icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

majrab
16. jan 2016

@evittam to z maxima by som si ani nedala mala som uz problemy v tehu a stat sa moze hocico a vyhodit potom peniazky len tak by som si hlavu o stenu bila 😀

evittam
16. jan 2016

@majrab No veď by si nič nevyhadzovala, pokiaľ by si to stihla - nahlásiť sa 26.tt pred nástupom na MD ak by si mala splnenú podmienku 270dní NP.....Ako som to pomohla vybaviť kamarátke - mala 270dní, dostala výpoveď -bola v 5.tt, prihlásila sa na DNP do týždňa z max.VZ - zaplatila cca mesiac - potom ju vypísala praktická lekárka na PN a potom už gynekológ až do nástupu na MD a vlastne počas PN neplatila žiadne odvody a dostala max.MD. 😉

martina117cd
16. jan 2016

@zalka Dobrý deň, chcem sa na niečo opýtať. Momentálne som na RD počas trvania zamestanania. Platím si DNP a chcem znovu otehotnieť. Predpokladám, že počas tehotenstva budem PN. Čo ale v prípade, ak budem PN z DNP a skončí mi RD? Zrušia mi potom výplatu dávok, alebo sa to posudzuje len ku dňu vzniku PN a v robote potom čo? Čerpať neplatené voľno, dovolenku? Nová PN asi neprichádza do úvahy, nie? Ako to najlepšie riešiť?

evittam
16. jan 2016

@martina117cd No pokiaľ viem tak súbeh DNP a zamestnania nie je možný......

majrab
16. jan 2016

@evittam ano uvazovala som nadtym, ale zase byt 8 mesiacov doma? Scvokla by som...aj teraz by som chcela ist na PN na 2 mesiace a zvysne 2 si doplatim a 8 tyzdnov pred ocakavanym porodom by som sla na matersku.

evittam
16. jan 2016

@majrab Veď jasné - chápem ťa - ja som taká istá. No, ale v kamarátkinom prípade aj tak jej nič iné nezostalo - kto zamestná tehotnú....tak ešte dobre, že sme to tak stihli. 😉

martina117cd
16. jan 2016

@evittam počas RD nemám povinné odvody od zamestnávateľa, takže PN z DNP môžem byť. Rovnako ako si to aj môžem platiť. Len čo v prípade, že skončí RD? Preto sa pýtam, či nárok na výplatu dávky sa posudzuje ku dňu vzniku. Viem, že DNP mi po RD zrušia. Ale až do skončenia PN by malo predošlé rozhodnutie o výplate dávky platiť. Alebo ako?

evittam
16. jan 2016

@martina117cd No toto neviem. Možno ti poradia iní. To som aj ja zvedavá. Nevedela som tiež, že si to môžeš platiť - nakoľko status zamestnanca máš stále. Zase som o niečo múdrejšia. 😉

majrab
16. jan 2016

@evittam noo ano, ved som zvedava kedy aj toto zakaze stat, aby sme si uz nijak nemohli zvysit/dostat matersku.

martina117cd
16. jan 2016

@majrab kým to využívajú vyvolení, tak je to ok. Ak to začne využívať obyčajný ľud, je problém

majrab
16. jan 2016

@martina117cd ved to, kto ma vela chce este viac, a kto nema skoro bic tak este aj z toho mu zoberu

zalka
16. jan 2016

@majrab a prečo chceš platiť DNP .. ak máš 270 dní čo máš ... tak ti stačí pár dní pred PN sa nehlásiť na DNP zaplatiť ... ísť na PN ... neplatíš .. ak by ti skončila PN tak ukončiť DNP ... a pred nástupom na MD zase založiť .. určite by som neplatila DNP ak by som mala 270 dní poistenia ..
@martina117cd no samozrejme PN by ti vyplácali nadalej ... lebo aj keby si nemala neplatené volno tak by sa ti neobnovilo poistenie ... a DNP by bolo nadalej .. ale nie je šanca mať MD z DNP a zo zamestnania už ...

majrab
16. jan 2016

@zalka ale kolko pred nastupom na MD by som sa mala opätovne poistit?

martina117cd
17. jan 2016

@zalka To viem. A ako by sa dala ešte MD navýšiť, keď by som bola v pracovnom pomere a mám splnenú aj podmienku 270 dní DNP? Napríklad založenie živnosti pred nástupom na MD, dohoda...

zalka
17. jan 2016

@majrab stačí den dva ..

@martina117cd prepáč ak založíš živnosť tak neplatíš odvody do SP, čiže to nepomôže, a ak budeš mať dohodu dalšiu tak to ti tiež nepomôže lebo potrebuješ z každého poistenia 270 dní aby si mala nárok na MD, pri PN nepotrebuješ 270 dní poistenia povinného ...

majrab
17. jan 2016

@zalka dakujem za odpovede tak, na buduci tyzden sa porozpravam a veducou, aby bola pripravena nech si hlada nahradu zamna

zalka
17. jan 2016

@majrab ak máš tých 270 dní plateného nemocenského poistenia ... pozri výplatné pásky či máš všetko platené všetky odvody

martina117cd
17. jan 2016

@zalka a DNP ukoné plus dohoda zvlášť a pracovný pomer zvlášť sa nedá nejako dať dokopy? Teda že by som potom popri pracovnom pomere mala dohodu. A pri posudzovaní nároku sa mi do toho zaráta aj ukončené DNP?

zalka
17. jan 2016

@martina117cd áno dá sa to dať do kopy ... každé ukončené poistenie sa priráta k dalšiemu, proste z každého poistenia čo chceš MD musíš mať 270 dní ... takže ak by si založila dohodu a k nej mala nejakých ukončených 270 dní poistenia tak bolo by i z dohody ...
270 dní musí byť splnené k nástupu na MD ale aj ku dnu pôrodu ... na to pozor .. kamoška mala 270 dní k nástupu na MD, ale ku dnu pôrodu už nemala tak nedostala MD ...

majrab
17. jan 2016

@zalka nemam vyplatne pasky ja som sa bola pytat v poistovni, ci mam nemocenske poistenie

zalka
17. jan 2016

@majrab tak ak máš tak je to ok

majrab
17. jan 2016

@zalka uvidim ako to pojde v praci rada by som tam ostala, cim dlhsie lebo sa bojim,ze mi doktor da PN iba na mesiac tak uvidim, ked to poviem veducej sa urcite potesi 😀

zalka
17. jan 2016

@majrab hm.. a pred PN tiež sa poistiť na DNP lebo iste bude lepšia PN z DNP ako zo zamestnania

majrab
17. jan 2016

@zalka ale pozerala som si,ze to musim ist na socialnu poistovnu v mieste svojho bydliska? Pretoze byvam v inom okrese ako byva moj papierovy trvaly pobyt.

zalka
17. jan 2016

@majrab nemusíš ...
môžeš poslať poštou .. ale ak pošleš pondelok poštou prihlášku tak najskôr sa prihlás s dátumom od štvrtka napr. a pošli to doporučene ...

majrab
17. jan 2016

@zalka oki dakujem 🙂

mijo53
17. jan 2016

@zalka dcéra posiela poštou doporučene a vždy sa poistí tým dňom, kedy posiela, ráta sa dátum, kedy je pečiatka pošty

martina117cd
17. jan 2016

@zalka Tak to ďakujem za upozornenie. A prosím Ťa kedy najneskôr je treba nastúpiť na tú dohodu pred pôrodom, aby to bolo ok? A ako sa potom ráta MD? Z akého vymeriavacieho základu? Čo ak budem mať dohodu len na pár hodín do mesiaca? Pred pôrodom asi toho veľa nezvládnem, zvlášť ak budem na rizikovom. Už som raz tak bola, tak predpokladám podobný scenár. Ďakujem

zalka
17. jan 2016

@mijo53 no ja to viem tak, že je to dnom doručenia do SP ... až tým dnom poistia ... ale hádať sa nebudem ja mám radšej istotu ... ako niečo čo mi môžu zamietnuť ...

@martina117cd na to ti ťažko odpoviem záleží od platu ... či bude vyšší alebo rovný alebo nižší ako minimum ... ak vyšší tak 90 dní bez PN a OCR .. ak rovný alebo nižší tak aj pár dní.

ella82
17. jan 2016

@zalka prosim Ta o radu, som na RD, mam TPP a pracujem na dohodu pre ineho zamestnavatela. Chcem si v praci vybrat dovolenku za MD a suvisle prejst na dalsiu MD. Z obidvoch poisteni mam splnenych 270 dni. Pri 1. si mi vyborne poradila, ukoncila som dohodu, dala par dni DNP a mala 2 MD. Teraz sa da urobit to iste?