icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

zalka
15. jan 2015

@ivetka2007 ak si krátko nezamestnaná do 15 mesiacov a pracovala si dlhšie ako 270 dní ...

namika
21. jan 2015

@zalka Ahojte, chcela by som aj ja poprosiť o radu. Som na RD (už od r.2011, s druhým bábom), RD mi nekončí, ale 3. februára nastupujem do pôvodného zamestnania, kde mám TPP na dobu neurčitú. No zistila som, že som tehotná - orientačný termín pôrodu 20.september. Možem sa vôbec prihlásiť na DNP? Je vôbec možné poberať ešte dve materské? Už vopred sa ospravedlňujem ak sa pýtam možno na úplne banálnu vec o ktorej všetci viete, ale naozaj nemám žiaden prehľad ako je to po novom a tu je prvé miesto, na ktoré som sa obrátila. Ďakujem

zalka
21. jan 2015

@namika nie je možné sa prihlásiť na DNP ... je zakázaný súbeh DNP + zamestnanie.

nikola0803
22. jan 2015

Ahojte, neviem teda ci som v správnej skupine a ci mi budete vediet niektora pomoct.. 🙂
ale skusim to..
Pracujem, ale popri praci som si platila poistenie PN s dennou dávkou 20 € . Aj v prípade tehotenstva.. Ide o poistovnu AXA.. Kedze pracujem ako manazerka a mam toho na starosti vela, mam stresy atd. tak by som chcela cca na konci tretieho, príp. stvrteho mesiaca ist na PN, až do porodu v podstate.
Lenže je tu otázka. Moj zdravotný stav je v poriadku, mám "zatial" dobrý tlak, cukor atd. A lekár mi nemá napísať aku diagnozu. Neriesila niektora z vas nieco podobne? co by bolo vhodne ako diagnoza, aby mi to poistovna uznala a teda mohla by som byt na PN.? Napr. nevolnosti, puchnutie noh, zvracanie ( su to veci nedokazatelne) takze v podstate by mohli byt dovodom na PN. Ale neviem ako je to z pohladu poistovne. Nechcem urobit niekde chybu, a bola by som vdacna za kazdu radu. Vraj ide o to, že poistovna si vyzaduje aj nejaky pribeh liecby ( nemusia to byt nejake lieky, stacia vitaminy atd) ...tak ak niektorá vie pomoct, budem vdacna.. 🙂

majka0071
25. jan 2015

@zalka dobry den, chcela by som sa u vas informovat na DNP momentalne som na materskej, mam zaplatenych 270 dni DNP z maxima, ale kedze som z vlastnej hluposti isla o 3 dni skor na matersku dostavam matersku z minima, vy ste mi potom poradili aby som isla po materskej marodovat, chcem sa spytat ci sa zakony nezmenili a teda mozem ist na marodku a ako to mam prezne urobit ked materska mi konci 27.marca 2015, viem ze je este dost casu ale nechcem to znovu pokaslat..a ak to ide do kedy vlatne mozem marodovat, dakujem pekne za informacie 😉

zalka
25. jan 2015

@majka0071 hm... a si aj zamestnancom alebo nie si ...
ak nie si .. tak na PN po MD môžeš ísť ..
ale ak si zamestnancom tak DNP ti skončilo ... ako to je s tebou?

majka0071
25. jan 2015

@zalka nie som zamestnancom

zalka
25. jan 2015

@majka0071 tak potom ked skončí MD .. tak môžeš ísť na PN ... od 28.3.
ak pôjdeš vtedy tak nič neplatíš
ak pôjdeš napr. 30.3. tak nezabudni zaplatiť poistné na 2 dni ... aby si nedlhovala .. lebo zase nič nedostaneš.

majka0071
25. jan 2015

@zalka oki cize ak prerusim marodku a znovu neskor pojdem tak musim doplatit, a do kedy mozem takto marodovat?

myriada
25. jan 2015

ahojte baby, v máji 2015 mi končí RD. Som nezamestnaná. Pred otehotnením som si platila DNP, čo bolo zhruba 20 Eur mesačne čo som si priplácala k mzde a vyšla mi maximálna materská. Plánujeme druhé bábätko. Keď nastúpim na materskú, z čoho mi bude vyplácaná? Mám znova platiť DNP? V akej výške, ako sa vypočíta? Ďakujem

zalka
25. jan 2015

@majka0071 52 týždnov .. a áno medzi marodkami treba doplácať poistenie ... ak ti neva že v roku2016 bude min. PN tak urob zmenu pozor zmenu na minimum od 1.3.15 aby si neplatila vyše 400e ale len kolo 144e ... ale hovorím o zmene
pozor nie o ukončení a začatí nového poistenia...

majka0071
25. jan 2015

@zalka dakujem za info 🙂 😉

zalka
25. jan 2015

@majka0071 rado sa stalo 🙂

dominika828
30. jan 2015

@zalka dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. V oktobri minuleho roka mi skoncil pracovny pomer a odvtedy som evidovana na urade prace. Momentalne som v 7. tyzdni tehotenstva. Chcem sa spytat ci je nejaka moznost ako ziskat aspon nejaku matersku. Citala som nejake starsie prispevky ale neviem ci do nich spadam aj ja. Ak by som sa dnes prihlasila na DNP a v pondelok ma lekar vypisal na rizikove musela by som aj tak platit dnp alebo len tie tri dni? Alebo mi prihlasenie na DNP uz nijako nepomoze. Veľmi pekne dakujem za radu

zalka
30. jan 2015

@dominika828 len za tri dni by si zaplatila DNP .. počas PN sa DNP neplatí ak si pracovala 270 dní minimálne v zamestnaní ..
max. VZ pre max. MD je 1236e

dominika828
30. jan 2015

@zalka zamestnana som bola 18 mesiacov a predtym 6 mesiacov absolventska prax, takze ak to dnes odovzdam a v pondelok pojdem na rizikove tak zaplatim len za tie tri dni.

zalka
30. jan 2015

@dominika828 áno presne tak ...

dominika828
30. jan 2015

@zalka no super velmi ste ma potesili , takze to nevadi ze som od oktobra nezamestnana ked som predtym bola 18 mesiacov. A este by som Vas chcela poprosit ktore tlacivo a co tam treba vyplnit ten registracny list fo?

zalka
30. jan 2015

@dominika828 áno RFLO ... vypln 2x ... 1x im nechaj a druhý nech ti opečiatkujú ...

dominika828
30. jan 2015

@zalka keby vas strasne poprosim asi by sa vam nechcelo mi poslat na mail jeden vyplneny lebo ja som asi debil ale ja to vobec neviem vyplnit ☹

popoluska35
30. jan 2015

Kolko platite mesacne za DNP

zalka
30. jan 2015

@dominika828 mne nejde otvoriť na pc formulár takže nepomôžem v tomto ... ale tam veľa nevypisuješ...
hore zaškrtneš prihláška to je na ľavej strane ... na pravo je vzťah .. tam zaškrtneš DPO
potom vyplníš svoje údaje meno adresu rodné číslo ... to sú tuším odseky 1,2 alebo 2,3
potom nevyplnuješ nič .. len
11( alebo 10tka) tam je dátum vzniku NP, DP, PvN .. tam napíšeš dnešné dátumy ... sú to tri riadky .. nemusíš všetky môžeš len prvé dve ... a tam kde napíšeš dátumy .. tak napíšeš VZ ... je na tebe ak chceš max. MD tak napíšeš VZ 1236e ak minimálnu tak napíšeš VZ 412e a ak niečo medzi tým tak vpíšeš... aké číslo dáš do prvého riadku k prvému dátumu tak také dáš aj k ostatným
no a potom úplne dole máš dátum vyplnenia formulára dáš dnešný , napíšeš svoje číslo , email, meno a podpíšeš sa ...
a vybavené .. nič iné nevypisuješ ...

dominika828
30. jan 2015

@zalka dakujeeeeeewwem 😊

zalka
30. jan 2015

@dominika828 rado sa stalo

dominika828
30. jan 2015

@zalka tlacivo odovzdane 🙂 este sa chcem spytat aky je teraz postup ked ma lekar v pondelok vypise na rizkove. Co potom treba urobit?

zalka
30. jan 2015

@dominika828 no dá ti PN , na PN napíše že si uplatnuješ PN z DPO .. a odnesieš čierny a červený papier do SP samozrejme podpísané a zelený si necháš ..

dominika828
30. jan 2015

@zalka dakujem ste zlata 🙂 potom napisem ako som dopadla

zalka
30. jan 2015

@dominika828 rado sa stalo ...

margotka23
30. jan 2015

Ahojte kocky,
akosi som sa v tych otazkach a odpovediach stratila. Snad mi niekto strucne bude vediet odpovedat na moju otazku. Ak planujem tehotenstvo a je predpoklad, ze budem na rizikovom od zaciatku tehotenstva a som zamestnana na TPP od 11.1.2012 je mozne si nemocenske a potom aj matersku nejak zvysit pokial este tada nie som tehotna len to planujeme? Neplatim si ziadne poistenie navysse a pocula som, ze sa to uz ani neplati, teda neviem co je vyhodne a co nie.
Dakujem krasne za odpoved 🙂

iizzaa123
30. jan 2015

Ahojte,
viem že je to tu už veľa x písané, ale mozem poprosiť aj ja o radu?🙂Cim viac toho citam, tym viac sa stracam..
Od 1/10/2013-01/07/2014 som bola zamestnaný na TPP (predtým cca 1,5r na dohodu)
01/07/2014- doteraz som SZCO, platim iba zdravotku 57,-€
Mam si zacat platit nemocenske aby som dostavala matersku?Ak áno, od kedy a je tam nejaka stanovena suma? alebo je to pre mna zbytocne? termin p. mam 20.9.
Vopred dakujem za odpoved 🙂