Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
žienky poradte mi prosim ako si mam vypočitať kolko mam zaplatiť za oktober ked od 1.10.2013.som platila dnp z min do 3.10.2013.A od 4.10.2013 do 14.10.2013. z max. teraz som na PN.
@zalka zalka len som chcela ze som bola v SP a tam mi povedali ze ked si aj dojednam sucasne poistenie (cca,na tie dva mesiace), nebudem splnat podmienku 270 dni lebo tie dni sa vraj pocitaju len jednorazovo pocas pracovneho pomeru vraj sucasne z dvoch posteni sa nedaju tak ja neviem co teraz robit
@gesska kočka na SP povedia všetko preto aby nárok na MD si nemala.
V júli získala jedna holka MD, a to mala 2 zamestnania súčastne a bola počas nich na PN ... lebo sa obačila že je tehotná a že čosi treba robiť dosť neskoro a nárok na MD má a dostáva ju ...
ak pracuješ, tak len pekne si založ DNP na tie chýbajúce dni ... potom to DNP zruš .. po tých 2 mesiacoch a tak potom žiadaj o MD zo zamestnania .... budeš mať dosť dní poistenia ...
Kedykolvek si mozem zalozit teda do porodu to DNP ? Teraz som v desiatom tyzdni a chyba mi zhruba okolo 30 dni do tych 270 dni..
@gesska áno kedykoľvek .. ak ho založíš tento rok výjde ťa to lacnejšie ... lebo je VZ 393 eur ... a budúci rok bude VZ 402,50 eur takže asi o 3e zaplatíš viac ... a radšej by som poplatila dlhšie ... myslím to DNP alebo si našla aj dáku inú brigádu robotu ... aby bol súbeh poistení ... aby sa nestalo, že porodíš v 269 den poistenia .
A este ak by si mi vedela povedat materska by bola vtedy v akej vyske ked pp je od 01. 10.2013 s mesacnym prijmom HM je 970 eur a DNP by som odviedla z minima. Termin porodu je tam stanoveny na zaciatok juna. Dakujem
Dakujem a este keby si videla ako presvedcivo mi tvrdila ze take nueco neexistuje ze je to blbost...clovek sa na uradoch pravdy bez znamostii nedopatra 😒
Ahojte, citala som si prispevky, no nie som si celkom ista, ze tomu celkom rozumiem. My planujeme babatko buduci rok, pravdepodobne pocatie v 08/2014. Som zamestnana a HM mam 700. Ak chcem vyssiu matersku, tak mi staci zacat platit DNP v 05/2014? a zacat platit z minima a neskor zvysit, ci ako?
dakujem za odpoved.
@zalka Ahoj Zalka 🙂
Zase sa ti hlasim 🙂
Stale si mi super poradila, tak sa na Teba obraciam zas...
Momentalne som na PN- ta mi konci 26.12.13. a presne v ten den aj nastupujem na matersku dovolenku. Cez sviatky by sme ale chceli ist k mojej mamke, a nechcem riskovat, tak som si od lekarky pytala potvrdenie na zmenu adresy pocas sviatkov. To mi vystavila, ja som si tam dopisala dni- 23,24,25.12.2013, a napisala presnu adresu, kde sa budem zdrziavat. Odniesla som to na pobocku SP. Pani za okienkom mi ale odmietla vydat nejake potvrdenie, ze ten lisrtocek prevzala, aj ked som na nu naliehala. a ja trubka som si neurobila kopiu.
Moze sa stat, ze sa listocek niekde strati, alebo ho niekto zamerne skryje, a mne dojde na tie dni kontrola zo socialky, a ja nebudem doma? Ako im potom dokazem, ze som ten listok odovzdala na SP? Doteraz si vycitam, ze som si aspon tu kopiú nespúravila... :-/
Alebo si myslis, ze take veci sa nestavaju, a len zbytocne konspirujem?
A este jedna otazocka. Kamaratka zistila, ze je tehotna. Je zamestnana uz dlhsie,. a zaroven od juna 2011 do februara 2012 si platila DNPO - nejakych 33 eur. potom sa jej to ukoncilo, a nepredlzila si poistenie. Je este nejaka sanca, aby mohla vyuzit to DNP aspon na PN? lebo na matersku jej asi uz bude prd platne, ze?
Dakujem velmi pekne dopredu :-*
@figurka1985 začnem od konca ... kamarátke už DNP nepomôže, je veľmi neskoro .. ani na PN ani na MD... lebo na oboje potrebuje 270 dní poistenia.
hm... no fakt, škoda že si si neurobila kopiu a kopiu nedala oraziť ... tak hádam sa nič zlé nestane a navyše si už pred koncom PN tak hádam to bude v pohode ... a hocjaké veci sa stávajú... vylúčiť sa nedá nič... aj na SP pracujú len ludia čo môžu urobiť chybu ...
@zalka Dakujem velmi pekne. odkazem jej :-*
Hmmm. mna napadlo uz aj to, ci dotycna pani neskryje papierik, a neposle na mna kontrolu... ale hadam budu sviatkovat, a nie chodit po kontrolach. Skusim este zajtra zavolat sestricke, ci doktorka napisala do karty, ze mi vystavila to tlacivo. Aby som to mala aspon z tej strany potvrdene.
Neviem si predstavit, kde by som potom zhanala nejake potvrdenia pre SP, keby ma nenasli doma. ktory doktor bude ordinovat cez sviatky? :-/
joj... som nazlostena sama na seba :-/
@figurka1985 Ahoj, pre budúcnosť, to že Ti lekár vystavil potvrdenie, nie je dôkazom, že si ho odniesla do SP. Ja sa poznám, ja by som išla ešte raz za dr., že sa stalo toto, nedali Ti potvrdenie o prevzatí, tak či je ochotná vypísať tlačivo znova. A to si okopíruj a daj potvrdiť. Aspoň pre pokoj na duši a príjemné sviatky.
Alebo napíš mail do SP, stačí na ten základný do podateľne, oni to prepošlú na patričné odd. a stamadiaľ vedúca konkrétnej pracovníčke podľa písmenka. S textom, že si iba overuješ, či jej to tlačivo už bol odovzdané, kedže pani z podateľne Ti nebola ochotná vydať potvrdenie (kašli na to, že to možno aj bude čítať práve tá pani, ani nedopisuj, že Ťa netrklo si to ofotiť) A neboj, že to neprepošlú, musia. Ja tiež tak posielam na všeobecný mail a v hlavičke odpovede vidím, že to niekedy chodí aj cez troch, štyroch ľudí, kým si nájde danú pracovníčku podľa písmenka. Takto aj vedúca odd bude vedieť, že tá pracovníčka si má na to dať pozor.
@lili_mia dakujem velmi pekne za radu. Prave som napisala mail. Dufam, ze budu ochotne mi odpisat co najskor, aby som to pripadne nemusela niest znovu, a aby uz nebolo neskoro :-/ Nasla som ale len tuto mail. adresu: presov@socpoist.sk tak dufam, ze dorazi na spravne miesto...
clovek sa uci na vlastnych chybach, a mozno by sa fakt nic nestalo. ale cert nikdy nespi.... 😔
Dakujem este raz 😉
@figurka1985 Možno by sa fakt nič nestalo, ale viem, že tá neistota zabíja. Napr ja dokladujem príjem na sociálke a tlačivo posielam mailom, pretože tá budova je mimo mojich bežných trás pohybu a dosť od ruky. A po niekoľkých dňoch jej volám, či jej to prišlo, pretože neviem prečo, neodpisuje späť, že jej to prišlo a je to ok.
@lili_mia uuuf. ze mna toto nenapadlo. Alebo aspon to poslat postou, aby som mala nejaky listok v ruke ....
Pockam si do zajtra. Ak nic nedojde, skusim zavolat sestricke, ci by bola doktorka ochotna mi to vytlacit este raz.... ach jaj. uz ani to tlacivo velmi nechcela davat. Vraj ona s tym nic nema, a treba to len nahlasit na SP. ale ak nalieham, tak mi napise nejaku vetu a potvrdi. Tvarila sa, akoby na SP jej tlacivo ani nebolo treba. a zase na SP sa tvarili, ze bez tlaciva od lekarky to nepojde. Dufam, ze ked to odnesiem v piatok, nebude prilis neskoro, ked chcem zmenu pobytu na 23 - 25.12... co je hned pondelok.
ach. do kelu! :-/
@figurka1985 Tak si zavoláš, možno už má pracovníčka dovolenku a jej maily nikto nečíta, riešia iba papierovú agendu. Ja som na odpoved čakala týždeň a potom mi volali až z BA, kedže mám automatický podpis s telefónom, a že bola na školení, veeľke ospravedlnenie, že sa mi nevenovala a že v priebehu hodiny mi príde odpoved na mail, tak nech dám vedieť, či mi to prišlo. Sánka dole.
@lili_mia uuuuuf. tak si drzim palce 🙂 Dufajme, ze aj ostatne pracovnicky SP budu mat cez sviatky dovolenku, a nebudu riesit nijake kontroly. 🙂
dakujem este raz. pekny vecer :-* 🙂
@figurka1985 Za málo, kľudne tam narob frmol, oni sú tam pre nás a Ty potrebuješ vedieť, či je to ok 🙂
ahoj figurka ja som bola dnes a tiez som pytala papier apovedala ze to mi je uplne zbytocne ze kontrola urcite nepride cez sivatky a ak by nahodou tak ze mam zavolat sestricke a ona nieco potom vymysli.....tak tiez dufam ze mi nikot nepride 🙂........a to so SP uz viem ze nic z toho dnes som sa bola pytat tak nic no :/
@zalka Poprosím o zopár rád 🙂
Uvažujem o DNP.......Mam pracovny pomer na dobu neučitu (zamestnana som 2,5 roka). Nie som tehotná a DNP som si nikdy neplatila..........Oplatí sa mi s tym začať? Prípane v akej výške? Môj hrubý príjem je 550 eur......Na stranke socialnej poisťovne sa píše (Maximálny vymeriavací základ pre dobrovoľne poistenú osobu je za obdobie od 1. januára 2014 do 31. decembra 2014 v sume 4025,00 EUR.) Čo to znamená??
Za odpoveď vopred ĎAKUJEM 🙂

@zalka
Ďakujem! Zajtra som 6tt.Čiže PN budem mať platenu z minima a MD z maxima (aj keď si zaplatím len tých pár dní z max.VZ)?! Sa teším,že sme to stihli🙂
ešte raz vďaka, maj sa krásne!