icon

Dôchodok riadny či predčasný

vevericka2020
13. aug 2023

Ahoj,
mama by chcela odísť do dochodku.
Ma odpracovanych požadovaných 40 rokov, no vypocitali jej odchod v 62. Teraz ma 61, ak požiada o dôchodok, bude to brane ako riadny alebo predčasný?
Chystáme sa do sociálnej poisťovne zistiť presne, len či sa v tom niekto nevyzna, aby predbezne vedela čo očakávať.
Dakujem

madla60
13. aug 2023

budú to počítať ako predčasný a keď dovŕši 62, tak už bude starobný. Ale predčasný sa kráti za každých 30 dní tuším 0,5 % z vypočítanej sumy, a keď dovŕši starobný, tak bude pokračovať s tou sumou.

doriiis
13. aug 2023

Predčasný to bude....ale keď pôjde do dôchodku podľa toho ,,odpracovaných 40 rokov" zákona,tak sa jej inak budú rátať % toho,koľko jej odrataju

mamina7070
13. aug 2023

v takom velu uz skoda ziadat predcasny zbytocne sa jej pokrati
zajdite na povocku a nech si vybavi pristup do elektornickeho uctu poistenca tam ma svoje udaje aj prepocty
ak mamina pracuje nech ide napr na pn alebo na podporu a uz ten rok vydrzi

gabika99
13. aug 2023

@mamina7070 no neviem, neviem, ci je to teraz výhodné, čo píšeš.... Nakoľko tento rok ak odíde, sú tam tie valoritacie a tam získa dosť peknú sumu. Budúci rok už zrejme také nebudú. Preto veľmi veľa ľudí radšej ide tento rok do dôchodku.

oli18
13. aug 2023

Bude to predcasny, krateny cca o 6%, ak pojde skor o 12 mesiacov. Do predcasneho sa oplati tym, ktorym vychadza nizsi dochodok, lebo menej € stiahnu. Uvediem priklad: 100% dochodok 500€ minus 6% (30€)= 470€x 12 mesiacov=5640€ dostane za rok. Strati 360€. To nie je ani jeden dochodok. Takze oplati sa. Dochodok si moze dat prepocitat oficialne 2x rocne a moze sa rozhodnut, ci ho berie, alebo nie. Na pibocke jej asi povedia len pribliznu sumu, radsej nech o neho poziada oficialne a potom sa rozhodne

gabika99
13. aug 2023

Ale ak ma odpracovaných 40 rokov, kráti sa len o 0,3 percenta za každý mesiac

janinah
13. aug 2023

Mne tak ostávajú dva roky a vydržím hoc na klincoch.Robila som roky za almuznu,teraz nam sestrickam konecne dvihli platy.A budem aj chodit na PN ked bude treba,nie latat to a platat a davat si pichat infuzie po prac.dobe.Pri predčasnom napríklad príde aj o ten príspevok co deti dávajú rodičom k dôchodku.

vevericka2020
autor
13. aug 2023

Jej ide o nejaký pilier, ja sa v tom vôbec nevyznám a žiaľ ani ona. Ale vraj ak nepôjde do decembra do dôchodku tak sa jej ten pilier nevyplatí v celosti a ona to nechce po splátkach k dôchodku lebo vraj sa aj tak nedozije a tie peniaze potom "prepadnu".
No ďakujem za odpovede všetkým

doriiis
13. aug 2023

Moji rodičia sa obaja rozhodli pre takýto typ dôchodku a nelutuju

ana82
13. aug 2023

neviem ako to je treba si to dať prepočítať, mama zobrala po 40 rokoch bolo to lepšie ako ísť do predčasného, takto je v normálnom o nič nepríde

tetapetra
13. aug 2023

@vevericka2020 neviem to na 100% tiež som čumela, ale vraj tých 40r musí byť bez materskej.

ana82
13. aug 2023

@tetapetra nie ráta sa aj materská a ak je výučný list tak sa tých 40 rokov ráta od 16 rokov

tetapetra
13. aug 2023

@ana82 o vyúčtom som tiež nevedela. Ale to už viem, že keď baby počas strednej na praxi dostali výplatu t.j. odvádzali aj daň, tak sa im to ráta. Len kamoška došla aj s tým, že materska sa tam neráta 🤷

doriiis
13. aug 2023

@tetapetra ...ráta sa aj materská.Moja mama potrebovala môj rodný list kvôli tomu.

tetapetra
13. aug 2023

@doriiis už som si to znova načítala 😀 ja jej dám,keď ju stretnem. Takže už len 15rokov a nie 16,5r😁

luccija
13. aug 2023

@vevericka2020 nech si dá vyrátať a podľa toho sa rozhodne.Vela ľudí to rieši dlhodobou PN, alebo ide do predčasného a nájde si brigádu niekde v stánku či inde ..moja svokra išla o rok skôr a bol to bagatel čo jej stiahli.Firma sa sťahovala a nechcela dochádzať

oli18
14. aug 2023

@janinah ak mas pracu jasne, ze potiahnes. Sesier je malo, presvedcia ta na dalsie roky?

oli18
14. aug 2023

@ana82 z tvojej odpovede vyplyva, ze mala tvoja mama na vyber z dvoch dochodkov? Ten ktory zobrala sa ako nazyva, ak nezobrala predcasny? Ved bud ma narok na predcasny, alebo starobny, ci?

portret7
14. aug 2023

@vevericka2020 nech ešte vydrží pol roka, následne odide z prace, zostane na podpore do dovŕšenia riadneho dôchodku. Počas obdobia na úrade orace bude dostavať podporu a v tomto čase nech si vybaví všetky papiere k priznaniu dôchodku. Predčasný dôchodok sa kráti.

janinah
14. aug 2023

@oli18 mňa už ozaj nezaujíma.ze sestier je málo a nebudem robiť ani sekundu dlhšie než musim