Efektívne tipy na šetrenie počas rodičovskej dovolenky
Som na rodicovskej, hlava v smutku, ucime sa zit z jedneho prijmu. Mame dve male deti, byvame v byte, platime uver, bezne vydavky a popritom sa snazim aspon trochu setrit, aby sme mali rezervu. Nie je to lahke – ceny v obchodoch letia hore, deti rastu, potrebuju oblecenie, topanky, hracky, niekedy lieky… A do toho chceme aj zit, nielen prezit.
Mate nejake finty, ako setrit, nenakupovat zbytocnosti alebo ako si rozumne rozdelit peniaze?
Pridala by som sa do lokálnych mamickovskych skupín na FB napríklad. Vela x tam baby daruju veci na oblecko alebo su ochotne vymeniť za ovocie, kapsicku ci iny spotrebný tovar... Môžeš tam zadať aj dopyt a mozno sa niektoré nájdu, co budu mat to, co ty zháňaš. Za zlomok ceny alebo zase na výmenu /swap. Najdi v okoli aj susedské Swapy... Tiež tam vies veľa nájsť.. Finta ako nenakupovat zbytočnosti je nechodit do Pepca, Kik a podobne, odinstaluj si Temu, Shein a ine hluposti.
planovat si varenie a varit doma, vyzivne a zdrave jedla - da sa to
nekupovat ziadnu balenu vodu
nekupovat Lipankov, Matkov a ine tvarohove dezerty, brumiky, drahe chrumky v DM
oblecenie, hracky a knihy vies super kupot z druhej ruky
na com by som nesetrila - bezpecnost (autosedacka, naprikald), jeden vyborny kruzok, jeden sportovy - plavanie, napriklad.
Alebo ísť nazad do prace 🙂
Alebo ísť nazad do prace 🙂
@ninka99865 presne tak, niekedy je najjednoduchsie ist do prace skor, ako po troch rokoch.
radsej v pohode mamina, ako frustrovana, lebio nemaju z coho zit....ale vsade hlasajuca, ze "chcem si vychutnat toto obdobie"...a jedine, ci si vychutnava, je pocitanie eur a sedenie na lavicke v parku...lebo ani na jeden vylet neostanu peniaze
zistila som ze toho naozaj tak vela nepotrebujem ani deti.oblecenie tocim tak mame ozaj len par zakladnych kuskov ktore operiem vysusim a nosim dalej a ked dosluzi kupim nove.era preplnenych skrin je prec rovnako dekoracnych sprostosti povystavovanych po byte.stromcek mame 9 rokov zlato strieborny a dalsich 10 bude taky isty..ani bundy nepotrebuju deti 4 ani topanky 5 parov.nekupujem sprostosti rozmyslam co budem varit a z coho a varim na viac dni.muz si brava obed z domu.maso kupim pokial mozno v akcii aj do zasoby.trvanlive potraviny tiez.sledujem aktivity v okoli ideme na ihrisko na bicykel na zmrzlinu.. na dovolenku urcite nepojdeme nebudem tahat z rezervy 5000 lebo sa to musi. V zime velmi nelabzujeme max raz za mesiac pizza alebo kino tych 30e naozaj najdem.cez leto sa snazime robit detom viac zabavy vybehneme na kupko do zoo na vylet k jazeru krmit kacice byva pekny program aj v meste 2x do tyzdna divadielko alebo detsky fest dielnicky.teraz bolo po okoli vela akcii ku dnu deti s bezplatnym vstupom cesta rozpravkovym lesom skakacie hrady malovanie na tvar hasicska pena. U nas byvaju aj letne kina po dedinach na ihrisku vezmes deku pod pazuchu spravis doma sackove pukance.. alebo do rukasku spekacky s chlebom a kecupom a ideme opekat..
Dalej bazarove a darovacie skupiny.. naozaj nekupim dcere bicykel velkost 16 za 300e ked viem ze ho bude mat max dva roky..pozrem radsej bazarovy za 40. Rovnako kolobezky odrazadla hracky na von alebo cokolvek som potrebovala pre babo lehatko vanicku kolisku odsavacku prebalovak monitor dychu postielku vsetko som mala.z druhej ruky za stvrtinovu cenu.niekedy sa mi podaria aj baliky oblecenia krasne veci na celu sezonu za 10-20e alebo vymenime posunieme si s babami tricka leginy co mi deti zlikviduju po vonku. Mladsia ma aktualne jeden rok a pomaly sa vraciam do prace par dni v mesiaci mi spravi aj 300e s rodicakom a setrnejsim rezimom som takmer na povodnej vyplate.
@ninka99865 presne tak, niekedy je najjednoduchsie ist do prace skor, ako po troch rokoch.
radsej v pohode mamina, ako frustrovana, lebio nemaju z coho zit....ale vsade hlasajuca, ze "chcem si vychutnat toto obdobie"...a jedine, ci si vychutnava, je pocitanie eur a sedenie na lavicke v parku...lebo ani na jeden vylet neostanu peniaze
@nyusika áno presne, ja som šla po roku a pól a je úžasný pocit mať výplatu.. plus rodicak k tomu, krása. Aj dieťa si vychutnávam omnoho viac, skrz z menšieho množstva času čo mám, pred tým som bola vyhorena a mala toho dosť
@nyusika áno presne, ja som šla po roku a pól a je úžasný pocit mať výplatu.. plus rodicak k tomu, krása. Aj dieťa si vychutnávam omnoho viac, skrz z menšieho množstva času čo mám, pred tým som bola vyhorena a mala toho dosť
@ninka99865 a mas na kvalitnejsie kruzky, viac zazitkov z vyletov...
no pri jednom príjme toho veľa nenasporíš...
nakupovať potraviny jedine podla zoznamu. Odporučam aplikaciu Listonic - s manzelkou mame zdielany nakupny zoznam. Detto iny zoznam na lieky. Dalej zrušit vsetky predplatne služieb ktore nepouzivate, nepozerate. potriet si minusove obraty z vypisu učtu a snazit sa ich zmiernit alebo uplne vylucit do buducnosti. Zohnat si brigadu po praci a podobne-tiez to takto mam, takze nepisem len vymysly

tak v prvom rade, rodičovská a jeden príjem je čas kedy sa učiť prežiť, pokiaľ to nekompenzujete úsporami , alebo živiteľ nezarába veľmi slušný nadštandard. Ale ak sa pohybujete na úrovni priemeru , tak na nejaké šetrenie nie je mega priestor. Moja rada, je spočítať príjem celkový na rodinu vrátene prídavkov na deti a vynásobiť 20% , to odložiť . Z ostatného jednoducho žiť tak aby to bolo znesiteľné . Zredukovať kávy v meste, detské kútiky , viac sa pohybovať vonku v parkoch ,nosiť si vlastné jedlo , variť hlavne doma a nakupovať tak aby sa všetko spotrebovalo.