icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie

micicici
11. jan 2009

Zdravim vsetky mamicky a tiez buduce mamicky...
Som zamestnana a poberam ciastocny invalidny dochodok (ci ako sa to teraz vola) - mam za sebou 5 operacii bedroveho klbu. Je mi jasne, ze kym sa dopracujem k svojim detickam, tak sa este riadne natrapim...
Ale nie o tom som chcela. Zacala som si koncom minuleho roka platit dobrovolne nemocenske poistenie, aby som mohla poberat vyssiu matersku. Neviete mi povedat ako sa to vlastne vypocitava? Lebo ja som si dala maximalny vymeriavaci zaklad, z ktoreho odpocitali moju hrubu mzdu a z roho rozdielu mi vypocitali vysku poistneho, ktore musim platiti kazdy mesiac. Ale chcela by som vediet, ked uz je mamicka na materskej, cca kolko ju dostane ak si priplaca to dobrovolne poistenie? Kamoska si to chce dat a ja jej neviem presne povedat kolko tu matersku vlastne dostane... Velmi pekne dakujem za kazdu radu

yokynka
5. máj 2022

@pegass na tehotenske narok budem mat to viem, tam staci len tych 270 dni. A na PN sa mozem dat len tak? Ci aky by mal byt postup

pegass
5. máj 2022

Dobrovoľné poistenie poistencovi zaniká v prípade, ak nezaplatí poistné na dobrovoľné poistenie dva po sebe nasledujúce mesiace. (To neplatí, ak dobrovoľne nemocensky poistená osoba, dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba alebo osoba dobrovoľne poistená v nezamestnanosti nebola v kalendárnom mesiaci povinná platiť poistné na dobrovoľné poistenie.)

pegass
5. máj 2022

@yokynka ano, ak máte zdr. problém môže vás na PN vypísať obvodný alebo gynekolog...

yokynka
5. máj 2022

@pegass od 8.4. mam toto dobrovolne, ktore teda nie je zaplatene este takze to sa asi nepocita. A predtym som rok mala brigadu na dohodu v banke. Kvoli tomuto dnp som brigadu zrusila.

pegass
5. máj 2022

@yokynka a počas dohody bolo hradené nem.poistenie?

yokynka
5. máj 2022

@pegass ano bolo hradene preto splnam tych 270 dni

pegass
5. máj 2022

výšku poistného zmeniť môžete o 6mesiacov...

yokynka
5. máj 2022

@pegass to viem ale je hlupost aby som pol roka platila okolo 2000 euro. Bud to nezaplatim a nebudem mat ziadnu matersku teda alebo skusim tu PN, len k tomu som nenasla nic na nete, aby som to mala potvrdene, ze to tak naozaj je.vy to mate overene, ze ked sa dam na PN pocas dnp dostanem matersku ?a predpokladam ze asi minimalnu ale stale lepsie ako nic

pegass
5. máj 2022

@yokynka všetky informácie máte na stránke soc. poisťovne... Podmienky nároku na materské...

pegass
5. máj 2022

škoda. že ste sa neinformovali pred mesiacom... zvláštne, že vám poradili max.vym.základ...

yokynka
5. máj 2022

@pegass bola som na socialke osobne aj som telefonovala a povedali mi to iste... myslela som si ze spravim dobre ked si dam max. nenapadlo ma si to prepocitavat, ked mi to tak poradili som im verila. Co uz urcite nie som jedina ale dakujem za pomoc

avery95
5. máj 2022

@yokynka nie je možné len zrušiť aktuálne poistenie, počkať nejaký ten deň a dať si druhé? Tých 26 týždňov by ste ešte mali stihnúť

andula1988
6. máj 2022

@yokynka Fuuuu to vam teda riadne zle poradili …. Ja som mala materske z DNP aj som bola na Pn …. Len teraz od 1.6 tam budu nejake zmeny tak opatrne aj s tou PN asi by som si vsetko prestudovala ….. dnp zruste a na druhy den skuste zalozit nove …..

beezmeenaa
6. máj 2022

@andula1988 viete poradiť alebo dat link kde by sa dali tie zmeny naštudovať prosím?

andula1988
6. máj 2022

@beezmeenaa skuste si hodit do googlu materske a ochranna lehota od 1.6.2022…. Tiez cakam na podrobnejsie rozobranie napriklad od p mihala

beezmeenaa
7. máj 2022

@andula1988 takže sa to týka konkrétne ochrannej lehoty pri tehotnej žene? Mňa zaujíma ci sú okrem toho nejaké zmeny v dnp okrem tej lehoty, keďže si platím poistenie koli zdravotným problémom a nie koli plánovanému tehotenstvu a materskej. Ďakujem ste zlata

andula1988
7. máj 2022

@beezmeenaa toto je cisto ohladom materskej myslim

hranolka22
26. máj 2022

Ahojte,skusim ci bude vediet poradit niekto.Som szco,ale nemam povinnost platit si odvody,ale mala som DNP, podmienku 270 dni mam splnenu.Vo februari som vystupila z Dnp, chcem sa spytat co napr.ked mam OCR alebo PN.Mozem sa prihlasit na dnp,na druhy den dat ocr alebo pn a po skonceni sa odhlasit? Mame teraz najmensiu choru,uz sa to s nou taha 2 tyzdne a uz to dost zasahuje do prace tak aspon cosi chcem takto vykryt.Da sa to? Dakujem

pegass
26. máj 2022

@hranolka22 ano da, po vystavení očr, či PN sa v daný deň registrujte a budete mať nárok na platenú

hranolka22
26. máj 2022

@pegass ano,tak som to spravila,uz som bola na socialke.Dakujem 👍

smile1212
7. jan 2023

@pegass pekný večer...chcela by som sa opýtať ci by ste mi vedeli poradiť, či môžem ešte niečo zmeniť ohľadom materskej dovolenky....
Takže som momentálne na RD s 1.dieťaťom ..syn sa narodil 15.6.2020 ..bola som na urade prace nakolko 17.5 2019 som mala vypoved v praci ,a pol roka aom poberala davku v nezamestnanosti pred otehotnenim....poberala som prvého pol roka aj materskú, platila som si DnP aby som mala nárok na materskú nakoľko som bola na úrade práce..
Aktuálne som na RD ktorý mi konci 15.6 2023 no znova som tehotná a termín vychádza koniec júla 2023...dá sa ešte niečo spraviť aby som mala nárok na materské alebo už vôbec nič? Ďakujem veľmi pekne

pegass
8. jan 2023

@smile1212 Ku dňu porodu by ste mali byť nem. poistená a súčasne splniť podmienku 270dni NP za 2roky... Vo vašom prípade to už nie je možné. Nárok na materské vám nevznikne. Odo dňa narodenia dieťaťa máte nárok na rodičovský príspevok. Materské si môže uplatniť partner po narodení dieťaťa...

smile1212
8. jan 2023

@pegass ďakujem veľmi pekne aj som si to myslela ze nevznikne nárok...takže rodicovsky si môžem od pôrodu požiadať ihneď keď nemám nárok na materské áno?
Veľmi pekne ďakujem za radu

pegass
8. jan 2023

@smile1212 ano, drz prsty, nech ste obaja v poriadku

smile1212
8. jan 2023

@pegass ďakujem🙂

kaprica2011
3. feb 2023

@pegass,chcela by som poprosit o radu. Precitala som vela info v tejto diskusii. A vidim ze mate super prehlad. Verim, ze budete vediet poradit. Posledne 2 roky aj mesiac som bola nepretrzite zamestnana. K 31.12.22 som dostala vypoved. Koncom decembra som zistila, ze som tehotna. Podala som si od 1.1. 23 DNP z VZ cez 2000 eur. 2.1. som sa prihlasila na urad prace. Od 6.1.23 som PN. Kedze mi dodnes neprisli udaje k platbe informovala som sa na ne dnes v pobocke SP. Myslela som, ze bude stacit zaplatit alikvot poistneho za tych 5 dni. Pani mi vsak tvrdila, ze musim zaplatit do 8.2. 23 poistne za cely mesiac januar. Aj ked som PN, lebo moja ziadost o davku je v konani. Nie je o nej este rozhodnute a mohlo by sa stat, ze ak uhradim len alikvot, budem mat dlh na poistom po 8.2. Ze mam uhradit cele poistne a ak splnam naroj na davku

kaprica2011
3. feb 2023

@pegass
Ze mam uhradit cele poistne a potom mi rozdiel vratia ak mam narok na davku. Dakujem vopred za odpoved👍

borka168
4. feb 2023

@kaprica2011 ja som to mala tak isto. Platila som si niekoľko mesiacov, potom som nastúpila na pn. Zaplatila som normálne celý mesiac a po čase mi späť vrátili peniaze za cca pol mesiaca. Takže určite treba zaplatiť a hlavne načas do toho 8, pretože oni v systéme ešte nevidia, ze si PN, lebo ešte nerozhodli.

kaprica2011
4. feb 2023

@borka168
Dakujem😏

zdenush88
15. mar 2023

Ahojte možno mi poradite. Mám vo firme štvrtinovyt pracovný úväzok, ostala som tehotná a mala som v pláne sa 90dni pred nástupom na MD prezamestnat na vyššiu mzdu do inej formy. Žiaľ nastali komplikácie a nie je to možné. Viem že je nejaká možnosť si platiť nejaké dobrovoľne poistené aby som mohla mať vyššiu materskú, lenže problém je že na MD nastupujem 24.7. , Viem si ešte nejako pomôcť do toho termínu? Účtovníčka povedala že asi to už bude málo mesiacov...