Hypotéka na byt v Bratislave - mama s 2 malými deťmi
Dobrý deň, mám 34 rokov, muža a 2 malé deti.
Ja som bola tá, ktorá sa nasťahovala do mužovho bytu takže nie je náš spoločný, teda žijeme aj s deťmi vo výhradne mužovom byte.
Chcela by som si kúpit svoj vlastný byt. Kľudne aj keby to bolo len niečo malé, aj len 1 izbový, ideálne však 2 izbový, aby som mala niečo svoje pre každý prípad do budúcna. Moja mzda je 1400- 1500€ brutto s tým, že na jedno dieťa poberám aj RP zo zdravotných dôvodov. Aj z tohoto dôvodu nie je pre mňa v dohľadnej dobe veľmi možné zvýšiť si príjem.
Čo ale považujem za najväčšie mínus v mojom prípade je to, že som v roku 2018 musela podstúpiť osobný bankrot. Ešte kým ma odsúdite, že chcem hypotéku ale s peniazmi neviem narábať musím dodať, že to bolo síce z mojej hľúposti ale z dôvodu, že som chcela pomôcť rodičovi, ktorý sa dostal do problémov. Bola som mladá, hlúpa a hlavne naivná, avšak išlo o rodiča, ktorý prišiel o bývanie (do dnes nerozumiem ako sa to mohlo stať, žiaľ, už sa ani nedozviem) a iné východisko som vtedy nevidela. Rodič však krátko na to zomrel, ja som ostala s dlhom, ktorý som následne pár rokov splácala avšak nakoniec to bolo neúnosné a musela som o bankrot požiadať.
Vlastním nehnuteľnosť, domček mimo BA, je to miesto kam "utečieme" s deťmi keď potrebujeme trochu spomaliť, čiže taký vikendový. Na stále bývanie sice vhodný je avšak lokalita je naozaj taká kľudová, pracovné a vzdelávacie možnosti tam a v okolí nie sú postačujúce. Hodnotu dnes odhadujem okolo 50.000€. Myslite, že by som mala šancu do tých 2 rokov získať hypotéku?
@elizabet173
@mimirka32 ako ste si určite všimli, ja som diskutovala a napísala som, že to, že ja mám takéto zmýšľanie neznamená, že je to jediné správne. Vniesla som iný pohľad a bez urážania sme sa s autorkou bavili 🙂
Rozmýšľaš zodpovedne nevieš čo bude o 5 r.K otázke neviem či Ti dajú hypo a v akej výške to si over u fin.poradcov.A tak isto si daj ohodnotiť nehnuteľnosť dnes každá "búda" stojí veľa peňazí zdá sa mi tých 50 t eur málo.
v 38 rokoch urcite nebudes prilis stara pre banku...hypoteky davaju aj 50 rocnym, ale vacsinou ju chcu mat splatenu do 68 rokov.
Su kalkulacky, kde zadas prijem v cistom a vypocita ti max vysku hypoteky
ukazem ti to.. napis mi spravu 😊
Mas prilis nizky plat na to, ze chces brat hypoteku na byt v BA, prepac, ale vobec nemas sancu, este ked mas dve deti, ktore sa do toho pocitaju - banka vas bude brat ako troch ludi, ktori musia vyzit z tych 1600 brutto, co je dost malo, ja zarabam o kusok menej ako ty a dostala som uplne smiesnu hypoteku, v case ked este boli uroky celkom normalne, plus musela som dolozit 30% lebo inak by mi to na byt nevyslo (a to som ho kupila 125km od BA).
Dalej, ine nehnutelnosti a hotovost sa do toho vobec nerataju, vysku hypo to neovplyvni, mozes to max zalozit, ale stale ta brzdi plat a cudujem sa, ze ti to tu nik nepovedal, ale vazne s takym platom v BA naozaj byt nemas sancu kupit, mozno na stavbarskej :(
Skus zajst napr. do VUB a dat si posudit svoju bonitu, aka hypoteka by ti vysla. Kazdopadne, ak sa vydas, od toho momentu z kazdej splatky by si v pripade rozvodu musela vyplatit manzela, a to 50 % danej splatky. Cize sice byt bude "tvoj", ale aj tak by si v pripade rozvodu mala povinnost sa s nim vysporiadat voci sume, ktora isla z vasich prijmov (v manzelstve su spolocne).

@a_alexandra_a ja som vydata, deti nemame, ale s manzelom sme aj tak stastni. A predsa tiez rozmyslam, ze si kupim svoj byt, keby nieco, lebo teraz byvame v jeho, ktory kupil este pred manzelstvom. Muz o tom vie a nevadi mu to vobec, je mu to jedno. Byt by som chcela dat do podnajmu. Myslim, ze som realista a ze je dobre mysliet na to, ze v buducnosti sa moze vselico stat