Financie - sporenie

veronica_ka
17. jan 2019

Ahojte, ak ste mali ušetrené peniaze napr. väčšiu sumu a chceli ste si ju odložiť a naďalej si tam šetriť, čo ste zvolili? Poznám stavebné sporenie, ale rada by som počula aj o iných možnostiach

evittam
17. jan 2019

@veronica_ka Neexistuje nic podobné co sa vyplati. Investuj.

zic
17. jan 2019

@veronica_ka odpoved je jednoducha a zlozita zaroven... zalezi, co si predstavujes pod "vacsou sumou".... v principe priemerny (normalny) clovek:
1, zivotne + urazove + choroby poistenie zivitela rodiny + okrem zivotneho rovnake poistenie pre ostatnych clenov rodiny
2, rezerva na 3-6 mesacne vydavky (hypo+najom+jedlo... )
3. ak si mlady/a a priemerne a viac zarabajuci/a, tak 2. pilier (hociktoru spolocnost co ponuka indexove fondy, cize nie Allianz a dat 90-100% do indexovych fondov (su len dva tusim: MSCI world a eurostoxx... nie som si isty, radsej MSCI world)
4, ak ti prispieva zamestnavatel, tak 3. pilier
5, ak mas aj potom nasetrene / vies usetri cca 50-100 eur / mesacne a si total laik, co sa tomu nechce venovat, tak neodrbavacske sporiace schemy (amundi rytmus pioneer EIC)... nic ine (ziadne "cez banky", ziadne vzdusne zamky, ziadne 2 ciferne slubene uroky) - zaklad co najnizsie poplatky (vstupne tak 2-5% z cielovej sumy max, priebezne co najnizsie).
5a, ak mas chut sa vzdelavat a mas viac penazi (vzdy dajme tomu po 1000 eur), tak si nastuduj nieco o ETF a nakupuj vzdy za tu 1000 vybrane 1-2 ETF cez seriozneho brokera (lynx, fio, I B (tusim interactive brokers... googli). Prakticky nakupis to iste co by si mala mat v 2. pilieri... bud presne to iste, alebo kvoli diverzifikacii radsej nejaky iny rastovy indexovy globalny ETF.

hotovo... hlavne ziadne zlato, diamanty, striebro, kryptomeny, 20% zhodnotenia apod...

matago
18. jan 2019

@zic a prečo nie "cez banky" ?

majusska202
18. jan 2019

@veronica_ka ja som si tak založila vkladnú knižku jedine takúto možnosť má sporiteľňa... Dávajú tam smiešny úrok ale každý mesiac si tam posielam peniaze časom sa mi tam nahrabala pekna suma...

stormie
18. jan 2019

@zic som chcela odpovedat ale dal si to do bodky za mna 👍

zic
18. jan 2019

@matago Cez banky je to zvycajne najdrahsie. Uplne najlepsie (ale najnarocnejsie) je ist sam cez brokera... vpodstate poplatky su desatkrat mensie... dajme tomu 0.2% vs 2%... plus nemas priebezne poplatky (iba zahrnute vo fonde, co mas ale aj v banke, plus poplatky banke)... a zakladne pravidlo je, ze vynosy su neista, iste su iba poplatky... preto sa musis snazit v prvom rade o co najnizsie poplatky (pri rozumnom produkte samozrejme)
https://banky.sk/57710-sk/poplatky-pri-investov...

janjochmann
18. jan 2019

@zic veľmi slušne spisana odpoveď 🙂👍 Už len dodám že to poistenie riešiť bez sporenia, takže žiadne investičné a kapitálové poistky.

janjochmann
19. jan 2019

@zic zabudol som ešte dodať, že do ETF sa dá investovať aj cez EIC, takže už od 10 eur mesačne... 😉

beatka_jankajova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz