Dôchodkové poistenie a materská

alicka850
9. mar 2015

Dnes sa mi normalne rozum zastavil. V roku 2009 v decembri som porodila a začala čerpať rodičovskú dovolenku, kedže som na materskú nemala nárok.Prihlasila som sa teda na dochodkové poistenie v soc.poisťovni. Keď som nastupila v juli 2011 do práce, zamestnávatel ma prihlasil znova do soc.poisťovne a dochodkove za mna odvádzal on. Teraz v roku 2015, ked ma moja dcera 5 rokov a 3 mesiace mi prišlo lajstro zo sociálnej poisťovne, kde zistili, že poistné za mna odvádza štát aj zamestnávateľ. Musela som si to asi 10x prečítať a hoci mam vysoku školu, nepochopila som, že čo vlastne odo mňa chcú. Tak som tam tetuške volala a zistila som, že NESTAČÍ, že ked znova nastupim do zamestnania a zamestnávateľ ma nahlási do sociálnej poisťovne, ale že musím OSOBNE podať odhlášku z dochodkoveho poistenia. To že mi ho už 4 roky platí zamestnavatel im nevadí. Keby na to došli ked mi končila rodičovská dovolenka, tak to pochopím, ale po 5 rokoch? Ale dobre.
Dalšia kuriozita sa mi stala, ked som si bola na syna po narodení podávať žiadosť o rodinné prídavky. Spokojne som si odovzdala žiadosť na UPSVAR, ked tetuška za prepážkou skoro zinfarktovala, ked zistila, že mam ešte jedno dieťa /5 ročnú dcéru/. Na nu som si žiadala po narodení tiež rodinné prídavky v mieste vtedajšieho bydliska. Medzičasom som sa prestahovala a zmenila trvalý pobyt, čiže som si teraz na syna žiadala na novom bydlisku. Teta bola z toho na nervy, že som pri zmene adresy /pred 3 rokmi/ nenahlasila toto na UPSVAR. Nechapala som a vravím jej, že je asi jedno z ktorého UPSVAR mi to chodí, ved preniaze su predsa od štátu, nie od jednotlivých úradov, ale bola z toho na nervy, že musí mať dcerinu zložku na mieste noveho bydliska.
Čiže z toho plynú dve veci a k tomu smeroval moj príspevok:
1. Po skončení rodičovskej dovolenky sa treba osobne odhlásiť z dochodkoveho poistenia v soc.poistovni, nestačí, že to urobí zamestnávatel.
2. Pri zmene pobytu do iného okresu to treba nahlásiť aj UPSVAR, odkial poberate rodinné prídavky.
Ak to niekto vedel, ospravedlnujem sa, ale ja som to teda nevedela a pride mi to celkom bizardne. 😲 😝 😖

kotatko201
9. mar 2015

@alicka850 jasné kocúrkovo.... :D

alicka850
autor
9. mar 2015

@kotatko201 bola som inak taka vytočená, že by som sa im na tých 23e najradšej vy.....

lucianakoniku
9. mar 2015

Hej, mozem potvrdit ten bod 1, sama som si tu proceduru zazila, ale pri prechode z rodicovskej na matersku, tiez som musela podat odhlasku z dochodkoveho kedze to pocas md hradi zamestnavatel.
Samozrejme ze som si uz nepamatala ze pri prechode z md na rd som sa na nejake dochodkove vobec prihlasovala takze mi chvilu trvalo kym som sa v tom vysomarila...a za 8 mesiacov mozem podavat tu prihlasku znova. A to je len dochodkove poistenie. Clovek aby mal hlavu ako kompjuter aby ho tie papierovacky nezvalcovali..
😠

bibina32
31. mar 2015

Prosim Vas, mne taky papier prisiel dnes, tiez som nechapala ze co, ja robim uz 2 roky a teraz mi to prislo. Chcem sa spytat tu odlasku ste mali odkial mam ist na socialku pre to tlacivo. A este sa chcem spytat o pokute nic nehovorili, ked ste sa neodhlsili do 8 dni. dakujem

lucianakoniku
31. mar 2015

@bibina32 tu odhlasku ti daju na socialnej poistovni, vola sa to Registracny list FO, uplne hore na prvej strane su take stvorcove kolonky, kde zakrizikujes ci sa prihlasujes/odhlasujes atd. z dochodkoveho poistenia, nahodou mam jedno doma, pozri foto nizsie. Najlepsie ked zajdes na socialnu poistovnu a povies im co riesis, oni ti povedia co treba robit.

alicka850
autor
31. mar 2015

@bibina32 mne to prislo po 4 rokoch 🙂 Iba na tom tlacive som vyznacila,ze dokedy som bola na rodicovskej dovolenke a poslala pani na soc.poistovnu naspat. Ziadne extra tlacivo som nevyplnala.

bocianka123
10. apr 2015

ahojte, ten prvý prípad, ktorý opisuješ @alicka850 - sa stal aj mne.. ja som sa odhlásila cca po roku a pol od nastupu do práce.. tiež som na to zabudla/nevedomosť... ale má to ešte aj iný háčik. Ak máš aj II. dôchodkový pilier (ja ho mám), tak celý čas boli platené odvody aj do II. piliera (od štátu+od zamestnávateľa) a teraz to musia v soc.poisťovni dorovnávať... ale to je ich problém ... takže ti asi niekoľko mesiacov nebude soc.poisťovňa odvádzať príspevok na II.pilier, aby to účtovne alebo ako dorovnali... proste je v tom chaos a riadny....
@bibina32 a pokuta sa neplatí... ved prečo by aj, ved oni tie peniaze dostali... nebol to dlh.

a @alicka850 k tej druhej veci - každú zmenu treba nahlásiť do 8 dní... je to akási všeobecná lehota... neviem, či je to má UPSVaR napísané, ale sociálna poisťovňa to má aj na svojej stránke.. UPSVaR neviem ...