icon

Financie v manželstve

lucia2609
30. dec 2017

Ahojte žienky, tak aby ste mi lepšie poradili, napíšem Vám najprv niečo o sebe... Mám 28 rokov a v máji sme mali svadbu s mojim mužom..odvtedy mi robia celkom veľkú hlavu financie....pochádzam z bohatšej rodiny ako môj manžel, no ten má 32 rokov a doteraz si ušetril 2000 eur...financie zatiaľ spoločné nemáme, no vysvetlím Vám celý problém aký vznikol...celý vzťah som ročne míňala na partnera tak 10x viac ako na mňa, či už išlo o oblečenie, jedlo alebo iné potreby ktoré sme mali v domácnosti, napokon bývať v Bratislave nieje lacná záležitosť, aj bez tých výdavkov na neho...nebývali sme spolu až rok pred svadbou sme sa tak nejak dohodli že už budeme bývať spolu...on platí nájom, ja potraviny, drogériu a pod. Manžel ma plat 1200 eur a náklady 500 eur takže by mu malo ostať 700 eur mesačne...ja mám príjem 700 eur a výdavky tak 400 eur, takže mi ostáva 300 eur mesačne...prešiel rok a na účte má stále 2000 eur, či pred svadbou či po nej...stále 2000.... ja som našetrila 3000 eur + 9000 eur sme dostali od hostí na svadbe, takže to je 12 000 eur (moje našetrené + svadobné)
A TERAZ PROBLÉM: manžel predal auto za 5000 eur a našiel nové za 19 000 eur...a teraz nastúpila jeho logika že 5000 eur dostal z predaja auta + 9000 eur sme dostali na svadbe a kedže už žijeme spoločne, mám mu dať 3000 eur ktoré som ja ušetrila + 2000 eur mám zobrať z peňazí, ktoré mám u našich, no tie mi dali s tým, že to má byť na to, keď sa budem s manželom budovať, lebo môj sen je bývať v doma a nie byte... je to podľa Vás normálne? Ja neviem či som tak mimo... ale vždy som si myslela že spoločné auto sa má kúpiť zo spoločných peňazí a teda tých ktoré sme nadobudli ako manželia a nie brať z peňazí rodičov mojich ktorí síce chcú aby sme ich využili my dvaja no na celkom iný účel...a keď som sa ho spýtala že či mu mám dať zo svojich peňazí, tak sa začal vadiť, že "veď ja dám 5000 eur čo predám auto tak aj ty pridaj 5000 eur (3000 eur si nasporila a 2000 zober z tých čo sú odložené u Vašich na dom) Čo si o tom myslíte? Čo by ste robili vy alebo mu povedali?

sense
31. dec 2017

@sisaka hej hej...nevyriesitelny problem potoky slz a behom jedneho dna na mk, problem vyrieseny ku spokojnosti autora diskusie a presne tak ako si autor zela...

dai
31. dec 2017

@kapustovafliacka99
@lilyianka kedy ste boli naposledy v tatrach?🙂 ja pen pre info ze noc v kempinski stoji okolo 300 euro najmenej bez stravy, denny listok na lyzovanie na strbskom minuly rok stal okolo 40 euro myslim na osobu... my teda nechodime do kempinski ale dovolenka tyzdnova nas pod 2000 malokedy vyjde ked lyzujeme...
Ako mne to tiez pride cele divne ale hadam zakladatelka neklame a naozaj vsetko takto super dopadlo - drzim im palce nech to ustoja a dovolenku si uziju

kapustovafliacka99
31. dec 2017

@dai ako decko na ZS :D uz roky som nebola a uz roky som mimo SK. chapem,ze som trochu prehanala, ale aj tak je to cele divne. neviem no.

mandala77
31. dec 2017

@lucia2609 môžem sa Ťa spýtať, čo Ťa viedlo k tomu, že si mu kupovala veci, oblečenie, rozmaznávala ho? Ono to zvyčajne býva obrátene. Že muž rozmaznáva ženu. Tiež Tvoj štýl, že ho dáš sadnúť na vypočúvaciu lavičku, musela som zaveliť.
Z môjho pohľadu vy máte omnoho vážnejšie problémy ako je auto.

bluka2
31. dec 2017

Pridavam sa, cele uplne divne. Pri takých platoch, čo nie sú úplne oslnivé, tiež divne, že by si niekto zabookoval celý týždeň v hoteli Kempinski alebo podobnom, ale tak peknu dovolenku

anetkaadamko
31. dec 2017

opil ťa suchým rožkom.....a ty si mu to zjedla....

lilyianka
31. dec 2017

@dai chodime do Tatier kazdy rok....za posledne 3r na letnu dovolenku...je pravda, ze tuez nebyvame v hoteli Kempinski, ale tiez bud hotel alebo penzion...a tiez nepozerame ked sme na dovolenke na peniaze...minuli sme max do 1000 eur a to sme boli aj na Lomnicaku...
Vo februari sme boli na par dni lyzovat v Tatrach takze viem ake su ceny skipasov...
Treba brat do uvahy, ze autorka ide do Tatier iba s muzom cize 2 osoby a on jej to predostrel tak, ze 2tisic dal len doteraz za tu dovolenku...kdr su vylety, strava ( ak budu chodit na vecere), mozno lyzovacka...nevieme ci lyzuju alebo budu len niekde saunovat a wellnesovat...ale aj tak si stojim za tym ze pre 2 dospele osoby je 2tisic na tyzden horibilna suma

yanni
31. dec 2017

@dai ale nie na Donovaloch (mam to tu coby kamenom dohodil) a nie len pre dve osoby. Obytko v najdrahsom hotely na Donovaloch stoji cez dva najdrahsie tyzdne v roku (cize teraz) do 150 E na osobu. 7 dnova permanentka stoji v tomto case tento rok ca. 180 e na osobu. Zakladatelka tejto diskusie ale nespomina, ze by na tej dovolenke uz boli alebo ze by sa tam chystali buduci tyzden. Toto najdrahsie obdobie konci 07.01. Potom je to uz len lacnejsie a lacnejsie.

Ine ceny su samozrejme vo Vysokych tatrach. Zije tam moja sesternica, sme tam casto, ked sme na SK. Sami spravuju mensie lyziarske stredisko s lyziarskou skolou. A ani u nich to nie je najlacnejsie. Niekde v hotely "Praha" je to samozrejme extremnejsie.
Ale Donovaly mimo najdrahsie obdobie ta na 6-7 dni nevyjde na 5000 E plus, ktore tento chlapik mohol usetrit z jeho vyplaty za posledny rok.

yanni
31. dec 2017

@lilyianka a hlavne, ked pise, ze Donovaly. Ano, su to ttiez Tatry. Ale Nizke. A uz ten spominany Kempinski je v High.

missdiva
31. dec 2017

@dai napisala realne ceny.

@bluka2 Uplne suhlasim, mne nie je luto davat peniaze na zazitky a investiciu do cestovania povazujem za dobre investovane peniaze. Plne chapem, ze clovek si potrebuje aj oddychnut, stravit prijemne chvile s rodinou, spoznavat nove veci a miesta. Ale absolutne nechapem preco by si niekto, kto nema moc penazi objednal jeden z najdrahsich hotelov na Slovensku na tyzden. Luxusny vikend na dve noci alebo lacnejsi a cisty apartman na dlhsie by boli rozumnejsou alternativou. Je to samozrejme otazka priorit ale ked to je pre nich vysoka suma mali by o takom vydavku rozhodnut spolu...

dai
31. dec 2017

@yanni ja neviem... my chodime do 4hv. V tatrach - to nas vyjde okolo 1500 ubytovanie s ranajkami, ak zoberieme pol penziu tak viac, plnu mi v tatrach nedava zmysel ked lyzujeme, to jeme na svahu... ona pisala na zaciatku ze v tatrach, v dalsom prispevku ze donovaly - tam nechodime tak neviem ake su ceny
Uprimne, ak tema nie je vymyslena , pripadne ten rozhovor, tak mozno autorka len chcela hrubu ciaru potiahnut a zacat odznova a nie sa vrtat v tom co bolo...

yanni
31. dec 2017

Baby citajte pozorne. Zakladatelka pise Donovaly. A nie Kempinsky a lyzovanie na Strbskom.

dai
31. dec 2017

@lilyianka jasne, nevieme vela veci...ja si pod tatrami nejak automaticky predstavim len strbske, tak asi moja chyba - urcite sa da aj lacnejsie dovolenkovat...

mirro
31. dec 2017

@lucia2609 neverím ani pol slova. Baby ti tu dobre radili,a až je to tak ako si myslím, že samú seba klameš,tak celé zle. V každom prípade držím palce,aby si si netrieskala hlavu o pár mesiacov.

bluka2
31. dec 2017

@yanni Máš pravdu, kukala som zo zvedavosti ceny a nájsť pobyt na týždeň za 2000€ sa mi síce po nejakej chvíli podarilo, ale chata mala kapacitu 6 spálni 😂

yanni
31. dec 2017

@dai ano je to cele divne. Ale tak, nech si robi kazdy ako chce. Ale potom nech nevyplakava.
Aj my chodime len do 4plus hviezdickovych. VT ale viac menej chrnime u sesterky, je to krajsie, pohodlnejsie, je to rodina, deti sa vyblaznia. Lyzovat ako sa nam zachce. Pobehame vselico.
Na Donovaloch lyzujem od troch rokov. Aj ked zijem uz takmer 2 desatrocia v zahranici, viem ako sa Donovaly vyvijaju. Polyzujeme tam kazdy den. Moj otec tam staval zatial najdrahsi hotel.

Inak, ked sa jedna o lyziarske dovolenky. mas pravdu, je to draha zalezitost, ak si chces dopriat. My chodime na nasu rodinnu kazdorocnu tyzdennu dovcu do Rakuska (mame to blizsie). Minuly rok sm boli prave v tomto najdrahsom obdobi, 25.12. - 02.01. Kinderhotel (mame 4 deti) all inkl. plus 3 detske Skipassy (zial uz nie tie najlacnejsie) plus 2 dospelacke, mala mala 1r5m (takze ta nic) nas vyslo aj s benzinom (ca. 300 km ta a 300 naspät co je takmer nic) na 10 tisic ecok. A to je este bez lyziarskych skol, kedze chalani to uz maju vsetko za sebou a lyzuju super.
Teraz ideme do toho isteho hotela na Velku noc a je to takmer polovicu lacnejsie.

yanni
31. dec 2017

@bluka2 da sa. Prave teraz v najdrahsom tyzdni. Spominala vyrivku v izbe(apartmane). Takze to bude viac menej hotel. Kuk Hotel Galileo. Apartman. Je to najdrahsi hotel na Donovaloch. Plus 180 x2 e na tyzden Skipass, strava a prkotinky. Takze 2000 aj presvihne.Len to by tam uz musela byt teaz alebo sa ubytovat zajtra. Po 07.01. je to uz zase trochu lacnejsie. Aj ubytko aj permanentky.

Mne to tu cele tak trocha smrdi.

bluka2
31. dec 2017

Poslalo sa mi to skorej. Chýbala mi funkcia zoradiť od najdrahšieho pobytu na Donovaloch. Vyzerá to tak, že také drahé to tam nie je. Možno nejaký balíček s dennými masazami či procedurami, inak neviem

yanni
31. dec 2017

@dai sorry, nedopisala som. Polyzujeme na Donovaloch (ak je sneh) kazdy den (denny vylet, kedze to mame par km) pocas nasej kazdorocnej zimnej navstevy rodiny.Aj prave terza sme boli. Fajn je, kedze nasnezilo.

bluka2
31. dec 2017

@yanni aha, máš pravdu, teraz aspoň táto čast príbehu dáva zmysel. Ten je vybookovany, preto mi to cenu neukazovalo

yanni
31. dec 2017

@bluka2 Donovaly su samozrejme ovela drahsie ako volakedy. Ved sa tam aj vela investovalo. Ale este stale je to prijatelne aj pre normalne zarabajucich.

yanni
31. dec 2017

@bluka2 Ja som nedavala vyhladavac. Kedze Donovaly poznam ako vlastnu dlan, hned som vedela, kde mam kuk. Jasne, ze ceny sa menia takmer rocne.

missdiva
31. dec 2017

@yanni
Podla mna Donovaly az take lacne nie su, chodievame tam dost casto na Silvestra a len dve noci pre styroch (cize 2x2 izby) tam stali dve tisicky minuly rok (nezapocitavam listky na lyzovanie, iba na poslednu chvilu kupeny hotel Residence cez booking). A Galileo vie byt este drahsi (nehovoriac o tom, ze maju skoro stale obsadene). Ale je fakt, ze to zalezi od terminu a boli sme styria.
Pozrela som to cez booking, na 7 noci koncom februara v Residence (cize mimo najdrahsieho terminu) pre dve osoby v najhorsej izbe stoji 900eur. Plus treba k tomu pripocitat listky na lyzovanie (320eur na 7 dni pre dvoch)...

yanni
31. dec 2017

@missdiva Ved pisem, ze v najdrahsom obdobi.

dai
31. dec 2017

@yanni ved to... ja mam tiez v hlave ceny celkove - my este malemu trenera kazdy den berieme, ak tam zaciname sezonu tak aj malej aspon na den- 2, a teda byvame v apartmane s velkym satnikom- v zime mi skrina nestaci na veci☹ a jasne ze ski pasy ratam do nakladov - tie zvykneme objednavat spolu s hotelom - vychadza to lacnejsie potom...
Pre 2och sa urcite da aj lacnejsie najst ale myslim ze to vlastne nie je vobec zmysel tejto temy ...

bluka2
31. dec 2017

@missdiva
@yanni ja tam nechodím, takže som sa aspoň niečo dozvedela. Možno sa tam všetci aj s autorkou stretnete 😀

Ps. Inak super, ze dovolenku zafinancoval bez príspevku rodičov ženy 😉

yanni
31. dec 2017

@dai My uz pre chalanov nastastie lyziarsku skolu nepotrebujeme. Ale tuto sezonu ideme postavit na lyze dceru. Bude mat v tom case 2r a 8m. Pod 3 roky sice nikde neberu ale maju tam lyziarsku skolku pre taketo mrnata medzi 2,5 a 3 rokmi. Takze tam pojdu peniazky. Nastastie je Velka noc "lacna", kedze detske listky su pri platiacom dospelakovi minimalne tyzdenny listok zadara (juchuuuu). Uz sme takto boli dvakrat cez Velku noc, velmi to pomoze, hlavne ked mas tri deti v lyziarskej skole😨

yanni
31. dec 2017

@bluka2 No ak to tak je, tak je tu fakt super.

Tak ja som v BB doma, cize Donovaly je moje domovske lyziarske stredisko uz takmer 40 rokov😉

yanni
31. dec 2017

@dai tak jedna skrina ani nam nestaci. Toto plus v kazdej izbe (tri izby) skrine a komody. No jo, 6 ludi, z toho 4 deti, potrebuju miestoooo. A to sa snazim nebalit zbytocnosti.

dai
31. dec 2017

@yanni ja to uz len kvoli poriadku na izbach preferujem🙂 do satnika nahadzem aj kufre aj vsetok bordel... my sme zatial len 2+2 ale teda zachvilu pribudne drobec a to zas budem rok cestovat s polkou domacnosti🙂 nastastie som menila auto na zaciatku tohto roka a prezieravo vzala 7 miestne🙂