes a nevzdám to kvôli tomu. Ak by sa mi to podarilo, aj tak mi zrejme nevyjde materská... ak dobre chápem... a potom, ak by som si mala prípadnú prácu udržať, tak na tú materskú pôjde manžel... a ja sa po 6 týždňoch vrátim do práce. A muzovu MD by ratali odo dna porodu, alebo od nastupu na MD po mojich 6 tyzdnoch. A za tych 6 tyzdnov neuvidim ani cent...
... no, ale asi to nebudem komplikovat... o rodicovsky prispevok mozem poziadat hned po porode, ze? A nema to suvis s prispevkom pri porode a priplatkom k prispevku, ze nie... (ten prvy pripad sa asi oplati riesit len vtedy, ak by mala muzovi vyjst vysoka materska, inak asi nie, ze?)

zibritka
1. dec 2014

@zalka A velke dakujem za odpovede 😵

zalka
1. dec 2014

@zuzula68 kedy ti skončilo zamestnanie?

zalka
1. dec 2014

@zibritka no po pôrode požiadaš o RP .. a mužovu MD odo dna podania žiadosti .... tú môže podať kedykoľvek do veku 3 rokov dieťaťa resp. tak cca do 2,5 roka aby stihol do 3 rokov aj vyčerpať 28t MD .
A nie pôrodné s tým nesúvisí.

zuzula68
1. dec 2014

@zalka Od 3.9.2014 do 31.10.2014 som bola zamestnaná u jedného zamestnávateľa, kde som mala 2 zmluvy,

zalka
1. dec 2014

@zuzula68 aha tých 59 dní x 2 to je 118 dní ... na to aby si mohla mať PN z DNP by si musela prv platiť 152 dní a až na 153 den by si mohla ísť na PN ... teda v súčte na 271 den by si mohla ísť na PN z DNP

zuzula68
1. dec 2014

@zalka a to sa nesčítava dokopy , prosím ťa , keď mám 118 dní a plus to čo chýba do tých 270 dní by som si platila DNP ?

zalka
1. dec 2014

@zuzula68 no nechápem na čo sa pýtaš

catrina_s
1. dec 2014

Ja mam z toho velky chaos. Vsade na nete citam, ze DNP je zrusene, ak si ho teraz zacnem platit, matersku si tym nezlepsim. No na druhej strane, pocuvam aj take veci, ze to nie je pravda, ze stale sa mi to oplati a materka sa mi tym zvysi.
DNP som si este nikdy neplatila, no ak by mi to pomohlo s materskou, zacala by som si to platit. Babatko planujem tak o rok, dva.
Ak sa do toho niekto vyzna a vysvetli mi to, budem vdacna!
Dakujem

laracroft2
1. dec 2014

@catrina_s Ahoj. Podla novelizacie zákona ak si zamestnaná tak si nemozes platit DNP od 1.7.2014. Ako samostatne zárobkovo činná osoba vieš si to platiť alebo ak si nezamestnaná. Otázne je však ci sa ti to oplatí. Ak chceš dostať plnú výšku materskej tak mesacne zacvakas okolo 400 eur.
Ja som zanestnana a mne poslali list ze mi zrusili DNP zo zakona.

catrina_s
1. dec 2014

@laracroft2
Tak som zamestnana, takze DNP asi " nic pre mna"... neviem teda naco dobre boo to zrusenie dobre... :(

laracroft2
1. dec 2014

@catrina_s aby mali z coho platit ciganom. Ja som si to platila viac ako dva roky darovala som im zhruba 2600 eur a nejaké drobné. A teraz som tehotná a nemám na nič nárok z DNP. Je to obrovské svinstvo. Za tie peniaze som mohla zariadit detsku keby som sporila v banke.

catrina_s
1. dec 2014

@laracroft2 no tomu ver !!

Strasne ma mrzi, ze ta takto osklbali a nic z toho nemas.

laracroft2
1. dec 2014

@catrina_s no nic s tým neurobíme. To je naše Slovensko a slovenská politika. 😖

zuzula68
2. dec 2014

@zalka ja som myslela, že 118 dní mám a + si dopaltím DNP 152 dní do tých 270 dní, či to sa spolu takto nemôže spočítať? Alebo sa spočítavajú len keby mám ďaľšie zamestnanie? Ďakujem za odpoveď, prepáč za také otázky, ale nerozumiem tomu...

zalka
2. dec 2014

@zuzula68 áno môže sa to takto spočítať ...

zuzula68
2. dec 2014

@zalka, ale tu bude potom vychádzať MD minimálna alebo z čoho sa bude počítať?

zalka
3. dec 2014

@zuzula68 no z akého VZ sa prihlásiš, tak z takého VZ pri splnení podmienky 26t poistenia DNP sa bude rátať MD.
Ak sa prihlásiš na minimum 402,50e MD bude minimálna, ak na maximum 1207,5 a splní sa podmienka 26t poistenia tak MD bude maximálna.

zuzula68
4. dec 2014

@zalka, ďakujem za odpovede 🙂

zalka
4. dec 2014

@zuzula68 rado sa stalo

suso241
16. dec 2014

@zalka Ahoj zalka, ako tu vyssie citam, ovladas zakony o DNP. Chcela by som ta tiez poprosit o radu. Som momentalne na MD, ktora mi konci v januari 2015. Vyplacanu ju mam zo subehu dvoch poisteni, dobrovolneho aj povinneho (kedze som stale zamestnana). Povodne som planovala po skonceni MD nastupit este na par mesiacov na PNku a tak si finnancne prilepsit 😀 DNP som si chcela nechat a nerusit ho, ale kedze mi po schvaleni zakona zaniklo po uplynuti 270 dni, t.j. jul 2014, neviem ci to ma pre mna zmysel. Takze moja otazka znie: Pokial by som po skonceni MD pocas ochrannej doby (t.j. do 7dni) nastupila na PNku, ratali by mi ju len z povinneho poistenia alebo aj z dobrovolneho,ktore skoncilo pocas trvania MD? Ak iba z povinneho (co nebude ziadna slava) existuje este nejaka mozno zvysenia PNky? Vopred ti velmi pekne dakujem.

zalka
16. dec 2014

@suso241 len z povinného poistenia ti vznikne nárok na PN... mala si počas MD ukončiť DNP k 29.6.14 a k 30.6.14 založiť nové ... mala by si vyššiu Pn, teraz už založiť DNp nemôžeš, takže z OL do 7 dní po ukončení MD bude PN len zo zamestnania.
Ak by si mala v zamestnaní plat nižší ako 412e .. tak po ukončení MD, môžeš založiť DNP z VZ 412e a dostaneš PN z toho VZ.