icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

maminka2013
17. jún 2016

@zalka Ahoj Zalka.. prosím ťa, mám na teba prosbu- otázku... známa pracovala 5rokov v jednej firme - plat 900e, od januára bola na PN kvôli rizikovému tehu, bohužiaľ v 5.m. potratila. Do konca mája jej trvala PN, teraz je v júni na dovolenke - mesiac.. od júla chce dať výpoveď.. chcela by poradiť v materskej - na bábu môžu už znova pracovať. Keby sa im to podarí v auguste, septembri, mala by nárok na MD keby ide od augusta na SZČO? a ako by jej vyšla MD? Z čoho by sa jej rátala? Musela by si platiť DNP?

zalka
17. jún 2016

@maminka2013 no musela by si platiť DNP aby mala nárok na MD

maminka2013
18. jún 2016

@zalka číže aj keď bude ako szčo jej to nepomôže na MD.. ešte sa ťa chcem spýtať, či jej v prípade PN niečo štát dal keby je ako szčo.. to ma len tak napadlo, že má vôbec na to nárok v tom prvom roku..

zalka
18. jún 2016

@maminka2013 pozri ak neplatí nemá n árok na nič,
čiže musí platiť dobrovolne aby mala nárok aspon na niečo

maminka2013
19. jún 2016

@zalka Ďakujem Zalka veľmi pekne - vedela som, že poradíš 🙂

monika_nm
28. júl 2016

@zalka prosim Ta mam prosbu,pisala som Ti aj IP ale zatial si neodpisala,chcela by som sa spytat,ze ci mam narok na peniazky ak y som si teraz zalozila DNP,mala som ho uz,zrusene bolo pred 2 rokmi v septembri z dovodu nastupu do prace.Avsak pracovala som 8 mesiacov potom som odisla alebuz som neplatila DNP a teraz by som si ho chcela zalozit,planujeme babo ale najprv musim poriesit niake zdravotne problemy.Tak sa idem spytat ak si ho zalozom 1.8. A trebars od 3.8.pojdem na PN bude mi vyplacana PN? A ak hej a budem PN musim si platit aj pocas PN? Dakujem velmi pekne za radu☺

zalka
12. aug 2016

@monika_nm no to neviem napíš presné dátumy kedy ti trvalo zamestnanie ... od kedy do kedy , a od kedy do kedy si mala DNP .

monika_nm
12. aug 2016

@zalka Tak Dnp mi vkuse trvalo do 7.9.2014 bolo to asi 7 rokov a potom som robila od 8.9.14 do 10.5.2015

zalka
12. aug 2016

@monika_nm ak si si ho nezaložila k 1.8. tak už ho nevyužiješ si bez poistenia viac ako 15 mesiacov ...
viac ako 460 dní nemáš žiadne poistenie.

monika_nm
13. aug 2016

@zalka este prosba,volskedy stacilo 26 tyzdnov byt dnp a mat matersku dobru,ak by som bola teraz v 4 tyzdni,oplati sa mi este DNP? Alebo nieco aby som mala matersku?dakujem

zalka
14. aug 2016

@monika_nm nemáš už 270 d ní poistenia ... na MD, aj PN z DNP treba 270 dní p oistenia tj. 9 mesiacov ... nestačí 6 mesiacov

michaelamia1902
14. sep 2016

@zalka prosim ta pribtejto kombinacii co si pisala moze vyt pri kombinacii 1.PP + dohoda u jedneho zamestnavatela a 2.PP na 90 dni u dalsieho? dakujem za info to 1.PP mam teraz od 16.4.2016 pracovala som tam aj predtym len od 2.5.2013. - 16.4.2016 som bola na materskej a potom rodicak pocas rodicaku som si 26 tyzdnov platila dobrovolne poistenie do SP kym bol manzel na materskej ja som vtedy nerobila bolo to od 3.6.2015 - 30.12.2015 tieto dni co som si platila minuly rok by sa my zaralali k dohode? ak som nieco napisala nejasne doplnim
este raz dakujem za odpoved
tehotna nie som ale planujem

zalka
15. sep 2016

@michaelamia1902 ak nie si te hotná tak nerieš zamestnaj sa nad ohodu u toho u koho si na PP .. m aličkú dohodu.. a ked otehotnieš tú dohodu zruš, a zamestnaj sa u niekoho iného na TPP a po 90dnoch môžeš ísť na PN a MD

dalida
6. okt 2016

@zalka ahoj, zalka. Potreujem surne poradit. Mam zamestnanca od 1.9.2016(v roku 2015 nepracoval) . pn od 27.9. Dvz mu vychadza od zamestnavatela na 30 eur. Ako poatupuje sp pri vypocte naroku na pn? Aky bude vym.zaklad pre neho? To co urcil zamestnavatel pri plateni odbodov? Dakujem

zalka
6. okt 2016

@dalida nie od zamesatnávateladostane tolko kolko vychádza a zo SP minimum tj. z VZ 429e

dalida
6. okt 2016

@zalka vychadza to tak, ze pn bude 55 percent... zo 429 eur? Cize sa ani neoplati platit odbody z VZ 850 eur?

zalka
6. okt 2016

@dalida nie ..z 850e bydostal zaplatenú PN ak by odparacoval 90 dní bezPN a OCR .. či myslíš že pre chlapov tá podmienka neplatí? 🙂

evittam
7. okt 2016

@zalka Ja nechcem byť zlá a viem, že nemôžeme všetci vedieť všetko, ale sa mi vidí, že niektorí ľudia si myslia, že sa akože zamestnajú, zaplatia si pár Eur odvody z nejakej vyššej mzdy a potom sa šupnú na PN-aj dlhodobú a budú dostávať veľké peniaze od SP....... 😉

zalka
7. okt 2016

@evittam niekedy to tak fungovalo, podla mna sa spravila chyba ohladne dobrovolného poistenia že ho zrušili teda ten súbeh .. mohli obmedziť napr. že PN zo zamestnania a DPN nemôže byť viac ako hrubá mzda zo zamestnania .. ale nie že zrušiť úplne. mnoho ludí by si to platilo si myslím.

dalida
7. okt 2016

@zalka dakujem, tak som tomu porozumela. Riesim to preto, lebo neocakavane sa blizky rodinny prislusnik dostal do zleho zdravotneho stavu... to co sa planovalo v ramci produkcie v praci je razom prec ☹

zalka
7. okt 2016

@dalida človek si nevyberie niekedy také prísne zákony neboli

matkama
30. jan 2017

@zalka ahoj, pred časom si mi veľmi pomohla ohaladom DNP a vďaka tvojim radám som ja pomohla ďalším asi desiatim prilepšiť si na MD 😊 dnes mam na teba opäť veľkú prosbu o radu... chcela by som opäť otehotnieť a potrebujem poradiť, ci mam este šancu využiť DNP.
DNP som bola poistená od 30.3.2014 az do 30.4.2016, presne dovtedy som bola súbežne na PN a rodičovskej. Od 5.2016 az doteraz som iba na RD. Mam nejakú šancu? 🙂 vopred ďakujem krasne za odpoved ☺️

zalka
30. jan 2017

@matkama no ešte áno, lebo ešte nie si viac ako 15 mesiacov bez poistenia, takže stále si v lehote kedy ked ti vznikne DNP tak môžeš ísť na PN

martina117cd
1. feb 2017

@zalka prosím ta, ak chcem ísť na PN z DNP, tak musím splniť podmienku 9 mesiacov akéhokoľvek ukončeného poistenia za posledné dva roky? Som momentálne na RD, za posledné dva roky asi už nemám toľko zaplateného DNP (možno len 5 mesiacov, musela by som to pozrieť), ale ak budem čerpať nejakú dovolenku v práci a znova sa vrátim na RD, pričom by som zároveň potrebovala ísť na PN, je šanca že by som dostala PN z DNP?

zalka
1. feb 2017

@martina117cd nie to by ti nepomohlo , ale ak chceš ísť na PN tak čeerpaj dovolenku v práci a chod na pN z práce ... popri RP ...

martina117cd
1. feb 2017

Ďakujem za nápad. Aj na to som už myslela, že do 7 dní budem v ochrannej dobe, keď sa vrátim na rodičovskú dovolenku. Priamo v práci nechcem ísť hneď na PN. To by som neriskovala.
Budem môcť aspoň takto ísť na PN, akoby v ochrannej dobe? Neviem či som to podala zrozumiteľne...

martina117cd
1. feb 2017

@zalka Ďakujem za nápad. Aj na to som už myslela, že do 7 dní budem v ochrannej dobe, keď sa vrátim na rodičovskú dovolenku. Priamo v práci nechcem ísť hneď na PN. To by som neriskovala.
Budem môcť aspoň takto ísť na PN, akoby v ochrannej dobe? Neviem či som to podala zrozumiteľne...

zalka
1. feb 2017

@martina117cd no áno, ak budeš pracovať, a zase sa vrátiš na RD, tak budeš mať 7 dní OL .. ak práca pred návratom na RD potrvá aspon 7 dní ..

martina117cd
1. feb 2017

Ďakujem pekne za radu. Takže návrat do práce, hoci aj na tých deväť mesiacov a znovu návrat na RD a PN mi nič nerieši z hľadiska DNP? Plánujeme možno ešte ďalšie dieťatko a som myslela, že odrobený čas by sa mi mohol počítať ako ukončená doba poistenia, ak obnovím RD a počas nej pôjdem aj na rizikové (keďže som už raz potratila). Ešte raz ďakujem pekne za rady.

martina117cd
1. feb 2017

@zalka 🙂 stále zabudnem