Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@maminka2013 no musela by si platiť DNP aby mala nárok na MD
@zalka číže aj keď bude ako szčo jej to nepomôže na MD.. ešte sa ťa chcem spýtať, či jej v prípade PN niečo štát dal keby je ako szčo.. to ma len tak napadlo, že má vôbec na to nárok v tom prvom roku..
@maminka2013 pozri ak neplatí nemá n árok na nič,
čiže musí platiť dobrovolne aby mala nárok aspon na niečo
@zalka Ďakujem Zalka veľmi pekne - vedela som, že poradíš 🙂
@zalka prosim Ta mam prosbu,pisala som Ti aj IP ale zatial si neodpisala,chcela by som sa spytat,ze ci mam narok na peniazky ak y som si teraz zalozila DNP,mala som ho uz,zrusene bolo pred 2 rokmi v septembri z dovodu nastupu do prace.Avsak pracovala som 8 mesiacov potom som odisla alebuz som neplatila DNP a teraz by som si ho chcela zalozit,planujeme babo ale najprv musim poriesit niake zdravotne problemy.Tak sa idem spytat ak si ho zalozom 1.8. A trebars od 3.8.pojdem na PN bude mi vyplacana PN? A ak hej a budem PN musim si platit aj pocas PN? Dakujem velmi pekne za radu☺
@zalka prosim ta pribtejto kombinacii co si pisala moze vyt pri kombinacii 1.PP + dohoda u jedneho zamestnavatela a 2.PP na 90 dni u dalsieho? dakujem za info to 1.PP mam teraz od 16.4.2016 pracovala som tam aj predtym len od 2.5.2013. - 16.4.2016 som bola na materskej a potom rodicak pocas rodicaku som si 26 tyzdnov platila dobrovolne poistenie do SP kym bol manzel na materskej ja som vtedy nerobila bolo to od 3.6.2015 - 30.12.2015 tieto dni co som si platila minuly rok by sa my zaralali k dohode? ak som nieco napisala nejasne doplnim
este raz dakujem za odpoved
tehotna nie som ale planujem
@michaelamia1902 ak nie si te hotná tak nerieš zamestnaj sa nad ohodu u toho u koho si na PP .. m aličkú dohodu.. a ked otehotnieš tú dohodu zruš, a zamestnaj sa u niekoho iného na TPP a po 90dnoch môžeš ísť na PN a MD
@zalka ahoj, zalka. Potreujem surne poradit. Mam zamestnanca od 1.9.2016(v roku 2015 nepracoval) . pn od 27.9. Dvz mu vychadza od zamestnavatela na 30 eur. Ako poatupuje sp pri vypocte naroku na pn? Aky bude vym.zaklad pre neho? To co urcil zamestnavatel pri plateni odbodov? Dakujem
@evittam niekedy to tak fungovalo, podla mna sa spravila chyba ohladne dobrovolného poistenia že ho zrušili teda ten súbeh .. mohli obmedziť napr. že PN zo zamestnania a DPN nemôže byť viac ako hrubá mzda zo zamestnania .. ale nie že zrušiť úplne. mnoho ludí by si to platilo si myslím.
@zalka ahoj, pred časom si mi veľmi pomohla ohaladom DNP a vďaka tvojim radám som ja pomohla ďalším asi desiatim prilepšiť si na MD 😊 dnes mam na teba opäť veľkú prosbu o radu... chcela by som opäť otehotnieť a potrebujem poradiť, ci mam este šancu využiť DNP.
DNP som bola poistená od 30.3.2014 az do 30.4.2016, presne dovtedy som bola súbežne na PN a rodičovskej. Od 5.2016 az doteraz som iba na RD. Mam nejakú šancu? 🙂 vopred ďakujem krasne za odpoved ☺️
@zalka prosím ta, ak chcem ísť na PN z DNP, tak musím splniť podmienku 9 mesiacov akéhokoľvek ukončeného poistenia za posledné dva roky? Som momentálne na RD, za posledné dva roky asi už nemám toľko zaplateného DNP (možno len 5 mesiacov, musela by som to pozrieť), ale ak budem čerpať nejakú dovolenku v práci a znova sa vrátim na RD, pričom by som zároveň potrebovala ísť na PN, je šanca že by som dostala PN z DNP?
@martina117cd nie to by ti nepomohlo , ale ak chceš ísť na PN tak čeerpaj dovolenku v práci a chod na pN z práce ... popri RP ...
Ďakujem za nápad. Aj na to som už myslela, že do 7 dní budem v ochrannej dobe, keď sa vrátim na rodičovskú dovolenku. Priamo v práci nechcem ísť hneď na PN. To by som neriskovala.
Budem môcť aspoň takto ísť na PN, akoby v ochrannej dobe? Neviem či som to podala zrozumiteľne...
@zalka Ďakujem za nápad. Aj na to som už myslela, že do 7 dní budem v ochrannej dobe, keď sa vrátim na rodičovskú dovolenku. Priamo v práci nechcem ísť hneď na PN. To by som neriskovala.
Budem môcť aspoň takto ísť na PN, akoby v ochrannej dobe? Neviem či som to podala zrozumiteľne...
@martina117cd no áno, ak budeš pracovať, a zase sa vrátiš na RD, tak budeš mať 7 dní OL .. ak práca pred návratom na RD potrvá aspon 7 dní ..
Ďakujem pekne za radu. Takže návrat do práce, hoci aj na tých deväť mesiacov a znovu návrat na RD a PN mi nič nerieši z hľadiska DNP? Plánujeme možno ešte ďalšie dieťatko a som myslela, že odrobený čas by sa mi mohol počítať ako ukončená doba poistenia, ak obnovím RD a počas nej pôjdem aj na rizikové (keďže som už raz potratila). Ešte raz ďakujem pekne za rady.
@zalka 🙂 stále zabudnem

@zalka Ahoj Zalka.. prosím ťa, mám na teba prosbu- otázku... známa pracovala 5rokov v jednej firme - plat 900e, od januára bola na PN kvôli rizikovému tehu, bohužiaľ v 5.m. potratila. Do konca mája jej trvala PN, teraz je v júni na dovolenke - mesiac.. od júla chce dať výpoveď.. chcela by poradiť v materskej - na bábu môžu už znova pracovať. Keby sa im to podarí v auguste, septembri, mala by nárok na MD keby ide od augusta na SZČO? a ako by jej vyšla MD? Z čoho by sa jej rátala? Musela by si platiť DNP?