icon

Hypotéka na 30 rokov

14. júl 2022

Dobrý deň ,chcem sa spýtať. Berieme si hypotéku na 30 rokov 180tisic , je normálne na úrokoch preplatiť 80tisic ? Že nakoniec zaplatíme sumu 260tisic ? Ďakujem

janulienocka
14. júl 2022

Možné to je samozrejme, aký máte úrok, aké sú splátky,RPMN ?

melanta
14. júl 2022

Áno, je to úplne normálne. Každý tak preplatí, či na spotrebáku, či na hypotéke. Ak nemáte cash, tak iná cesta nie je, ak nechcete bývať u rodičov alebo v podnájme. Ideálne je robiť každý rok mimoriadne splátky, aby ste si skracovali istinu a dobu splácania a splatili úver za 20 rokov alebo aj skôr a nie za 30.

slovenka753
14. júl 2022

Samozrejme ze je to možné. Ono si treba uvedomiť ze ide o anuitne splácanie, čiže každý mesiac sa uroci zostatok istiny. Časť splátky ide na úrok a časť na istinu, na začiatku ide väčšia časť na úroky. Nie je to tak, že ak máš úrok 3% zaplatíš 180k + 3% zo 180k.

hanka1674
14. júl 2022

Áno, je to možné a aj bežné. To si skús pozrieť obyčajné úvery, koľko sa na nich preplatí.

liz_lemon
14. júl 2022

čím dlhšia doba splatnosti, tým viac preplatíš

liljana
14. júl 2022

Mozes platit mimoriadne splatky a s mensou anuitou(zostatkom hypo) budu aj uroky nizsie. Je to to iste, ako ked das nejaku sumu do banky a 30 rokov dostavas uroky. Odniekial tie uroky prist musia, niekto ich musi zaplatit.

sasa1310
14. júl 2022

samozrejme, veď vidíš ako vzrástla inflácia teraz za posledný polrok. Za 20 rokov bude mať tvoja splátka nulovú hodnotu. To preplatenie nie je reálne tak vysoké ako to vyzerá teraz

janai1
14. júl 2022

a počkaj čo to bude keď sa ti ešte zvýšia úroky 🙂

liljana
14. júl 2022

Ano je to realne
180.000,00 € x 1,5% x 30 = 81.000,00 €
S tym ze castou splatky splacas priamo aj uver, tak tie uroky budu nizsie ako jednoduche urocenie, ked platis iba uroky bez splacania istiny.
Pocitaj s tym, ze ak by uroky sli vyssie, tak ti dvihnu aj urok na hypo, ked uplynie doba fixacie a zaplatite este viac. Ale ked pride recesia, zase uroky znizia ... Medzitym aj tebe pojde mzda nahor.

liljana
14. júl 2022

Zober to tak, ze ak ti cisty plat bude kazdy rok v priemere rast viac ako je urok z hypo, tak ta hypo vyjde "zadarmo". Ale samozrejme zvysok veci potrebnych k zivotu pojde nahor tiez (potraviny, cestovne, najom,...)

gabika128
14. júl 2022

A akú hodnotu bude mať tá nehnuteľnosť za 30 rokov? Ale nedá sa to takto jednoducho vypočítať, každých pár rokov sa ti mení úroková sadzba, mení sa ti pomer splácania úroku a istiny.... Ja keď som pred skoro 10. rokmi brala hypo, tak sa mi oči pretacali keď som si zhruba vypočítala koľko v skutočnosti splatim a aj tá splátka mi prišla veľká. Teraz som už vysmiata ako lečo, ceny išli hore, nehnuteľnosť má už viac ako dvojnásobnú hodnotu, suma splátky je smiešna a keď sa pozerám na zostávajúcu sumu hypotéky tak to je už menej ako priemerne auto.

elizabet173
14. júl 2022

Tvoja nehnutelnost bude mat o desat, dvadsat, tridsat rokob tiez inu hodnotu, ako dnes, aj tak to treba brat. Financie na byt alebo dom je takmer nemozne nasetrit, lebo kym nasetris, cena je uz niekde inde, lebo inflacia. Takze?

zuzanaete
14. júl 2022

Prvu hypo som mala s urokom 4,5%. Radsej som sa ani nezamyslala, ze kolko preplatim. Proste je to cena za byvanie. Sice byvanie je drahe, ale ludia na pokraji chydoby maju existencne problemy. Takze radsej sa trapit s hypo a platit uroky, ako nemat, kde hlavu sklonit. A v zavere majetok sa v rodine nestrati.

jakoma
14. júl 2022

Je to normalne,ak mate urok okolo 3 percent. Ak vam to vadi, dajte si hypo na menej rokov, ak sa da.. napr. na 25

gertrudka222
14. júl 2022

Jasne ze je. Ono sa to tak nezda na zaciatku, no ked si popocitas vsetky tie roky, tak je to normalna cena navyse, ktore proste zaplatis

michal711
14. júl 2022

Veľa šťastia.

janka1011
14. júl 2022

Tak normálne to určite nie je, ale v dnešnej dobe, ziaľ, celkom možné. Máte finančného poradcu?

onats
Odpoveď bola odstránená
autor
14. júl 2022

Ďakujem pekne všetkým za odpovede . Ste ma viac menej ukľudnili 😅. Áno mame finančného poradcu no veci s ním rieši manžel , mne keď povedal tuto info tak som , no nevedela ze či fakt je to nevyhnutne take úroky .už viem teda ze áno . Ďakujem

alenamihal
15. júl 2022

@onats nam konci fixacia po 3rokoch a mam dilemu ,co teraz ..na aku dobu dat fixaciu..urok mame 1.19% ... co odporucate ??