icon

Financie v manželstve

lucia2609
30. dec 2017

Ahojte žienky, tak aby ste mi lepšie poradili, napíšem Vám najprv niečo o sebe... Mám 28 rokov a v máji sme mali svadbu s mojim mužom..odvtedy mi robia celkom veľkú hlavu financie....pochádzam z bohatšej rodiny ako môj manžel, no ten má 32 rokov a doteraz si ušetril 2000 eur...financie zatiaľ spoločné nemáme, no vysvetlím Vám celý problém aký vznikol...celý vzťah som ročne míňala na partnera tak 10x viac ako na mňa, či už išlo o oblečenie, jedlo alebo iné potreby ktoré sme mali v domácnosti, napokon bývať v Bratislave nieje lacná záležitosť, aj bez tých výdavkov na neho...nebývali sme spolu až rok pred svadbou sme sa tak nejak dohodli že už budeme bývať spolu...on platí nájom, ja potraviny, drogériu a pod. Manžel ma plat 1200 eur a náklady 500 eur takže by mu malo ostať 700 eur mesačne...ja mám príjem 700 eur a výdavky tak 400 eur, takže mi ostáva 300 eur mesačne...prešiel rok a na účte má stále 2000 eur, či pred svadbou či po nej...stále 2000.... ja som našetrila 3000 eur + 9000 eur sme dostali od hostí na svadbe, takže to je 12 000 eur (moje našetrené + svadobné)
A TERAZ PROBLÉM: manžel predal auto za 5000 eur a našiel nové za 19 000 eur...a teraz nastúpila jeho logika že 5000 eur dostal z predaja auta + 9000 eur sme dostali na svadbe a kedže už žijeme spoločne, mám mu dať 3000 eur ktoré som ja ušetrila + 2000 eur mám zobrať z peňazí, ktoré mám u našich, no tie mi dali s tým, že to má byť na to, keď sa budem s manželom budovať, lebo môj sen je bývať v doma a nie byte... je to podľa Vás normálne? Ja neviem či som tak mimo... ale vždy som si myslela že spoločné auto sa má kúpiť zo spoločných peňazí a teda tých ktoré sme nadobudli ako manželia a nie brať z peňazí rodičov mojich ktorí síce chcú aby sme ich využili my dvaja no na celkom iný účel...a keď som sa ho spýtala že či mu mám dať zo svojich peňazí, tak sa začal vadiť, že "veď ja dám 5000 eur čo predám auto tak aj ty pridaj 5000 eur (3000 eur si nasporila a 2000 zober z tých čo sú odložené u Vašich na dom) Čo si o tom myslíte? Čo by ste robili vy alebo mu povedali?

jente
31. dec 2017

@lucia2609 no ja by som sa rozviedla kym mas cas najst ineho a nemate deti... to neni chlap pocase si ho prestanes vazit.. pripominas mi pripad moj a mojej kamosky no ja som stihla vycuvat chvala bohu...

lucia2609
autor
31. dec 2017

@bona_dea
Skus si precitat vsetky prispevky...tych 700 eur obuchal niekde on zo svojho platu nie ja... 😉 ja som setrila ako idiot a teraz peniaze odomna pyta, lebo on ma na ucte len 2000 eur a chce auto za 19 000...

vienala
31. dec 2017

Necitala som diskusiu, len uvodny príspevok. My s manzelom setrime detom do buducnosti, aby mali na rozbeh - tym myslim, ze im chceme prispiet nejakou slusnejsou ciastkou na byvanie, aby mali nieco nasporene a este si mohli zobrat uver, ked sa budu chciet osamostatnit. A teda tie peniaze dostanu fakt na byvanie, nie na rozflakanie, ved to sme ich mohli aj my s manzelom rozflakat. Toto musi byt jasne medzi nami rodicmi a detmi, predsa len nedame to trom detom na rozhadzanie. Dufam, ze ich uz teraz vedieme k zodpovednosti, aby vedeli, ze zarobit peniaze nie je len tak a treba ich minut s uvazenim.

katka2602
31. dec 2017

@lucia2609 A ty si nezisťovala kde dáva akože mesačne 700€? Veď niektoré rodiny z takého platu žijú celý mesiac a on ho má sám a ešte neušetrí ani cent? Chodí po posilkách, kávičkách s kamošmi kade tade? Kupuje ti darčeky? alebo kde len tak mesačne rozhádže 700€?

mircalla
31. dec 2017

@lucia2609 Dalsia vec je, teraz si schopna usetrit, ale ked pridu deti neusetris nic. Ja som bola na tom tak, ze pocas RD s 200 eur rodicakom som este tahala vacsinu vydavkov domacnosti z uspor. Na temu financie sme mali milion diskusii - nepomohlo. Cize ja to osobne vidim dost skepticky, tam chyba uplne sebareflexia, akurat rozdiel bol, ze on to nerozflakal, len mu to pribudalo na ucte, akurat skoro nic neplatil, mne z uctu peniaze odchdazali na spotrebu

sense
31. dec 2017

@lucia2609 rozhodne sa nedaj...lebo ak raz pride dieta bude to este hirsie a zmen heslo k uctu nech nema prehlad o tvojich prostriedkoch....

My sme kazdemu vyslivene povedali ze dart nechceme napriek tomu sme peniaze dostali tiez prevazne z mojej rodiny kt "neposluchli". Zalozila som cez moje konto detske sice len s 1% ale lepsie ako nic a tam peniaze isli a budu pre dceru...k tymti peniazom mam len ja pristup a mozem nimi len ja manipulivat...

A chlap ked chcel drahe auto nech setri ...

lucinka981
31. dec 2017

Tiez sa budujeme. Tiez ma nejake peniaze on nejake ja a nejake spolocne. No kebyze bol taky "mudri" namna ako ten tvoj tak mu kaslem na hlavu nech si kupi auto na ake ma nech si preda stare za 5000e nech si dolozi tych 2000e a nech si kupuje. Nedala by som ani zo spolocnych ani z mojich a uz duplom nie z tych co su u rodicov. Ked sa chcete budovat tak to pan manzel velmi rozmysla ekonomicky ako fakt. Za 19000e co chce minut na sproste auto ktore bude mat po roku hodnotu 12000e tak by si do domu mohol dovolit napr strechu+okna. A nie taku hlupost ako auto

lucinka981
31. dec 2017

Esteze prepac ak som sa dotkla tvojho manzela ale neznasam takych frajerov mam auto za tisice a na dom berem milionove hypoteky ble

hettinka
31. dec 2017

@lucia2609 "moji rodicia radsej upreli sebe len aby dali mne a sestre na vkladne knizky, terminovane vklady a pod. netusim ci manzel nieco mal, ale vidim co ma teraz, aspon podla toho co hovori ma 2000 eur co mi pride na muza s platom vyssim o dost ako mam ja malo....ja skladam korunu ku korune a on sa rozhadzuje evidentne, dovcera som realne zila v tom ze on spori rovnako ako ja..."

No je to tak, ako som si myslela. Tvoja výchova je taká, že treba žgrliť každú korunu, upierať si, ale hlavne že je na knižkách kopa peňazí. A on si tie peniaze asi skôr chce užiť. Nedá sa mať aj veci, aj našetrené na účtoch...
Ja súhlasím, že je potrebné mať istú rezervu, ale aby som sedela na peniazoch ako kvočka na vajciach a vyžadovala od partnera, aby aj on odložil minimálne toľko, koľko odložím ja, to teda nie.
Obaja máme poistky, keby niečo, manžel mi posiela mesačne 300€ + spláca teraz moje auto (to predošlé som splácala z mojej výplaty) a v obchode vytiahne peňaženku raz on, raz ja, podľa situácie a kto ma bližšie od výplaty. Ak sa zastavím v obchode ja, platím ja, ak ide on, platí on bez oho, aby sme si potom vypočítavali, čo som zaplatila ja, čo on. Platím pravidelné platby, no to preto, že si viac pamätám kedy čo treba ... ale ak nemám, normálne mu poviem, že som na mizine a on mi pošle (často aj viac, ako si pýtam).
O nasporených peniazoch viem len o tých, čo mám na sporiacom účte ... on mi síce hovorí, že nemá nič, ale ja viem, že má. V konečnom dôsledku, nemá žiadne koníčky a ak si niečo nasporí, minie to na mna a deti. Proste ak treba niečo zaplatiť, viem, že vytiahne a kúpi sa. Kupuje mi aj občas drahšie darčeky, platí na dovolenke, teraz treba dcere zaplatiť vodičák, zaplatí to on...
Ak by som vedela o každom halieri, nebolo by to dobré ... nemohol by ma ani prekvapiť.

Celé to máte zle nastavené, aké moje-tvoje ... peniaze sú vaše, spoločné, aj pred zákonom. A je jedno na ktorom účte sú. Aj auto bude vaše spoločné, aj dom a aj deti budú spoločné, ked raz prídu ... bolo by fajn počuť aj jeho názor. Možno to berie tak, že kupuje spoločné auto, nie "svoje" a preto chce naň príspevok. A skôr by som sa porozprávala o tom, ako máte nastavené priority, lebo ak chcete dom (OBAJA!), tak by mali ísť iné výdavky bokom. Otázne je, či ten dom nie je len tvoj sen, respektíve sen tvojich rodičov, ked cely život odkladali, aby ste mali na dom, evidentne...

bluka2
31. dec 2017

Ja kvitujem, že toto riešis pred deťmi. Daj vedieť, ako sa vyfarbil. Podľa mňa je možné, že na tom účte má viac ako hovorí, aj že to proste minie na blbosti a aj ze ma nejake divne tajne výdavky. Už ste sa rozprávali?
A samozrejme súhlasím so všetkými 🙂

hettinka
31. dec 2017

Inak, nemyslim si, že auto je hlúposť. Bez autá sa dnes nedá existovať, človek sa nikam nepohne. Aj pri stavbe domu bude potrebné mat auto, MHD všetko neobchádzajú, neodvezú. Len či je potrebné kupovať take drahé a ešte k tomu v hotovosti z ruky. My pôžičky veľmi nemáme, ale autá sme všetky splácali na leasing.

mircalla
31. dec 2017

@operaphantom Super si to vystihol

lucinka981
31. dec 2017

@operaphantom krasne napisane. Manzel tiez zaraba viac ako 1200e. Mame tiez auto ktore ma momentalne tak hodnotu 7000e. Tiez si mozme dovolit aj 20000e auto ale naco? Ale co je dolezitejsie mame postaveny dom bez hypoteky a k tomu este dalsie peniaze ako rezervu.

deti95060810
31. dec 2017

@hettinka bez auta nepostavíš dom? my sme nemali auto a dom sme si postavili samy.... svojpomocne, na fy. sme nemali e....

hettinka
31. dec 2017

@deti95060810 možno postavíš. Ale je to zložitejšie. A bývať na dedine/predmestí bez auta si neviem predstaviť. Teda dá sa, sk to stačí len na dvore vysedávať. Žiadne zábavy, škola pre deti dedinská a krúžky tiež len v rámci školy.

Ak je niekto zaťažený na nasporené peniaze, na dom nech rovno zabudne. Lebo tie peniaze budú celé roky na knapp (pri ich platoch), nie že nebude nasporené, budú mat pôžičky.

martinka13
31. dec 2017

Neviem si predstaviť oddelené financie v manželstve. U nás ja zarábam cca 5xviac ako manžel, ale môže sa stať kadečo plus ozaj keď ostane zena len na MD a potom na RD, nie je reálne, aby z tých almužien čokoľvek ťahala. Teda podľa zabehnutych pravidiel , ja jedlo a ostatné, Ty bývanie..... Raz je to manželstvo a treba mať jednu spoločnú kasu. Môj názor.

malapepka
31. dec 2017

@hettinka investovat do auta tak velke peniaze je hlupost. Aj auto za polovicnu sumu moze byt dobre a spolahlive. Ved nech si ho kupi, ale nie za vsetky peniaze.
Za dalsie, nemyslim si, ze autorka lipne na tych peniazoch. Skor si myslim, ze ich setri, kym sa da, kym nie su deti a ma aj ciel, kam ich minu - vlastny dom. Na co im budu drahe rarohy (kavovar a pod.), ked ten dom nebude a mohol byt, keby spolocne nasetrili.
Ja tiez setrim, pokial to ide, ale aj si doprajeme. No mnoho veci, co sme si aj zadovazili boli blbiny, ktore nas bavili iba chvilu... cize treba minat s rozumom a nie ich prehajdakat.

vienala
31. dec 2017

Nerozumiem logike, ked ma niekto na ucte 2000 a chce auto za 19000. Ale uplne rozumiem tuzbe muza mat lepsie auto - je to pre nich hracka, ktorou si mozu dokazat status a pohladkat ego. Navyse ak tvoj manzel vidi aj moznost vziat si peniaze zo svadby. Ale teda ja by som s tym tiez nechcela suhlasit. Navyse, ak chcete stavat dom. Vtedy je lepsie sa uskromnit a mat lacnejsie auto.
My sme na zaciatku tiez mali stare auto, investovali sme do domu. Az po zaplateni celej hypoteky sme si prvykrat kupili nove, kvalitne auto, predtym sme nikdy nove nemali. Aj to sme si kupili auto nie na ukazanie statusu, ale aby bolo bezpecne a prakticke pre trojdetnu rodinu, ktora casto cestuje. Naco si nieco dokazovat novym autom, ktore aj tak prudko straca na hodnote. Nastastie moj manzel nie je typ cloveka, ktory by potreboval to, ze vie dobre zarobit tym, ze sa prezentuje autami. Zo srandy si s manzelom hovorime, ze nase vysnene auto si kupime az vtedy, ked deti vyrastu a budu vediet kultivovane cestovat bez zakopanych sedadiel, roztrusenych omrviniek a zakvackanych sedaciek.

lilyianka
31. dec 2017

@lucia2609 toto je cele zle....v celom prispevku len jeho penuaze a tvoje peniaze a co tak vase???
Ak budete dalej takto hospodarit, daleko nezajdete, lebo sa budete stale hadat....co tak zalozit spolocny ucet, prip.mat peniaze spolu? Pises, ze na svadbe sa vyzbieralo 9tisic...tak snad nie len z tvojej, ale aj z jeho strany...cize tieto peniaze su spolocne!!
Na druhej strane kupa auta je rozhodnutim oboch manzelov a kedze sa jedna o vyssiu sumu, ano musis to odsuhlasit aj ty....ale nebudem kupovat to, na co nemam...takze pan manzel nech sa poohliadne po inom, lacnejsom aute a aj za 10tisic najde dobre auta....
Co sa mi nepaci je, ze si na zaciatku spomenula, ze on je z chudobnejsej a ty z lepsej rodiny...tu sa mi rozum zaatavil 🙈

mandala77
31. dec 2017

@lucia2609 nečítala som diskusiu, len Tvoj príspevok. Písala si: "celý vzťah som ročne míňala na partnera tak 10x viac ako na mňa, či už išlo o oblečenie, jedlo alebo iné potreby ktoré sme mali v domácnosti, napokon bývať v Bratislave nieje lacná záležitosť, aj bez tých výdavkov na neho..."
Nepochopila som, či si myslela tieto výdavky ako spolu bývate.

Ale ak si k nemu počas vzťahu vždy pristupovala tak, že si míňala na neho - mne to príde akoby si si ho trochu vydržiavala alebo jednoducho si dávala jeho potreby pred svoje a financovala ich, tak na to sa jednak ľahko zvyká, jednak si určila - tým, že si na to pristúpila, základy, na ktorých staviate. Teraz vidíš, že sa to rúca. Keď ste už spolu bývali, nerozdelili ste si spravodlivo výdavky.
Máte prekrútené role. Muž je ten, ktorý vo vzťahu by mal ženu zabezpečiť. O svojho muža sa nikdy nebudeš môcť oprieť, lebo Ti neposkytuje istotu.
Tu nejde o auto. Ale v jeho prípade by som povedala, že aj o charakter. Prepáč, ale na mňa on pôsobí ako vychcaný hajzlík.

operaphantom
31. dec 2017

@hettinka Pises velmi zvlastne. Mam pocit, ze tiez asi rada minas peniaze a potom si odkazana na vselijake pozicky, hypoteky, leasingy. Naozaj netreba zit iba pre pritomnost.

michaella94
31. dec 2017

a dokedy to chcete delit na moje a tvoje peniaze? peniaze co ti nasetrili rodicia by som uplne vynechala zo vsetkeho...to su peniaze na dom a hotovo....a co bude ked pojdes na matersku a budes dostavat rodicak 200eur?? urcite by som financie riesila na spolocne...my mame s muzom kazdy svoj uce...z muzovho sa vyplati vsetko byvanie mbili internet proste vsetko a zo zvysku zijeme teda potraviny...ked jemu dojdu penaze na uce ide sa z moho uctu...tak to mame podelene my...a vzdy hovorime ze s to nase peniaze....plus z muzovho uctu ide peniaze na setrenie na knizku a z toho sme si kupili spolocne auto....🙂

vienala
31. dec 2017

Co je zle na oddelenych uctoch? My sme mali kazdy vlastny ucet uz pred svadbou, po svadbe sme to nemenili. Je to o tom, ako sa na financiach ti dvaja dohodnu. U nas vsetko financuje manzel. Moj ucet je na velke vydavky. Z mojho sa kazdy rok hradila mimoriadna splatka hypoteky, financovala sa kupa auta a pod. Mne tiez dobre padlo pocas materskych mat aj vlastne peniaze, mat vo financiach iste sukromie, manzel nemusel vediet o kazdom vydavku. Nemyslim tym ale, ze by som si len tak tie peniaze z mojho uctu minala bez rozmyslu. Proste su tam pre pripad velkych vydavkov. Vsetko je to o dovere, komunikacii a dohode tych dvoch manzelov.

sasa1310
31. dec 2017

@lucia2609 vy ste jasný príklad toho, že najlepšie vo vzťahu tuším je, keď obaja prídu s "holým zadkom". A nadobúdajú všetko spoločne.
Lebo tebe vadí, že našetril len 2000 eur, aj napriek tomu, že ty máš viac AJ VĎAKA TVOJIM rodičom, ale tak vadí ti, že iba 2000 eur.
Ty máš viac a on to tiež nemôže prekusnúť asi, prečo by si ich nemohla dať na VAŠE spoločné auto.

My sme došli obaja s holým zadkom, mladí a všetko čo máme sme vybudovali spoločne. A v živote sme si nevyčítali čo komu kto dal a čo kto zaplatil z akých peňazí.

Ak to u vás takto funguje na začiatku ešte neznamená, že to tak bude stále. Možno sa to zmení, keď príde dieťa. Ťažko povedať. Ale asi to bude ťažšie, keďže si si ho ty svojím spôsobom takto naučila ešte počas chodenia, že si väčšinu platila ty. Tak on automaticky ráta, že na auto dáš aj ty.

bluka2
31. dec 2017

@mandala77 Súhlasím, aj na mňa pôsobí ako malý či vacsi hajzlik a ešte aj taký chudáčik, čo si autom chce niečo dokazovať, dosť neatraktivna kombinácia

lilyianka
31. dec 2017

@lucia2609 no precitala som si vsetky tvoje prispevky k teme....taaakze tvoj chlap je clovek, kt.nevie hospodarit...otazne je, kde mina peniaze...na to treba prist...inak osobne si myslim, ze ani tych 2tisic co spominas ze by mal mat na ucte tak tam nebudu...
Ty si zase clovek, kt.vie usetrit...tak cele to pitrebuje rozhovor, kde mu vysvetlis, ze ziadne nove auto pre neho sa nekona...nech si kupi za 7tisic ojazdene (5 tisic predaj auta +2 tisic na jeho ucte)... peniaze kt.sa vyzbierali na svadbe plus co vam setrili teda tebe tvoji rodicia pojdu na dom...a to by som si tiez dala mozno nejak pravne osetrit....inak pises ze rodicia ti nasetrili 5 cifernu sumu..to moze byt ale 10000 ale aj 99999 eur...

fokuska
31. dec 2017

@lucia2609 Predtym ako ste sa vzali ste sa nerozpravali o tom ako budete fungovat po vsetkych strankach? Aj financnej - ako planujete hospodarit, ake mate platy, vydavky ako a ci chcete setrit a pod.?
Rovno ste sa vzali a az teraz zistujes ze vlastne nevies na co mina, ci vobec setri a ak ano kolko ma, ako sa stavia k vacsim investiciam.

Pre mna uplne nepochopitelne vstupit takto do manzelstva.

A to sa tyka aj vedenia domacnosti, celkovo vztahu, postoj k detom, ciele a sny do buducna...

stanka1986svk
31. dec 2017

@lucia2609 tak ako píšu ostatné. Aj j si myslím že ani tých 2000€ nemá. Len aby nehádzal do automatov.....alebo alimenty platí. Musíš zistiť kde ich míňa

sasa1310
31. dec 2017

@hettinka no vždy lepšie v hotovosti ako na leasing, kedy auto v podstate ani nevlastníš ty, iba leasingová spoločnosť, ktorej čo to preplatíš.
Ja zasa nechápem ako si môže niekto kúpiť auto na leasing. Veď, keď na neho nemám, tak nekupujem, poprípade kúpim lacnejšie.

sasa1310
31. dec 2017

@bluka2 zvláštne. Dnes, kedy je pomaly každá tretia žena takáto, čo vyciciava svojho chlapa, aby mohla chodiť na nákupy....ako to inak vyzerá, keď je to presne naopak.