Dotácia na splátku hypotéky pre neobývaný byt
Ahojte, za slobodna som si kúpila svoj byt, ktorý je momentálne prázdny, žijem s manželom a deťmi v inom byte. Od nového roka sa mi zvýšila veľmi splátka hypotéky a keďže som na RD rada by som žiadala o dotáciu. Podľa hypotekárneho s tým nebude problém no v žiadosti som si všimla časť Čestného prehlásenia k trvalému užívaniu nehnuteľnosti. Byt nie je využívaný a tak teda neviem či žiadať o dotáciu a aké sú rizika. Ďakujem za odpovede 😊
@andaluzia12 to mi je jasné 😊 ja sa tiež pohrávam s myšlienkou že aj tak požiadam ako mi aj hypotekárny radil, pri najhoršom tie peniaze vrátim aj keď netuším ako to funguje ako to overujú a riešia 🤷
Vieš čo znamená čestné vyhlásenie? Nie, nemáš nárok
@sasa1310 máš skúsenosti?
Pozri sa na to takto, to ze nie si cestna uz vieme o tebe aj my. Cize kludne to mozes podpisat, pre teba ziaden rozdiel, ked nechapes tomu pojmu. A ako to vedia zistit a overit? No asi jednoducho, kedze ked tam nemas nahlaseny trvaly pobyt co asi nemas… Skoda, ze v takychto pripadoch sa vracaju len peniaze a neplati sa pokuta za podvod. Ked sa ti zvysila natolko splatka, ze mas problem platit hypoteku, tak predaj nehnutelnost, ktoru ani nevyuzivas a peniaze vyuzij na splatky a nie ja ti mam este prispievat na tvoj blahobyt, …
Skúsenosť s klamaní v čestnom vyhlásení nemám. Nechcem mať problémy so zákonom
@sasa1310 ok tak potom ďakujem za radu 👍
@duunlo kto nechápe tomu pojmu? Keď tisíce žien poberajú dlhšiu materskú lebo podpisu čestné vyhlásenie že dieťa vychovávajú samé pričom to tak nie je tak to je v pohode, keď tisíce ľudí neodvádzajú dane v gastro a v službách alebo ako podnikatelia a živnostníci to je tiež v pohode keď celá naša vláda kradne a hrabe pre seba to je tiež v pohode, ale keď žena na RD chce využiť príspevok od štátu na zvýšenú splátku hypotéky asi v sume 60-70€ tak to je niečo škandalózne... Aby som predala niečo čo je iba moje to snáď nemyslíš vážne, to hádam by nikto taký hlúpy nebol.
Trvalý pobyt sa údajne pri tomto až tak nerieši preto sa pýtam na reálne skúsenosti ľudí ktorí niečo podobné riešili 😊
Vlastne v tejto krajine všetci podvádzajú, tak sa niet čo čudovať, že to tu tak vyzerá. Preto nie je pre ľudí problém voliť klamárov a podvodníkov, keď nimi sami sú.
Raj na zemi táto naša vlasť.
@april171 veď práve
preco ten byt neprenajimas?
Ani jedno z toho čo si vymenovala nie je v pohode a práve preto nás stat tak vyzerá a preto nám vládne to, čo nám vládne. Pre Slovákov (česť výnimkám) je normálne odzubavat kde sa dá. Tebe sa dá 70€ odžubes to, Ficovi sa dá 70 0000€ tak prečo nie? Podľa hesla, kto nekradne, okráda vlastní rodinu. Kým ako národ nezmeníme toto myslenie, sme strateni. A k otázke, nie nárok nemáš. Neviem aké sú dôsledky za klamlivé cestné prehlásenie.
@katkaseiner kvôli mame, držím ho pre ňu, otec zomrel a ona je sama v cudzom meste, chodieva sem a keď je tu tak je v tom byte a časom dúfam že sa presťahuje úplne
@lucia147852 na 100% s tebou súhlasím 👍 len som sa nepýtala na to či mám nárok to viem pýtala som sa na to ako to reálne funguje či žiadať o tu dotáciu či nie, ale už som si zisťovala u známej tak už viac-menej viem
Veľmi jednoducho. Na daňovom nie sú na hlavu padnutí.
Tvoj manžel si uplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane na manželku? Lebo jednou z podmienok je, že daňovník si ju môže uplatniť iba v prípade, že manželka žije s daňovníkom v spoločnej domácnosti.
Ako budeš vysvetľovať, že bývaš inde?
A ak daňový úrad zistí, že si si neoprávnene uplatňovala daňový bonus na zaplatené úroky, nie len, že ho budeš musieť vrátiť, ešte budeš aj platiť pokutu za každý jeden deň neoprávneného poberania
@emma022 veď ale kto hovorí že s mužom nežijeme spolu v mojom byte? On žiaden byt nevlastní 🤷 hlavne na daňovom riešia 2 zamestnanci stovky žiadostí, kapacitne nemajú šancu všetko overovať. Práveže daňové vyzýva na vrátenie peňazí pokutu nedáva
A preco ho radsej neprenajmes ako falosne nieco vyhlasovat? Za peniaze vsetkych… no nie, nemoh´a by som pokojne spavat
@julish kvôli mame ho nemôžem prenajať. Ok ja to beriem tak že štát nám od nového roka zobral 250€ a zvýšil DPH čo cítime na každom kroku takže zobrať si od neho aspoň tých cca 70€ naspäť je fakt minimum ak je tu tá možnosť 🤷
Kto je vlastnikom bytu, v ktorom byvate? Kde mas trvaly pobyt, manzel, deti? Naozaj ti 1000E stoji za problemy s DU??? Financne podvody su viacej trestane ako vrazda. Naozaj sa toto opytas na verejnom fore, ked si lahko dohladatelna vdaka IP adrese, mailu, tel.cislilu!!!
Tvoja mama moze ist l tebe prespat, takze hladaj sposoby ako sa da. Nevyhovaraj sa na nu.
Tak to si úplne na omyle, ak si myslíš že pokiaľ vedome uvedieš nesprávne údaje v čestnom vyhlásení pri žiadosti o dotáciu, že "veď maximálne im vrátiš ten príspevok" a to je celý prípadný postih.
Stat zobral vsetkym, ktori ti tych 70 mesacne zaplatia. Mozno by si to mohla zaplatit mama?
Štát nám nič nezobral. Bolo to len obdobie kedy sme dostávali viac. Ale nie je povinnosť štátu platiť ľuďom vôbec niečo. Sú tu tehotenské príspevky, rodičovský 3r, materská, bonus na manželku, stále určitý daňový bonus na deti,..lekára máš zadarmo, školy tiež.
Čo z toho by si mala v USA?
Ako by si tam nadávala na štát?
Byt daj do prenájmu a keď príde mama, tak ju na tých pár dni ubytuj u seba. Keď sa rozhodne presťahovať natrvalo, tak nájomníkom ukončíš nájom.
Ak platíš hypotéku tak to tvoje nieje 🙂. Skús prestať platiť či to stále bude tvoje
Ok vypínam upozornenia, ďakujem za všetky komentáre, čo som potrebovala už viem 😊 pekný deň
@duunlo trvalý pobyt nič neznamená.
Pekný príklad toho čo sme za národ. Politici to robia, môj známy to robí, on to robí, tamten to robí, tak ja budem iná? A potom sa tu všetci čudujeme kde to žijeme v akej krajine 🤦 chorý štát čo niekomu platí jeho hypotéku, to by mali okamžite zrušiť. Toto keď čítam takéto hlúposti, že pre 70 eur sa ideš pokúsiť o podvod, tak sa mi mozog zastavuje, že nad tým niekto uvažuje a hlupák poradca to ešte odporučí 🤦🤦my sme fakt úbohý národ 🤦🤦
fakt nerozumiem preco sa urazas ked ta ludia lincuju... vsak ai po sebe precitaj co si napisala ... pre mnohych ludi este stake cest a slusna vychova nieco znamena a klamatvo sa do toho jednoducho nespada... ozyvas sa ze vela ludi okrada stat... a??? ... vies kolko vrahov beha po slobode?? zlodejov?? pedofilov??? to teraz ides praktizovat to iste lebo ked mozu oni tak aj ja??
uprimne??? rob co chces, si len vysledok zlej vychovy rodicov, uprimne lutujem toho chlapa s ktorym zijes

Ja by som požiadala .. tu ta však “zožerú” že chceš vyciciavať štát a nemáš nárok …