Efektívne sporenie pre dieťa
Prosim o radu. Narodilo sa mi dieta a chcela by som jej zalozit nejaky ucet, kde sa jej budu posielat peniazky, aby v dospelosti mala nejaky start. Na zaciatok by bol vklad nejakych 2000euro a kazdy mesiac by sme jej tam posielali cca 100euro. Chcela by som to aspon do jej 18ky, cize by bolo fajn, aby jej tie peniaze aj "zarabali" ale chcem, aby v pripade, ze sa nieco naozaj vazne stane stane ci o rok, o desat aby sme vedeli tie peniaze vybrat. Co v takomto pripade je najidealnejsie? Oplati sa to spojit napriklad aj s nejakou ppistkou pre dieta?
ETF
uz je to tu 1000x omielana tema.
Na kadejakych beznyc sporiacich uctoch , a "investicne sporenia" .. je nezmysel odkladat.
len priklad : Ja som husakove dieta ... viacerym spoluziakom rodicia odkladali a odkladali peniaze (mne nie), platili dake "poistenie" ci co. To este za socializmu.
Ako sa tesili, ze ked budu mat raz 18r.. dostanu 15 000 !!!! ... korun.
Aj dostali, .. to uz boli 90.te roky.
Isli za to napr. do kempu do chorvatska, alebo si kupili par znackovych veci ... a bolo po sporeni po cele detstvo dietata.
Za posledne roky asi boli tiez pripady .. ak sa niekto tesil pred 10 rokmi .. ze bude mat po nejakom dovrseni 15 000 eur ... dnes to neznamena ani zaklad pre hypoteku.
urcite do ETF, napr. MSCI (1000 najuspesnejsich firiem sveta), alebo ETF Nasdaq (100 najlepsich technologickych firiem USA- Elon Musk tam bude prave vstupovat). Najdite si niekoho, kto poradi ako s tym zacat, ako nastavit trvale prikazy, aby sa Vam to automaticky nakupovalo- napr. od XTB. Niekoho, kto vam vysvetli, ze tie fondy by mali byt akumulacne, ktore burzy atd. Alebo od ceskej firmy Golden Gate- sporenie do zlata, striebra a platiny. Sporenie v eurach v banke vam zozerie inflacia a v 18. si vase dieta kupi mozno vodicak, ked mu este nieco dolozite.
https://dubec.com/wp-content/uploads/2025/11/du...
tu je prirucka od Milana Dubca, on to ma prehladne vysvetlene + je kopec toho aj na YT, napr. kanal XTB alebo Investicni brambora
uz je to tu 1000x omielana tema.
Na kadejakych beznyc sporiacich uctoch , a "investicne sporenia" .. je nezmysel odkladat.
len priklad : Ja som husakove dieta ... viacerym spoluziakom rodicia odkladali a odkladali peniaze (mne nie), platili dake "poistenie" ci co. To este za socializmu.
Ako sa tesili, ze ked budu mat raz 18r.. dostanu 15 000 !!!! ... korun.
Aj dostali, .. to uz boli 90.te roky.
Isli za to napr. do kempu do chorvatska, alebo si kupili par znackovych veci ... a bolo po sporeni po cele detstvo dietata.
Za posledne roky asi boli tiez pripady .. ak sa niekto tesil pred 10 rokmi .. ze bude mat po nejakom dovrseni 15 000 eur ... dnes to neznamena ani zaklad pre hypoteku.
@romino napríklad my deťom šetríme, nie aby mali neviem aký základ do života, ale keď sa stane čokoľvek, tak budú mať odložené peniaze napr. na vodičák, pripadne na výdavky spojené s VŠ… lebo keď dostanú po 30-40k každý, síce ich to nespasí ale pomôže v týchto smeroch, že nebudú musieť ako blázni chodiť po brigádach a môžu sa venovať naplno škole, športu,…
@romino napríklad my deťom šetríme, nie aby mali neviem aký základ do života, ale keď sa stane čokoľvek, tak budú mať odložené peniaze napr. na vodičák, pripadne na výdavky spojené s VŠ… lebo keď dostanú po 30-40k každý, síce ich to nespasí ale pomôže v týchto smeroch, že nebudú musieť ako blázni chodiť po brigádach a môžu sa venovať naplno škole, športu,…
@anonym_c8aa4f to je v poriadku, .. ja som len narazal na to, ze treba fakt hladat aj cesty ako to odkladane nejako zhodnocovat, .. nech to aspon ako tak drzi krok s inflaciou.
A nie ze ako poznam pripady .. ze rodicia (prip. aj stari rodicia) .. si ROKY pomaly az odtrhali od ust .. aby "mladi" raz mali na ten daky start do zivota .. a po rokoch ta smutna realita, vsetka ta snaha vyrazne znehodnotena.
Sam som na to obrovsky doplatil, v minulosti dlhe roky len terminaky a pod... hranie "na istotu"... kde som uz financne mohol byt.

@anonym_autor my sme dcére zaviedli také poistenie so sporením, v nejakej nemeckej firme, už sa Xkrát premenovala. Toho roku bude mať dcéra 18 a sú to smiešne peniaze - oproti vtedy 😵 Chvala bohu poistku sme nevyužili 🙂
Ak založíš účet - 100 € na mesiac je teda dosť, ale jasné, že ak na to mate, žiadny problém. Daj nejaký úrokový účet.