Hypotéka na byt v Bratislave - mama s 2 malými deťmi
Dobrý deň, mám 34 rokov, muža a 2 malé deti.
Ja som bola tá, ktorá sa nasťahovala do mužovho bytu takže nie je náš spoločný, teda žijeme aj s deťmi vo výhradne mužovom byte.
Chcela by som si kúpit svoj vlastný byt. Kľudne aj keby to bolo len niečo malé, aj len 1 izbový, ideálne však 2 izbový, aby som mala niečo svoje pre každý prípad do budúcna. Moja mzda je 1400- 1500€ brutto s tým, že na jedno dieťa poberám aj RP zo zdravotných dôvodov. Aj z tohoto dôvodu nie je pre mňa v dohľadnej dobe veľmi možné zvýšiť si príjem.
Čo ale považujem za najväčšie mínus v mojom prípade je to, že som v roku 2018 musela podstúpiť osobný bankrot. Ešte kým ma odsúdite, že chcem hypotéku ale s peniazmi neviem narábať musím dodať, že to bolo síce z mojej hľúposti ale z dôvodu, že som chcela pomôcť rodičovi, ktorý sa dostal do problémov. Bola som mladá, hlúpa a hlavne naivná, avšak išlo o rodiča, ktorý prišiel o bývanie (do dnes nerozumiem ako sa to mohlo stať, žiaľ, už sa ani nedozviem) a iné východisko som vtedy nevidela. Rodič však krátko na to zomrel, ja som ostala s dlhom, ktorý som následne pár rokov splácala avšak nakoniec to bolo neúnosné a musela som o bankrot požiadať.
Vlastním nehnuteľnosť, domček mimo BA, je to miesto kam "utečieme" s deťmi keď potrebujeme trochu spomaliť, čiže taký vikendový. Na stále bývanie sice vhodný je avšak lokalita je naozaj taká kľudová, pracovné a vzdelávacie možnosti tam a v okolí nie sú postačujúce. Hodnotu dnes odhadujem okolo 50.000€. Myslite, že by som mala šancu do tých 2 rokov získať hypotéku?
@lenkapap áno, samozrejme, peniaze mám ako keby uložené v tej vikendovej nehnuteľnosti, tú si ale chcem nechať. Preto píšem, že horizont cca tých 2 rokov aby som mohla ešte čo-to došetriť.
Viem, že nik nemá vešteckú gulu, kto vie ako to o tie 2 roky bude všetko, len či by som mala aspoň nejakú reálnu šancu..
@mamula20 predať nechcem, niečo určite došetrim ešte, založiť keď tak som rozmýšlala ale neviem či by to pre banku bolo dostatočne zaujímavé.
Najskor musis nasetrit a potom to pravne osetrit aby bol byt vylucne tvoj. Najlepsie smer pravnik a financny poradca, ma MK Ti mozu dat tipy ale nikto nevie kde je Chalupa atd
Opytaj sa financneho poradcu. V prvom rade ak ste manzelia a chces kupovat len ty, u notara by ste pred kupou museli zuzit bezpodielove spoluvlastnictvo a muz s tym musi samozrejme suhlasit, neviem ci ste sa o tom bavili. V druhom rade neviem ci ked od tvojho prijmu odrataju zivotne minima na teba a deti vyjde ti pri dnesnych urokoch hypo na byt v BA, aj keby 1-izbovy, vsetko je uz nad 100tis. 20% z ceny teda min 20tis (lebo hypo daju max 80%) chces kde ziskat, ak nie predajom tej chalupy? O hypo po bankrote neviem nic, zrejme to polahcujuca okolnost tiez nebude... Smer financny poradca.
A vy ste manželia alebo len spolu žijete? Lebo ak ste manželia, tak hľadať si vo fungujúcom vzťahu byt "keby náhodou" je trochu divné. Vlastne otázka je, či je ten vzťah fungujúci, keď máš potrebu mať niečo v zálohe. Máš dom, čiže máš kam ísť.
A ak ste manželia, musela by si byt vylúčiť z bsm.
Ďašia otázka... keby sa teda aj niečo stalo, vieš si predstaviť živiť seba, deti a platiť hypotéku s úrokmi ako sú dnes?
Inak prijmy sa vzdy pocitaju ciste, ziadne brutto, to banku nezaujima. Dolezite je co ti chodi na ucet a su z toho zaplatene odvody, banka si preveri v socialke. Rodicovsky neviem ci uznavaju zvlast v dnesnej dobe ked sa tie podmienky sprisnili uz extremne. Matersku ano, ale to je nahrada prijmu.
Co sa osobneho banktrotu tyka, nebolo to tak, ze po oddlzeni min 6 rokov nemozes poziadat o ziadny uver?
@a_alexandra_a žijeme spolu, máme v pláne sa vziať, ja na to ale nejak netlačim zatiaľ práve preto lebo by som chcela skúsiť kupiť si niečo vlastné.
O vzťah nejde. Ide len o rácio. Nemám čo dediť takže ak by sa o 5-10-20 rokov stalo, že ma pošle z bytu preč tak nemám kam s deťmi.
Áno, vlastne mám, avšak lokalitou je to naozaj len prázdninovka/víkendovka. S prácou a školou by to asi nešlo.
@maranta_leuconeura prave naopak 🙂 matersku neuznavaju, resp. beru ju do uvahy len do vysky rodicovskeho a samozrejme rodicovsky nemoze byt jediny prijem, cize plat + rodicovsky alebo teda spoludlznik + rodicovsky
Neviem no, veď je to tvoja vec, ale mne to príde celé postavené na hlavu. Chcete sa vziať ale ty už myslíš na to, čo ak... Mňa osobne by sa to riadne dotklo, keby takto rozmýšľal môj partner. Ja viem, že v dnešnej dobe sa veľa párov rozvádza a sú všelijaké životné situácie, ale dá sa to ošetriť tým, že ťa napríklad dá zapísať do listu vlastníctva.
A kupovať si teraz byt len kvôli pocitu, že aj ty chceš niečo vlastniť, na to tiež nie je teraz ideálna doba.. Veľmi záleží na lokalite, kde by tento investičný byt bol, akú by si naň mala hypotéku, koľko by bola splátka, aký vysoký by bol nájom. Treba počítať s tým, že ak by sa "niečo stalo" tak ten byt nebudeš mať uvoľnený pre seba na druhý deň...
@ddaassuullaa áno, aj ja mám také info, to by u mňa aj vychádzalo, tento rok to bude 5.rok a ja by som chcela až tak za tie 2 roky najskôr, jednak ešte došetriť a možno klesnú/ustália sa úroky.
Otázku som položila so zámerom, že možno už niekto podobným prešiel a schválili/neschválili, pripadne sa niekto možno vyzná a vedel by aspoň odhadom mi povedať či ma zmysel to vôbec riešiť ale nemám šancu
@a_alexandra_a rozumiem Tvojmu pohľadu a je to možno pre niekoho zvláštne, že takto rozmýšlam ale som mamou dvoch detí, som za ne zodpovedná, chcem jednoducho istotu, potrebujem ju.
Iné by bolo keby sme ten byt nadobudli spolu dvaja. Tam už by som sa vedela pripadne odraziť ale takto sa cítim velmi zraniteľná.
Zapisať na LV.. Nech to vyznie akokoľvek, svojho muža, teda buduceho snaď manžela, naozaj lubim ale ani ja by som to len tak nespravila.
A tvoj partner je s tým ok?
No čo som pozerala, tak tvoje šance na získanie hypotéky sú úplne minimálne až mizivé. Pre každú banku si proste rizikový klient plus ešte máš aj 2 deti, takže veľmi ružovo to nevidím. Skús osloviť nejakého finančného poradcu, aspoň budeš vedieť na čom si.
@a_alexandra_a iste, koniec koncov je to majetok, ktorý by do budúcna dedili naše deti.
Myslim si, že sme obaja natoľko vyrovnaní, že chápeme, že nejde o to, že s ním do budúcna nerátam. Ide len o môj pocit istoty, že by som mala kam ísť a nemusela by som meniť sebe a deťom život úplne od základov (škola, práca, krúžky atď).
@janickacrazy ďakujem, toto som potrebovala vedieť, či vôbec je reálne hypo v mojom prípade dostať. Či má význam venovať tomu pozornosť a energiu.
Skúsim teda priamo poradcu osloviť lebo takto budem pravdepodobne naozaj len tápať.
Ďakujem
@a_alexandra_a kazdy bozi den su tu agresivne útoky na zeny co nevlastnia nehnutelnost keď sú vo vztahu. Ze co robili pred manzelstvom, kam davali peniaze atd.
Ked niekto zostane u svokrovcov a nikomu to nevadi, zas su tu reci ze ked 30 rokov neplatili hypoteku, kde maju dalsie svoje nehnutelnosti, Ferrari a peniaze.
Ked tu bol kritizovany mamanek co zije v dome a mamou 40 rokov a nema nic pomimo co mohol dat detom aj dva byty, zas tu je ze ved kazdy sa nemusi hnat za majetkami a ked je on spokojny tak co sa riesi.
Tu sa ludom nezavdacis.
Mas, zle je. Chces mat, zle je. Nemas, zle je.
To, že ja takto nezmýšľam nie je dôvod myslieť si, že len môj názor je správny... aby to tak neznelo, pretože tak som to v žiadnom prípade nemyslela 🙂 Každopádne odporúčam poradiť sa, aj keď iba nezáväzne s finančným poradcom. Ja odporúčam Gepard finance, nám veľmi ochotne a fundovane poradili, do ničoho ťa netlačia, nič ti nenúkajú.
Ked sa ti v roku 2018 zrusili vsetky uvery a dlhy, po 5 rokoch by si mala mat uz uverovy register premazany. V prvom rade treba poziadat o vypis z bankoveho aj nebankoveho registra, uvidis to, co uvidia aj banky pri posudzovani tvojej bonity. Avsak prijem mas nizky, ak chces kupit byt v BA, 150 000€ ti nedaju
@jaroslav81 ďakujem za nasmerovanie, ten výpis si vybavím nech viem na čom som.
Viem si pripadne niekde pozrieť koľko by mi pri mojej mzde a 2 deťoch vysla najvyššia hypo? Hľadi sa aj na to, že mám majetok v hodnote tých cca 50.000€? Či to je bezpredmetné ak som po OB?
@evaachesa ďakujem veľmi pekne🙏
ak by si mala zaujem tak mozme sa na to pozriet ake mas moznosti a ukazem Ti ako na to 😉
Kdesi som čítala, že ak už raz mal človek osobný bankrot, nedajú mu v banke hypotéku, dokonca myslím, že sa písalo, že ani na splátky nič. Ale treba overiť..
Tak bohuzial 10 rokov nic
Dobrou správou ale je, že v Registri úpadcov ste vedení „len” 10 rokov. Po tomto období už v registri nie ste dohľadateľní. V banke tak viete požiadať o akýkoľvek úver, vrátane hypotéky.
@jaroslav81 ďakujem pekne, z časti je to pre mňa veľmi dobrá správa lebo aspoň viem, že tam kúsok šance je.
Otázka potom ale je či nebude zas problém ak by som žiadala o hypotéku ako 38-40 ročná. Obávam sa, že to už budem pre banku stará..
@sweet20 ďakujem pekne 🙂 čo všetko je k tomu potrebné?
Dostala som ale informáciu, že 10 rokov je bez šance sa k hypotéke dostať tak aby som Vás zbytočne neoberala o čas..

Hlavne budes potrebovat 10-20% hodnoty novej nehnutelnosti pri hypoteke. Otazka je, ci/kedy tolko nasetris 🙂