Dôchodkové poistenie

jarabicka
30. nov 2014

Ahojte baby, v apríli sa nám narodila dcérka a pri tom frmole sme zabudli podať vyhlásenie FO na účely dôchodkového poistenia a prihlášku na sociálnu poisťovňu /našla som to teraz pri upratovaní ☹ /, čiže od kedy som na materskej, tak nemám platené dôchodkové poistenie.čo teraz???dá sa to nejako spätne napraviť alebo ako to je?ach jáááj ☹

liz_lemon
30. nov 2014

@jarabicka spatne to uz nejde prihlasia ta od toho dna, ked sa zaregistrujes

gapa
1. dec 2014

@jarabicka záleží, či si zamstnaná. Ak áno, dôch.poistenie ti trvalo počas čerpania md a poberania materského. Zamestnávatel nahlásil prerušenie poistenia v soc.poistovne až odo dna nástupu na RD, tj. odvtedy nie si dôch.poistená. Ak ako píše liz, nedá sa to podať spätne, najskôr odo dna podania žiadosti (je výnimka len 45dní po pôrode, ak nie si zamestnaná, či povinne poistená szčo), prílohou je prehlásenie o riadnej starostlivosti o dieťa +kopia RL. Odporúčam si urobiť kopiu prihlášk& (alebo vypísať 2x, na nete sú formuláre na stránke soc.poistovne) a na kopiu/rovnopis si dať pečiatkou poistone potvrdiť dátum prevzatia a založiť to do dôchodku k zápočtovným listom, a aj aby ste vedeli, že aj odhlášku treba podať.

jarabicka
autor
1. dec 2014

@liz_lemon
@gapa baby a to obdobie kedy nie som poistená, tak čo?

gapa
1. dec 2014

@jarabicka nič, nie si poistená, s tým už nič nespravíš. Ešteže si skôr zistila.

jarabicka
autor
1. dec 2014

@gapa a čo z toho vyplýva do budúcna?bude mi to niekde chýbať, že?hmmm práveže neskoro, ale mohla síce mohla som aj neskôr 😝 no čo už, polovičiak mal na starosti papierovačky po pôrode a akosi sme to prehľadli ☹

gapa
1. dec 2014

@jarabicka neviem nakolko to ovplyvní výšku dôchodku??? neovládam spôsob výpočtu (a aj tak, než sa ta to bude týkať 🙂 ... to velakrát zmenia ... ) platia z vz 483eur cca, tj. nepredpokladám, že to bude nejaký velký rozdiel.

jarkaalexandra
15. jan 2015

Záujemcovia o zabezpečenie dôchodku aj v 2.piliery hláste sa 🙂
0902 102 146

lubomirspetko
17. jan 2015

@jarabicka Dokým budete na dôchodku, systém sa ešte 3x zmení 🙂 tých pár mesiacov vám nebude nič ovplyvňovať...

abc987
26. feb 2015

@jarabicka Ak ste išli na materskú zo zamestnania, toto obdobie ste boli automaticky aj dôchodkovo poistená, vraj nebolo socke treba nič hlásiť, len poslať rodný list dieťaťa. Registračný list FO - prihlášku na dôchodkové poistenie bolo treba podať pred skončením materskej dovolenky a nástupom na rodičovskú dovolenku. To Vám dnes nikto nič nepovie, hlavne že všade len drístajú ako mamičkám uľahčujú papierovačky... Mám s tým zlú skúsenosť, 2x som bola na sociálke v Trenčíne, raz mesiac pred skončením materskej kde som len ústne oznámila nástup na rodičovskú dovolenku, vraj sa nič nedeje a s nimi komunikuje môj zamestnávateľ... a druhýkrát tesne po skončení materskej kde mi dali potvrdenie pre úrad práce soc.vecí a rodiny. Včera som sa dozvedela že nie som dôchodkovo poistená, lebo som nedala prihlášku. Hlavne že som tam 2x bola a nikto ma neupozornil,,, však načo, je to dobrovoľné a takto štát ušetrí... Vraj som mala ísť aj k okienku č.4 a ja som bola len pri okienku č.9... Pozdravujem sociálnu poisťovňu Trenčín.

abc987
26. feb 2015

@lubomirspetko Áno do dôchodku ďaleko, ale potom bude neskoro keď sa človek dozvie že nemá nárok ani na suchý rožok.

abc987
26. feb 2015

@jarabicka A ešte bacha na to, keby ste čo i len deň robili na dohodu, treba sa prísť na socku odhlásiť z takéhoto dôchodkového poistenia ktoré za Vás platí štát a po ukončení práce znova prihlásiť... Odhlášku treba podať aj pri nástupe do zamestnania, ak zabudnete, začnú sa vyhrážať tisícovými pokutami... Majú info aj od zamestnávateľa, ale to isté čakajú aj od Vás... kocúrkovo

bocianka123
10. apr 2015

@abc987 ahoj, a akými pokutami sa prosímťa vyhrážajú za neodhlásenie? mňa nik nepokutoval za to, že som sa neodhlásila, a to som sa odhlásila s cca 1,5 ročným odstupom... teda cca 1,5 roka platil štát+zamestnávateľ. Jediná "pokuta" je to, že ked máš II. pilier, tak to tam musia nejako dodatočne zúčtovať, takže niekoľko mesiacov nemusia odvádzať do II. piliera, kým nedorovnajú tie platby.

bocianka123
10. apr 2015

@abc987 do kelu aj s ich okienkami... asi dotyčné osoby mali a riadne OKNO v ich hlavách. sorry, ale dosť ma to rozčúlilo, čo si písala... žena s malým dieťaťom má úplne iné starosti i radosti ako behať od okienka k okienku.. na nejakých úradoch.

abc987
10. apr 2015

@bocianka123 ahoj. Socka vraj napíše list, kde Ťa vyzve aby si prišla dať do poriadku doklady, lebo inak budeš musieť platiť pokutu, že si si nesplnila povinnosť... Ak prídeš, nič sa nedeje, ak neprídeš tak neviem...
Takéto vyhrážky s pokutou som mala na mysli. Ako si Ty zistila, že sa máš odhlásiť?
Ja ll. pilier nemám, neviem ako tam postupovať.
Mňa rozčúlilo to, keď som zistila že nie som dôchodkovo poistená. Ja som chcela registračný list FO podať hneď po narodení dieťaťa, keď som bola ešte na materskej. Vtedy to odomňa nechceli, vraj to netreba, uľahčili mamičkám papierovačky. Ale nepovedali že to budú potrebovať pri prechode na rodičovskú dovolenku.
Keby som nechodila po tých úradoch, dobre, povedala by som si moja chyba... ale teraz ma to riadne štve, no nič sa nedá s tým robiť.

bocianka123
10. apr 2015

@abc987 to je fakt dosť nepríjemné, akoby zo svojho dávali.. žiaľ, nik ti tie stratené roky už nedopočíta ...
a ako som na to prišla? iba náhodou !!! riešila som si nejaké veci na sociálnej poisťovni a známa mi hovorí, že ale ved ty už pracuješ alebo si ešte na rodičovskej? ja že pracujem, lebo že som tam vedená stále ako poistenec štátu ... takže takto som na to prišla ja... a aj telefonicky som si zisťovala, že či dávajú pokuty za toto, tak teta mi povedala, že nie... tak preto ma tá tvoja info o pokutách dosť zaskočila.