Dokedy nahlásiť zmenu poberania daňového bonusu?
Ahojte, poberám daňový bonus mesačne. Ak chcem poberať raz ročne, dokedy to musím nahlásiť zamestnávateľovi? Je to teraz jedno,ako to človek poberá alebo je niektoré z toho výhodnejšie? Dakujem
je to úplne jedno či ročne či mesačne, vždy to bude tá istá suma, mne je pohodlnejšie každý mesiac sa pozerať na výpl.pásku ako čakať rok, a dokedy? tvoja účtovníčka to musí vedieť
hlavne tak, aby si ho vo výplate za január už nemala
ked to niekomu vychadza co ja viem 50-60 eur, to vo vyplate nepociti
ale ked to pride raz rocne, tak 600-700 eur narazovo potesi nie?
Pokiaľ si doteraz (31.12.2024) poberala DB mesačne, a zamestnávateľovi si do 31.1.2025 nevypisala nové Vyhlásenie na uplatnenie DB, tak poberanie DB MESAČNE sa ti automaticky zastaví.
Ak ho chceš uplatniť ROČNE tak to urobíš až v žiadosti o RZ/DP za rok 2025 do 15.2.2026/31.3.2026.
@carrot_apple To nie je pravda, že VŽDY to bude tá istá suma. Nakoľko DB, keď sa prepočíta na ročný príjem zamestnanca, tak môžu vzniknúť rozdiely. A po novom sa už bude DB aj vracať, čo do teraz nebolo.
@carrot_apple nie je to pravda, ani v minulosti to tak nebolo
Nám odporúčali dať si mesačné poberanie,.
Pani, to su informacie 🙂
Ak si poberala do 31.12.2024 mesacne, a chces nadalej pobera bez prestavky, tak k 31.1.2025 bolo potrebne mat podpisane nove vyhlasenie k zdaneniu prijmov.
Ak si tak urobila, automaticky ti pokracuje mesacne vyplacanie. Ak si neurobila, tak ti mesacne vyplacanie bude pozastavene.
Kazdopadne - kedykolvek pocas roka mozes poziadat o poberanie mesacneho bonusu - len vypises vyhlasenie a od nasledujuceho mesiaca ti bude opat vyplacany DB mesacne. A rovnako, kedykolvek pocar roka mozes na personalnom do vyhlasenia oznamit, ze ziadas o zastavenie vyplacanie DB. Ak by ta to bavilo, kludne tak mozes robit kazdy mesiac - zacat, skoncit, zacat, skoncit.
V rocnom zuctovani sa robi VYUCTOVANIE - ked si niekto uplatnil DB za tri mesiace, tak za zvysok si v ziadosti moze poziadat o doplatenie zvysku roka. Podla vysky prijmu sa mu presne vypocita narok, odpocita uz raz vyplatene a rozdiel sa doplati. Resp. mozu nastat situacie pri mesacnom poberani, ze sa vyplati na DB viac ako vyjde na zaklade vyuctovanie (napr. jednorazova vysoka odmena). Vtedy bude treba DB vyplateny navyse vratit.
Je to jedno, ci mesacne ci rocne. Vysledo DB je podstatny ten rocny od ktoreho sa odvija jeho doplatenie alebo vratenie. Rocnym poberanim sa da predist pripadnym vratkam. Pokial nezaraba clovek okolo hranic na jeho kratenia, ci uplneho pozastavenia, tak je to naozaj jedno.
@katica06 však ja som myslela na rok 2025, to sa pýtala ak som pochopila, účtovníčka mi povedala, že je to to isté aj ak by som si to dala raz za rok vyplatiť, ale sa mi to páči viac mesačne.
@carrot_apple povedala tebe na zaklade poznatkov o tvojom prijme, o mzdovej politike firmy. To co plati a vyhovuje tebe, pre ineho moze byt nevyhodne. Nabuduce, ked sa teme nerozumies, prosim, radsej nekomentuj. Dane su vysoko individualna zalezitost, o veciach rozhoduju drobnosti. Takze bud fakty, alebo radsej nic.
A nie, ani uctovnicka dopredu nemoze presne vediet, ako rok dopadne. Ide o odhad, predpoklad istych okolnosti. Ale dnes mam prijem taky, zajtra moze byt iny. Dnes robim tu, zajtra tam. Dnes som zamestnana, zajtra mozem byt na urade prace.
Dakujem za pochopenie.
@katarinaba chápem, všetko ste to rozpísali vy a nie ona=autorka, tak som brala, že sa nič nestane, nebude meniť prácu,nevyhodia ju..ok.
Dakujem

do 31.1. u nás