icon

Hypotéka a doživotné právo

marinko1988
7. aug 2025

Ahojte mám otázočku muž teda už manžel kupoval dom na hypotéku kupoval ho sám lebo ja som po bankrote a vtedy sme neboli ani manželia teraz sme už manželia ale dom sa nedá prepísať aj na mňa .... Mám môžem niečo urobiť ak by náhodou sa niečo stalo ....človek nikdy nevie .... Aby som nezostala ako bezdomovec ? 🙂 eletrika v dome sa od začiatku bývania platí na moje meno ... A máme jedno spoločné dieťa ... Ďakujem pekne za rady

anonym_d5dfdd
7. aug 2025

@marinko1988 myslím si, že ak je dom tvojho muža, ty nemôžeš nič, a to že platiš elektriku tiež neznamená nič 🤷

isis234
7. aug 2025
@anonym_d5dfdd

@marinko1988 myslím si, že ak je dom tvojho muža, ty nemôžeš nič, a to že platiš elektriku tiež neznamená nič 🤷

@anonym_d5dfdd môžem sa spýtať? Ak splatí hypotéku, môže dať žiadosť na kataster aby bola aj ona napísaná ako spolumajitel?
Alebo je to tak že on ano slobodný človek začne stavať dom, bude to stále LEN jeho majetok?

patka06
7. aug 2025
@isis234

@anonym_d5dfdd môžem sa spýtať? Ak splatí hypotéku, môže dať žiadosť na kataster aby bola aj ona napísaná ako spolumajitel?
Alebo je to tak že on ano slobodný človek začne stavať dom, bude to stále LEN jeho majetok?

@isis234 Keď splatí hypo, banka vymaže záložné práva a môže si svojím majetkom robiť čo chce
napr. prepísať časť na manželku darovacou zmluvou

anonym_ced54b
7. aug 2025

Doživotné právo bývania nemôžeš mať na dome, ktorý ma záložku na LV z banky

vikisisi
7. aug 2025
@isis234

@isis234 dá sa aj skôr pridať manželka na LV ešte pred splatením hypotéky, len tam treba súhlas banky za poplatok, ale keď sú manželia nevidím dôvod prečo by nedala

patka06
7. aug 2025

@marinko1988 Doživotné právo užívania sa nedá, pokiaľ je hypotéka
V prípade rozvodu máš pri vysporiadaní BSM nárok na 1/2 splátok hypotéky za obdobie manželstva a rovnako 1/2 preukázaných nákladov na rekonštrukciu domu počas manželstva
Na dom ako taký nárok nemáš
V prípade dedenia po manželovi zdedíš dom ty + jeho deti rovným dielom
Ak má poistenie, hypotéka sa vyplatí z neho. ak nemá - dedíte dom a s hypotékou
Elektrika na tvoje meno je úplne nepodstatná

marinko1988
autor
7. aug 2025
@vikisisi

@isis234 dá sa aj skôr pridať manželka na LV ešte pred splatením hypotéky, len tam treba súhlas banky za poplatok, ale keď sú manželia nevidím dôvod prečo by nedala

@vikisisi aj keď som po osobnom bankrote ?

kitycat
7. aug 2025

Preco by mal byt z teba bezdomovec?

Po smrti manzela zdedite so synom. Myslim, ze s osobnym bankrotom mozes byt rada, ze si ta vzal. Ak ziskas majetok, teda cast domu, tak mozu ziadat splatenie tvojich pohladavok ...

Suchaj radsej ticho nohami

marinko1988
autor
7. aug 2025
@kitycat

Po smrti manzela zdedite so synom. Myslim, ze s osobnym bankrotom mozes byt rada, ze si ta vzal. Ak ziskas majetok, teda cast domu, tak mozu ziadat splatenie tvojich pohladavok ...

@kitycat :D tak to je ale rada .... Ďakujem tak budem teda čakať Kim sa poberie na druhý svet :D ach .... Načo taká odpoveď bola dobrá ? Nechápem

ekira1
7. aug 2025
@marinko1988

@kitycat :D tak to je ale rada .... Ďakujem tak budem teda čakať Kim sa poberie na druhý svet :D ach .... Načo taká odpoveď bola dobrá ? Nechápem

@marinko1988 akože načo? Veď ti vysvetľuje, že tvoj strach je neopodstatnený. Po smrti bude dediť syn, budeš mať kde bývať. Chudák manžel, dosť čo si ta vzal s dlhmi co nesplácaš, ešte ho I pochovávaš..

marinko1988
autor
7. aug 2025
@kitycat

@kitycat nemám už žiadne pohľadávky keď som už 10r po osobnom bankrote

kitycat
7. aug 2025
@marinko1988

@kitycat nemám už žiadne pohľadávky keď som už 10r po osobnom bankrote

@marinko1988 a manzel prepisat chce? Rozpravali ste sa o tom?

Ked to kupil sam, nevidim jediny dovod. Z titulu manzelky tiez nie, z titulu elektriny uz vobec.

Ci mate krizu?

marinko1988
autor
7. aug 2025
@kitycat

@marinko1988 a manzel prepisat chce? Rozpravali ste sa o tom?

Ked to kupil sam, nevidim jediny dovod. Z titulu manzelky tiez nie, z titulu elektriny uz vobec.

Ci mate krizu?

@kitycat nie nemáme iba tak informatívne sa pitam .... A áno chce prepísať nemá s tím žiadny problem

chrobak7
7. aug 2025

@marinko1988 Akou formou si vysporiadala osobný bankrot? Formou konkurzu, alebo formou splátkového kalendára?

palicka
7. aug 2025
@marinko1988

@marinko1988 veď mach spise závet v tvoj prospech

anonym_b55c2b
7. aug 2025

A prečo by vlastne mal prepísať polku alebo koľko na teba, keď ten dom kúpil on? Ty si koľko prispela? A on o tom tiež vie, alebo to je len tvoja špekulácia?

anonym_6a3aff
7. aug 2025

Ked si tak dlho po bankrote,mozete refinancovat hypo spolu ako manzelia a s tym,ze banku poziadate,aby si bola aj ty ako majitelka.Ked ste manzelia a kupujete takto nehnutelnost spolu je to automanicky pol,na pol.Ale predat a kupit spolu a tam uz ta automatika bude ked budes rucitel aj ty.Hypo si myslim,ze uz po tolkych rokoch nemal byt problem.

isis234
8. aug 2025
@patka06

@isis234 Keď splatí hypo, banka vymaže záložné práva a môže si svojím majetkom robiť čo chce
napr. prepísať časť na manželku darovacou zmluvou

@patka06 veľmi pekne ďakujem

isis234
8. aug 2025

@vikisisi vďaka. Presne na to som myslela... ak sú už manželia...

etel1
8. aug 2025
@isis234

@isis234 môže jej darovať, napr.polovicu darovacou zmluvou

isis234
8. aug 2025
@etel1

@isis234 môže jej darovať, napr.polovicu darovacou zmluvou

@etel1 vďaka

vikisisi
8. aug 2025
@marinko1988

@marinko1988 áno veď už to je ukončené, tak som to pochopila

vikisisi
8. aug 2025
@palicka

@marinko1988 veď mach spise závet v tvoj prospech

@palicka závet sa dá napadnúť

kavicka12
Autor odpoveď zmazal
marinko1988
autor
11. aug 2025
@kavicka12
Odpoveď bola zmazaná

@kavicka12 je to zložitejšie lebo som si prešla tím osobným bankrotom

lucylaw
11. aug 2025

Iba úplný blázon by prepísal časť nehnuteľnosti,ktorú nadobudol pred manželstvom,na niekoho,kto prešiel osobným bankrotom,takže finančná gramotnosť tohto človeka je viac ako diskutabilná..Ja by som nikdy na nikoho neprepisala žiadnu časť nehnuteľnosti,ktorú som nadobudla pred manželstvom..Ak má na nehnuteľnosť hypo,banka musí súhlasiť s prepisom časti nehnuteľnosti na niekoho iného,bez toho sa nepohnete..Ak nechceš skončiť v prípade rozvodu ako bezdomovec,kúp si vlastnú nehnuteľnosť a daj ju do podnájmu..Spoliehať sa na to,že po rozvode budeš ťažiť z nehnuteľnosti,do ktorej si neinvestovala nič,je dosť smiešne 😉 budeš mať nárok tak akurát na polovicu splátok hypotéky,ktoré boli splatené počas vášho manželstva,prípadne na to,čo si do domu investovala zo svojho,ale to je tak všetko..

marinko1988
autor
11. aug 2025
@lucylaw

Iba úplný blázon by prepísal časť nehnuteľnosti,ktorú nadobudol pred manželstvom,na niekoho,kto prešiel osobným bankrotom,takže finančná gramotnosť tohto človeka je viac ako diskutabilná..Ja by som nikdy na nikoho neprepisala žiadnu časť nehnuteľnosti,ktorú som nadobudla pred manželstvom..Ak má na nehnuteľnosť hypo,banka musí súhlasiť s prepisom časti nehnuteľnosti na niekoho iného,bez toho sa nepohnete..Ak nechceš skončiť v prípade rozvodu ako bezdomovec,kúp si vlastnú nehnuteľnosť a daj ju do podnájmu..Spoliehať sa na to,že po rozvode budeš ťažiť z nehnuteľnosti,do ktorej si neinvestovala nič,je dosť smiešne 😉 budeš mať nárok tak akurát na polovicu splátok hypotéky,ktoré boli splatené počas vášho manželstva,prípadne na to,čo si do domu investovala zo svojho,ale to je tak všetko..

@lucylaw do hypotéky som nešla iba z dôvodu môjho bankrotu .... Neviete okolností ktoré ma viedli k tomu bankrotu ... Tak ma nesudte ....ďakujem ..... A všetka hypotéka už od začiatku ide teda sa platí z nájmu môjho bytu ktorý mám v podnájme .... Ale to riešiť nechcem lebo pre mňa ten byt ako keby ani nebol tiež nejdem rozoberať že prečo ...ja viem sama ... Ďakujem pekne za radu

kavicka12
12. aug 2025
@marinko1988

@kavicka12 je to zložitejšie lebo som si prešla tím osobným bankrotom

@marinko1988 ale bankrot trvá 5 rokov ,teraz ste už čistá?keď áno tak by ste mohli nie?Ja som u z dlžnú sumu tých 500 eur vyplatila no bude m vraj evidovaná ešte 5 rokov,mm teraz tiež bral hypotéku na výstavbu domu,nemohli sme sa ani zosobášiť no teraz už môžme.