Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@zalka ako budem na MD, ked na nu nemam narok a chcem, aby na nu isiel mng... Chapem to takto: odrodim, 4-6 dni som v nemocnici a potom šups do prace? ...moj muz poziada po porode o matersku a ja, ked teda budem mat kam, pojdem hned robit ?... Ked ide muz na matersku, treba dokladovat, ze ja pracujem a ze on vtedy nepracuje? (su tam nejake casove lehoty)?
... ked poziadam po porode o rodicovsky, mozem popri tom robit, nie je to obmedzene?
"súbeh RP a MD nemôže byť" - to viem, ide mi o subeh prace a RP
@zalka no, vravím, že ja sa do týchto vecí nevyznám... Išlo mi o to, že ja sa snažím zamestnať teraz. To, že som tehotná, som zistila dnes a nevzdám to kvôli tomu. Ak by sa mi to podarilo, aj tak mi zrejme nevyjde materská... ak dobre chápem... a potom, ak by som si mala prípadnú prácu udržať, tak na tú materskú pôjde manžel... a ja sa po 6 týždňoch vrátim do práce. A muzovu MD by ratali odo dna porodu, alebo od nastupu na MD po mojich 6 tyzdnoch. A za tych 6 tyzdnov neuvidim ani cent...
... no, ale asi to nebudem komplikovat... o rodicovsky prispevok mozem poziadat hned po porode, ze? A nema to suvis s prispevkom pri porode a priplatkom k prispevku, ze nie... (ten prvy pripad sa asi oplati riesit len vtedy, ak by mala muzovi vyjst vysoka materska, inak asi nie, ze?)
Ja mam z toho velky chaos. Vsade na nete citam, ze DNP je zrusene, ak si ho teraz zacnem platit, matersku si tym nezlepsim. No na druhej strane, pocuvam aj take veci, ze to nie je pravda, ze stale sa mi to oplati a materka sa mi tym zvysi.
DNP som si este nikdy neplatila, no ak by mi to pomohlo s materskou, zacala by som si to platit. Babatko planujem tak o rok, dva.
Ak sa do toho niekto vyzna a vysvetli mi to, budem vdacna!
Dakujem
@catrina_s Ahoj. Podla novelizacie zákona ak si zamestnaná tak si nemozes platit DNP od 1.7.2014. Ako samostatne zárobkovo činná osoba vieš si to platiť alebo ak si nezamestnaná. Otázne je však ci sa ti to oplatí. Ak chceš dostať plnú výšku materskej tak mesacne zacvakas okolo 400 eur.
Ja som zanestnana a mne poslali list ze mi zrusili DNP zo zakona.
@laracroft2
Tak som zamestnana, takze DNP asi " nic pre mna"... neviem teda naco dobre boo to zrusenie dobre... :(
@catrina_s aby mali z coho platit ciganom. Ja som si to platila viac ako dva roky darovala som im zhruba 2600 eur a nejaké drobné. A teraz som tehotná a nemám na nič nárok z DNP. Je to obrovské svinstvo. Za tie peniaze som mohla zariadit detsku keby som sporila v banke.
@laracroft2 no tomu ver !!
Strasne ma mrzi, ze ta takto osklbali a nic z toho nemas.
@catrina_s no nic s tým neurobíme. To je naše Slovensko a slovenská politika. 😖
@zalka Ahoj zalka, ako tu vyssie citam, ovladas zakony o DNP. Chcela by som ta tiez poprosit o radu. Som momentalne na MD, ktora mi konci v januari 2015. Vyplacanu ju mam zo subehu dvoch poisteni, dobrovolneho aj povinneho (kedze som stale zamestnana). Povodne som planovala po skonceni MD nastupit este na par mesiacov na PNku a tak si finnancne prilepsit 😀 DNP som si chcela nechat a nerusit ho, ale kedze mi po schvaleni zakona zaniklo po uplynuti 270 dni, t.j. jul 2014, neviem ci to ma pre mna zmysel. Takze moja otazka znie: Pokial by som po skonceni MD pocas ochrannej doby (t.j. do 7dni) nastupila na PNku, ratali by mi ju len z povinneho poistenia alebo aj z dobrovolneho,ktore skoncilo pocas trvania MD? Ak iba z povinneho (co nebude ziadna slava) existuje este nejaka mozno zvysenia PNky? Vopred ti velmi pekne dakujem.
@suso241 len z povinného poistenia ti vznikne nárok na PN... mala si počas MD ukončiť DNP k 29.6.14 a k 30.6.14 založiť nové ... mala by si vyššiu Pn, teraz už založiť DNp nemôžeš, takže z OL do 7 dní po ukončení MD bude PN len zo zamestnania.
Ak by si mala v zamestnaní plat nižší ako 412e .. tak po ukončení MD, môžeš založiť DNP z VZ 412e a dostaneš PN z toho VZ.

@littledesire rado sa stalo