Hypotéka cez banku verzus stavebné sporenie

map0007
29. jan 2015

Zapojte,chceme si s manželom kúpiť byť alebo dom.On skôr dom🙂No a neviem čo je lepšie či hypotéky cez banku alebo stavebko.Nasporene rám nemáme,no a to potrebujem ešte hodiť do toho úver 10 000e.Aby bola len jedna splátka hypotéky.Aké máte názory.Ďakujem

duun
29. jan 2015

Ja som potrebovala cca 40 000 na byt. Hypotéky aj sporenie s medziúverom vychádzali viac-menej rovnako. Problém aspoň u mňa bol, že som VŠ pedagóg a teda podľa zákona mám vždy IBA zmluvu na dobu určitú, čiže banky ma zdržovali a napokon poslali preč (nízka bonita klienta, malé záruky - práca..). Mám teda stavebné sporenie s medziuverom a čo som porovnávala so známymi, je to o tom istom.

Ťažko ti asi povie niekto úplne záväzne a jasne toto alebo toto, vždy závisí, kto ti aké podmienky poskytne - úrok, fix, možnosť predčasne splatiť, mimoriadne vklady atď, je toho neskutočne veľa, čo môže výber ovplyvniť a to dosť razantne.

silviaaa21
29. jan 2015

Najlepšie bude, keď si to všetko obeháš a potom porovnáš, lebo úrok a celkovo ponuku ovplyvňuje veľa vecí. Alebo si nájdi fin.poradcu a ten to urobí za teba.

michalmakovnik
29. jan 2015

@map0007 Zalezi od viacerych faktorov. Ak mate preukazatelny prijem, ste zamestnany, alebo kladne danove priznanie z podnikania, tak urcite vyde hypoteka najlepsie. Ak vsak mate problem s preukazanim prijmov, alebo uz mate stavebne sporenie zalozene, tak moze to byt alternativa, avsak financne urcite drahsia.

dai
29. jan 2015

@map0007 ak mate dobru bonitu tak bude hypo lepsie riesenie, ak su tam nejake prekazdy tak ako pise michalmakovnik lepsie bude stavebne...

hradnapani
29. jan 2015

@map0007 my sme to porovnavali a stavebko nam vyslo strasne nevyhodne, aj napriek tomu, ze sme ho tam mali zalozene. Ale zavisi od konkretnej situacie u vas.

lubomirspetko
1. feb 2015

@map0007
@duun

Stavebný úver je skôr vhodný na menšie rekonštrukcie, kedy nie je potreba zakladať nehnuteľnosť. Ako 100% financovanie bývania by som ho však určite nevolil. Niekedy je vhodné hypotekárny úver doplniť stavebným, je však vhodné keď máte určite hodnotiace číslo a niečo nasporené.
Pri stavebnom úvere máte dosť veľký úrok, pri medzi úvere katastrofálny.
Úver zo stavebnej sporiteľne je preto len krízové riešenie situácie.

duun
2. feb 2015

ano, ani ja by som ho nevolila - racionalne rozmyslam - keby mi aspon niektora prepytujem poondiata banka bola ochotna dat hypoteku. Zial, ani jedna proste nebola - podpriemerny plat (co chcete v skolstve?), zmluva na dobu urcitu (vysokoskolsky zakon tak nariaduje, ale banke to nevysvetlite), dieta atd. Jednoducho som pre nich klient s nizkou bonitou = treba vysoky urok a ak sa ten nezmesti do toho o co moze banka cloveka legalne osklbat bez toho, aby sla (banka) do rizika, tak dovidenia. Niektore boli este natolko chrapunske - konkretne VUB, ze si doslova tri mesiace s vybavovanim hypoteky pockali, aby mi ju mohli alibisticky zamietnut nie preto, ze som pre nich chudak, ale ze mam menej ako 6 mesiacov do konca zmluvnej doby.

Tak ostavalo jedine stavebko s katastrofalnym urokom, ktory ked kazdy mesiac platim, tak mam chut vrazdit.. Viem, ze ten byt preplatim v konecnom dosledku o 120% a ze je to uzera, ale takych ludi je nesmierne mnozstvo a aj takych, co su na tom horsie. Co ine? zobrat si uver a vyplatit medziuver zo stavebka? Zrejme by nevyslo hodnotiace cislo a skoncila by som na krku (aspon nejaku dobu) aj s uverom aj so stavebkom..

david93
3. feb 2015

stavebný medziúver nikdy viac, boli sme prinútení okolnosťami, ale je to fakt zdieranie od banky, lebo platíte úroky a istina sa vám neznižuje
a keď sme požiadali o preklopenie na úver, lebo sme už dosiahli všetko čo bolo treba, tie s...ne nás nechali ešte tri mesiace platiť, jednoducho nám to zamietli, lebo môžu

a známi rušili stavebné sporenie po 6 rokoch a od decembra čakajú na vyplatenie svojich vlastných peňazí, ktoré si stavebná sporiteľňa môže pozdržať tri mesiace (lebo môže!)

aduuus
2. mar 2015

Ahojte, ak potrebujete vybaviť úver, hypotéku, poistku, stavebko, sporenie...čokoľvek, poprípade už niečo z toho máte a bodlo by Vám ušetriť na mesačných splátkach, ozvite sa KOŠICE a OKOLIE, nakoľko sídlime v Košiciach. Vieme vybaviť pre klientov výhodnejšie ponuky, ako keď si idete za okienko vybavovať samy, nakoľko my spolupracujeme priamo s riaditeľmi inštitúcií.

jane124
31. máj 2016

Stavebny uver je dobry v tom, ze ked si ho chcete preniest a date si vycislit zostatok, tak budete mat urcite splatene viac ako pri hypoteke, lebo pri nej platite najprv urok a az potom istinu (pri stavebku sa to deli). Ak mate nasporene, este lepsie. pozrite porovnanie, mozno pomoze co je pre vas vhodnejsie http://www.pozicka.sr/rozdiel-medzi-hypotekou-a.... alebo sa obratte na poradcu, nechajte si vypracovat viacero ponuk z viacerych bank a aj stavebnych sporitelni a rozhodnite sa tak. netreba vsak zabudat, ze urok nie je vsetko. pozerajte aj na vysku splatky a dobu splacania - to vsetko sa podpisuje pod to, kolko banke zaplatite celkovo. vela stastia 😉