icon

Dokladovanie príjmu za rok 2024 pri poberaní opatrovateľského príspevku

ladamcova
19. mar 2025

Zdravím, poberám opatrovateľský príspevok na maloletého syna už dva roky. Z ÚPSVaR mi prišlo, že mám vydokladovať svoj príjem za minulý rok a aj osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Od roku 2025 sa však už nemá posudzovať príjem opatrovanej osoby ani krátiť výška príspevku, tak prečo treba dokladovať príjmy?
Ďakujem za odpovede

rachel36a
19. mar 2025

Nepoberas aj nejakú kompenzáciu? Na hygienu, benzín a pod...lebo tak sa prijem dokladuje stále, na OP už nie

pink_lady
19. mar 2025

pre kompenzacie sa musi a stale plati, ze majetok opatrovaneho nesmie presiahnut 50000

ladamcova
autor
19. mar 2025

Áno, teraz som pozerala rozhodnutie a máme okrem OP aj kompenzáciu na hygienu.
To znamená, že budú posudzovať naše príjmy len preto aby prehodnotili či máme ďalej nárok na kompenzačný príspevok alebo nie? A v prípade vyšších príjmov nám ho odoberú, alebo sa aj kráti OP?

rachel36a
19. mar 2025

@ladamcova keď presiahnete prijem, tak kompenzacie odoberu...OP sa už nevráti.

pink_lady
19. mar 2025

@ladamcova len o kompenzacie pridete keby prekrocite prijem

rachel36a
19. mar 2025

Nekrati, nie nevráti...autokorekt 😁😁😁

ladamcova
autor
19. mar 2025

Ďakujem Vám za odpovede, veľmi ste nám pomohli 😉

mia_ko
19. máj 2025

Ahojte. Poprosím o radu...
Schválili nám príspevok na auto (2019). Poberám OP a kompenzácie na pohonné hmoty (nafata) a hygienu.
Keby som kompenznácie na naftu a hygienu zrušila a prejde doba 7mich rokov (aspoň tak mám info) od príspevku na auto a nebudem žiadať o nový príspevok na auto, už mi úrad nebude kontrolovať príjem rodiny?
Ď.

rachel36a
19. máj 2025
@mia_ko

Ahojte. Poprosím o radu...
Schválili nám príspevok na auto (2019). Poberám OP a kompenzácie na pohonné hmoty (nafata) a hygienu.
Keby som kompenznácie na naftu a hygienu zrušila a prejde doba 7mich rokov (aspoň tak mám info) od príspevku na auto a nebudem žiadať o nový príspevok na auto, už mi úrad nebude kontrolovať príjem rodiny?
Ď.

@mia_ko pokiaľ nebudeš poberať kompenzacie tak nie...pri OP sa dokladuje tvoj prijem iba ak popri OP aj robis

mia_ko
20. máj 2025
@rachel36a

@mia_ko pokiaľ nebudeš poberať kompenzacie tak nie...pri OP sa dokladuje tvoj prijem iba ak popri OP aj robis

@rachel36a ja nepracujem ale každý rok dokladujem mužov príjem.
Potom jednorázový príspevok na kúpu auta je tiež ako kompenzácia? Po koľkých rokoch sa môže opäť žiadať o nový príspevok? Tým pádom by ten prvotný mal stratiť platnosť a ak nebudem žiadať o nový príspevok na kúpu auta, mala by som len OP bez kompenzácii a upsvr by už nemal kontrolovať príjem ?

rachel36a
20. máj 2025
@mia_ko

@rachel36a ja nepracujem ale každý rok dokladujem mužov príjem.
Potom jednorázový príspevok na kúpu auta je tiež ako kompenzácia? Po koľkých rokoch sa môže opäť žiadať o nový príspevok? Tým pádom by ten prvotný mal stratiť platnosť a ak nebudem žiadať o nový príspevok na kúpu auta, mala by som len OP bez kompenzácii a upsvr by už nemal kontrolovať príjem ?

@mia_ko nové auto môžete žiadať po 7 rokoch...tiez sa pri nom posudzuje vyska prijmu, ale len jednorazovo pri žiadosťi