Dom na dedine verzus byt v meste
Dobrý deň,
Nevyhovuje mi bývanie, ktoré máme v dvojgeneracnom dome na dedine ( názorové rozdiely, nevysporiadané majetky, malo podnetné prostredie...). Uvažujem čo ďalej. Jedna možnosť je ísť do stavby vlastného domu, pozemok by sme mali. Ostali by sme v tej istej dedine, akurát vo vlastnom. Druhou možnosťou je kúpa bytu v meste (3-4 izb.), manžel by si ale musel hľadať novú prácu. Treťou možnosťou nad ktorou uvažujem je kúpa malého bytu v meste (2-izb.),kde by som mohla kedykoľvek s deťmi zájsť na pár dní, keď sa nám zaziada zmena prostredia a bude to aj blízko mojej práce ( teraz som na MD, do práce som dochádzala 45 min).
Riešili ste niekedy podobnu situáciu? Čo by ste mi poradili pri zohľadnení dnešných cien nehnuteľností? Vlastné financie mám cca 50 tis , museli by sme brat hypo.
Ďakujem za všetky podnety.
@mamusa123456789 tiez to mam tak, neviem si predstavit bez zahrady, dvora ja vecne robim dnu von dnu von, nevedela by som sediet na zadku v byte a okrem toho chybali by mi schody😂
Stavala by som mensi dom,do bytu by som nesla.
@moncici7 tak keby si mala byť na najvyššom poschodí a pokazil by sa vytah tak by si schody nenávidela 😀, je to výhoda byt v dome, malú na terasu môžem dať späť v kočíku a ja si môžem aspoň čosi porobit
@mamusa123456789 jasne jasne schody v dome nie v bloku😂
Dom v meste...? 🤔
A máme tu ďalšiu diskusiu a nedoslichavom susedovi, vďaka ktorému počúvajú televízor celú noc
@mamusa123456789 moje detstvo, mala som takeho suseda hrozne
@moncici7 by ma šľak trafil, co ja neznesiem ani len hlasné dýchanie alebo tikanie hodín (v porodnici som im aj baterky vybrala z hodín), aj dnes výhoda bývania v dome, z deťmi sme vyrabovali dm-ku, Tesco a sportisimo a keď zaparkovala na dvore a vybrala ich z auta, tak mu zdrhli na trampolínu, najmenšiu som dala vo vajíčku ku trampolíne aby na nich kukala ako sa tam bláznivá a ja som si v kľude povyberala nákup do chodby a keď nejavili záujem ísť dnu tak som si to šla po vykladať a chodila ich kontrolovať, bývať v paneláku tak čakám do večera kým príde manuel aby som to mohla ja alebo manzel vôbec vybrať z auta, inak napadá ma ďalšia výhoda bývania na v dome na dedine(aspoň ten našej) keď chce najstaršia ísť so spolužiačkami behať po dedine tak sa nemusím báť ze ju zrazí auto, prejde ich tu zopár za celý den
@mamusa123456789 presne tie nakupy neviem si predstavit,zaparkujem pred dverami a sup do chladnicky
@moncici7 my by sme asi nejedli v tie dni keď je manžel dlhšie v práci, lebo to nemám šancu vybrať s bábätkom vo vajíčku a 2 ročným na rukách aby mi ho auto nezrazilo
Ja by som život v meste nevymenila za dom na dedine. Bývame 5 minút pešo od centra, doktora máme 5 minút pešo, nemocnicu 10 minút pešo, škôlku 1 minútu, základnú školu 3 minúty, obchod 3 minúty, ihrisko hneď pri dome. Všade chodíme pešo alebo zadarmo MHD s deťmi. Víkendy máme voľné, nemusíme nič robiť okolo domu a môžeme chodiť na výlety. Negatívum je hlučnejšie prostredie - bývanie pri ceste a v paneláku je samozrejme všetko počuť. Ale našťastie máme dobrých susedov a dá sa to. Keď chcem ísť niekde mimo, idem k rodičom alebo sestre. Bývajú v dome cca 100km od nás. Teraz zvažujeme kúpu rekreačnej nehnuteľnosti. Čakáme však ako sa budú vyvíjať ceny. Známi si napríklad kúpili malú záhradnú chatku a chodia sa realizovať tam. Takže za mňa byť a prípadne nejakú chatu kde môžeš vypadnúť na víkend 🙂
@mamusa123456789 no toto aj ja nakup, kocik, dieta za ruku to ako vytahom, ved by sme nevosli alebo 5 krat😂
@aknamorka22 no a my tolko minut ale autom vsetko, zivot mame len jeden, ked je moznost neobmedzovat ten svoj susedovou vrtackou, alebo krikom jeho zeny ci dupotom jeho deti🤗
@moncici7 mne vyhovuje, že nemusím nikde ísť autom. Všetko mám na skok alebo MHD. Všetky úrady, doktorov, centrá. Aj pre deti je tu viac možností a nemusím im robiť šoféra. A môžem si vybrať škôlku, školu či krúžok.
@aknamorka22 skolku skolu kruzok som si vyberala, rada relaxujem v aute no ledva dve skladby a uz som tam a tie srnky a spev vtakov nevymenin za nic na svete
Dom v meste❤
@moncici7 jedine ak by bol vitah ako v nemocnici kde vozia pacientov na lôžku... Keď sme boli u svokry tak sme sa ledva na tlačili do vitahu ja, manžel a najstaršia dcéra keď bola ešte vo vajicku(bolo to 7 rokov dozadu) teraz keby nemali prerobený vitah tak sa tam nevtrepeme ani keby sme sa na hlavu postavili 😀
@aknamorka22 tak škôlku mame 3 minúty peso, obchod 2 minúty peso,u doktorky som som autom za cca 7 minút v nemocnici autom tak za 15 minút, školu mam autom 2-3 minuty(podľa toho či ide predo mnou nejaký lekvár alebo nie), keďže som šofér vôbec mi to neprekáža, šoférujem rada aj deti sa radi vozia, niekedy sa chcú ísť previesť len tak, tak sa stavíme aspoň u babky... Nemáme tu hluk pokiaľ niekto v okolí nereze náhodou drevo, ale keď zatvoria okno tak nepočujes nič, za to keď sused vŕta vŕtačkou tak na byte to počuť kvalitné, mame čistejší vzduch, premávka minimálna a nemusím chodiť do minizoo aby moje deti vedeli ako vyzerá krava, ze nie je naozaj fialová ako v reklame na milku, vedia ako vizera hus, kačka, sliepka, koza, ovca, kôň, zajac,... My to síce nechovame, lebo nám by to umrelo na starobu, ale stačí sa prejsť po dedine a vidia vsetko(síce koli zvieratkám nám to trvá asi 10 krát dlhšie, ale stojí to za to)... Kedysi bolo u nás na návšteve jedno dievčatko, malo vtedy myslím 8 rokov, od narodenia bývalá v byte a to si mala vidieť co ona dorabala keď videla všetky tie zvieratá a to tu vtedy ešte chovali vtedy okolo 300 oviec, milú slečnu nemohli od nás dostať domov, súhlasila ze pôjde iba pod podmienkou ze na druhý deň prídu znovu, tak prišli ale trosku aby si to tu uzila
@aknamorka22
@moncici7 alebo jelenia ruja...to je nenormálny zážitok počúvať to... A to nám ručia tak 15-20 metrov od domu, vždy ku koncu augusta už chodím večer postáť pred dvere a chvíľku čakám ci už to začalo a keď príde ten deň tak večer, sme schopný tam s mužom štát aj hodinu a pocuvat
@ukulela tak to ste mali riadnych magorov susedov
@aknamorka22 a ešte som zabudla na to detské ihrisko... To mame na dvore, takže môžu ísť aj sami a ja som môžem doma dorobiť co treba a chodím len kontrolovať a samozrejme mame aj bazén takže nie som odkázaná sa chodiť kúpať na kúpalisko do moču, potu, soplov, vlasov, nechtov a neviem ešte akých iných nechutnosti a na vylety chodíme skoro každý víkend a keď sa nám nechce nikam trepať tak mame dookola nádhernú prírodu, cez leto grilovacku, guláš v kotliku
Vyrastala som v dome na dedine - nie, ďakujem, nikdy viac. Mesto je mesto. Ten benefit dostupnosti je na nezaplatenie. Máme pekný byt v novostavbe s terasou, mladých susedov (rodiny s deťmi a mladé páry), žiadne problémy. Obchody, škôlky, školy, MHD na skok, na terase gril s výhľadom na celé mesto, obrovský lesopark za 30 sekúnd z bytu. Pre mňa ideál. Ak ste skôr mestské typy, kúpila by som 4-izbový byt v meste. Ak preferujete pokoj v dome, tak si ho postavte na dedine. Treba si zvážiť pre a proti.
@mamusa123456789 nie si moja suseda😂aj nam rucia
@aknamorka22 inak, neviem či všetci ľudia z "dediny" alebo to mám len ja tak, ale ja si už ani neviem predstaviť chodiť MHD. Naposledy som ňou išla snáď ešte počas VS a to som neznášala stat na zastávke, Častokrát si nemať kde sadnúť, okolo kopec uchrchlanych ľudí a čudákov. A to som nosila len kabelku. Teraz pobrať kočík, deti a všetko okolo do mhd by ma asi porazilo. Ak prší, ešte ťahať dáždnik a kadečo. A k tomu ísť na nákup a potom tašku trepať autobusom domov. To by som sa asi aj s podpädkami musela rozlúčiť a nosiť len tenisky.
Od 18 po 24 som byvala v byte v BA. Od 24 do teraz teda 3 roky sme na dedine v dome. Z mojho pohladu bol zivot nesmietne jednoduchsi. Tu ani neviem ako nonstop zahrada, kosit o vsetko sa starat.. A sadnut na terasu som mohla aj v byte. Urcite pre mna kludnejsie byt a aj planujeme slze sa do neho vratime. Aktualne ho prenajimam a fom je spolocny na uver. No pokial sme boli v byte stale sme niekam chodili na vylety. Teraz nic. Staci ze vikend nepolejem zahradu a uz je v rici 😀
@moncici7 joj, na sadenie zemiakov a robotu v záhrade mám asi najkrajšie spomienky. Domáca zelenina je asi tá jediná vec, ktorá mi chýba. 🙂 Čo som ale z duše neznášala bolo dochádzanie do škôl, do mesta za kamarátmi. Na strednej to už bolo neznesiteľné, vstávať každý deň o 5:00, keď som mala prax, tak 4:30, domov som chodila okolo 15:00-16:00. Keď som bola von s kamarátmi, vždy som sa musela riadiť len spojmi, na veľa krúžkov, ktoré som chcela som ani nechodila, lebo dostupnosť. Nevrátim, mať nejakú chatku na dedine, ok, ale na život? Ani náhodou. Toto by som svojmu dieťaťu nespravila, preto chcem zostať v meste. Manžel naopak by rád šiel do domu, ale on žil celý život v byte, nevie čo to znamená bývať na dedine a všetko riešiť v meste. Optimista. 😀
@moncici7 asi nie, nemám žiadnu susedu Moniku 😀