Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
ahojte,chcem sa poradit, koncim v zamestnani v oktobry, som tehotna len v 4 tyzdni, za tento rok som odpracovala 9 mesiacov, predchadzajuca materska mi skoncila v aprili tohto roku, zacala aprilom 2010, predtym som pracovala 5 rokov, mam sa dat dobrovolne nemocensky poistit? a este pred koncom oktobra ist na PNku? alebo na urad prace? budem mat tak narok na vyssiu matersku?dakujem za rady
Ahoj Zalka, moja svagrina ma trosku iny problem. Ku 30.11. jej konci pracovna zmluva(doba urcita). Ta trvala od 13.9.2010. Nikdy si DNP neplatila. Teraz je v 8tt. Oplati sa jej zacinat DNP? Este ma dilemu, ci ma ist hned po ukonceni pracovneho pomeru na PN alebo je lepsie vyuzit podporu. Vedela by si poradit?
A teraz ja: Bola som DNP do oktobra 2012. Teraz este som na RD. Vedela by som sa DNP co i len na jeden den a ist na druhy den na PN? A nasledne by som skor ako ukoncim PN ukoncila aj DNP, aby som nemusela zbytocne platit. Staci mi asi minimum, lebo nemam 26t nepretrzitych. Dostala by som teda cca 7€/den. Vopred Ti dakujem
@matka100 hm.. ja by som už nič neriskovala ... MD dostane 65% zo 700 e ... ale nesmie sa prihlásiť na DNP ani jej nesmie vzniknúť iné zamestnanie poistenie dohoda po skončení PP .. lebo ak jej potom vznikne DNP dostane MD vypočítanú zo 393 eur ...
a vyššiu MD .. no jedine, že by ju niekto zamestnal na 90 dní bez PN a dal jej vyšší plat .. potom by sa MD rátala z toho vyššieho platu
@zalka a predsa este nieco. Mala by moznost sa na 90 dni zamestnat. Aky by musela mat plat keby chcela maximalku? A ake by boli celkove odvody aj so zamestnavatelom? Mohla by potom ist hned po 90 dnoch na PN a aj tak by dostala maximalnu matersku? A varianta, ze teraz ukonci prac. pomer a hned pojde na PN, tak bude mat 55% zo mzdy a potom MD 65%? Ona ma narok na podporu teraz, nevies ako je to ked ju teraz nepouzije, ale chcela by ju az po troch rokoch ked ukonci RD?
@matka100 no MD je 65% z DVZ ... a hrubá mzda by musela byť na max. MD 1179 eur .. a kolko to stojí si vyrátajte tu http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/kalkulator-c... ... a áno po 90 dnoch by mohla ísť na PN a mala by max. PN a max . MD , a po skončení PP po skončení RD by mala nárok na max. podporu.
Ak teraz nevyužije podporu po 3 rokoch na nu n árok mať nebude, môže sa zaevidovať po skončení PP na UP ... potom kedykoľvek do MD môže ísť na PN ... a po skončení MD , jej mng. nech požiada o RP a ona nech ide na UP dobrať podporu ... po dobratí podpory pôjde ona na RP ...
@zalka mozem sa, prosim ta, popytat na par veci? skusala som si to nastudovat sama, ale mam v tom riadny chaos. pytala som sa aj na socialke a povedali mi to uplne inak :/. skusim v skratke a jednoducho 🙂
takze: v 2012 som 9 dni po zostatnicovani nastupila na rodicovsku dovolenku (studovala som denne, nepracovala, neplatila si DNP). dcera ma teraz cez rok. chceli by sme druhe dieta. oplati sa mi platit si DNP? kdesi som citala, ze sa to da aj tak, ze by som tri mesiace platila z minimalneho vymeriavacieho zakladu (tusim 170 eur), prerusila a ked otehotniem, budem platit pol roka z maximalneho vymeriavacieho zakladu. tak by mi mala vyjst maximalna materska.
ale! na socialke mi pani povedala, ze ak neporodim do siestich tyzdnov od nastupu na matersku, narok mi zo zakona zanika a mala by som zasa len rodicovsky. skutocne je to tak?
a este ma zaujima jedna vec. jedna mamina si zacala platit DNP a po tyzdni zistila, ze je tehotna. viem, ze musim mat zaplatenych 270 dni. ale do porodu alebo do tych siestich tyzdnov pred porodom? lebo mne pani povedala, ze musim mat 270 dni za posledne dva roky, z toho pol roka nepretrzite, ale do nastupu na matersku, teda sest tyzdnov pred porodom. lenze ta mamina si prestala platit nejako dva tyzdne pred porodom a vysla jej maximalna materska. pritom predtym tiez nepracovala, ratalo sa jej to len z DNP, ktore platila 270 dni v kuse. tak ako je to teda? mohla to spravit tak, ze nastupila na matersku az dnom narodenia dietata? a zaplatili by jej aj potom tych 34 tyzdnov alebo by to skratili na 28?
dakujem 🙂
Kocky viete mi pls poradit? Od 8/2012 som DNP, pricom teraz v oktobri mi konci materska a nastupujem na RD. Moje otazky:
1 .Ak teda potiahnem DNP do 8/2014, budem mat za posledne 3 roky 730dni DNP, co znamena mala by som narok na podporu z DNP?
2. Momentalne mam DNP z cca maximalneho VZ (1170 neviem presne). Ak si teraz pri nastupe na RD znizim VZ na minimalny, stale mi bude akoze trvat to jedno DNP?
3. Ak by som DNP teraz ukoncila a zacala by som popri RD pracovat na dohodu, zratali by sa mi tie dni DNP od 8/2012 + teda odvody z dohody, aby mi teda vysla potom po 730dnoch podpora? Z coho by sa mi vyratavala?
dakujem
@majusqwa skúsim to nejako zhrnúť ...
mohla by si platiť 3 mesiace z min. VZ 393 eur mesačne sumu 130,27 eur ... potom by si mohla zrušiť DNP.
A ak by si otehotnela tak by si sa do cca 6-8 týždna mohla prihlásiť na DNP z maxima ( teoreticky až do cca 12 týždna ale to by som neriskovala ). Ak by si potom platila 26t DNP z maxima ... tak by ti vznikol nárok na max. MD ...
... asi si zle pochopila pani na sociálke, žiaden nárok na MD ti nezanikne ... to sa týka mamičiek čo sú na rodičovskej dovolenke, ale majú zamestnanie a priplácali si DNP ... teba sa to absolútne netýka ...
A k poslednému, ak ku dňu nástupu na MD tj. 6t pred pôrodom nemáš splnenú podmienku 270 dní poistenia tak poistenie Ti nadalej beží, ty ho nadalej musíš platiť ... a SP skúma potom či ku dňu pôrodu máš túto podmienku splnenú ... ak ju splníš ku dňu pôrodu ( podmienku 270 dní poistenia ) tak Ti SP doplatí spätne MD od nástupu na MD,
ak podmienku nesplníš ku dňu pôrodu ... tak SP ti nič nevypláca, lebo ti nevznikne nárok na materské ...
@majusqwa rado sa stalo, myslím že je pre teba lepšie si nájsť prácu na dohodu .. a tak získať 270 dní poistenia ako platiť také vysoké sumy do SP ... z maxima sú odvody 414,41 eur .. čo je dosť platiť 6 mesiacov napr. a to ty nemôžeš ísť na PN a neplatiť odvody .. ty ich musíš platiť natvrdo ..
@zalka Ahoj Zalka. 😨) Zase ta idem otravovat trosku 🙂
Prave som dopozerala spravy, a bol tam pripad jednej mladej mamicky, ktora si platila DNP niekolko mesiacov, ked nastupila na matersku poziadala si aj z DNP, avsak jej dosiel list zo SP, ze s jednou platbou sa omeskala o 2 dni, tym padom jej narrok na matersku z DNP zanika.... 😲
doteraz som si myslela, ze je to iba v pripade, ze ma nejake nedoplatny. Ale mala vsetko zaplatene, len jednu platbu nezaplatila do 8. dna v mesiaci....
Trosku som sa vylakala. pred nedavnom si mi radila, ako mam postupovat v mojom pripade- v skratke: dnp som si platila cca.3 roky (ratam aj s 1-dnovou prestavkou-ked som sa odhlasila, a nanovo prihlasila podla starych podmienok)- dnp. trvalo do oktobra 2012.
Podla tvojej rady som sa prihlasila v 6 tyzdni na DNP (opat z minima), po 10 dnoch sa odhlasila. a zaplatila za tych 10 dni.
teraz so spravach som sa trosku vylakala, tak som si kontrolovala vsetky seky- a na jednom mam datum zaplatenia- 9. den v mesiaci- teda den po splatnosti....
Chcem sa ta spytat- bude to mat dosah na moju pn a matersku z dnp?
Bola som sa informovat na soc. poistovni, akurat mi vychadza tych 270 dni zaplatenych posac 2 rokov- avsak- moze mi ten jeden den ohrozit to, ze teraz nedostanem pn z dnp, a neskor matersku z dnp? 😲
Planujem sa teraz pocas pn este prihlasit, nech sa mi zaratavaju dni.... Budu v soc.poistovni dohliadat na kazdy jeden datum, a ked najdu jednu platbu zaplatenu neskor, hned stratim narok? alebo len ten mesiac budu ratat ako keby som neplatila, a ostatne zrataju, a podla toho mi zhodnotia, ci mam, alebo nemam narok?
Ako to je? Vedela by si mi poradit aj v tomto?
Dakujem veeelmi krasne :-*
@zalka mal by to byt § 31 ods.3. zakon o soc. poisteni....
zacinam mat obavy, ci mi zaplatia vobec pn, alebo matersku... :-/ Keby som sa prihlasila teraz pocas pn, ziskala by som este nejake 2 mesiace k dobru... myslis, ze by to zachranilo situaciu tym, ze by ten jeden mesiac jednoducho vyskrtli, a spocitali zvysne mesiace platenia poistneho?
:-/
@figurka1985 nepanikar, mamička zrejme sa omeškala s poslednou platbou ... a tá je dôležitá, tie medzi sú v pohode ale ak pri skončení DNP sa nezaplatí včas tak ani OL nevznikne, ako fakt neviem ako čo bolo v správach nedívala som.
@zalka posledna platba je dolezita?ach... ja som sept. A oktober 2012 zaplatila neskor. Uplne posledna bola- to najnovsie 10 dnove poistenie...to som stihla do toho 8.dna v mesiaci.
Bozinku... ja uz neviem...
Myslis,ze ked sa teraz pocas pn prihlasim zas na dnp,stale budem v ochrannej lehote? Totiz este mi neprislo vyrozummenie zo soc.p.takze stale plati,ze v case zaniku posl.poistenia som bola tehu,takze by mala platit 8.mes.ochranna lehota. Avsak ak sa teraz v ochr.lehote prihlasim na dnp,nezrusi sa mi? Bolo by dobre nahnat dalsie dni k ppistenu,ze?
A ohl. Toho omeskania asi nebudem spat..... :-/ iba rozmyslam.hlava ma z toho boli...

@jankaferancova v práci ak im oznámiš písomne, že si tehotná Ti nemôžu dať počas RD ani po nej pred nástupom výpoved. A áno nemôžeš čerpať dovolenku z práce, a byť na PN z DNp. PN z DNP treba ukončiť. Vyčerpať pár dní dovolenky, a opäť ísť na PN .