icon

Dostanem úver na materskej dovolenke?

lienka1996
9. jún 2019

Ahojte, chcela by som sa spýtať, za chvíľku pôjdem na materskú a stále bývam u rodičov. S priateľom by sme si chceli vziať úver a kúpiť si dačo vlastné aby sme mali kľud a boli sami. Otázka znie, dajú nám úver keď nie sme zosobášení a ja budem na materskej a priateľ bude robiť?
Veľmi vám ďakujem.😊

stela01
9. jún 2019

@ivkazba nehádam sa ale 1 % dostane asi to čo ty tvrdíš .

Už roky som sa nestretla s hypo 100% .

A v tomto príbehu pochybujem pri tomto prijme a vašej situaci že Vám to prejde .

Držím palce .

ivkazba
9. jún 2019

@lienka1996 hotovosť nemáte žiadnu?

mirka2405
9. jún 2019

@lienka1996 uver mozete dostat cca 80% hodnoty z nehnutelnosti, cize ak bude hodnota domu cca 50.000€, tak uver cca 40.000€...zvysok by ste mali mat vlastne zdroje...

laska201
9. jún 2019

Materska sa nebere ako prijem.resp.kedy si to tak bolo.ale rp sa bral do uvahy.aj ked iste obdobie aj to nebol ako prijem brany no vela ludom by hypo nevyslo tak to opet zaviedli.my tiez chceme refinanc hypo no musime najskor zvysit hodnotu domu a potom max 80percent z hodnoty.a u nas sa dalo tak ze sa berie prijem len muzov a to bez skumania.len sa urobi cestne prehlasenie aby vsetko pekne vyslo pri 4 detoch.

ivkazba
9. jún 2019

@stela01 píšem všeobecne, čo sa týka tých 100%, jasné že ak autorka otázky majú príjem 620 (2 dospelí a čoskoro 1 dieťa), tak z toho im ledva vyjde nejaký voľný kapitál (po odrátaní životného minima)

emmka0205
9. jún 2019

@lienka1996 ťažko povedať dopredu, nech ide priateľ sa popytat do bánk aké sú možnosti ale netlacila by som silou mocou na to aby ste brali spoločne lebo v takom prípade je minimálna šanca že dostanete 100% hypo
A po ďalšie na žijem v PP a tú sú platy mizerné

lienka1996
autor
9. jún 2019

@ivkazba bohužiaľ nemáme žiadnu hotovosť, prišlo to všetko tak rýchlo a ja som od 20tt na rizikovom, čiže som nemala ani z čoho šetriť. Z platu priateľa sa kúpili veci pre miminko, kočík, postieľka a pod. a nič nám neostalo.

ivkazba
9. jún 2019

@lienka1996 súhlasím s tým čo píše @emmka0205 netlač na to, aby si aj ty figurovala v tom úvere. Ak bude sám, bude priechodnejší ako z príjmu 620 eur 2 dospelí + dieťa. A to že úver bude brať iba on sám neovplyvní to, že majiteľmi nehnuteľnosti môžete byť obaja.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
ivkazba
9. jún 2019

@lienka1996 ešte ďalšia vec, ak máte nejaké úvery, tie treba odrátať od príjmu, taktiež ak máte kreditné karty alebo povolené prečerpanie, aj keď cih nevyužívate, máte ich nastavené a preto časť z nich je braná ako záväzok, ktorý znižuje disponibilný zostatok príjmu

rohypnol1
9. jún 2019

@lienka1996 toto nie je neprajna rada, sny su na to aby sa plnili ale za sucasnych podmienok je kupa 50000 domu, ktory vyzaduje urcite este investicie - financna samovrazda. Snazte sa setrit, setrit a prisposobit zitiu u rodicov do doby, kedy budete aspon trosku zabezpeceni usporenymi prostriedkami. Nastastie, v tomto pripade hypoteku asi nedostanete. Mozno sa to zmeni, ty pojdes do prace, priatel bude makat navyse a raz sa vam sen o vlastnom splni ;) momentalne by som uvazovala maximalne nad 1zbakom alebo podnajme....

veronikaszabova
9. jún 2019

@lienka1996 fuuuha, dost maly prijem.
Hotovost nemate, cize by ste potrebovali zobrat aj spotrebny uver - aby ste dofinancovali hypo ( otazne je, ci by vam este nejaka banka dala uver, ked budete mat hypo ).
Na vasom mieste by som sa do toho s takym malym platom nehrnula. Nakolko ked vam to aj schvalia - treba platit hypo, vodu, plyn, elektriku, treba nieco jest, dieta na ceste...

ivkazba
9. jún 2019

@rohypnol1 veľká pravda, koľko vzťahov toto zničilo, že išli do finančných riešení ktoré boli nad ich schopnosti, ale ružové okuliare na začiatku človeka oblbnú

rohypnol1
9. jún 2019

@ivkazba minuly tyzden som prave prijmala zamestnanca, 4 deti, exekucie, pad na dno. Mlady chlap, ktory vyzera ako 60 rocna troska. Zarabal 2000 eur na montazach, vzali hypo, kupili auto na leasing, zili rodinny sen. Prisla bezna choroba, neschopnost pracovat fyzicky a uz to islo....dala som mu sancu, len z obycajneho ludskeho hladiska. Ale neverim, ze u nas vydrzi, vacsinu platu vezme exekutor a bezny zivot. :(

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
tanapeta
Autor odpoveď zmazal
baboobchod
9. jún 2019

@tanapeta netrep prosím ta. 100% hypo je opatrením NBS od 1.7.2018 zakázaná. Výnimka je 100% Ltv, iba ak ide o refinancovanie bez výrazného navýšenia, čiže navyše max. 2000€ alebo 5% zo zostatku refinancovaneho úveru. To však nie je autorkin prípad (chce novú HU, nie refinancovať).

ivkazba
9. jún 2019

@rohypnol1 toto čo píšeš, ja som za roky toľko takýchto prípadov zažila. Človek aj tým ľuďom radí poistiť sa, poistiť úver, ale načo, každý si myslí "mne sa nič nestane". A potom zrazu choroba, úraz, strata práce a zrazu je človek v keli. Pár neuhradených splátok a už sa z toho ťažko vymotať.

beky1813
9. jún 2019

@lienka1996 50 tisic na dom v hodnote 49900 nedostanete

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
vendulka80
9. jún 2019

Ja by som s takým príjmom do hypo nesla... skor mozno poriešiť podnájom ked hned garsónku, ved 3 roky prejdu ako voda a potom ked sa zamestnáš po RD riesit hypo s 2 platmi. Lebo plat je maly a dieta vyžaduje vela.

gloria31
9. jún 2019

Ja som brala teraz hypotéku. Začali sme to vybavovať keď som bola tak 12tyz. Tiež ma posielali na rizikové ale poradila mi finančná poradkyňa ktorá vtedy nevedela ze som tehotná. Ze keď chceme brat hypotéku síce iba na rekonštrukciu treba aby sme obaja robili. Preto kým sme nešli už podpisovať zmluvu som jej nič o svojom tehotenstve nepovedala. Ohodnotený byť bez rekonštrukcie bol na 88000 aj tak to banka neakceptovala. Chceli sme 50000 a nakoniec sme dostali iba 37500.musime sa zmestiť nič iné nám neostáva. Podpísali sme zmluvu a až teraz idem na rizikové a to sme spolu mali príjem vyše 1500eur a aj tak sa bojíme že či vydeme keď teraz ja nebudem robiť. Našťastie sme si nasetrili nejaké peniaze na výbavu pre dieťa a mame nejaké veci po známych pre dieťa

baboobchod
9. jún 2019

@tanapeta NEMÔŽE žiadna banka už poskytnúť LTV 100 pokial nejde o refinancovanie ako píšem vyššie.

lienka1996
autor
9. jún 2019

@vendulka80 podnájom nechceme riešiť, lebo je to veľa platiť za byt. Tu v BB sa 2i byty pohybujú okolo 350€ aj s energiami a vezmi si koľko to máme do roka, to už nám bude jedno či to dáme na hypo alebo do prenájmu a nemám ani istotu že nám majiteľ predĺži zmlúvu alebo vôbec či si nájdeme bývanie keď veľa ľudí chce do bytu dve pracujúce osoby, veľa známych čo majú malé deti tak mali problém nájsť si stále bývanie a hlavne majiteľa čo by sa dalo s ním normálne dohodnúť.
Niečo sa mu nebude páčiť a kam rýchlo pôjdem bývať, najlepšie riešenie je hypotéka samozrejme ak je z čoho splácať a mať svoje vlastné. Len že ja sa nemôžem ani pohnúť keď nemáme nič našetrené a priateľ má malý plat.

beky1813
9. jún 2019

@lienka1996 lenze si uvedomujes, kolko to bude platit za dom a ze 100% hypotéku nedostanete?

evkao
9. jún 2019

@lienka1996 tak byvajte zatial u rodicov a setrite, to, co by ste platili za hypoteku, davajte bokom

laska201
9. jún 2019

@gloria31 co ste si neobehali sami banky.my sme minuly rok vybavovali uplne novu hypo na dom.nebol to refinanc ale uplne nova hypo na dom a nebol problem dostat hypo ja na rd uz 4 deti a muz sprijmom 1200eur no mne aj pridavky brali do uvahy.a 80percent z noveho odhadu.dobru poradkyna ste mali.a na byty banka da skor ako na dom 15km od mesta.

gloria31
9. jún 2019

@lienka1996 a co si myslíš ze hypotéka bude menej? 100%hypo nedostaneš a spotreba uvediem príklad pri 5000€ na 8rokov je splátka cca do 100eur. Pri mojej hypo co je 37500 je mesačná splátka 130eur. A určite si hypotéku treba zabezpečiť. Je to veľmi dôležité

gloria31
9. jún 2019

@laska201 obehli sme viac toto bolo naj úrok co bolo. A tlačil ma aj čas nechcela som byť kvoli babu dlhšie v práci ako treba. Mam fyzickú prácu v kancelárii by mi to bolo jedno

lienka1996
autor
9. jún 2019

@evkao len aj rodičom musím dačo platiť, nechcem bývať zadarmo
Teraz som im dávala po 120€ a ešte keď bude malé dieťa tak dajme tomu 170€ že budem dávať mame
Priateľ býva u starej mamy, tak isto jej platí iba čisto za to že tam býva, nerátam stravu a iné veci