Falšovanie podpisu na úvere

africanus
3. aug 2016

Dobrý deň. Píšem na koníka prvý krát, lebo hľadám niekoho, kto riešil podobný problém resp. sa v problematike vyzná. Jedná sa to, že som pred časom zistila, že si jedna nemenovaná osoba na moje meno vzala požičku v nebankovej spoločnosti v hodnote 1.600 eur. Zatiaľ som len telefonicky danej spoločnosti uviedla, že podpis na údajnej zmluve nie je moj. Ako ďalej postupovať vzhĺadom a čo hrozí takejto osobe? p.s. viem, kto to bol. Daný človek sa k tomu priznal pred svedkami aj to písomne potvrdil do e-mailu, že podpis na zmluve sfalšoval on.

pillipilli
3. aug 2016

Samozrejme treba ist na policiu ,je to trestny cim. Moj otec tiez taketo nieco riesil ale pred vela rokmi a vtedy myslim vyhodili toho zamestnanca.

selinnka
3. aug 2016

súhlasím s @pillipilli a pozývam ťa do skupiny Právne poradenstvo, tam ti všetky kroky vysvetlia ľudia kt. sa právom zaoberajú a pomôžu ti 🙂

natalkasimonka
3. aug 2016

Ísť na políciu.neodkladat

pribinak
3. aug 2016

chod na policiu a s papierom od policajtov rovno do nebankovky, cim skor

africanus
autor
3. aug 2016

@pribinak to bude problém. Ten úver bol braný v BA, ja žijem dlhodobo v zahraničí a na SVK už vobec nechodím.

mladenca
3. aug 2016

@africanus ak sa priznal tak to uz nebude taky velky problem ako keby s aneprizna.. + ked su este aj svedkovia tak je to OK.. uz to len papierovo doladit... skus pripadne splnomocnit osobu velmi dobru tvoju znamost alebo rodinu konkretne na tento pripad nech ti to doriesi v SR...

sissy27
3. aug 2016

@africanus márnosť... tak seď na koňovi a rozjímaj o tom, ako sa nedá a potom splácaj úver, ktorý si si nezobrala, čo ti na toto povedať? že to dotyčný splácať nebude, to je snáď jasné... a je mi tak trochu záhadou, že dostal úver len na podpis, nemá náhodou k dispozícii aj tvoje doklady?
ja neviem, ale v tomto prípade by som viac komunikovala s políciou, nebankovkou než na nejakom diskusnom fóre pre matky a keď sa teda nedá pricestovať, tak riešim splnomocnenie pre dôveryhodnú osobu na slovensku, ktorá mi bude ochotná tieto opletačky riešiť v mojom mene...
alebo rovno vyplať nebankovke dlh, aspoň ti úroky neporastú 😝

africanus
autor
3. aug 2016

@sissy27 žijem v ČR, tak som nevedela, či možem túto vec riešiť napríklad s českou políciou, aby som si ušetrila tú cestu. Nerozjímam o tom. Ale riešim to. Hneď ako som to zistila som do tej nebavkovky volala. Tam mi povedali, že treba poslať čestné prehlásenie. To už poslané je. Toť všo zatiaľ.

sissy27
3. aug 2016

@africanus ČR? ja že napíšeš aspoň Kanada, to by som chápala, že je problém prísť na SK na otočku na jeden deň... ale vážne z ČR ti je to zaťažko?
čestným prehlásením pre nebankovku si môžeš vieš čo - dotyčný úver splácať nebude a určite to nebankovka nechá len tak v lufte visieť, že ach máme to čestné prehlásenie, že podpis bol sfalšovaný, tak to ani nebudeme vymáhať... to koľko by bolo takých vychcaných, že naberú si úvery, potom pošlú čestné prehlásenie, že to bolo sfalšované a vybavené... trestné oznámenie aj so všetkými dôkazmi, ktoré máš, musíš podať ty, nebankovka ani nikto tu to za teba nespraví...

africanus
autor
3. aug 2016

@sissy27 už mám cestu vybavenú, takže v piatok cestujem.
v nebavkovke mi povedali, že keď dostanú čestné prehlásenie, tak sa mi ozvú z právneho oddelenia. V čestnom prehlásení som uviedla osobu, ktorá to spravila + ten e-mail som priložila v ktorom sa dotyčný priznal. Žiadne iné dokazy nemám....len výpovede 2 svedkov a ten e-mail.

africanus
autor
3. aug 2016

@sissy27 inak mimochodom, splátky zatial platí a potichučku čaká, že sa mu tento prúser prepečie. Mňa nasralo to, že MOJE UDAJE figurujú v nebavkovke, pričom ja som si peniaze z nebavkovky nikdy nepožičala. Tak sprostá nie som.

sissy27
3. aug 2016

@africanus ja by som hlavne riešila to, akým spôsobom si overujú totožnosť... doteraz som žila v tom, že aj v nebankovke treba aspoň občiansky preukaz predložiť, nie sa len podpísať cudzím menom... a ak to tá osoba dokázala v jednej nebankovke, tak bohvie v koľkých ďalších... riešila by som aj úverový register - za poplatok ti dajú výpis toho, kde všade figuruje tvoje meno...

saurian
3. aug 2016

@africanus aj keby si nesla na slovensko, trestne oznamenie moze podat ktokolvek, a policia je povinna ho preverit. takze by si vyziadali od nebankovky doklady, a teba by tak ci tak predvolali na vysluch na kriminalku, predvolali by aj toho voci komu by bolo t.o. podane (ten kto ta podpisal a zobral pozicku).
mmch - cely ten proces od podania trestneho oznamenia moze trvat cca 2r...
co by mna na tejto situacii trapilo je to ze ci budes alebo nebudes stale vedena ako dlznik, informovala by som sa v nebankovke ako v takomto pripade postupuju, ci ta budu dalej viest ako dlznika, dokedy, co potrebuju na to kym to uplne nebudu spajat s tvojim menom...
ak si v kontakte s dlznikom, mozno by som ziadala vyplatenie pod prislubom ze mu nebudes robit problemy... ale to je tiez tenky lad - hlavne ak to bola blizka osoba a mala pristup k tvojim dokladom, pretoze nevies co vsetko sa este moze ukazat ze urobil.

daisy33
26. okt 2016

ahoj africanus. chcem sa opýtať, či si niečo v danej veci vyriešila. ja mám dosť podobný problmém, môj ex podpísal zmluvu s Cetelem, kde ma uviedol ako spoludlžníka a je tam aj podpis, ktorý nie je môj. po 4 rokoch prestal platit a vtedy som sa dozvedela o tejto skutočnosti. Bola som aj na polícii podať trestné oznámenie, nakoľko však začal znova platiť, neposunulo sa to ´dalej.
Prosím ak môžeš odpíš mi, ako to riešiš,
dakujem