Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@zuzula68 tých 118 dní máš odrobených kedy? a ak by si sa zamestnala 90 dní odpracuješ od 91 dna môžeš ísť na PN a ak zamestnanie trvá tak sa nazbiera potrebných 270 dní aj počas PN ... ideálne je mať zamestnanie minimálne do nástupu na MD , ale počas PN a MD a RD zamestnávateľa nič nestojíš , ideálne je mať zamestnanie do konca RD
@zalka Ahoj. Dnes som to riešila aj so známou, tvrdila mi ze to DNP musim mat do nastup na matersku minimalne 182 dni, co v mojom pripade ak mam nastup na MD 20.7.2015 teroreticky este stiham , len este dohodnut to ukoncenie PP, potom ako vravis na UP, zalozit DNP zaplatit par dni a ist na PNku. A asi kolko dni? Staci aj cca 5 dni a dat sa na PNku? A vies mi aj poradit ako je to s PNkou a vychadzkami? Su pevne stanovene, ale sa daju aj prisposobit? Lebo mam aj 4rocneho syna, ktory chodi do skolky, a mne by vyhovovalo tak cca od 7.30 - 9.30 a poobede zase od 15-17. Lebo manzel mi v tom case pracuje a nema ho kto odviest a vyzdvihnut zo skolky. Teraz mam pracu kde sa mi to da prisposobit, tak neviem ci na to vie lekar prihliadnut.
@zalka Ešte jedna taká čisto hypotetická otázočka. Čo v prípade ak by sa nestihlo tých 26 týždňov? Síce by som ukončila PP, dala sa na DNP, a UP a nasledne na PN, ale z nejakeho dôvodu by sa nestihlo tych 26 týždňov. Mala by som DNP a bola by som na PN, z coho by sa mi ratala PNka a z coho MD. Možno je to odveci otázka, ale ja sa už uisťujem o všetkom.
@zalka ahoj, ako vidim a citam, poskytujes velmi uzitocne rady. Mam na teba otazku teda aj ka ak mozem. Rodicovska dovolenka mi konci 5/2015, planujeme dietatko s mm ale nejako sa nedari. Ak to nestihnem do nejakych 1-2 mes. Tak budem bud musiet nastupit do prace alebo dat vypoved. Kedze to nie je praca, o ktoru by som nejako mimoriadne stala, prave naopak, coraz viac sa pohravam s myslienkou dat vypoved. Co pre mna znamena ak by som k 5/2015 dala vypoved a otehotnela by som neskor uz po podani vypovede? Vztahuje sa na mna ochranna lehota? Dalej by ma zaujimalo, aka vyska bude materskej, a ked uz budem nezamestnana ci budem mat narok na PN ako rizik. Tehotenstvo. A ci sa mi bude vyratavat z platu alebo je pre mna vyhodnejsie realnejsie cerpat podporu pocas tehotenstva. Dakujem pekne.
@zalka inak neoplati sa mi tych par dni odrobit, pretoze maju tam pani, ktora za mna zastupuje a tym by som ich aj ju nechala v stychu. Ona by dostala vypoved alebo by ju preradili a mna by na par dni nezobrali a ak by ano neviem si predstavit ako by sa ku mne spravali za týchto okolnosti.
@zalka Ahoj zalka.Rada by som sa informovala na jednu vec. Tyka sa mojho PP na dobu urcitu. Bola som, teda este stale som, zamestnana od 30.9.2013. Mne vsak kazdy polrok predlzovali zmluvu. Prvy krat som mala do 31.3.2014, potom mi hned predlzili do 30.9.2014, a teraz mam do toho 31.3.2015. A teda chcem PP ukoncit tento tyzden, a ist na DNP. Mne sa normalne zarataju dni poistenia pocas PP ako pri PP na dobu neurcitu, vsak? Nie je to tam nejako, aby som sa vyjadrila nejako zrozumitelne, "kratene" tym ze som robila na tie doby neurcite. Ze mam napriklad zaratane len dni od posledneho predlzenia zmluvy, teda od 30.9.2014? Neviem, dufam ze ma rozumies...skratka rata sa mi to vsetko dokopy, nebude s tym nejaky problem?
Ahoj Zalka. Chcem sa ťa spýtať, že keď sa mi skončilo podp. obdobie 17.11.14 a z dnpo som sa neodhlasovala, ale si ho platím naďalej a o 15 dni t.j. /2.12.-11.12.2014/ som išla s malým na očr, či ju budem mať zaplatenú.Teraz som si platila poistne 21 dni za december. Malo by to byť OK?
@zalka Ahoj poradkyna 🙂. Mam na teba aj ja otazky... Som riadne zamestnana uz 4 roky nepretrite, takze na MD mam narok. Co mam urobit ak si chcem prilepsit , ale zaroven vypoved neplanujem dat? V hrubom zarabam cca 820eur, a stacilo by mi poistenie iba zo sumy cca 400-450eur. Rozmyslala som aj nad tym, ze by som zacala robit este na dohodu, aby som mala este tych 400 eur v hrubom... Co by to premna znamenalo? Musela by som platit aj nieco navyse z tej mzdy ako poistenie, dane a tak? A zamestnavatel by mal este ake povinnosti okrem vyplaty? Oplatilo by sa mi to vobec? Nejake odvody za mna? A ak ano, v akej vyske? A ako dlho by som musela mat dohodu podpisanu, tych 270dni? Existuje pre mna vobec sposob ako dostavat max MD??? Dakujem za odpoved 🙂
@ivetka2007 ak nie si tehotná, tak si nájdi dohodu napr. za 20e mesačne a zbieraj dni poistenia ..
ak otehotnieš .. túto dohodu zruš , a nájdi si inú .. alebo skôr na čiastočný pracovný pomer s platom takým aby v súčte ti to robilo mesačne 1236 eur v hrubom ... u teba to vychádza v pohode na mzdu 412e takže ani teoreticky by si nemusela odrobiť 90 dní v novom PP .. stačilo by i menej ... odvody z 20e mesačne sú nižšie ako z 412e ... a musí ísť o dohodu s pravidelným príjmom.
@zalka a potom ked otehotniem a budem mat dohodu na tych 412 eur uz budem platit odvody cca kolko asi? viem si to niekde vygooglit? a ako dlho ich potom budem musiet platit? alebo ked pojdem na PN, budem oslobodena? s tou vyssou dohodou to nie je az take jednoduche, lebo ma TPP a jedine, ze by som robila cez vikendy alebo v noci ...
@ivetka2007 napr. tu http://www.brigada.sk/kalkulacka-pre-vypocet-ci... a upozornujem, nemôžeš si uplatniť nezdaniteľnú čiastku u dvoch zamestnávateľov ...
@zalka to viem, prave preto vaham, ci sa mi to vobec oplati ☹ teraz su na tom maminy co su nezamestnane lepsie ako tie zamestnane... ale kvoli tomu sa vyhodit nedam. stale plati, ze ked si zacnes ako nezam. platit DNP , staci ti len par dni a potom ides na PN?

@zalka, ahoj chcela by som ťa poprosiť o radu, momentálne som nezamestnaná, a planujeme bábätko, mám 118 dní odrobených a chcela by som získať max. materskú, mám možnosť sa zamestnať teraz za úplne málo eur, ale platili by za mňa odvody, a potom by som zmenila zamestnanie a posledných 90 dní by som bola z max. tak by som mala max. MD? a koľko by som mala byť zamestnaná z minima?? do tých 272 dní a potom až 90 dní? alebo aj spolu z tými 90 dňami, ak je to reálne...........ďakujem veľmi za odpoveď dúfam, že je to zrozumiteľné.............