ETF investovanie
Ahojte, dajte tip, ktoré etf si vybrať? Kde investujete?
@anonym_autor
Dobrý večer,
ETF odporúčam diverzifikované nielen v rámci sveta, ale aj odvetvovo. Keď bude pokles na západe, bude nárast na východe. A naopak. Aj v rámci ETF rozkladať riziko-diverzifikovať. Kľudne mi napíšte správu.
@anonym_autor investujem už roky a baví ma to. Neodporúčam sa orientovať len podľa výkonu, pozerať, čo najviac vynášalo v minulosti a hneď to teraz nakúpiť (napr. Nasdaq, SP500). Osobne kupujem veľmi široký akciový index, kde je väčšina rozvinutého sveta + rozvíjajúce sa trhy-všetko dokopy v jednom ETF (ticker VWCE.DE)-obsahuje 3600 akcií zo všetkých možných regiónov a sektorov. Téza za tým je tá, že nech sa stane vo svete akákoľvek zmena, to ETF to vo vnútri samé rebalansuje a ja nič neriešim. Nezaujímajú má hype trendy (AI, metaverse, zbrojárstvo...) lebo trend príde a odíde. Všetky "trendy" už mám vo vnútri VWCE. Fyzická replikácia, náklad len 0,19% p.a., eur, akumulačný fond. Chcem nudný, šedý priemer-áno nebude najlepší, ale rozhodne nebude ani najhorší. A preto tam mam majetok.
Ja kupujem Vanguard Developed world, TER 0,12%

@anonym_autor pre zaciatocnika ACWI (siroky zaber) alebo MSCI World... ak velmi veris USA (iba usa), tak S&P500... vsetko len akumulacne a v eur...