Dobrovoľné nemocenské poistenie
Zdravim vsetky mamicky a tiez buduce mamicky...
Som zamestnana a poberam ciastocny invalidny dochodok (ci ako sa to teraz vola) - mam za sebou 5 operacii bedroveho klbu. Je mi jasne, ze kym sa dopracujem k svojim detickam, tak sa este riadne natrapim...
Ale nie o tom som chcela. Zacala som si koncom minuleho roka platit dobrovolne nemocenske poistenie, aby som mohla poberat vyssiu matersku. Neviete mi povedat ako sa to vlastne vypocitava? Lebo ja som si dala maximalny vymeriavaci zaklad, z ktoreho odpocitali moju hrubu mzdu a z roho rozdielu mi vypocitali vysku poistneho, ktore musim platiti kazdy mesiac. Ale chcela by som vediet, ked uz je mamicka na materskej, cca kolko ju dostane ak si priplaca to dobrovolne poistenie? Kamoska si to chce dat a ja jej neviem presne povedat kolko tu matersku vlastne dostane... Velmi pekne dakujem za kazdu radu
Ahojte chcem Vas poprosiť o radu,momentálne som evidovaná na úrade práce a chcem sa prihlásiť na balík Dnp z max.vym.základu.Od februara 2018 do februara 2019 zamestnana,takže 270 dní mám splnených.Chcela by som vedieť, keby že sa prihlásim na to Dnp, či to môžem využiť hneď po cca.týždni napr.očr.alebo pn. a z akého vym.zakladu mi vyrátajú pn.Budem vďačná za odpoveď
Zdravím, chcem sa aj ja opýtať. Momentálne je manžel na materskej (je doma), ja som evidovana ako osoba starajuca sa o dieťa do veku 6 rokov. Takže nemocenské platí za mňa štát. Od 23.11.sa opäť prihlásim na rodičovský... Od cca pol až konca aprila nastúpim na novú materskú. Stále mi trvá TPP. Dá sa nejako prihlásiť na DNP a platiť poistné? Má to ešte zmysel, aby som mala vyššiu matersku?
@kikula1308 pn z minima
@majusqa77 ahoj ide o to, že mám zdr.problémy a možno pôjdem aj na operáciu, ak sa prihlásim na Dnp z max.vym.základu a pôjdem po cca.týždni na pn.či budem mať narok na pn aspon minimálnu, lebo neviem na sto percent či splňam všetky podmienky nároku na pn.Bojím sa,že sa prihlásim z max.vym.základu a zaplatím si odvody za tie dní, čo som nebola pn a potom mi príde rozhodnutie, že nespĺňam všetky podmienky nároku na dávku a budem musieť zaplatiť aj tie odvody počas celej pn Vopred ti ďakujem za odpoveď
@kikula1308 dávka by bola z minima, po 26týžd. poistenia by bola dávka z VZ aký si na dnp uvedieš
@kikula1308 stačí sa tel. na soc. poisťovni informovať... t.j. uvedieš r.č. a opýtaš sa či k 20.10.2020 spľňaš podmienku 270dní nem. poistenia za posledné 2roky...
Na platenú pn máš nárok, ak si bola za posledné 2roky k vzniku PN 270dní nem. poist. a máš aktívne nem. poistenie...
@pegass ďakujem za info, ale ešte by som chcela vedieť, či sa počas pn platia odvody za to Dnp a či nebude problém keď som v evidencii na úrade práce. Ešte raz ďakujem ti za odpoveď
@kikula1308 Súbeh evidencie na UP a DNP je možný. Počas PN sa platia odvody v prípade, ak nebude splnená podmienka 270dni - t.j. nebude z PN príjem.
@pegass ďakujem ti za odpoveď pomohla si mi
@pegass DNP je možné pokiaľ zamestnanie trvá a si na rodičovskej dovolenke
@pegass samozrejme sa obnovuje nástupom na materskú pracovný pomer, takže v tomto prípade nemá zmysel si DNP platiť. Teda aspoň tak som to ja pochopila. Ale pre účely prípadnej PN alebo OCR počas rodičovskej to zmysel má.
Ahojte,prosim Vas o radu. Som zamestnana od 1.7.2020 a tento mesiac mi konci zmluva 31.10.2020. V auguste som zistila ze som tehotna ,predtym som nikde nepracovala. Od 1.11.2020 by som chcela nastupit na PN . Budem mat narok na PN zo zamestnania?
a este druha otazocka . Ak budem poberat PN zo zamestnania , mozem si platit subezne DPN aby mi vznikol narok na materske ?
@darinka91 1.11. nebude možné nastúpiť na PN - daný deň je nedeľa... 2.11. vám lekár Pn vystaviť môže... Keďže už ste tehotná, ste v ochr. dobe a nárok na materskú budete mať... Ak ešte nie ste v 6t. tehotenstva, môžete sa prihlásiť na dnp z maxim. vym. základu... Pn budete mať hradenú a zároveň budete mať neskôr nárok na max. materskú...
@darinka91 V podstate sa viete k 1.11. prihlásiť na úrad práce... viete tak spraviť do 7dní od ukončenia pr. pomeru a nemusíte hradiť zdr. poistenie... súčasne môžete byť pn od 2.11., no nemusíte to na úrade spomínať, lebo vás neprihlásia a spravia tak až po ukončení pn... alebo sa prihláste ako samoplatca vo vašej zdr. poisťovni na ten jeden deň...
ano vznikne vám nárok, ste v ochr. dobe čo je 8mesiacov po ukončení pr. pomeru...
ak však nebudete mať ku dňu pôrodu 270dní nem. poistenia, bolo by dobré sa dobr. nem. poistiť - bude potrebné si to prerátať...
Kedy máte termín pôrodu? V kt. ste týždni?
@pegass Cize ak pojdem 2.11 sa najprv nahlasit na urad prace a nasledne pojdem k lekarovi a on mi vystavi PN tak to bude ok? Potom je potrebne odniest PNku aj na uras prace ?
Resp. bolo by podla Vas mozne aby mi lekar vystavil PN ku dnu 29.10 ak pojdem k nemu 2.11 aby som sa mohla vyhnut prihlaseniu na urad prace ? alebo je to uz podla vas zbytocne az tak riesit?
Termin porodu mam 2.5.2021 ,cize teraz by som mala byt cca v 13tyzdni. Cize bude mi asi potrebne doplatit si nem.poistenie. Viete mi prosim skusit preratat od kedy presne mi treba zacat platit ,ci ratam rovnako?
@pegass ahoj chcela by som sa ešte opýtať,2.11 som sa prihlasovala na ten balík poistení a už od 4.11 som na pn, ide o to, že neviem ako mám platiť odvody za tie 2 dní, neviem kedy mi pošlu údaje k platbe, nebude problém, keď to zaplatím až keď mi pošlu tie údaje?
@kikula1308 vypočítajte si z VZ.... Aký máte VZ? Všetky 3poistenia máte v balíku? Je potrebné uhradiť do 8.11. aby ste nemali problém s vyplatením PN, pri dlhu nad 5,-eur vám nemocenské nevyplatia...
@pegass prosim ak sa pojdem dat DNP a po cca 3 tyzdnoch pojdem na PN ... musim DNP aj nadalrj platit alrbo pocas PN netreba .... pani na socialke mi tvrdila ze to platit musim a naco si chcem dat z maxima ... asi vedela o co mi ide .... ale vsade na internete som sa docitala ze pocas PN sa DNP neplati ale bude nadalej trvat
@pegass Vz mám 2300, ale nemám údaje k platbe a ani č.ú kde mám poslať tie odvody.Vďaka za ochotu mi poradit
@pegass Vz mám 2300, ale nemám údaje k platbe a ani č.ú kde mám poslať tie odvody.Vďaka za ochotu mi poradit
@kikula1308 ahoj, pisala som Ti sukromnu spravu
@andula1988 DNP počas PN sa platí iba v tom prípade, ak ku dňu vzniku PN nebudete mať 270dní nem.poistenia za posl. 2roky, to znamená, že nebudete mať nárok na platenú PN a vy si dané obdobie budete musieť uhradiť...
Ale, ak by ste išli na OČR, nemusíte mať splnenú podmienku 270dní, nárok na platenú OČR vám nevznikne, ale dané obdobie nebudete musieť uhradiť...
@kikula1308 podľa kalkulačky máte mesačné poistné 808.45 eur https://www.socpoist.sk/kalkulacky-na-vypocet-p...
čiže november má 30dní 808,45:30 x 2dni (2,3.11) = 53,90eur túto sumu je potrebné uhradiť do 8.12.2020... čiže by vám mali dovtedy prísť podklady na úhradu... alebo viete aj sama uhradiť v pokladni na pobočke ako obdobie uvediete 11/2020, var. symbol bude vaše rod.číslo
@pegass ďakujem ti pekne za radu
@pegass dakujem, 270 dni za posledne 2 roky splnam doteraz som stale pracovala len som teraz 6 mesiacov na urade a som na zaciatku tehotenstva ... len pani vedela ze mam 270 dni a aj tak mi tvrdila ze DNP sa plati aj pocas PN ale vsade som sa docitala ze nie .... v profile mam clanok od p.Mihala a podobny pripad mam aj ja
@andula1988 neplatí sa, ale aby bola materská z DNP - DNP musíte mať nepretržite 26t. ku dňu nároku na materskú

@denisdenis ja tiež myslím. Za opytanie ale človek nič neda